Vir­kis­tys­toi­min­ta

Kuvassa leipuripoika

Marttalan ruokakurssit kevät 2018

Hei kokkailusta kiinnostuneet! Marttalan ruokakurssin syksyn viimeiset kokkauspäivä on 14.12.

Kevään kurssipäivät ovat 15.2. / 15.3. / 19.4. ja 17.5.

Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10.00 - 13.00. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistoon.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

Kevään 2018 Teatteriesitykset

Kevätkaudella katsotaan taas Oulun teatterin uutuuksia. Luvassa on räiskyvää komediaa, suureellisesti tuotettu klassikkomusikaali sekä Tove Janssonin muuminovellin näyttämödramatisointi, joka sopii niin isommille lapsille kuin aikuisille oppitunniksi siitä, miten toisen huono kohtelu voi saada aikaan.

Teatteripäivät ja viimeiset ilmoittautumisajat (suluissa viimeinen ilmoittaumispäivä) ovat seuraavat:
• La 17.3. klo 19 Avoin liitto -komedia (ilmoittautuminen viimeistään 27.2.)
• La 24.3 klo 19 My fair lady -musikaali (ilmoittautuminen viimeistään 27.2).
• Pe 27.4. klo 19 Näkymätön lapsi -muuminäytelmä yli viisivuotiaille ja aikuisille (ilmoittautuminen viimeistään 29.3.).

Seuraavaksi on esitelty näytökset ja kerrottu hinnat, jotka vaihtelevat kappaleesta toiseen. Lopussa ennakkovarauskäytännön kuvaus.

Avoin liitto -komedian vierailunäytös Oulussa

• Pikisali, kesto n. 1t 45min (sis. väliajan)
• Liput 26 €

Saiturista tuttu Oulun poika Puntti Valtonen palaa näyttämölle myös tässä vierailunäytöksessä.
Avoin liitto on Puntti Valtosen ja Anne Nielsenin tähdittämä vauhdikkaan hervoton parisuhdekomedia.

Kiihkeä, räiskyvä ja hirtehinen näytelmä kertoo kahden pitkään avioliitossa eläneen, tekopyhiin suoraan puhumattomuuden kaavoihin jumittuneen ja kyllästyneen avioparin tekemästä sopimuksesta aloittaa toisenlainen yhteiselämä, avoin liitto, jossa saa elää vapaudessa, valita seuralaisensa ja kertoa kokemuksistaan avoimesti.

Entäs jos avoin liitto toimiikin vain yhdestä päästä… Miehen päästä? Mitä tapahtuu kun nainen lopulta pääsee uuden rakastajan makuun?
Avoin liitto vie meidät maailmaan, jossa puhutaan ongelmista suoraan, rakastetaan ja näytetään intohimoiset tunteet.

My fair lady - elokuvastakin tuttu musikaali

• Suuri näyttämö,kesto n. 2t 50 min (sis. väliajan)
• Liput 44 € / 39 € / 19,50 €
Ohjaus Merja Larivaara

Yksi maailman suosituimmista musikaaleista Ouluun! My Fair Lady on tulvillaan upeaa musiikkia, tarttuvia melodioita, komediaa, draamaa ja romantiikkaa.
Tuttujen, mukaansatempaavien laulujen ja tanssien sekä upeiden kukka-asetelmien täyttämä musikaali kertoo kuvankauniista Eliza Doolittlestä, jonka käytös ja kielenkäyttö eivät vastaa ulkoista kuorta. Rääväsuisen ja karkeatapaisen Elizan elämä saa kuitenkin käänteen, kun päättäväinen kielitieteen opettaja Henry Higgins lyö ystävänsä kanssa vetoa siitä, onnistuuko hän kouluttamaan tytöstä hienon ja salonkikelpoisen seurapiirileidin. Kieliopin ja käytöstapojen opettelun lomassa paatunut poikamies Higgins, kuten moni muukin, havahtuu Elizan todelliseen potentiaaliin…
Käsikirjoitus ja laulujen sanat Alan Jay Lerner, suomennos Mikko Koivusalo, musiikin sovitus Jussi Lampela, oikeuksia valvoo Näytelmäkulma - Nordic Drama Corner Oy. Musiikin on säveltänyt Frederick Loewe. My Fair Lady pohjautuu George Bernard Shaw’n näytelmään Pygmalion. Musikaalin ensiesitys Broadwaylla vuonna 1956 oli suuri menestys ja siitä lähtien sitä on esitetty menestyksekkäästi eri puolilla maailmaa. Samanniminen elokuva, jota tähditti Audrey Hepburn, sai ensi-iltansa vuonna 1964.
Eliza Doolittlen roolissa vuorottelevat Rosanna Kemppi ja Yasmine Yamajako. Henry Higginsin rooleissa Janne Raudaskoski ja Kari-Pekka Toivonen.
Mukana on myös laulava ja tanssiva ensemble Joel Alalantela, Miina-Anniina Heiskanen, Fanny Hellström, Kati Hyvönen, Jere Hölttä, Jami Kontturi, Laura Koski, Anni Lantto, Enni-Maria Lämsä, Heli Pippingsköld, Aki Saarela, Meeri Toivonen, Saku Tonteri ja Jouni Uosukainen.
Kapellimestarin tahdit toteuttaa suuri musikaaliorkesteri.

Näkymätön lapsi -muuminäytelmä

• Pieni näyttämö, Ikäsuositus 5 +
• Liput 17 € / 13 €

Ohjaus ja dramatisointi Alma Lehmuskallio
Rooleissa: Milla Järvinen, Jaana Kahra ja Pentti Korhonen
Tove Janssonin Näkymätön lapsi on koko perheen taianomainen tarina pienestä Ninnistä, joka tuodaan eräänä syysmyrskyisenä iltana Muumiperheen taloon. On vain yksi ongelma: Ninni on täysin näkymätön aina päälaesta varpaankärkiin asti.
Muumimamma, Muumipappa, Muumipeikko ja Pikku Myy ryhtyvät tarmokkaasti tekemään Ninniä näkyväksi, kukin tavallaan. Oppiiko Ninni ollenkaan leikkimään ja nauramaan? Saadaanko Ninni näkyviin ennen talviunille menoa?

Näkymätön lapsi on herkkä kertomus pikkuisesta olennosta, joka on peloteltu kadottamaan ääriviivansa. Esiintulemiseen tarvitaan Muumiperheen rakkautta, yhdessäoloa, leikkejä - ja aika paljon myös Pikku Myyn suuttumusta. Tove Janssonin luoma, ihastuttava maailma nähdään kauniina ja riehakkaana toteutuksena, jossa ei väistetä hauskuutta eikä melankoliaa. Esitys sopii myös niille, joille suomi ei ole ensimmäinen kieli.

Miten ilmoittaudun?
Ilmoittautumiskäytäntö on tuttu ainakin sinfoniakonserttikävijöille. Sitovat ilmoittautumiset tehdään minulle eli Jarkko Laurille puhelimitse numeroon 040 716 4352 tai sähköpostitse jarkko.a.lauri(at)gmail.com. Jätäthän yhteystietosi. Kuittaan varauksen saaduksi.

Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 teatterin ala-aulan sohvaryhmien luona. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.
Välttämättä muissa kuin suuren näyttämön näytännöissä ei ole numeroituja paikkoja mutta näkövammaisille pyritään varaamaan paikat eturivistä, jotta näkeminen onnistuisi parhaiten.

Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi.
Pyörätuolista ja erityisvaatimuksista tulee ilmoittaa varauksen yhteydessä.
Teatterissa tavataan!

Kevään 2018 konsertit

Nyt on aika laittaa sinfoniakonsertit kalenteriin! Kevään ohjelmassa on kapellimestarilupauksen vierailu, Shostakovitsin ja ranskalaissäveltäjien musiikkia. Tuleepa vierailemaan solistina Sibelius-viulukilpailun voittajakin. Yksi konsertti on omistettu hengelliselle musiikille.

Seuraavassa on listattu konserttiajat ja perään on merkitty viimeinen ilmoittautumisajankohta (deadline).
• To 1.3. Mestarillinen Meta4 (ilmoittautuminen viimeistään 21.2.)
• ke 28.3. Laulujen laulut (ilmoittautuminen viimeistään 20.3).
• To 5.4. Kapellimestarikomeetta Mäkelä ja Shostakovits (ilmoittautuminen viimeistään 28.3).
• To17.5. Meri (ilmoittautuminen viimeistään 9.5).

Kaikki sinfoniakonsertit alkavat klo 19.00 ja paikka on Madetojan sali. Kaikkiin konsertteihin on samat lipunhinnat 25 / 20 / 10 €a. Ilmoittautumiskäytännön löydät esittelyjen perästä.

Mestarillinen Meta4-kvartetti musisoi orkesterin kanssa

To 1.3. Meta4, klo 19.00
Kesto noin 1 h 40 min sisältäen väliajan
Jousikvartetti Meta4.
Ohjelmisto:
György Ligeti: Concert Românesc
Dmitri Shostakovits: Jousikvartetto nro 3, op. 73
Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 2 op. 36

Meta4-kvartetin nimi on kielikuva neljästä soittajasta: Minna Pensola ja Antti Tikkanen (viulu), Atte Kilpeläinen (alttoviulu) ja Tomas Djupsjöbacka (sello). Yhtye taipuu moneen, barokista nykymusiikkiin, ja tällä kertaa se ottaa haltuunsa koko Oulu Sinfonian ja luvassa on yhteissoiton juhlaa. Ligetin Romanialainen konsertto ja Šostakovitšin kolmas jousikvartetto ovat syntyneet ankarassa kommunistipaineessa, kun taas Beethovenin toista sinfoniaa voi pitää jäähyväisinä klassismin aikakaudelle.

Ligeti tuli tunnetuksi modernista mutta aina selkeästä musiikistaan ja häntä pidetään ehkäpä tärkeimpänä 1900-luvun loppupuolen säveltäjänä. Monista aikalaisista poiketen hän ei sitoutunut mihinkään modernistiseen sävellysoppiin vaan toteutti omaa, hyvin nerokasta päätään, josta ei puutu pähkähullua professoria mutta ei myöskään sisäisen rauhan etsintää. Romanialainen konsertto kuuluu säveltäjän varhaisteoksiin ennen pakoa Unkarista länteen  ja siinä kuuluu vahvasti perinne kirpakoin maustein. Ligeti palkittiin Sibelius-palkinnolla viimeisinä elinvuosinaan 2000-luvulla.

Shostakovitshin jousikvartetot ovat länsimaisen, 1900luvun  kvartettokirjallisuuden kulmakiviä.

Laulujen laulut

Keskiviikkona 28.3 klo 19 (huomaa poikkeuksellinen päivä)
Kesto noin 1 h 40 min sisältäen väliajan
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Nils Mönkemeyer, alttoviulu
OHO - Oulun Hiippakuntakuoro
Raimo Paaso, kuoron valmennus
Ohjelmisto:
Wolfgang Amadeus Mozart: Ave verum corpus
Paul Hindemith: Trauermusik
Ralph Vaughan-Williams: Flos campi
Maurice Ravel: Le Tombeau de Couperin
Oliver Messiaen: L’ascension

Kirkkovuoden suuret juhlat ovat kuorojen sesonkiaikaa. Silloin esitetään musiikinhistorian tärkeimmät orkesterille ja kuorolle sävelletyt teokset. Niihin kuuluu monille tuttu Mozartin Ave verum corpus, mutta yhtä hyvin harvoin kuultu Ralph Vaughan-Williamsin Flos campi (Kedon kukat), teos alttoviululle, orkesterille ja sanattomasti laulavalle kuorolle. Alttoviulutaiteilija Nils Mönkemeyer ja Oulun hiippakunnan oratoriokuoro ovat tunnelmallisessa konsertissa keskeisissä tehtävissä.

Vaughan-Williams tunnetaan Suomessa ennen muuta Sibeliuksen ihailijana ja aikalaissinfonikona. Hän onyksi tärkeimpiä jälkiromanttisia englantilaisia säveltäjiä. Ranskalaisväriä konserttiin tuo Ravelin iki-ihana Couperinin hauta -sarja, jonka hän sävelsi paitsi ensimmäisessä maailmansodassa kuolleiden ystäviensä, myös ranskalaisten vanhan musiikin säveltäjien muistoksi. Ranska-teemaa jatkaa Messiaenin musiikki. Messiaenilla oli kolme rakkautta elämässään: Jumala, musiikki ja linnut.

Saksalainen Paul Hindemith joutui pakenemaan natsihallintoa Amerikkaan. Hänet tunnetaan ennen muuta Mathis der Mahler -sinfoniastaan mutta tänään kuulemme hänen unimusiikkiaan.

Huippukapellimestarilupaus Mäkelä Shostakovitshin kimpussa

To 5.4.  klo 19
Kesto noin 1 h 40 min sisältäen väliajan
Klaus Mäkelä, kapellimestari
Marko Ylönen, sello
Ohjelmisto:
Dmitri Šostakovitš: Sellokonsertto nro 1
Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 5

Šostakovitšin musiikki saa energisen aikamme ilmeen, kun nuori komeetta Klaus Mäkelä (s. 1996) ja sellon šamaani Marko Ylönen tarttuvat tähän arvoitukselliseen musiikkiin. On mahdotonta sanoa, mikä palkitun neuvostosäveltäjän sävellyksissä on huumoria, mikä tuskaa. Viidennen sinfonian iloisuus kätkee alleen monta piikikästä piiloviestiä. Huikean vaikea ensimmäinen sellokonsertto rakentuu säveltäjän nimikirjaimista rakennettuun teemaan ja päättyy kohtalokkaasti seitsemään rummuniskuun. Juuri tästä konsertosta on tullut yksi viime vuosisadan suurimmista ja eniteen soitetuista sellokonsertoista.

Meri ja muita sävelmaalauksia sekä Sibelius-viulukilvan voittaja

To 17.5. klo 19
Kesto noin 1 h 30 min sisältäen väliajan
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Christel Lee, viulu
Ohjelmisto:
Bela Bartok: Viulukonsertto nro 2
Claude Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune L. 86
Claude Debussy: La Mer

Ranskassa modernismi alkoi 1894, kun Debussyn raukean eroottinen ja röyhkeän kromaattinen Faunin iltapäivä soi ensimmäisen kerran. Inspiraation teokseen tarjosi samanniminen Mallarmen runo.

Kuvataiteen impressionistien tavoin Debussy vangitsee teoksiinsa yhden vahvan tunnelman. La Mer tarkkailee aaltoja Englannin ja Ranskan välissä siten, että maisema on mahdollisimman kaunis - Englannin rannikolta.
Debussyn teoksiakaan ei liian usein kuule, vaikka ne suuria mestariteoksia ovatkin - suomalainen ohjelmistopolitiikka kun on hyvin saksalaiskeskeinen.Hesaristakin saa vielä tänä päivänä lukea kritiikkejä, joissa Beethovenilla lyödään ranskalaisia päähän. Tästä politiikasta on ollut se seuraus, etteivät suomalaisorkesterit ole kovin taitavia ranskalaisen musiikin soittajia. Mitenkähän käy Oulu sinfonialle tässä musiikissa?

Sibeliusviulukilpailun voittaja 2015, Christel Lee, rakastaa yhä Bartokin viulukonserttoa, jolla hurmasi yleisön ja juryn kilpailun finaalissa. Jos on Bartokin konsertto joskus kuulostanut tauottoman hengästyttävältä, niin nyt pitäisi olla luvassa kristallinkirkasta  partituurin luentaa  ja muototajun juhlaa.

Konserttien lippuvarauskäytäntö

Konserttiin ilmoittaudutaan sitovasti  soittamalla minulle eli Jarkko Laurille numeroon 040 716 4352 tai laittamalla viestiä (tekstari tai sähköposti, jarkko.a.lauri(at)gmail.com). Jätäthän yhteystietosi niin kuittaan varauksen.
Ilmoittautuminen täytyy tehdä viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, jonka jälkeen Lauri lunastaa liput.

Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 Madetojan salin kahvion etuosassa. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.
Pyörätuoleille varataan erikseen paikat käytävältä rivien päästä. Madetojan salin narikkamaksu on 3 euroa.
Lippujen hintakategoriat ovat perushintainen, eläkeläinen sekä työtön/opiskelija/3-17-uvotiaat.
Myös firmojen tarjoamat kanta-asiakkuushintaiset liput voidaan varata ryhmävarauksen kautta (ainakin Pohjoista voimaa ja Oulun OP).
Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi saattajana.
Sekä teatterin että kaupunginorkesterin narikat ovat nykyisin maksullisia (3-4 e).

Konserttiterveisin,
Jarkko  Lauri

Blues-viikonloppu Rokualla 13. -15.04.18

Vietä elämyksellinen tapahtuma Rokualla Blues-tunnelmissa hyvässä seurassa.

Hinta sisältää:

  • majoitus 2 hh 2 vrk
  • 2 x Hyvän Olon aamiainen
  • 1 x päivällinen noutopöydästä perjantaina
  • 1 x viikonloppubuffee lauantaina
  • kuntosalin ja kylpylän vapaan käytön aukioloaikoina
  • pääsylipun ravintolasaliin Blues-tapahtumaan molempina iltoina

Viikonlopun ohjelman:

  • lavis on helppo, hauska ja hikinen tanssillinen liikuntatunti, joka perustuu tuttujen lavatanssikuvioiden ja jumpan yhdistelmään. Ei vaadi tanssitaustaa, sisäliikuntavarusteet. Kesto 60 min.
  • vesijumppaa
  • kädentaitopaja: vetäjänä Airi Virkkala
  • rantakodalla makkaranpaistoa sekä perunasalaattia, patonkia, kahvit ja letut

Hinta: 189 €/hlö/2 vrk

Yhdistys järjestää yhteiskuljetuksen Oulusta, matkojen omavastuu 10€/hlö. Yhdisty ei vakuuta osallistujia. Viikonlopun hinta 199 €/hlö. Osallistumismaksun voi tarvittaessa maksaa yhdistykselle useammassa erässä, mutta siitä on sovittava etukäteen henkilökohtaisesti.

Tapahtuma järjestetään mikäli osallistujia on vähintään 16 hlö. Sitovat ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle 12.3.2018 mennessä, tarkemmat aikataulut tulee osallistujille kirjeenä.
Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitathan oletko kiinnostunut Lavis- vai vesijumpasta.