Vir­kis­tys­toi­min­ta

Marttalan ruokakurssit

Kokkailut jatkuvat jälleen keväällä 2019

14.2. / 14.3. / 11.4. / 9.5.

Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10-13. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

Kevätkauden sinfoniakonsertit sekä Eino Grönin konsertti

Oulu Sinfonian konserteissa Madetojan salilla on tarjolla huippusolisteja: Paolon-sellokilpailun voittaja Jonathan Roozeman Brahmsin kaksoiskonserton kimpussa (14.2) ja Sibelius-viulukilpalun voittaja Esther Yoo Glazunovin Viulukonserton solistina (28.2). Keväämmällä kuullaan vielä saksofonin soitantaa Shostakovtsin 9. sinfonian ohessa (5.4). Kauden huipentaa ehkäpä Suomen parhaan soittajiston Radion sinfoniaorkesterin vierailu. Solistina kuullaan kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun voittajia.
Legendaarisen Eino Grönin juhlakonserttiin lähdemme toukokuussa.

Merkkaa tästä tapahtumakalenteriisi:

*Rakkautta ja kaveruutta to 14.2 klo 19 (ilmoittautumisen deadline 6.2).
*Romantiikan huumaa to 28.2 klo 19 (ilmoittautumisen deadline 20.2).
*Saksofoni soi! pe 5.4 klo 19 (ilmoittautumisen deadline 29.3).
*Eino Grönin 80-vuotisjuhlakonsertti pe 10.5 klo 18 (ilmoittautumisen deadline 3.2).
*RSO:n vierailukonsertti/Mirjam Helin -voittajat pe 31.5 klo 19 (ilmoittautumisen deadline 16.5).

Teatterin ja konserttien ilmoittautumiskäytännön löydät esittelyjen perästä.

Konserttien esittelyt

Rakkautta ja kaveruutta To 14.2. klo 19:00

Kesto noin 1 h 30 min. sisältäen väliajan. Liput 29/24/13,50. Madetojan sali.
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Fumiaki Miura, viulu
Jonathan Roozeman, sello
Jean Sibelius: Rakastava op. 14
Richard Wagner: Alkusoitto oopperasta Tannhäuser
Johannes Brahms: Kaksoiskonsertto viululle ja sellolle op. 102
Ystävänpäivänä orkesteri keskittyy rakkauteen ja veljelliseen kaveruuteen, joka tunnetaan myös nimellä ”bromance”. Todellista veljesystävyyttä on Johannes Brahmsin konsertossa viululle ja sellolle sekä sen syntyhistoriassa, sillä Brahms kirjoitti teoksen parhaalle ystävälleen, viulisti Joseph Joachimille. Konsertto vaatii esittäjikseen harvinaisen kiinteän kaksikon. Teos on kuin yhdelle soittimelle kirjoitettu, eikä kumpikaan solisteista saisi kiilata toisen tielle. Suomen tuorein tähtisellisti, 21-vuotias Jonathan Roozeman, valitsi solistikaverikseen japanilaisen 25-vuotiaan Fumiaki Miuran, jonka kanssa hän on jo ehtinyt soittaa paljon.
Kaihoava, suorastaan janoinen rakkaus yhdistää Sibeliuksen usvaista Rakastava-sarjaa ja Wagnerin kiihkeää alkusoittoa oopperasta Tannhäuser. Siinä missä Sibeliuksen sarja haparoiden etsii jotain, mistä ei ihan tiedä, mitä se on, Wagnerin laulava ritari on jo saanut maistaa erotiikkaa ja kärsii kyltymättömästä nälästä. ”Vaikka sitä ei Suomessa herkästi myönnetä, Wagnerin ja Sibeliuksen musiikissa on paljon samaa”, sanoo Johannes Gustavsson ja kutsuu Sibeliuksen suhdetta Wagneriin Oidipus-kompleksiksi.

Romantiikan huumaa To 28.2. klo 19:00

Kesto noin 1 h 30 min sisältäen väliajan. Liput 29/24/13,50. Madetojan sali.
Jiří Rožeň, kapellimestari
Esther Yoo, viulu
Alexander Glazunov: Viulukonsertto a-molli op. 82
Antonín Dvořák: Sinfonia nro 7 d-molli op.70
Orkesterin venäläisen musiikin teema laajenee slaavilaiseksi, kun samassa konsertissa kuullaan tšekkiläisen Antonín Dvořákin suurenmoinen mutta harvoin kuultu sinfonia sekä Aleksander Glazunovin viulukonsertto. Viime vuosisadan tunnetuin viuluvirtuoosi Jascha Heifetz julisti Glazunovin konserton suosikikseen. Orkesterin taiteellinen johtaja Johannes Gustavsson oli jo pitkään kysellyt viulisteilta, josko he voisivat ottaa Glazunovin konserton ohjelmistoonsa. Gustavssonin riemulla ei ollut rajoja, kun vihdoin Sibelius-kilpailun kaikkien aikojen nuorin voittaja vuodelta 2010, amerikkalainen Esther Yoo, innostui tehtävästä. Nuori tšekkiläinen kapellimestari Jiří Rožeň halusi täydentää konsertin Dvořákin seitsemännellä sinfonialla, joka on niin lähellä Brahmsin musiikkia, että kokenutkin korva voisi erehtyä säveltäjästä.
Jiří Rožeň on päässyt monien kilpailuvoittojen siivin hurjaan vauhtiin urallaan. Hän ei ole halunnut vielä kiinnittyä minkään orkesterin ylikapellimestariksi vaan nauttii matkustamisesta ja tuo aina mieluiten ohjelmaan mukaan tšekkiläistä musiikkia.
Viulutaiteilija Esther Yoo on historian ensimmäinen Lontoon Kuninkaallisten filharmonikkojen residenssitaiteilija. Sibelius-kilpailun lisäksi hän oli vuonna 2012 historian nuorin Queen Elisabeth -kilpailun voittaja. Esther Yoon ura etenee hengästyttävällä tahdilla. Sibeliuksen ja Glazunovin viulukonsertot sisältävän debyyttialbuminsa hän julkaisi vuonna 2015.

Saksofoni soi! Pe 5.4. klo 19:00

Kesto noin 1 h 40 min sisältäen väliajan. Liput 29/24/13,50. Madetojan sali.
Eero Lehtimäki, kapellimestari
Jess Gillam, saksofoni
Giuseppe Verdi: Alkusoitto oopperasta Nabucco
Juha Pisto: Nachtmusik
Darius Milhaud: ”Brazileira” sarjasta Scaramouche op. 165b
Heitor Villa-Lobos: Fantasia sopraanosaksofonille, jousille ja käyrätorville
Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 9 Es-duuri op. 70
Saksofonitähti Jess Gillamin tulkinta Milhaud’n Brazileirasta BBC:n Proms-festivaalin päätöskonsertissa 2018 nostatti kriittisen ja kaiken nähneen yleisön jaloilleen. Nyt hänen kalenterinsa täyttyy kiihtyvällä tahdilla eri puolilta Eurooppaa tulevilla solistikutsuilla. Gillam on myös suosittu tv- ja radioesiintyjä, joka juontaa mm. BBC:n Young Musicians -podcastsarjaa. Hän opiskelee Royal Northern College of Musicissa ja levyttää yksinoikeudella Decca Classics -levymerkille.

Oululaisen Juha Piston Nahchtmusik on säveltäjänsä mukaan öinen vuoropuhelu solistisen englannintorven ja muiden soittimien välillä. Teos on kantaesitetty Oulun tuomiokirkossa vuonna 2009.
Dmitri Šostakovitšin yhdeksännestä sinfoniasta odotettiin valtavaa teosta Stalinin kunniaksi. ”Minulta haluttiin oodi, fanfaari, majesteettinen sinfonia. Kaikki ylistivät Stalinia, ja minun olisi pitänyt yhtyä tähän jumalattomuuteen!” Vuonna 1945 kantaesitty sopusuhtainen sinfonia päätyi neuvostosensuurin hampaisiin "ideologisen heikkoutensa" vuoksi. ”Itsepäisyyteni tuli minulle kalliiksi”, säveltäjä totesi muistelmissaan.
Multitalentti kapellimestari, klarinetisti ja teekkari Eero Lehtimäki on valmistunut kapellimestariksi Sibelius-Akatemiasta ja klarinetistiksi Helsingin konservatoriosta. Baletti, paritanssi, alttoviulunsoitto ja laulu kuuluvat myös Lehtimäen osaamisen kirjoon. Lisäksi hän opiskelee akustiikkaa Aalto-yliopistossa. Teekkari Lehtimäki toimi Retuperän WBK:n taiteellisena harhaanjohtajana vuosina 2011–2014.

Eino Grön 80-vuotisjuhlakiertue 10.5. klo 18:00

Konsertin kesto on 2 x 45 min ja puolen tunnin väliaika. Liput 36 euroa (sis. myös avustajan lipun käsittelykulut). Madetojan sali.
Iskelmälegenda Eino Grön 80-vuotiskiertueelle keväällä!
Suomalaisten suursuosikki Eino Grön täyttää 80 vuotta ja lähtee tasavuosiensa kunniaksi juhlakiertueelle ympäri Suomen. Häntä säestää kiertueella 80-vuotisjuhlaorkesteri.
Kiertue alkaa helmikuun lopulla Turusta ja päättyy toukokuussa äitienpäivänä Pelloon.
Muut paikkakunnat ovat Espoo, Helsinki, Oulu, Lahti, Pori ja Tampere.
Lisäksi juhlakiertue yltää lukuisin esiintymisin myös Ruotsiin.
Uransa jo 1950-luvun lopulla aloittanut Grön muistetaan erityisesti monista legendaarisiksi muodostuneista tangolevytyksistä, kuten Seinillä on korvat, Sä kuulut päivään jokaiseen ja Illan viimeinen tango.
Hänen läpimurtonsa oli vuonna 1958 julkaistu Liian paljon rahaa. Eino Grön on ollut koko uransa ajan ahkera levyttäjä, ja hän esiintyy yhä säännöllisesti niin tanssipaikoilla kuin konserttisaleissa. Hänestä on tehty myös musikaali ja hänen elämästään on kirjoitettu kirjoja. Syksyn sävelen Eino Grön voitti vuonna 1997 kappaleella Vähemmän kiirettä, enemmän aikaa. Iskelmä-Finlandia -palkinnon hän saavutti 2007.
Eino Grön on ikuinen osa suomalaista kevyen musiikin historiaa. Hänen vähäeleinen mutta karismantäyteinen esiintymisensä on lumonnut suomalaisia jo vuosikymmenten ajan. Keväällä hän juhlii ansaitusti merkkipäiväänsä ja saapuu sen kunniaksi ilahduttamaan musiikkinsa ystäviään komean kokoonpanon kera myös tänne meille Ouluun Madetojan salille 10.5.2019. Konsertissa Eikka jakaa kaikille naisille orvokin.
Anna lahja äidille.

Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun voittajien konsertti Pe 31.5. klo 19:00

Liput 40/30/19,50. Madetojan sali.
Hannu Lintu, kapellimestari
Radion Sinfoniaorkesteri
Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun voittajat
Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun loppukilpailussa palkitut kahdeksan laulumaailman nousevaa kansainvälistä tähteä ja Radion Sinfoniaorkesteri ylikapellimestari Hannu Linnun johdolla esittävät tunnettuja ooppera-aarioita. Ketkä nämä konsertissa esiintyvät neljä nuorta miestä ja naista ovat, mitä äänialoja he edustavat, mistä päin maailmaa kukin heistä tulee ja mitä aarioita he esittävät – se selviää vasta konsertin aattona. Kilpailun finaali on Helsingissä Musiikkitalossa 29. toukokuuta, ja sitä voi seurata suorana Ylen kanavilla.

Mirjam Helin -laulukilpailu on maailman merkittävimpiä kansainvälisiä laulukilpailuja, ja sen tunnettuja voittajia ovat muun muassa René Pape ja Elīna Garanča. Suomen Kulttuurirahasto on järjestänyt Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun viiden vuoden välein vuodesta 1984.

Konserttien ja teatteriesitysten lippuvarauskäytäntö

Tapahtumaan ilmoittaudutaan sitovasti soittamalla minulle eli Jarkko Laurille numeroon 040 716 4352 tai laittamalla viestiä (tekstari tai sähköposti, jarkko.a.lauri@gmail.com). Jätäthän yhteystietosi niin kuittaan varauksen.

Ilmoittautuminen täytyy tehdä viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, jonka jälkeen Lauri lunastaa liput.

Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon puoli tuntia ennen näytöstä (Madetojan salissa kahvion etuosassa ja Oulun teatterilla pääovesta tultaessa sohvaryhmän luona).
Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.
Avustaja pääsee mukaan vapaalipulla, ellei toisin ole mainittu.
Huomaathan, ettei narikka sisälly yleensä lipun hintaan (2-3 euroa).
Pyörätuoleille varataan erikseen paikat käytävältä rivien päästä.

Konsertti- ja teatteriterveisin,
Jarkko Lauri