Vir­kis­tys­toi­min­ta

Kuvassa leipuripoika

Marttalan ruokakurssit syksy 2017

Hei kokkailusta kiinnostuneet! Marttalan ruokakurssit jatkuvat taas syksyllä.  Kokkauspäivät ovat : 12.9. / 12.10. / 16.11 ja 14.12.

Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10.00 - 13.00. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistoon.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

KONSERTIT 2017

Oulu Sinfoniassa on tarjolla suomalaisia klassikoita ja uutuuksia, Madetojan pariskunnan elämää ja joulukonsertti karismaattisen Leif Segerstamin johtamana. Marraskuussa on lisäksi tarjolla Dvorakin rakastettu, täysromanttinen sellokonsertto Sibeliuksen Tapiolan luonnonvoimien kumppanina.

Esitysajat ja varaustakarajat

Torstaina 19.10.2017 klo 19:00 Pekka Kuusisto on viulusolistina ja orkesterikappaleita on Sibeliukselta ja Rautavaaralta. Viimeinen varauspäivä 3.10.
Dvorakin sellokonsertto ja Sibeliuksen  Tapiola kuullaan 23.11.2017 klo 19:00. Viimeinen ilmoittautumispäivä  8.11.
Joulukonserttiin Leif Segerstamin kanssa mennään torstaina  14.12.2017 klo 19:00 Viimeinen varauspäivä 30.11.
Seuraavassa ensiksi konserttien tiedot ja lopuksi varauskäytäntöinfo.
Konsertit ovat Madetojan salilla.

Posetiivari 19.10.

Konsertin tiedot:
Gustavsson / Kuusisto
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Pekka Kuusisto, viulu

Einojuhani Rautavaara: Adagio Celeste
Sauli Zinovjev: Viulukonsertto (kantaesitys)
Jean Sibelius: Sinfonia nro 5 op. 82

Konsertin kesto 1 h 40 min sisältäen väliajan.
Liput 25 / 20 / 10 € (+ toim. kulut)
Varaslähtö klo 18.30 ravintola Preludissa.

Einojuhani Rautavaara ja Jean Sibelius ovat molemmat olleet aikanaan suomalaisen kulttuurin tunnetuimpia edustajia maailmalla. Sitä on myös viulisti Pekka Kuusisto, jolle säveltäjä Sauli Zinovjev on kirjoittanut uuden viulukonserttonsa. Inspiraation lähteenä teokselle on ollut Schubertin Winterreise-laulusarjan Der Leiermann -runo, jossa yhdistyy luontevasti Pekalle ominainen pelimannihenkisyys ja kansanläheisyys sekä saksalainen romantiikka ja melankolia, jotka puolestaan ovat teoksen säveltäjän ominaispiirteitä.

Dvorakin sellokonsertto ja Tapiola 23.11.

Konsertin tiedot:
Gustavsson / Gerhardt
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Alban Gerhardt, sello

Richard Wagner: Parsifal-alkusoitto
Jean Sibelius: Tapiola op. 112
Antonín Dvořák: Sellokonsertto op. 104, h-molli

Jälkikaiku konsertin jälkeen ravintola Preludissa.
Konsertin kesto 1 h 50 min sisältäen väliajan.
Liput 25 / 20 / 10 € (+ toim. kulut)

Sinfoninen runo Tapiola jäi Sibeliuksen viimeiseksi suureksi mestariteokseksi. Vaikka Tapiola oli tilausteos, toimi sen innoittajana luonto ja kalevalainen tarusto, aivan kuten niin monen muunkin Sibeliuksen sävellyksen. Teoksen tilasi New Yorkin filharmoonikot ja sitä pidetään Sibeliuksen tuotannon lakipisteenä: tätä omintakeisempaa ja puhtaampaa tyyliä ei oltu ennen kuultu. New Yorkissa asustanut modernistisäveltäjä Edgar Varese piti teosta yhtenä 1920-luvun suurimmista sävellyksistä.
Myytteihin ja legendoihin viittaa myös Wagnerin viimeiseksi jääneen oopperan eli Parsifalin alkusoitto. Kansallisromanttissävytteisen konsertin kruunaa Dvořákin viimeiseksi jäänyt konsertto eli legendaarinen sellokonsertto.
Sellosolistina on maailman konserttilavojen kiintotähti Alban Gerhard.

Joulukonsertti Leifin kanssa 14.12.

Konsertin tiedot:
Segerstam / Severeide / Stupak / Madetojan musiikkilukion tyttökuoro
Leif Segerstam, kapellimestari
Päivi Severeide, harppu
Albert Stupak, huilu
Madetojan musiikkilukion tyttökuoro
Elina Könönen ja Mari Klemettilä, kuoron valmennus

Leif Segerstam: Harppukonsertto (kantaesitys)
Marcel Samuel-Rousseau: Joulupastoraali
Joululauluja

Konsertin kesto 1 h 50 min sisältäen väliajan.
Liput 25 / 20 / 10 € (+ toim. kulut)

Oulu Sinfonian juhlavuosi päättyy itsensä Leif Segerstamin harppukonserton kantaesitykseen joulun tunnelmaa pulppuilevassa konsertissa. Segerstamin sävellykset ovat aina tavattoman musikaalisia. Nykymusiikin vastapainona kuullaan vanhaan ranskalaiseen joululauluun perustuva joulupastoraali sekä perinteisiä, tuttuja joululauluja Madetojan musiikkilukion lippulaivana toimivan tyttökuoron ja Oulu Sinfonian esittämänä.

Konserttien lippuvarauskäytäntö

Konserttiin ilmoittaudutaan sitovasti  soittamalla minulle eli Jarkko Laurille numeroon 040 716 4352. Voit jättää myös vastaajaan viestin, kunhan muistat sanoa myös puhelinnumerosi, jotta Lauri pystyy kuittaamaan tekemäsi varauksen.

Ilmoittautuminen täytyy tehdä viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, jonka jälkeen Lauri lunastaa liput.

Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 Madetojan salin kahvion etuosassa. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.

Pyörätuoleille varataan erikseen paikat käytävältä rivien päästä. Madetojan salin narikkamaksu on 3 euroa.

Lippujen hintakategoriat ovat perushintainen, eläkeläinen sekä työtön/opiskelija/3-17-uvotiaat.

Myös firmojen tarjoamat kanta-asiakkuushintaiset liput voidaan varata ryhmävarauksen kautta (ainakin Pohjoista voimaa ja Oulun OP).

Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi saattajana.

Sekä teatterin että kaupunginorkesterin narikat ovat nykyisin maksullisia (3-4 e).

Konserttiterveisin,
Jarkko  Lauri

Oulun kaupunginteatterissa Matti Esko

Sunnuntaina 5.11. klo 15 suurella näyttämöllä Matti Eskon 70-vuotisjuhlakonsertti!

Rekkamies, Huomenta Suomi, Lämmin hellä pehmoinen sekä monet muut 70-vuotisjuhlavuottaan viettävän karismaattisen Matti Eskon tunnetuimmat laulut kuullaan tässä tunnelmallisessa juhlakonsertissa ison bändin säestämänä.

Liput 30 (kolmekymmentä) euroa, näkövammaisen saattaja pääsee ilmaiseksi.
Ilmoittautumiset 29.9.2017 mennessä Toivolle p. 040579 0046, mieluiten klo 15 - 19 välisenä aikana tai sähköpostiin toivo.hanninen@hotmail.fi. Paikkoja on varattu 30, jotka täytyy varmistaa 8.10. mennessä. Liput jaetaan viimeistään ½ -tuntia ennen konsertin alkua kaupunginteatterin ala-aulassa.
Suotavaa olisi olla tasaraha.

TEATTERIESITYKSET

Teatterissa miesten ja Saiturin tuntoja

Rikas teatterisyksy on tulossa. Joka kuukaudelle on kaupunginteatterin uutuusnäytelmä ja joulukuussa on mahdollisuus lähteä Kajaanin kaupunginteatteriin retkelle katsomaan Miesten vuoro -elokuvasta inspiraatiota saanutta näytelmää miesten tuntemuksista.

Kaupunginteatterin esitysten ajat ja varausajankohdat

Juhani Ahon Rautatie on vuorossa lauantaina 14.10. klo 19. Viimeinen varauspäivä on 21.9.
Molieren Saituri änkyröi  lauantaina 25.11 klo 19. Viimeinen varauspäivä on 24.10.
Seuraavassa ensin teatterin esittelyt näytelmistä ja sen jälkeen ilmoittautumiskäytäntöasiaa.

Musiikillinen sovitus Ahon Rautatiestä

Näytelmän tiedot
Juhani Aho: Rautatie
• Suuri näyttämö (ensi-ilta syyskuussa)
• Liput 35/32/17,50 €
Ohjaus: Heta Haanperä
Rooleissa: Merja Pietilä – Liisa, Mikko Leskelä – Matti

Juhani Ahon klassikkoromaaniin pohjautuva Rautatie (1884) kuvaa korvessa asuvan vanhan pariskunnan elämää, jonka rauhallinen elinpiiri järkkyy naapuripitäjään ilmestyvän rautatien myötä. Kuulopuheet ja silminnäkijäkertomukset ihmeellisestä rautaisesta tiestä eivät tunnu mahtuvan edes Matin ja Liisan mielikuvitukseen, mutta pelonsekaisin tuntein on tätä ihmettä kuitenkin päästävä todistamaan. Matkasta rautatieasemalle ja junan kyytiin muodostuu järisyttävä kokemus. Vaikka Matti ja Liisa palaavat matkaltaan kotiin samoihin pieniin ympyröihinsä, ei mikään ole enää entisellään.

Tanssin ja musiikin kuljettama esitys lähtee liikkeelle 1800-luvun lopun maisemista, mutta junamatka kiidättää Matin ja Liisan kohti tulevaisuutta. Rautatiellä menneisyyden ja nykyisyyden törmääminen herättää kysymyksen siitä, minne olemme matkalla.

Rautatien tulee lukuvuoden 2017 - 2018 aikana näkemään suuri joukko Oulun alueen kahdeksasluokkalaisia opettajineen, sillä Oulun kaupunginteatteri on valittu Rautatie-näytelmällä niiden 55 elämysten tuottajan joukkoon, jotka ovat mukana käynnistämässä Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-suurhanketta.

Yhteistuotanto JoJo - Oulun Tanssin Keskuksen kanssa.

Saituri-komedia nähdään Oulussa entistäkin tuoreempana ja vauhdikkaampana versiona!

Näytelmän tiedot
Moliere: Saituri
• Suuri näyttämö (ensi-ilta lokakuussa), Oulun kaupunginteatteri
• Liput 35/32/17,50 €
• tuoksuton ja savuton esitys
Ohjaus ja sovitus
Kari-Pekka Toivonen
Pääroolissa
Puntti Valtonen
Kesto: ei vielä tiedossa, n. 2-3 t sis. väliajan.

Oulussa nähdään pitkästä aikaa maailman kuuluisimpiin komedioihin lukeutuva ranskalainen klassikkonäytelmä Saituri. Ennen aikaan Moliere ja Shakespeare kuuluivat jokaisen itseään arvostavan teatterin vuosiohjelmaan mutta nykyisin annetaan paljon tilaa romaanisovituksille. Mutta onneksi klassikot ovat aina vain niin herkullisia, että niiden pariin on pakko nykyisinä aikoinakin joskus palata.

- Kun minä tingin sinulta ja sinä tingit sinulta niin yhdessä minä voitan! näytelmässä sivalletaan.

Saituri Harpagon ja hänen lapsensa juonittelevat toisiaan vastaan. Rahalla ja rakkaudella käydään kiivasta kauppaa ja meno kiihtyy niin että tennarit savuavat. Poliisitkin tarvitaan paikalle ennen kuin päästään onnelliseen loppuun ja jokainen saa sen jota eniten rakastaa.

Kaupunginteatterin esitysten ilmoittautumiskäytäntö

Ilmoittautumiskäytäntö on tuttu ainakin sinfoniakonserttikävijöille. Sitovat ilmoittautumiset tehdään minulle eli Jarkko Laurille puhelimitse numeroon 040 716 4352. Voit jättää myös vastaajaan viestin, kunhan muistat sanoa myös puhelinnumerosi, jotta Lauri pystyy kuittaamaan tekemäsi varauksen.

Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 teatterin ala-aulan sohvaryhmien luona. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.

Välttämättä muissa kuin suuren näyttämön näytännöissä ei ole numeroituja paikkoja mutta näkövammaisille pyritään varaamaan paikat eturivistä, jotta näkeminen onnistuisi parhaiten.

Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi.
Pyörätuolista tulee ilmoittaa varauksen yhteydessä.

Teatterissa tavataan!

Teatteriretki Kajaaniin 2. - 3.12.2017

Yhdistys järjestää teatteriretken Kajaanin Kaupunginteatteriin katomaan esitystä Miehen Kosketus.

Lähtö on 2.12. klo 9:00 Oulun linja-autoaseman tilauslaiturilta. Mukaan pääsee myös matkan varrelta (Muhos-Utajärvi-Vaala). Muista ilmoittaa mistä nouset kyytiin!

Ruokailu on Sokos Hotelli Valjuksessa noin klo 12:00 (lohikeitto) jonka jälkeen noin 13:15 siirrytään bussikuljetukselle teatteriin.
Esitys alkaa klo 14.

Reissun hinta on 78 € johon sisältyy majoitus, majoitus 2 hengen huoneissa, aamiainen, teatterilippu ja keittolounas. Illallinen on Valjuksessa omakustanteinen, jonne olemme tehneet pöytävaraukset. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä ruokavaihtoehtosi.

Ruokavaihtoehtoja on kolme:

Sulon siikajuhlat menu 2017 (buffetpöytä) 29,90€ / hlö

Maalaissalaattia (sis. keitettyjä munia, pekonia)
Sulon jokirapusalaattia
Purple slawia
Semitomaatteja napolitanapedillä
Balsamico marinoitua punasipulia
Sipulirenkaita
Mozzarellatikkuja
Sulon chipotlemajoneesia
Punajuuri- Spelttileipää

Porsaan filettä & Rosmariinikastiketta
Potkatikkareita
Porsaan ribsejä &Chili-Bbq-kastiketta
Ylikypsää paahtokylkeä
Lohkoperunoita
Rosvonsoosia

Sulon tuhti Irkkukakku

Goat Cheese Chicken (L, G), 17,90€
(pöytiin tarjoilu)

150 g grillattua kanan rintafileetä, pariloitua
vuohenjuustoa, paholaisenhilloa, uuniperunaa
ranskankermalla, purple slawia ja
täyteläistä mestarin punaviinikastiketta.

Lemon Butter Fried Salmon (L, G), 20,90€
(pöytiin tarjoilu)

150 g sitruunavoissa paistettua lohifileetä,
tillimuhennettua perunaa, choronkastiketta
ja Sulon raikasta salaattia


Paluu sunnuntaina 3 päivä noin klo 11 Ouluun
Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 30.10. yhdistyksen toimistolle. Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoita ruoka-aine allergiat.

Otathan oma avustajan tai oppaan mukaan!

Miehen kosketus

Mitä tapahtuu kun Talvisodan lapset, katujen kasvatit, duunariäijät, metsien miehet ja koti-isät puhkeavat puhumaan suhteestaan kosketukseen?
Mitä suomalaiset miehet ajattelevat suhteestaan naisiin, hellyyteen, väkivaltaan, erotiikkaan, isyyteen? Mistä yksin pärjäämisen perinteemme johtuu? Kuka koskettaisi arkaa teinipoikaa saati vaipoissa viruvaa vanhusta? Miten rakentaa kollektiivista tilaa kohti syliä, iloa ja itsetuntoa?
Miehen kosketus on metsä, sauna, jäänselkä ja autotalli. Se on tila, jossa on lupa kaivata isäänsä. Ääneen.
Esitystä varten on haastateltu 50 erilaista suomalaista miestä heidän kokemuksistaan ja suhteestaan kosketukseen. Poikkeuksellisen laaja haastatteluaineisto sekä tutkija- ja asiantuntijahaastattelut muodostavat esityksen dokumentaarisen selkärangan, rungon.
”Väkisinhalailullahan se lähti! Juostiin tyttöjen pukuhuoneeseen ja katseltiin niitä nakuina. Sitten tuli pornolehdet. Ja jätkien kanssa lähdettiin perjantaisin raitille tappelemaan. Haettiin sitä kovaa kosketusta. Että mahdollisimman monen kanssa ja tunteista vitut!”
”Sitten isä meni niin huonoon kuntoon, että se rupesi olemaan vaaraksi paitsi itselleen, niin myös meille lapsille...”
”Kaunein kosketusmuistoni? Sellaiset kesäyöt, kun kumpikaan meistä ei vaan voinut nukkua! Meidän piti olla niin lähellä toisiamme kuin olla voi. Meidän suut olivat näin, lähellä toisiaan, ja silmät, näin, mutta emme suudelleet, emme koskeneet, ja jotenkin sisällämme oli vain sitä kesäyön valoa. Sinistä väriä, mesimarjojen tuoksua. Tässä, iholla.”
”Kyllä se suru pitää itestään huolen. Mun pitää kääntää tätä kelloa kohti iloa. Aktiivisesti, koko ajan. Että mä en jähmety. Tietsä mulla on ollut muutamia niin ihania rakkauden ja seksuaalisuuden kokemuksia, et mä oon monesti ajatellut et mä olisin valmis kuolemaan tähän. Saanut niin suuria riemun ja ilon kokemuksia. Että on valmis. Että tää on nyt tässä.”