Pu­heen­joh­ta­jan kuu­lu­mi­set

Puheenjohtajan tervehdys 6.1.2020

Miten selättää keskitalven pimeys ja liukkaus?

Vaikka kohti kevättä jo mennään, pimeää ja liukasta keliä vielä riittää. Viettäessäni joulunpyhiä ja välipäiviä minut valtasi uskomaton väsymys. Tuntui, että mikään nukkuminen ei riitä. Väsymyksen aiheuttajana lienee omalta osaltaan vuodenajan mukanaan tuoma pimeys.

Olen koettanut loman aikana jaksaa lähteä ulos ja kuntosalillekin. Ulkoilu virkistää ja toisaalta liikunta tuo hyvää oloa. Loman aikana olen koettanut hoitaa myös ystävyyssuhteita, nekin tuovat hyvää mieltä ja auttavat tästä ”synkkyydestä” selviytymisessä.

Pitkän pohdinnan jälkeen hankin itselleni älynastakengät, jotta liukkaalla kelilläkin uskaltaisin rennosti askeltaa. Muutaman lenkin nyt olen noilla uusilla kengillä kävellyt ja hyvin ne tuntuvat pitävän jäätiköllä. Toinen juttu sitten on, kun lunta sataa jään päälle. Melkein noita kenkiä voisin puhutella apuvälineinä, koska enhän minä näkövammaisena pysty kiertämään jäätikästä vaan ”kepittelen” suoraan, jotta pysyn valitsemallani reitillä.

Jotkut heikkonäköiset tuttavani käyttävät pimeällä liikkuessaan otsalamppuja. Kekseliäisyydestä onkin hyötyä, jotta me jokainen löydämme omat tapamme selviytyä pimeässä ja jäisessä ympäristössä. Pääasia on, että pimeys ja liukkaus ei lannistaisi vaan jaksaisimme pitää itsestämme huolta!

Valkoinen keppi ja heijastin vielä heilumaan – siinäpä paras näkövammaisen henkivakuutus!

Hyvää vuotta 2020!

Katja Kuusela
katja.kuusela@gmail.com