Tou­ko­kuu 2019

TIEDOTTEEN SISÄLTÖ

Toimisto tiedottaa:
- Toimiston aukiolo
ICT -palvelu
- ICT-palvelu tiedottaa
- Valokuvausohjausta
- Ilmoittautuminen kurssille
- Kirjastopalvelu
- ICT-neuvola = yksilöllistä neuvontaa asiakkaille
- ICT-kursseja maakuntiin
Aktiivitiimi
Virkistystoiminta
- Kesäpäivä Jäälinmajalla 12.6.2019
- Kevätkauden sinfoniakonsertit
Käsityö
- Kädentaidot iltapäivä
- Käsityöpäivät Sievissä
Naiset
- Evelace-kutsut
- Voglia-ilta
Klubi 1863
- Klubin syysretki
Liikunta
- Ainolapatikka
Pistekerho
Hyvinvointiloma Kalajoella 18-23.8.2019
Elli tavattavissa toimistolla 17.5.2019
Oulun Seurakunnat tiedottaa
Kerhotoiminta
Glaukoomakerho Oulussa
HSL matkakortin ja kantakortin hankkiminen
Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote
Tapahtumakalenteri

Ilmestymisaikataulu

Materiaalit jäsentiedotteeseen on toimitettava viimeistään ilmestymistä edeltävän viikon maanantaihin mennessä osoitteeseen yhdistys(at)ppnry.net. Kesäkuun materiaali on toimitettava edellisen viikon maanantaihin (27.5.) mennessä. Tiedote ilmestyy viikolla 23. Kesäkuun jäsentiedote ei ilmesty pisteinä.


TOIMISTO TIEDOTTAA

Toimiston aukiolo

Yhdistyksen numerossa vastataan maanantaista torstaihin klo 12 - 15 välisenä aikana. Perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Matkapuhelinnumeroihin vastataan aina, kun se on mahdollista. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 - 15.
Toimisto menee remonttiin kesänajaksi 3.6. - 4.8.2019, mutta puhelinpäivystys on auki Juhannukseen saakka.

ICT -PALVELU

Kurssipäiviin on tullut päivitystä. Päivän pituus on vastaisuudessa kolme tuntia ja opetus on maksutonta. Päivän aikana tarjotaan kahvit suolaisen purtavan kera. Kevään ohjaukset painottuvat keskiviikko iltoihin. Aikoja voidaan sovittaa osallistujien työn tai esimerkiksi liikenneyhteyksien mukaan.

Valokuvausohjausta

ICT-palvelu järjestää asiakkailleen valokuvausohjausta. Ohjaus on viidessä osassa ja voit osallistua niistä kaikkiin tai vain haluamiisi päiviin. Ohjauskerta kestää 3h ja sisältää kahvit suolaisen kera. Ulkokuvauksissa ei ole kahvitarjoilua. Voit ottaa avustajan mukaan ohjauksiin.
Ohjaukset ovat ilmaisia, mutta niihin pitää ilmoittautua.
Ilmoittautuminen viimeistään alkavan viikon maanantaina

Valokuvaus 2. 16.5. klo 16:30 - 19:30

Toisessa osiossa menemme Ainolanpuistoon tai osallistujien haluamaan paikkaan valokuvaamaan ja harjoittelemme läpikäytyjä asioita.

Valokuvaus 3. 5.6. klo 16:30 - 19:30

Toinen ulkoilmakuvaus. Kerrataan asioita ja annetaan syksyä varten kuvaustehtäviä. Aikaa voidaan muuttaa toivomuksen mukaan.
HUOM. ilmoittaudu suoraan Leenalle puh. 044 0400 609!

Valokuvaus 4. klo 16:30 - 19:30

Ohjaus järjestetään syksyllä. Aika ilmoitetaan myöhemmin. Aiheena on mm. valokuvien siirto tietokoneelle, josta sitten muistitikulle tai cd-levylle. Voimme halutessaan myös katsella ja kommentoida otettuja kuvia. Ota laitteen usb-johto mukaan.

Valokuvaus 5. klo 16:30 - 19:30

Ohjaus järjestetään syksyllä. Ohjauksessa tutustutaan kuvakirjan työstämiseen omista valokuvista. Kuvakirjan tekeminen on maksullinen alkaen 9,95 eurosta (24 sivua 24-96 kuvalle) Ota avustaja mukaan jos mahdollista.


Ilmoittautuminen ohjaukseen

Ilmoittautumisia vastaanotetaan toimiston numerossa 08 311 5653.
Lisätietoja ohjauksista antaa Leena Vallo
Puh. 044 0400 694
Sähköposti: leena.vallo@ppnry.net
 
Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan edullisimman
matkustustavan mukaan, omavastuu 10 €.


Kirjastopalvelu

Seuraavat kirjastopalvelut pidetään 20.5. klo 13-15.

Kirjastopalvelussa haemme yhdessä kirjoja ja lataamme ne sopivaan muotoon kuunneltaviksi. Sinun ei siis tarvitse osata hakea niitä, eikä sinulla tarvitse siis olla omaa tietokonetta. Sinulla pitää kuitenkin olla Celian verkkotunnukset. Tapahtuma on ilmainen, ei sisällä kahvitarjoilua eikä siihen tarvitse ilmoittautua! Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus. Tervetuloa!


ICT -neuvola

ICT-neuvolasta saat henkilökohtaista neuvontaa tarvitsemasi laitteen tai ohjelman käyttöön. Varaa aika Leenalta. Toiminta on STEA:n rahoittamaa järjestölähtöistä auttamistyötä eli sinulle maksutonta.


ICT-kursseja maakuntiin

Tarvitsetko apua puhelimen käytössä, ATK-asioissa tai tuottaako tabletti ongelmia. Ota yhteyttä ICT-kouluttajaamme Leena Valloon Puh. 044 0400 694 tai sähköpostitse leena.vallo@ppnry.net järjestetään yhteinen koulutushetki kivalla porukalla lähellä Sinua!


AKTIIVITIIMI

Aktiivitiimi kokoontuu 28.5.2019 klo 15.30-17.30 Linnankadulle suunnittelemaan tulevaa syksyä! Huomaathan että Naisten Voglia-ilta on heti Aktiivitiimin kokouksen jälkeen!

Ilmoitathan tulostasi viimeistään 23.5.2019 mennessä, niin osaamme varata riittävästi kahvia ja pientä purtavaa.

Aktiivitiimiin osallistuville jäsenille matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan yli 10€ menevältä osalta.

Tervetuloa!


VIRKISTYSTOIMINTA

Kesäpäivä Jäälinmajalla 12.6.2019

Lähde mukaan viettämään kesäpäivää Jäälinmajalle 12.6.2019 klo 10-16. Päivän aikana ulkoilemme, pelaamme pihapelejä ja saunomme, lounaaksi tarjolla on hernekeittoa pannarilla sekä iltapäivällä nautimme kahvit pullan kera. Päivän omavastuu on 10€, lisäksi matkat ovat omakustanteiset.

Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle 23.5.2019 mennessä.


Kevätkauden sinfoniakonsertit

Oulu Sinfonian konserteissa Madetojan salilla on tarjolla huippusolisteja. Kauden huipentaa ehkäpä Suomen parhaan soittajiston Radion sinfoniaorkesterin vierailu. Solistina kuullaan kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun voittajia.
Merkkaa tapahtumakalenteriisi:
*RSO:n vierailukonsertti/Mirjam Helin -voittajat pe 31.5 klo 19 (ilmoittautumisen deadline 16.5).

Konserttien ja teatteriesitysten lippuvarauskäytäntö
Tapahtumaan ilmoittaudutaan sitovasti soittamalla minulle eli Jarkko Laurille numeroon 040 716 4352 tai laittamalla viestiä (tekstari tai sähköposti, jarkko.a.lauri@gmail.com). Jätäthän yhteystietosi niin kuittaan varauksen.
Ilmoittautuminen täytyy tehdä viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, jonka jälkeen Lauri lunastaa liput.
Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon puoli tuntia ennen näytöstä (Madetojan salissa kahvion etuosassa ja Oulun teatterilla pääovesta tultaessa sohvaryhmän luona).
Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan. Avustaja pääsee mukaan vapaalipulla, ellei toisin ole mainittu. Huomaathan, ettei narikka sisälly yleensä lipun hintaan (2-3 euroa).
Pyörätuoleille varataan erikseen paikat käytävältä rivien päästä.
Konsertti- ja teatteriterveisin,
Jarkko Lauri

KÄSITYÖ

Kädentaidot iltapäivä 15.5.2019 klo 14-17.30

Kevään viimeinen kädentaidot iltapäivä järjestetään 15.5.2019. Askartelemme ikkunakranssin.

Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus ja vetäjänä Airi Virkkala.
Ilmoittautuminen viimeistään alkavan viikon maanantaina yhdistyksen toimistolle.

Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien jäsenten matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan yli 10€ menevältä osalta.
Tervetuloa!

Käsityöpäivät Sievissä

Keväällä Sievissä on järjestetty käsityökerho. Paikkana on Väentupa, osoitteessa Kirkkotie 7, 85410 Sievi.

Seuraava kokoontumispäivä on 21.5
Tervetuloa mukaan.

Lisätietoja saat halutessasi Eila Kaarlelalta numerosta 040 731 3406.

NAISET

Evelace-kutsut

Tule hypistelemään Evelacen ihania alusasuja!
Evelace-esittely Oulussa 15.5. klo 17.30 alkaen yhdistyksen toimistolla. Tuotteita löytyy kerrastoista sukkahousuihin ja rintaliiveistä yöpukuihin. Evelacen tuotteissa käytetään pääasiassa materiaalina pehmeää ja myötäilevää mikrokuitua, joka siirtää kosteuden pois iholta tuntuen aina yhtä mukavalta. Mallistossa on myös erityisen paljon tuotteita, joissa on huomioitu saumojen rakenne: litteät saumat eivät paina tai purista!
Evelace on Oululainen, 23 vuotta pyörinyt, naisten alusvaatteisiin erikoistunut yritys. Sillä on koko Suomen kattava jälleenmyyjäverkosto, johon Raisa kuuluu. Meidän jälleenmyyjien tehtävänä on löytää oikeat tuotteet juuri sinulle ja perheellesi.
Koko Evelace-mallistoon voit tutustua jo valmiiksi osoitteessa www.evelace.fi. Jos et pääse paikalle tai haluat Raisan kotiisi henkilökohtaiselle palvelukäynnille, ota yhteyttä p. 0405471891 tai raisa.kuusela@evelace.fi

Ilmoittautuminen viimeistään 9.5. yhdistyksen toimistolle.
Tarjolla on pientä iltapalaa. Ota kaverisikin mukaan.

TERVETULOA!
Yst, Raisa Kuusela, Evelace-jälleenmyyjä


Voglia-ilta

Voglia asiakasilta 28.5. klo 18-20

Tule tutustumaan Voglian kevät- ja kesäuutuuksiin! Voglian laadukkailla vaatteilla sekä myymäläpäällikön vinkeillä saat luotua vaatekomeron täyteen loputtomia variaatioita, etenkin asusteita luovasti hyödyntämällä kaudesta toiseen! Illan aikana saat 20 %:n alennuksen normaalihintaisista tuotteista.

Järjestämme jälleen muotinäytöksen. Jokainen meistä on oman elämänsä malli, innostuisitko sinä esittelemään meidän omalle porukalle jotain kevään uutuustuotannosta muotinäytöksessä?
 
Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle 27.5. mennessä puh (08) 3115 653 tai yhdistys@ppnry.net


KLUBI 1863

22.5. eli uusi Klubipäivä on keskiviikko!

Ke 22.5. Tervetuloa vauhdikkaan keilailun pariin keskiviikkona 22.5 kello 17:00 - 19:00 Heinäpään keilahallille, Isokatu 97, Oulu. Ratamaksun omavastuu on 6 euroa henkilöltä ja kengät 2 euroa. Sitovat ilmoittautumiset 20.5 kello 14:00 mennessä toimiston numeroon 08 311 5653. Tervetuloa viihtymään.

Pitkämatkalaisille yhdistyksen jäsenille korvataan matkakuluista 10 euroa ylimenevä osa halvimman matkustustavan mukaan, kuitteja vastaan. Matkakuluasioista voi kysyä toiminnanjohtaja Teija Kaikkoselta.
 
Klubi1863 on Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n 18 - 63 -vuotiaiden ihmisten oma ryhmä, jossa jaetaan kokemuksia näkövammaisen työikäisen arjesta opiskelusta työelämään ja perhe-elämästä vapaa-aikaan. Ryhmän toimintaan osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla töissä, riittää että olet työikäinen. Olemme itse keskiössä vertaistuen voimalla! Vain me itse voimme huolehtia omasta hyvinvoinnistamme jaksamisestamme. Tervetuloa mukaan uudet ja entiset!
 
POHJOIS-POHJANMAAN NÄKÖVAMMAISET RY


Klubin syysretki

 6. - 8.9. lähdetään klubiporukalla viettämään viikonloppua kauniisiin Kalajoen maisemiin. Majoitumme Villa Aurinkolammessa. Mökissä on 10 vuodepaikkaa.  Otathan mukaasi omat liinavaatteet.  Alla linkki mökin sivuille.

https://varaamo4.matkaverkko.fi/shops/kalajoki/acc/(S(f01b1fgrkqjijg5eoc15a1gh))/kalajoki/ProductDetails.aspx?d=MVIAU24&p=M06&l=fi

Ohjelmassa on ulkoilua, saunomista ja rentoa yhdessäoloa! Mahdollisuus on päästä kokemaan Seikkailupuisto Pakka köysiratoineen ja vaijeriliukuineen sekä ohjattu fatbike kierros.

Viikonlopun omavastuu majoituksen ja matkojen osalta on noin 20€ / hlö. Ruokailut ja aktiviteetit ovat omakustanteiset. Tarkka omavastuun osuus varmistuu lähempänä.

Seikkailupuisto 25 € / hlö
Vaijeriliuku 20 € / hlö
Mega Zipline on Suomen pisin vaijeriliuku. Eikä ihme – lähteehän se Euroopan suurimman seikkailutornin, X-Towerin, huipulta!
Lähtöpaikka on peräti 32,5 metrin korkeudessa. Itse liu’ulla puolestaan on mittaa uskomattomat 330 metriä! Jos uskallat avata silmäsi kiitäessäsi hurjaa vauhtia ilmojen halki, korkealla puiden yläpuolella, näet Kalajoen huikeat hiekkasärkät ja sinisenä kimmeltävän meren.
Mega Zipline -vaijeriliukuratoja on vierekkäin kaksi, joten tämä upea elämys on jaettavissa myös ystävien kanssa. Tule, koe ja nauti!
Vaijeriliu’un painorajoitus: Minimi 35 kg ja maksimi 120 kg.

Fatbike 2h ohjattu kierros 25 € hlö + pyöränvuokra 10 €

Mukaan lähtee yksi yleisavustaja. Opaskoirat ovat tervetulleita mukaan.
Sitovat ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle juhannukseen (20.6.2019) mennessä 08 311 5653 tai osoitteeseen yhdistys@ppnry.net


LIIKUNTA

Ainola Patikka

 Juhannusviikolla 19.6. lähdemme porukalla pienelle patikkaretkelle Oulun kauniiseen Ainolan puistoon. Kokoonnutaan klo 13 Kahvila Kiikun edessä (Ainolanpolku 1). Sadesään sattuessa voimme hörpätä omakustanteiset kahvit kahvilassa ja sen jälkeen ihastella kasvihuoneen antia.

 Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle maanantaihin 17.6.2019 mennessä.


PISTEKERHO

Jatkuu syksyllä.


HYVINVOINTILOMA KALAJOELLA 18-23.8.2019

Ensisijaisesti Näkövammaisille tarkoitetut Hyvinvointilomat on haussa (25.3.-26.5.2019). Loma järjestetään Kalajoella 18-23.8.2019 Santa’s Resort & Spa Hotellissa.

• Lomaan sisältyy viisi täysihoitovuorokautta (aamiainen, lounas ja päivällinen).
• Majoitus on kahden hengen huoneissa.
• Yhteistä ohjattua ohjelmaa on kaksi kertaa päivässä.
• Loman (5vrk) omavastuu on 125€

Linkki Hyvinvointilomien hakemukseen tulee yhdistyksen nettisivuille. Paperiversioita on saatavilla yhdistyksen toimistolta hakuajan alettua.


Hakemukset lähetetään suoraan Hyvinvointilomat ry:lle. Haapaniemenkatu 15, 00530 HELSINKI


ELLI TAVATTAVISSA TOIMISTOLLA 17.5.2019

 NKL:n oikeuksienvalvontalakimies Elli Björkberg on tavattavissa yhdistyksen toimistolla perjantaina 17.5.2019 klo 12-15.


OULUN SEURAKUNNAT TIEDOTTAA

Tervehdys Oulun seurakunnista!  Olet tervetullut näkövammaisten ja läheisten kokoontumisiin.

Sokkotreffit saunaillan merkeissä maanantaina 3.6. sekä 12.8. klo 18 Lämsänjärven leirikeskuksessa, Hiihtomajantie 2. Ulkoillaan, saunotaan ja vietetään iltaa yhdessä. Tarjolla iltapalaa. Opasystävä on vastassa leirikeskuksen pihassa klo 17.40 alkaen.

Näkövammaistyön kausiesitteen löydät Oulun seurakuntien nettisivuilta
http://www.oulunseurakunnat.fi/apua-jatukea/erityisryhmille/nakovammaiset

Tavoitat meidät Facebookista osoitteessa https://www.facebook.com/NakovammaistyoOulunseurakunnat ja twitteristä osoitteessa  @Nakovam_Oulusrk

Olen käytettävissä luottamuksellisia keskusteluja ja sielunhoitoa varten. Voimme keskustella puhelimitse tai sopia tapaamisesta kodissasi tai työhuoneellani.  Jos en vastaa puheluusi, jätä viestiä vastaajaan niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Puhelinpäivystys on torstaisin klo 9:00–11:00.

Näkövammaistyön diakoniatyöntekijä
Anne Kellokumpu p.050 4305 178
s-posti: anne.kellokumpu@evl.fi
Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 3. kerros, Diakoniset erityispalvelut


KERHOTOIMINTA

Iin kerho

Jatkuu syksyllä.

Kalajoen kerho

Kalajoen näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodilla ja siellä Artos-Sali, nuortenpuoli. Kokoontumisaika klo 12-14 kuukauden viimeinen tiistai.
Lisätietoja voi kysyä Else Sunilta puh. 040 552 8878.

Kuusamon kerho

Kuusamon näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntatalon pienessä salissa joka toinen tiistai klo 13-14:30. Kuusamon yhteyshenkilönä toimii Nanni Aikio, puh. 040 753 0611. Lisätietoja voi kysyä myös seurakunnasta Anne Vanttajalta 050-591 3441

Nivalan kerho

Nivalan näkövammaisten kerho Näköpiste kokoontuu kerran kuukaudessa tiistaisin Nivalan Pajalaan, Kalliontie 22, klo 10-15.00. Lisäksi näkövammaisille kuntosalivuoro käytettävissä Nivalan päiväkeskuksessa aina maanantaisin 13.30-15.00.

Kevään viimeisessä kerhossa 4.6 käymme yhdessä ruokailemassa kerhon puitteissa. Kokoonnumme 10.00 aluksi kerhotilalle normaalisti, jonka jälkeen lähdemme syömään.

Syksyllä jatkamme kerhoilua elokuussa 6.8. Seuraavat kerhopäivät varmistuvat vasta myöhemmin.

Suuret kiitokset Kaarina Haikaralle onnistuneesta käsityö- ja askartelutapahtumasta.
Lisäksi olimme onnistuneesti mukana Pieni ele keräyksessä 3.4 ja jatkamme samoissa merkeissä toukokuussa 15.5 ensimmäisenä ennakkovaalipäivänä.

Viime kesänä kerhomme oli mukana Nivalan kapinaviikolla esillä Lystipolulla ja näin olemme myös tänä vuonna heinäkuun alusta alkaen. Lisäksi olemme mukana tulevan kesän toritapahtumissa. Siellä nähdään!

Tervetuloa mukaan kerhoon ja tapahtumiin!

Kesäisin terveisin: yhteyshenkilö Leena Arvola (0405788593)

Oulaisten kerho

Kokoontuminen on Penttilän talossa klo 12, Oulaistenkatu 52.
Kerhon puhelinnumero on 044 3063090

Porinakahavila Oulusa

Jatkuu syksyllä.

Pyhäjärven kerho

Lisätietoja voi kysellä diakoni Minna Heinoselta puh. 040 511 8674.

Raahen kerho

Raahen näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.30 palvelukeskus Kotirannassa, ellei toisin ilmoiteta jäsentiedotteessa tai yhdistyksen nettisivuilla. Lisätietoja saa Marja-Leena Hiltuselta puh. 045 842 7688.

5.6. / 3.7. / 7.8. / 4.9. / 2.10. / 6.11

Reisjärven kerho

Kerho kokoontuu kuukauden ensimmäisen täyden viikon keskiviikkona klo 12-15 Väinölässä Rönöntie 15
Vetäjänä Juha Haajo P. 0400 772 349

Kerhopäivät: 5.6.

Vaalan kerho

Jatkuu syksyllä.

Ylivieskan kerho

Huom! Kevään viimeinen Ylivieskan näkövammaisten kerhopäivä on 20.5. jolloin teemme retken Kalajoelle.
Lähtö klo 10.00 seurakuntakoti Marian edestä.
Retken omavastuu on 10€/henkilö sisältäen matkat ja ruokailut. Ilmoittautuminen Satu Similälle p. 044 711 8628
  
Huom! Syyskuun kerhopäivä on keskiviikkona 18.9. Klo 12.00-14.00 Ylivieskan liikuntakeskuksessa ulkoliikunnan merkeissä.
Kahvi/tee suolainen tai makea leivos 3€/hlö
 
Muutoin kerhopäivät tuttuun tapaan seurakuntakoti Mariassa kuukauden kolmas maanantai klo 13.00 – 15.00.
Syksyn kerhopäivät ovat ke 18.9. / 21.10. / 18.11. 
 
Musapiiri jatkaa aina kuukauden toinen maanantai. Kysy lisää Silpa Elina puh. 045 8430854
Kuntosali ryhmä tuttuun tapaan palvelukeskus kotikartano 2 torstaisin klo 13-14. Mahdollisesti syyskaudella saamme tähän liikuntakeskukselta ohjaajan.
Kannattaa hyödyntää liikuntakeskuksen aulassa keskiviikkoisin klo 12-14 kuntalaisille tarjolla oleva henkilökohtainen maksuton liikuntaneuvonta.
 
Ylivieskan käsityö ja askartelukerho
Olen toipumassa vaikeasta sairaudesta, aloitellaan syksyllä vointini mukaan.
Rentouttavaa ja iloista kesää kaikille!
 
Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaan!
Yhteyshenkilö: Pirkko Malm
Puh.   044 0170957
pirkko.malm@kotinet.com

GLAUKOOMAKERHO OULUSSA

Oulun seudun Glaukoomakerho kokoontuu Pohjois-Pohjanmaan näkövammaisten tiloissa osoitteessa Linnankatu 32, Oulu.

Seuraava tapaaminen on maanantaina 20.5.2019 klo 16-18

Tervetuloa mukaan kerhotoimintaan, jossa glaukoomaa sairastavat voivat jakaa kokemuksiaan ja saada uutta tietoa hoidoista sekä tukea toinen toistaan! Sinun ei tarvitse olla Glaukoomayhdistyksen jäsen tullaksesi mukaan toimintaan. Kerho on maksuton.

Kerho-ohjaajat: Lasse Jalonen, sähköposti: jalonen.lasse@gmail.com
puhelin: 0400 125 371 ja Sanna Halonen santtu.jaakola@gmail.com


HSL MATKAKORTIN JA KANTAKORTIN HANKKIMINEN

Uusi vyöhykeuudistus on otettu käyttöön HSL:n joukkoliikenteessä 27.4.  Näkövammaisten vapaa matkustusoikeus ei ole enää sidottu kotikuntaan, vaan sen saavat kaikki näkövammaiset, joiden näkövamman haitta-aste on vähintään 50 %.

Suomessa vakituisesti asuvat näkövammaiset, joiden näkövammasta aiheutuva haitta-aste on vähintään 50 % saavat maksuttoman HSL-kortin, joka oikeuttaa maksuttomiin matkoihin koko HSL-alueella, näkövammaisen HSL-korttiin sisältyy myös saattajaoikeus (erikseen hankittava kantakortti).

Mistä HSL-matkakortti ja kantakortti hankitaan

Matkakortti ja saattajaoikeuteen liittyvä kantakortti hankitaan HSL:n palvelupisteistä.

Rautatientorin metroasema
Avoinna ma-to klo 7.30-19, pe ja arkipyhien aattoina klo 7.30-17, la klo 10-15, suljettu sunnuntaisin ja pyhäpäivinä

Itäkeskuksen metroasema
Avoinna ma-pe klo 10-17.15

Pasilan palvelupiste,
Opastinsilta 6 A, Itä-Pasila, pihataso
Avoinna ma–pe 8.30-16

Nämä todistukset tarvitset, kun hankit HSL-matkakortin

- Kortin käyttäjän henkilötodistus (virallinen henkilökortti, passi, kuvallinen Kela-kortti)
- Myöntämisperusteiden mukainen silmälääkärin todistus tai
- Näkövammaisten liitto ry:n tai Förbundet Finlands Svenska Synskadade rf:n myöntämä näkövammaiskortti näkövamman haitta-asteesta

Nämä todistukset tarvitset, kun hankit Oikeus saattajaan -kantakortin

Jos sinulla on näkövamma, jonka haitta-aste on vähintään 50 %, saat palvelupisteestä kantakortin, mukaan tarvitset henkilöllisyystodistuksen ja passikuvan, joka liitetään kantakorttiin sekä näkövammaiskortin haitta-asteen todistamiseksi.

Kantakortti on uusittava 5 vuoden välein.

Tietoa kantakortista

Näkövammainen, jonka näkövammasta aiheutuva haitta-aste on vähintään 50 % saa HSL-korttiin liittyvän oikeuden saattajaan. Oikeus osoitetaan kantakortilla, jonka saat HSL:n palvelupisteestä.

Mukanasi oleva saattaja ei tarvitse matkalippua, kun hän matkustaa yhdessä kanssasi, jos sinulla on Oikeus saattajaan -kantakortti. Sinä kuitenkin tarvitset voimassa olevan matkalipun, paitsi jos sinulla on käytössäsi pyörätuoli: pyörätuolia käyttävät henkilöt eivät tarvitse lippua HSL:n joukkoliikenteessä.

Kantakortti esitetään kuljettajalle bussiin noustessa. Muissa liikennevälineissä kantakorttia on pidettävä mukana ja se esitetään pyydettäessä tarkastajalle tai konduktöörille.

Mukavaa matkaa!


OIKEUKSIENVALVONTA TIEDOTTAA

Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote: Saavutettava viestintä on monipuolista ja tavoittaa eri ihmiset

laatinut Laura Tolkkinen

Viestintä on meille ihmisille elintärkeä asia. Monipuolisesti toteutettu, saavutettava viestintä on yhdenvertaisuutta parhaimmillaan. Viestinnän saavutettavuus tarkoittaa monia asioita. Siihen liittyy muun muassa selkeä kieli, viestinnän saatavuus eri aistein, verkkosivujen käyttäminen eri apuvälineiden avulla ja mahdollisuus käyttää omaa äidinkieltä. Pistekirjoitus, äänitteet, näkemisen apuvälineet ja tietotekniset ratkaisut ovat toisiaan täydentäviä tiedonsaantitapoja.

Yhteiskunnissa ja yhteisössä viestintä on tehnyt digiharppauksen. Tuore Saavutettavuusdirektiivi <https://vm.fi/saavutettavuusdirektiivi> ja sitä seuraava kansallinen lainsäädäntö vaativat viranomaisia tekemään digitaaliset palvelut saavutettaviksi. Direktiivi määrittää vähimmäisvaatimukset julkisen hallinnon verkkopalveluiden ja mobiilisovellusten saavutettavuudelle. Tällä halutaan varmistaa, että valtion ja kuntien verkkopalvelut ovat kaikkien kansalaisten käytettävissä - myös niiden henkilöiden, jotka käyttävät esimerkiksi apuvälineitä asioidessaan verkossa. Saavutettavuusvaatimusten soveltaminen käynnistyy portaittain 23.9.2019.

Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnassa käytämme erilaisia viestintätapoja, esimerkiksi seuraavia:

   *   Luemme näitä kuukausitiedotteita äänilehtiin ja julkaisemme näitä sekä liiton sisäisillä sähköisillä alueilla että kaikelle kansalle liiton julkisilla nettisivuilla
   *   Lähetämme sähköistä uutiskirjettä näkövammaisten lasten ja nuorten perheille. Uutiskirjeeseen kokoamme ajankohtaisia valtakunnallisia asioita, tapahtumia ja lasten ja nuorten tai heidän perheittensä kokemuksia. Uutiskirje on luettavissa tietokoneella ja ilmestyy neljä kertaa vuodessa.
   *   Päivitämme sosiaalisessa mediassa Facebook-sivuamme, jonka nimi on "Näkövammaisen sosiaaliturva ja -palvelut". Sieltä löytyvät mm. eri alueiden tapahtumat, tuoreita uutisia ja linkkejä.
   *   Äänitämme tämä vuonna podcasteja "Tästä pitää puhua - näkökulmia näkövammaisuuteen", joita voit kuunnella tietokoneella tai älypuhelimella. Podcastilla ei ole vakiintunutta suomenkielistä käännöstä, suomennos voisi olla esimerkiksi soitinlähetys, podiohjelma, podio, äänijulkaisu tai syöttöjakso. Podcastiä ei lähetetä tiettyyn aikaan kuten radio-ohjelmaa vaan kuuntelija voi kuunnella sen digitaalisessa muodossa tietokoneelta tai älylaitteelta silloin kun hänelle sopii.
   *   Otamme kantaa ja esiinnymme asiantuntijoina Twitter-palvelussa, ja kuvia julkaistessa käytämme ALT-tekstejä. Alt-teksti on vaihtoehtoinen tekstiattribuutti kuvan koodiin. Alt-tekstiä käytetään, jos kuva ei syystä tai toisesta lataudu, tai henkilö on muutoin esteellinen katsomaan kuvaa. Tällöin teksti kuvailee kuvan sisällön.
   *   Julkaisemme materiaaleja ja oppaita nettisivuillemme sellaisissa muodoissa, jotka avautuvat näkövammaisten käyttämillä ruudunlukuohjelmilla.

Toivomme, että viestimme helposti, ymmärrettävästi ja saavutettavia viestintäkanavia käyttäen. Kehittyäksemme tarvitsemme palautetta ja tässä yhteydessä pyydämme palautetta näistä kuukausitiedotteistamme. Millaisia sisältöjä kuukausitiedotteisiin toivoisit? Mihin olet ollut tyytyväinen, mitä kannattaa vaalia? Mistä voitaisiin luopua?

Vastata voit seuraavan linkin kautta sähköisesti webropol-kyselylomakkeella https://link.webropolsurveys.com/S/CD0B6A17057D0029 tai ottamalla yhteyttä alueesi Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijaan. Sinikka Mäntyjärveen sinikka.mantyjarvi@nkl.fi tai 050 5263831.

Sinikka Mäntyjärvi
Oikeuksienvalvonnan asiantuntija
Näkövammaisten liitto ry
Linnankatu 32, 90100 OULU
p. 050 5263831, sinikka.mantyjarvi@nkl.fi<mailto:sinikka.mantyjarvi@nkl.fi>

www.nkl.fi
www.facebook.com/NKLryoikeuksienvalvonta/
https://twitter.com/nklry
https://twitter.com/sinikkama

- Yhdessä näemme enemmän -

TAPAHTUMAKALENTERI


Toukokuu

13.-14.5. Pehmeiden materiaalien kurssi Raahessa klo 11-18
15.5. Käsityökerho klo 14-17.30
15.5. Naistenilta Evelace klo 17.30
16.5. Valokuvaus 2 klo 16.30-19.30
20.5. Ylivieskan kerho klo 13-15
20.5. Kirjastopalvelu klo 13-15
20.5. Glaukoomakerho klo 16-18
21.5. Porinakahvilan ja seurakunnan yhteinen kevätretki
21.5. Sievin käsityöpäivä klo 10-15
22.5. Klubin 1863 päättäjäiset (keilaus)
28.5. Aktiivitiimi klo 15.30-17.30
28.5. Voglia-ilta klo 18-20
31.5. Radionsinfoniaorkesterin vierailukonsertti / Mirjam Helin voittajat

Kesäkuu

5.6. Reisjärven kerho klo 12-15
5.6. Valokuvaus 3 klo 16.30-19.30
5.6. Raahen kerho klo 13.30
8.6. Hyvinvointipäivä, Rokua
12.6. Kesäpäivä Jäälinmajalla klo 10-16
19.6. Ainola Patikka klo 13

Syksy 2019

3.7. Raahen kerho klo 13.30
7.8. Raahen kerho klo 13.30
4.9. Raahen kerho klo 13.30
2.10. Raahen kerho klo 13.30
6.11. Raahen kerho klo 13.30
18-23.8.2019 Hyvinvointilomat Kalajolla
18.9. Ylivieskan kerho klo 13-15
21.10 Ylivieskan kerho klo 13-15
18.11. Ylivieskan kerho klo 13-15