Tou­ko­kuu 2018


JÄSENTIEDOTE, toukokuu 2018

TIEDOTTEEN SISÄLTÖ

Toimisto tiedottaa:
 - Toimiston aukiolo
 - Kevätkokouskuulumiset
ICT palvelu
 - Pienryhmäohjaukset
- Windows 10 käyttöjärjestelmän oma sähköposti käyttöön 21.5 klo 10-16
- Ilmoittautuminen kurssille
- Kirjastopalvelu
- I C T-neuvola = yksilöllistä neuvontaa asiakkaille
- Tietotukipäivystys, Applen Mac tietokoneen esittelyä
Virkistystoiminta
 - Marttalan ruokakurssit
- Kevään 2018 Konsertit
-Syksyn näytelmät ja viihdekonsertit

Käsityö
 - Kädentaidot iltapäivä
Naiset
 - Likkojen Lenkki
 - Voglia asiakasilta
Liikunta
 - Lähde Luontoretkelle!
 - Ou-La-Ka
Piste iin päälle
Näkövammaisten kesäpäivät Kuopiossa 15-17.6.2018
Oulun Seurakunnat tiedottaa
Kerhotoiminta
Tapahtumakalenteri

Ilmestymisaikataulu

 Materiaalit jäsentiedotteeseen on toimitettava viimeistään ilmestymistä edeltävän viikon keskiviikkoon mennessä osoitteeseen yhdistys(at)ppnry.net. Kesäkuun materiaali on toimitettava 29.5.2018 mennessä. Tiedote ilmestyy viikolla 23.


TOIMISTO TIEDOTTAA

Toimiston aukiolo

 Yhdistyksen numerossa vastataan maanantaista torstaihin klo 12 - 15 välisenä aikana, perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Matkapuhelinnumeroihin vastataan aina, kun se on mahdollista. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 - 15.
Toimisto on kiinni 22.6-31.7.2018.

Kevätkokouskuulumiset

Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry vietti sääntömääräisen kevätkokouksen torstaina 3.5.2018 Liminganlahden luontokeskuksessa. Kokoukseen osallistui 37 varsinaista jäsentä, 12 avustajaa, 1 lapsi ja 3 toimihenkilöä.
 
Kokouksessa käytiin läpi ja hyväksyttiin vuoden 2017 Vuosikertomus. Sanna Halonen joutui jääväämään itsensä hallituksesta vuodelle 2018, joten hänen tilalleen valittiin uudeksi 1.varajäseneksi yksimielisesti Lasse Hyvärinen. Tili- ja vastuuvapaus myönnettiin tili- ja vastuuvelvollisille.
 
Yhdistyksenjäsenet saivat myös tutustua Luontokeskuksen runsaaseen linnustoon opastetun näyttelykierroksen sekä multimediaesityksen avustuksella. Osa jäsenistä myös kävi ihailemassa lintutornilla Liminganlahdella pesiviä ja vierailevia lintuja.
 
Illan aikana saimme nauttia herkullisesta lohikeitosta ja pullakahveista.
 
Kiitämme kaikkia osallistujia mukavasta ja mielenkiintoisesta kevätillasta.

ICT -PALVELU

Pienryhmäohjaukset

Kahden päivän kurssit ovat maanantaisin klo 10-16 ja tiistaisin klo 9-15 jos toisin ei mainita. Yhden päivän kurssit alkavat yleensä klo 9 ja iltaohjaukset klo 17:30. Aikoja voidaan tarvittaessa muuttaa kurssilaisten liikenneyhteyksien mukaan.
Paikka: PPN ry:n toimintakeskus.

Windows 10 käyttöjärjestelmän oma sähköposti käyttöön 21.5 klo 10-16
Windows 10 käyttöjärjestelmässä on oma sähköpostiohjelma. Tämä toimii hyvin mm. Zoomtextillä ja NVDA ruudunlukuohjelmalla. Käyttö poikkeaa vain vähän totutuista ohjelmista, mutta jos sinulla on ongelmia Mozilla Thunderbirdin ja Windows Livemailin kanssa (jota ei ole enää saatavilla) tämä on oiva vaihtoehto tilalle. Huom. ohjelmaa ei ole Windows 7 versioissa.

Hinta 20 €
Ilmoittautuminen viimeistään 16.5. mennessä yhdistyksen toimistolle.

Ilmoittautuminen kursseille

Kurssi-ilmoittautumisia vastaanotetaan toimiston numerossa.
Lisätietoja kursseista antaa Leena Vallo
Puh. 044 0400 694
Sähköposti: leena.vallo@ppnry.net
Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli kurssilainen peruu osallistumisensa viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, tulee hänellä olla pätevä syy kurssipaikan perumiseen (esim. lääkärin tai terveydenhoitajan todistus sairaudesta). Muussa tapauksessa laskutamme kurssimaksun asiakkaalta. Vapaita kurssipaikkoja kannattaa kysellä vielä ilmoittautumisajan jälkeen.

Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan (omavastuuosuus 18 %, vähintään 10 €) sekä majoitus. Muilta alueilta tulevat kurssilaiset maksavat itse majoitus- ja matkakulunsa. Kurssimaksu sisältää oppimateriaalin, lounaan ja päiväkahvit (ei iltaohjaus).

Kirjastopalvelu

Kirjastopalvelussa haemme yhdessä kirjoja ja lataamme ne sopivaan muotoon kuunneltaviksi. Sinun ei siis tarvitse osata hakea niitä, eikä sinulla tarvitse siis olla omaa tietokonetta. Sinulla pitää kuitenkin olla Celian verkkotunnukset. Tapahtuma on ilmainen, ei sisällä kahvitarjoilua eikä siihen tarvitse ilmoittautua! Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus.
Seuraava kirjastopalvelu järjestetään 30.5. klo 13-15
Tervetuloa!

ICT -neuvola

ICT-neuvolasta saat henkilökohtaista neuvontaa tarvitsemasi laitteen tai ohjelman käyttöön. Varaa aika Leenalta. Toiminta on STEA:n rahoittamaa järjestölähtöistä auttamistyötä eli sinulle maksutonta.

Tietotukipäivystyksessä, Mac tietokoneen esittelyä 23.5. klo 17:30-19:30

Tule tutustumaan Mac-tietokoneeseen. Koneessa on valmiina VoiceOver ruudunlukuohjelma ja suurennustoimintoja. Olisi hyvä jos ilmoittaudut toimistolle edellisellä viikolla (ei pakollinen). Tapahtuma on ilmainen eikä sisällä tarjoilua.

ICT-kursseja maakuntiin

Tarvitsetko apua puhelimen käytössä, ATK-asioissa tai tuottaako tabletti ongelmia. Ota yhteyttä ICT-kouluttajaamme Leena Valloon Puh. 044 0400 694 tai sähköpostitse leena.vallo@ppnry.net järjestetään yhteinen koulutushetki kivalla porukalla lähellä Sinua!

VIRKISTYSTOIMINTA

Marttalan ruokakurssit

Hei kokkailusta kiinnostuneet! Marttalan ruokakurssit jatkuvat taas keväällä. 
Kevään viimeinen kurssipäivä on 17.5.

Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10-13. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

Kevään 2018 konsertit
 
Nyt on aika laittaa sinfoniakonsertit kalenteriin! Kevään ohjelmassa on kapellimestarilupauksen vierailu, Shostakovitsin ja ranskalaissäveltäjien musiikkia. Tuleepa vierailemaan solistina Sibelius-viulukilpailun voittajakin. Yksi konsertti on omistettu hengelliselle musiikille.
Seuraavassa on listattu konserttiajat ja perään on merkitty viimeinen ilmoittautumisajankohta (deadline).
• To17.5. Meri (ilmoittautuminen viimeistään 9.5).

Kaikki sinfoniakonsertit alkavat klo 19.00 ja paikka on Madetojan sali. Kaikkiin konsertteihin on samat lipunhinnat 25 / 20 / 10 €. Ilmoittautumiskäytännön löydät esittelyjen perästä.

Meri ja muita sävelmaalauksia sekä Sibelius-viulukilvan voittaja

To 17.5. klo 19
Kesto noin 1 h 30 min sisältäen väliajan
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Christel Lee, viulu
Ohjelmisto:
Bela Bartok: Viulukonsertto nro 2
Claude Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune L. 86
Claude Debussy: La Mer
Ranskassa modernismi alkoi 1894, kun Debussyn raukean eroottinen ja röyhkeän kromaattinen Faunin iltapäivä soi ensimmäisen kerran. Inspiraation teokseen tarjosi samanniminen Mallarmen runo.
Kuvataiteen impressionistien tavoin Debussy vangitsee teoksiinsa yhden vahvan tunnelman. La Mer tarkkailee aaltoja Englannin ja Ranskan välissä siten, että maisema on mahdollisimman kaunis - Englannin rannikolta.
Debussyn teoksiakaan ei liian usein kuule, vaikka ne suuria mestariteoksia ovatkin - suomalainen ohjelmistopolitiikka kun on hyvin saksalaiskeskeinen. Hesaristakin saa vielä tänä päivänä lukea kritiikkejä, joissa Beethovenilla lyödään ranskalaisia päähän. Tästä politiikasta on ollut se seuraus, etteivät suomalaisorkesterit ole kovin taitavia ranskalaisen musiikin soittajia. Mitenkähän käy Oulu sinfonialle tässä musiikissa?
Sibelius-viulukilpailun voittaja 2015, Christel Lee, rakastaa yhä Bartokin viulukonserttoa, jolla hurmasi yleisön ja juryn kilpailun finaalissa. Jos on Bartokin konsertto joskus kuulostanut tauottoman hengästyttävältä, niin nyt pitäisi olla luvassa kristallinkirkasta partituurin luentaa ja muototajun juhlaa.

Konserttien lippuvarauskäytäntö

Konserttiin ilmoittaudutaan sitovasti soittamalla minulle eli Jarkko Laurille numeroon 040 716 4352 tai laittamalla viestiä (tekstari tai sähköposti, jarkko.a.lauri@gmail.com). Jätäthän yhteystietosi niin kuittaan varauksen.
Ilmoittautuminen täytyy tehdä viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, jonka jälkeen Lauri lunastaa liput.
Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 Madetojan salin kahvion etuosassa. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.
Pyörätuoleille varataan erikseen paikat käytävältä rivien päästä. Madetojan salin narikkamaksu on 3 euroa.
Lippujen hintakategoriat ovat perushintainen, eläkeläinen sekä työtön/opiskelija/3-17-vuotiaat.
Myös firmojen tarjoamat kanta-asiakkuushintaiset liput voidaan varata ryhmävarauksen kautta (ainakin Pohjoista voimaa ja Oulun OP).
Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi saattajana. Tarvittaessa voit kysellä toimistolta avustajaa.
Sekä teatterin että kaupunginorkesterin narikat ovat nykyisin maksullisia (3-4 e).
Konserttiterveisin,
Jarkko Lauri

Syksyn näytelmät ja viihdekonsertit Oulun teatterilla

Tarjolla niin Röyhkää ja Kurkelaa kuin Milleriä ja Kansallisoopperaakin
Syksyn ohjelmistossa on kaksi Ouluun linkittyvien muusikoiden viihdekonserttia, ensin Kauko Röyhkän konsertti syyskuussa ja ystävysten Johanna Kurkela ja Johanna Iivanainen yhteiskonsertti joulukuussa. Mahdollisuus on nähdä myös Kansallisoopperan ja -baletin vierailuesityksiä syyslomaviikon koko perheen esityksissä. Näytelmäohjelmistossa ovat perinteiseen tapaan syksyn uutuusnäytelmät, ensin Arthur Millerin klassikkonäytelmä Näköala sillalta lokakuussa ja Sirkku Peltolan Ihmisellinen mies tammikuun 2019 puolella. Peltola tunnetaan aiemmista menestysnäytelmistään, mm. Suomenhevonen. Marraskuussa tarjoutuu harvinainen tilaisuus nähdä näyttelijälegenda Pekka Laiho vielä kerran elävänä ja livenä näyttämöllä.
Nyt siis kannattaa laittaa esitykset ilmoittautumisaikoineen kalenteriin. Esitysten perustiedot on listattu tähän alle ja tarkempaa tietoa niistä ja ilmoittautumiskäytännöstä löydät tiedotteesta tämän osion loppupuolelta.

Kauko Röyhkä ja the Boots levynjulkistuskiertueella
*Lauantaina 15.9. klo 19 Suurella näyttämöllä.
*Ilmoittautumiset 14.8. mennessä.
*Liput 22 ja 17,50 euroa.
*Kesto 2 t. väliajalla
Arthur Millerin klassikkonäytelmä Näköala sillalta
*Lauantaina 13.10. klo 19 Suurella näyttämöllä.
*Ilmoittautumiset 12.9. mennessä.
*väliaika, kesto tarkentuu, vähintään 2 t.

Kansallisbaletin ja -oopperan vierailunäytökset syyslomaviikolla

Tuhkimo -miniooppera
*torstaina 25.10 klo 11 Pienellä näyttämöllä.
Ilmoittautumiset 24.9. mennessä
*Koko perheen näytös.
*Kesto puoli tuntia.
*Vapaaliput, saatavana rajoitetusti!

Taikurin hattu -baletti
*Tove Janssonin Muumi-romaanin pohjalta sovitettu koko perheen baletti
*Lauantaina 27.10. klo 14 Suurella näyttämöllä.
*Ilmoittautumiset 26.9. mennessä.
*Kesto 45 min, ei väliaikaa
*Liput 35, 32,50 ja 24 euroa

Näyttelijälegenda Pekka Laiho vierailee: Ylpeys-monologi
*Lauantaina 17.11. klo 19 Pikisalissa.
*Ilmoittautumiset 16.10. mennessä.
*Liput 24 euroa.
*Kesto 1 t 20 min, ei väliaikaa

Gemini - Johanna Kurkelan ja Johanna Iivanaisen yhteiskonsertti
*Sunnuntaina 2.12. klo 15 Suurella näyttämöllä.
*Ilmoittautumiset 1.11. mennessä.
*Liput 38 euroa.
Kesto 1 t. 50 min. väliajalla

Sirkku Peltola: Ihmisellinen mies.
*Lauantaina 19.1.2019 klo 19 suurella näyttämöllä.
* Ilmoittautumiset 18.12. mennessä.
*Liput 28, 26 ja 17,50 euroa.
*Kesto väh. 2 t, tarkentuu myöhemmin.

Miten ilmoittaudun?

Ilmoittautumiskäytäntö on tuttu ainakin sinfoniakonserttikävijöille. Sitovat ilmoittautumiset tehdään minulle eli Jarkko Laurille puhelimitse numeroon 040 716 4352 tai sähköpostitse jarkko.a.lauri@gmail.com. Jätäthän yhteystietosi. Kuittaan varauksen saaduksi.
Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon puoli tuntia ennen näytöstä teatterin ala-aulan sohvaryhmien luona. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.
Välttämättä muissa kuin suuren näyttämön näytännöissä ei ole numeroituja paikkoja mutta näkövammaisille pyritään varaamaan paikat eturivistä, jotta näkeminen onnistuisi parhaiten.
Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi.
Pyörätuolista ja erityisvaatimuksista tulee ilmoittaa varauksen yhteydessä, koska se vaikuttaa istumapaikkaan ja kulkujärjestelyyn.
Teatterissa tavataan!

Esitysten tarkemmat kuvaukset

Kauko Röyhkä & The Boots

Kauko Röyhkä on pitkän linjan kirjailija ja rockmuusikko, joka on vuodesta 1980 lähtien ärsyttänyt, järkyttänyt ja ihastuttanut Suomen kansaa monipuolisilla lauluillaan ja romaaneillaan.
Nyt Röyhkä saapuu The Boots -yhtyeensä kanssa Ouluun juhlistamaan uuden Kauko Röyhkä & The Boots -albumin julkaisua. Edellinen yhteinen albumi ”Etelän peto” julkaistiin 2014.
Yhtyeessä soittavat Röyhkän lisäksi Nartusta tuttu kitaristi Jarmo Heikkinen, hänen veljensä pystybasisti Pete Heikkinen, sekä Jarmo Heikkisen poika Jesse, joka soittaa toista kitaraa. Rumpalina on Rape Raappana ja taustoja laulaa Dimitra ”Dimi” Salo. Eri kokoonpanoilla 80-luvulta asti toiminut The Boots on rouhea blues-yhtye, joka on julkaissut useita levyjä.
 
Näköala sillalta

Eletään 1950-luvun Brooklynissä, New Yorkissa. Satamatyöläinen Eddie Carbone asuu vaimonsa ja orvoksi jääneen sukulaistytön Catherinen kanssa. Eddie lupaa majoittaa vaimonsa serkut Marcon ja Rodolphon, jotka tulevat laittomasti maahan työn ja paremman elämän toivossa.
Eddie vahtii ja kohtelee pian 18-vuotiasta Catherinea huolestuttavan ylisuojelevasti. Hänen tunteensa tyttöä kohtaan ovat kehittyneet syvemmiksi kuin hän itsekään suostuu myöntämään. Kun Catherinen ja Rodolphon välille syntyy romanttista kipinää, Eddien maailma romahtaa, ja kunniallisen miehen perikuva ajautuu kunniattomaan tekoon.
Rakastetun Arthur Millerin Näköala sillalta on intohimodraama, jossa kulttuuriset erot, sosiaalinen eriarvoisuus, kielletyt tunteet ja ylpeys törmäävät. Se on häkellyttävän ajankohtainen ja inhimillinen tarina hyvistä ihmisistä, jotka ajautuvat peruuttamattomiin tekoihin.
Arthur Millerin tuotantoa on esitetty edellisen kerran Oulun teatterissa 2013, kun suurella näyttämöllä nähtiin näytelmä Kauppamatkustajan kuolema.

Tuhkimo

Sisaret lähtevät tanssiaisiin tavoittelemaan prinssin suosiota, mutta Tuhkimo jätetään kotiin imuroimaan - äitipuoli nimittäin toivoo, että prinssi tulisi heille jatkoille. Onneksi taikahuilu loihtii Tuhkimolle upean iltapuvun, ja pian juhlaväki saa ihmetellä lasikengissä tanssivaa salaperäistä kaunotarta.
Tuttu tarina alistetun Tuhkimon ja ilkeiden sisarten suhteesta nähdään nyt Rossinin hersyvien sävelten tahdittamana hilpeän ajankohtaisena puolen tunnin oopperana. Rossinin ooppera La Cenerentola esitetään kahden muuntautumiskykyisen laulajan, kahden näyttelevän soittajan ja ilmeikkäiden nukkehahmojen voimin. Tämä hyväntuulinen lyhytooppera sopii kaikille!
 
Muumipeikko ja taikurin hattu

Hittibaleteistaan tunnettujen Kenneth Greven ja Tuomas Kantelisen Muumipeikko ja taikurin hattu on hurmannut jo Japanin ja Helsingin tutulla tarinalla salaperäisestä taikurin hatusta.
Kevään tullessa Muumilaakson väki herää talviuniltaan ja tekee kevätvalmisteluja. Pikku Myy löytää silinterihatun, johon liittyykin taikuutta. Nipsu löytää suuren rubiinin puutarhasta, mutta yllättäen kaunis päivä muuttuu harmaaksi ja koleaksi, kun jäätävä Mörkö saapuu Muumilaaksoon ja haluaa saada rubiinin itselleen. Muumimamma saa Mörön lähtemään, mutta pian paikalle saapuu toinen vierailija: musta pantteri, hattuaan ja rubiiniaan etsivän taikurin lemmikki. Taikuri löytää kadottamansa omaisuuden Muumilaaksosta ja sen kunniaksi järjestetään suuret juhlat!
Tove Janssonin romaaniin pohjautuva baletti vie katsojat Muumilaaksoon, jossa oudon hatun ilmaantuminen aiheuttaa kummallisia asioita. Muumiperheen mukana tarinassa nähdään mm. Nipsu, Nuuskamuikkunen, Niiskuneiti, Pikku Myy ja Mörkö. Muumipeikko ja taikurin hattu soveltuu mainiosti koko perheen katsottavaksi, sillä esitys on kestoltaan vajaan tunnin pituinen. Vähän pienemmätkin katsojat jaksavat seurata tuttujen hahmojen kuljettamaa tarinaa. Jännitystä esitykseen tuovat kuitenkin mm. hämärässä paikalle saapuva Mörkö ja taikurin salaperäinen pantteri, joten teos saattaa olla liian jännittävä herkimmille pikkukatsojille.
Muumipeikko ja taikurin hattu -baletti toteutetaan Agency Northin ja Moomin Charactersin luvalla.

Pekka Laiho monologissa Ylpeys

Mitä tapahtuu, kun mies, jonka elämästä ei ole puuttunut huippuhetkiä eikä katastrofeja, joutuu 75-vuotiaana viimeistä kertaa toden teolla tekemään tiliä itsensä, tekemisensä ja tekemättä jättämistensä kanssa? Miten kalliisti voi joutua maksamaan siitä, ettei ole myöntänyt todellisia tunteitaan, edes itselleen?
Pekka Laiho muistetaan viime vuosilta Albert Camus’n Putoamisesta (Teatteri Jurkka, 2015) ja Pasi Lampelan Kenraalista ja Casanovasta (HKT, 2016). Nyt veteraaninäyttelijä yllättää jälleen; hän on kirjoittanut luihin ja ytimiin menevän yhden miehen näytelmän Veikko Antero Lajusenniemen matkasta läpi koko sodanjälkeisen Suomen.
Koskaan ei ole liian myöhäistä.

Iivanainen - Kurkela: Gemini

Kahden Johannan ystävyys sai alkunsa yhteisellä keikalla noin kymmenen vuotta sitten. Yhdistäviä tekijöitä heille löytyi nopeasti: musiikki, huumori, harrastukset sekä mm. utelias ja seikkailunhaluinen elämänasenne.
Sattumoisin näillä kahdella Johannalla on yhdet Suomen rakastetuimmista lauluäänistä. Iivanainen-Kurkela ”Gemini” kiertueella he laulavat ystävälle, ystäville, yhdessä, ja erikseen.
Esitettävien kappaleiden luetteloon kirjautuu nuoruudet, rakkaudet, intohimot, ja myös luonnollisesti molempien omien ääniteurien kohokohdat.
Suomalaisten jazz-laulajien kärkinimiin kuuluva Johanna Iivanainen on äänenä noin kolmellakymmenellä eri äänitteellä. Hänen viimeisin soolo-albumi on folk-sävytteinen Mustarastas Laulaa (2013). Suurelle yleisölle Iivanainen on tuttu SuomiLOVE televisio-ohjelman toisena pääsolistina.
Johanna Kurkela nähtiin edellisen kerran konserttilavoilla vuonna 2016 menestyksekkään Ingrid -albumin (2015) jälkeen. Viime vuoden Kurkela on mm. valmistellut uuden Auri -yhtyeensä maaliskuussa julkaistavaa debyyttialbumia. Hänen uransa tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat mm. Rakkauslaulu, Kuolevainen, Sun särkyä anna mä en, sekä Ainutlaatuinen.

Ihmisellinen mies

Ihmisellinen mies on lämminhenkinen ja koskettava tarina hyväntahtoisesta, kiltistä ja vähän raasusta Raine Kukkiasta, joka on elämässään suurten muutosten keskellä.
Tasaista, mukavaa elämää elänyt Raine on irtisanottu pitkäaikaisesta henkilöstösihteerin työstään ja vuosikymmeniä kestänyt avioliittokin on päättynyt eroon. Eron myötä suuri omakotitalo tomaattiviljelyksineen on jäänyt ex-vaimolle ja hänen uudelle puolisolle.
Lähentääkseen suhdettaan poikaansa ja teini-iän kynnyksellä kipuilevaan lapsenlapseensa, Raine päättää muuttaa lähelle poikaa ja pojan perhettä, ja saa uuden työn pölyimurimyyjänä. Raine päätyy pieneen, vaatimattomaan vuokrayksiöön, jonka vuokraisäntä on yksinäinen, kaljaan menevä, mutta hyväntahtoinen mies.
Kuusissakymmenissä oleva Raine on vaatimaton, pienieleinen mies, joka ei pidä itsestään suurempaa meteliä, vaan pyrkii voittamaan elämänsä vastoinkäymiset positiivisella asenteella, nöyryydellä ja ahkeruudella. Avulias ja kiltti Raine laittaakin muut ja muiden huolet ja ongelmat omiensa edelle, jättäen ympärilleen ja läheisiin ihmisiin itseään suuremman jäljen; positiivisen asenteen, halun elää ja vahvistua, kasvaa ja jurottaa sekä lentää kun on lentoaika.
Sirkku Peltolan Ihmisellinen mies naurattaa ja itkettää. Tarina kuvaa hienosti, myötätuntoisesti ja huumorintajuisesti pientä ihmistä tämän päivän maailman suurten muutosten kourissa. Huumorilla sävytetty tarina koskettaa ja tarinaan sekä sen henkilöihin on katsojan helppo samaistua. Ihmisellinen mies kertoo ihan tavallisista, uskottavista ihmisistä, tavallisten ongelmien edessä, mutta se osuu syvemmälle kuin olisi ehkä arvannutkaan.
Ihmisellinen mies on läheinen sukulainen Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolema -näytelmälle, jota esitettiin Oulun teatterissa 2013. Sirkku Peltolan teksteistä teatterin lavalla on aiemmin esitetty menestyksekkäästi näytelmät Suomen hevonen (2007) ja Yksiöön en äitee ota (2014).
(Lähde: Oulun teatteri)

KÄSITYÖ

Kädentaidot iltapäivä 30.5. klo 15-19
 
 Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus ja vetäjänä Airi Virkkala.
 Ilmoittautuminen viimeistään 23.5. yhdistyksen toimistolle.

 Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien jäsenten matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan yli 10€ menevältä osalta.

TERVETULOA!

NAISET

Likkojen Lenkki

Lähdetään porukalla liikkumaan Likkojen Lenkille elokuussa. Näkövammaisella on mahdollisuus saada näkevä avustaja mukaan ilmaiseksi.

Likkojen Lenkki järjestetään 11.8.2018. klo 11.30 - 17 Oulussa jo 8. kerran, Raatin Stadionilla
Oulun Likkojen Lenkki on vuodesta 2011 järjestetty, naisille suunnattu liikuntatapahtuma, jossa naisenergia, liikunta ja viihde kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Upeiden lenkkimaastojen ja kahden eripituisen reitin lisäksi vaihtoehtona on osallistua ohjattuihin liikuntatunteihin tapahtuma-alueella tai Rock the City -kaupunkiseikkailuun. Osallistujia palvelee laaja Tapahtumatori tuote-esittely- ja myyntipisteineen. Tapahtuman päättää LenkkiPiknik.

Lippujen hinnat:
 34€ aikuinen
 31€ eläkeläinen
 27€ opiskelija
 22€ 7-15 vuotiaat
Osallistumismaksu sisältää:
Sisäänpääsy Suomen Parhaaseen Naisten Tapahtumaan ja huippuviihdettä!
• Lenkkieväspaketti
• Tapahtumatori tulvillaan tuote-esittelyä ja yhteistyökumppaneidemme huipputarjouksia
• Varusteiden vaihto- ja peseytymistilat sekä tavara- ja vaatesäilytys (1 e)
• Juomapisteet ja esiintyjät reitin varrella
• Ensiapupiste tapahtuma-alueella

Tänä vuonna lipun hintaan ei kuulu Lenkki paitaa, mutta yhdistys sponsoroi Lenkkeilijöitä omenanvihreän värisellä teknisellä T-paidalla, jonka selkään tulee Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry logo. Ilmoitathan siis toimistolle myös paidan koon ja otatko Lady-fit - vai suoran mallin!
Ilmoittautuminen viimeistään 14.6. yhdistyksen toimistolle.


Voglia asiakasilta 7.6.2018 klo 17-19

Tule tutustumaan Voglian kevät- ja kesäuutuuksiin! Voglian laadukkailla vaatteilla sekä myymäläpäällikön vinkeillä saat luotua vaatekomeron täyteen loputtomia variaatioita, etenkin asusteita luovasti hyödyntämällä kaudesta toiseen! Illan aikana saat 20 %:n alennuksen normaalihintaisista tuotteista.
 
 Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle 5.6. mennessä puh (08) 3115 653 tai yhdistys@ppnry.net


LIIKUNTA

Lähde luontoretkelle!

 PSK-Aikuisopiston luonto- ja sotealan opiskelijat järjestävät näkövammaisille asiakkaille luontoretken 28. kesäkuuta. Opetusaiheena on erityisryhmien ohjaaminen luonnossa. Etsimme 6-7 asiakasta, jotka ovat valmiita luontoilemaan ja auttamaan opiskelijoita oppimaan, miten näkövammaisia parhaiten ohjataan luonnossa.

Lähdemme liikkeelle Oulusta klo 12 bussilla. Tarkempi lähtöpaikka selviää tuonnempana ja siitä tiedotetaan ilmoittautuneille lähempänä tapahtumaa. Paluu Ouluun on klo 16.

Kohteenamme on Koitelinkoski Kiimingissä. Kiertelemme luontopolkuja ja aistimme luontoa. Keittelemme nokipannukahvit ja-teet ja paistamme nuotiomakkarat. Keskustelemme ja jaamme kokemuksia. Mukanamme on myös kokemuskouluttaja Katja Lauri.

Lämpimästi tervetuloa!

Ilmoittautumiset retkelle sähköpostilla osoitteeseen tiina.rahko@psk.fi Ilmoitathan erikoisruokavaliosta!

Ystävällisin terveisin

Tiina Rahko
FM, Keruutuotetarkastaja
Kouluttaja (luonto- ja ympäristöala)
PSK-Aikuisopisto
Kansankatu 47 B, 3. krs., 90100 Oulu
p. 044 3120 795
tiina.rahko@psk.fi
www.psk.fi

OU-LA-KA

Oulaka Kolarin Ylläksellä pe-su 31.8.-2.9.2018
Hotelli: Lapland Hotels Äkäshotelli

Majoitus päärakennuksen Standard-hotellihuoneissa, joissa suihku/Wc tai
päärakennuksen vieressä sijaitsevissa saunallisissa, hyvin varustelluissa
huoneistoissa, joissa on olohuone-keittiö sekä 1-2 makuuhuonetta.

Hinta 2 vrk
2-hengen huoneessa: 124€ / henkilö
1-hengen huoneessa: 184€ / henkilö

2 mh:n huoneistossa
124€ / henkilö / 4 henkilöä huoneistossa
140€ / henkilö / 3 henkilöä huoneistossa
110€ / henkilö / 5 henkilöä huoneistossa (5. vuode on sohvalla)

1 mh:n huoneistossa
150€ / henkilö / 2 henkilöä huoneistossa
250€ / 1 henkilö huoneistossa
120€ / henkilö / 3 henkilöä huoneistossa (3.vuode on sohvalla)

Em. hintoihin sisältyy majoitus, aamiainen ja päivällinen. Äkäshotellissa on hotellisaunojen yhteydessä uima-allas, jonka käyttö sisältyy myös hintaan.
Kuljetus:
Oulu-Rovaniemi-Oulu välin matkustamme junalla ja Rovaniemi-Kolari-Rovaniemi välin
matkustamme yhteiskuljetuksella Lapin ja Kainuun yhdistysten kanssa linja-autolla.
Matkakulujen kustannukset tarkemmin kesäkuun jäsentiedotteessa.

Lähtö Rovaniemeltä perjantaina klo 14.45 (IC 711 perillä Rovaniemellä klo 14.40)
Paluu Rovaniemelle sunnuntaina klo 15.18 lähtevälle junalle IC 710
Ilmoittautuminen:
Sitovat ilmoittautumiset 19.6.2018 klo 15 mennessä. Paikkoja on varattu 45 eli 15 per yhdistys. Ilmoittautumiset Yhdistyksen toimistolle 08-3115653 tai yhdistys@ppnry.net

Ohjelma:
Alustavasti ohjelmassa lauantaille Kesänkijärven kierros. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

PISTE IIN PÄÄLLE

Kiinnostaako sinua pistekirjoitus? Oletko aina miettinyt, miten ihmeessä sitä voi oppia tai, että minä en ainakaan sitä koskaan opi?

Oletko tullut ajatelleeksi, että pienet pisteet voivat auttaa arkeasi? Jo pienellä pisteiden opiskelulla voit merkata maustepurkkeja tai cd-levyjä. Vähän enemmän pisteitä hallitsevat voivat helposti erottaa lääkepakkaukset toisistaan ja lukea vaikka Pistiäistä, joka on Airut-lehden maksuton pisteliite.
Lisäksi pisteiden hypistelyn opiskelu herkistää tuntoaistisi, jolloin voit keksiä omia pieniä merkkaustapoja eri asioihin esimerkkinä vaikkapa pyykki- tai astianpesukoneen ohjelmanappulat.

Pistekirjoitusohjaaja Susanna Hannun vetämä kahden viikonlopun pistekirjoituskurssi järjestetään 8.-9.9 ja 22.-23.9 Kurssilla opimme pistekirjoituksen alkeita tai virkistämme ruosteessa olevaa taitoa.

Yhdistys korvaa jäsenilleen matkakulut yli 10 € menevältä osalta /hlö/vkl, edullisinta matkustustapaa käyttäen. Majoitus ja ruokakulut ovat omakustanteisia.

Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle 27.8. mennessä. Jäsenille kurssi on maksuton, mutta näkeviltä osallistujilta perimme pienen osallistumismaksun.

OULUN SEURAKUNNAT TIEDOTTAA
 
 Tervehdys Oulun seurakunnista!  Olet tervetullut näkövammaisten ja läheisten kokoontumisiin. 

Näköpiiri 

Näköpiiri kokoontuu tiistaina 8.5. klo 13:00 Keskustan seurakuntatalolla Isokatu 17, 2. kerros, pieni sali. Kansainvälisen työn hiippakuntasihteeri Matti Laurila kertoo matkakuulumisia Nepalista. Kahvitus pöytiin. Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen seurakuntatalon pääoven läheisyydessä.  Takseilla tulo Asemakatu 6:n puolelta. 
Raamattu- ja keskustelupiiri

Raamattu- ja keskustelupiiri kokoontuu torstaina 3.5. klo 13:00 Caritas-kodilla, 1. krs neuvotteluhuone, Kapellimestarin katu 2. Luetaan Sirakin kirjaa, keskustellaan ja kahvitellaan.  Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen Caritas-kodin pihalla pääoven läheisyydessä.

Kevätretki Hailuotoon

Kevätretkelle lähdetään perjantaina 18.5.2018.  Ohjelmassa: tutustuminen Hailuodon kirkkoon, ruokailu seurakuntakodilla, vierailu Rantasuomelan lammastilalla ja Hailuodon Panimossa. Tiedustelut ja ilmoittautumiset ruokavalioineen 8.5.mennessä Pohjois-Pohjanmaan näkövammaiset ry:n toimistoon p. (08)3115653 tai s-postiin yhdistys@ppnry.net Järjestäjinä Pohjois-Pohjanmaan näkövammaiset ry ja Oulun seurakuntien näkövammaistyö.

Sokkotreffit

Sokkotreffit saunaillan merkeissä kokoonnutaan maanantaina 4.6. klo 18 Lämsänjärven leirikeskuksessa, Hiihtomajantie 2. Ulkoillaan saunotaan ja vietetään iltaa yhdessä. Tarjolla iltapalaa. Opasystävä on vastassa leirikeskuksen pihassa klo 17.40 alkaen.
                                                  
Kausiesitteemme löydät Oulun seurakuntien nettisivuilta osoitteesta http://www.oulunseurakunnat.fi/apua-ja-tukea/erityisryhmille/nakovammaiset

Tavoitat meidät myös Facebookista osoitteessa https:www.facebook.com/NakovammaistyoOulunseurakunnat/                                 ja twitterissä @Nakovam_Oulusrk

Olen käytettävissä luottamuksellisia keskusteluja ja sielunhoitoa varten. Voimme keskustella puhelimitse tai sopia tapaamisesta kodissasi tai työ-huoneellani.  Jos en vastaa puheluusi, jätä viestiä vastaajaan niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Puhelinpäivystys on torstaisin klo 9:00-11:00.

Näkövammaistyön diakoniatyöntekijä
Anne Kellokumpu p.050 4305 178
s-posti: anne.kellokumpu@evl.fi
Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 3 kerros, Diakoniset erityispalvelut


KERHOTOIMINTA

Iin kerho

 Iin näkövammaisten kerho kokoontuu kerran viikossa perjantaisin klo 9:15-11:45 Nätteporin taideluokka, Puistotie 1. Kerhon vetäjänä toimii Pirjo Rikkinen. Lisätietoja voi kysellä Jorma Laurilta puh. 0400 742 529. Tarkempaa tietoa löytyy kansalaisopiston esitteestä (Näkövammaisten piiri).

Kalajoen kerho

 Kalajoen näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodilla ja siellä Artos-Sali, nuortenpuoli. Kokoontumisaika klo 12-14 kuukauden viimeinen tiistai.

 
 Kevään kerhopäivät:
 29.5. on retkipäivä.
 Lisätietoja voi kysyä Else Sunilta puh. 040 552 8878.


Kuusamon kerho

 Kuusamon näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntatalon pienessä salissa joka toinen tiistai klo 13-14:30. Kuusamon yhteyshenkilönä toimii Nanni Aikio, puh. Puh. 040 753 0611. Lisätietoja voi kysyä myös seurakunnasta Anne Vanttajalta 050-591 3441


Nivalan kerho

 NIVALAN NÄKÖVAMMAISTEN KERHOJEN KEVÄT ja SYKSY 2018

 Kerhopäivät kerran kuukaudessa maanantaisin klo 11.00-12.30 Nivalan seurakuntakodilla

 9.5 Kerhojen päätös

 Seurakunnan kerhon SYKSYN kerhopäivät:
 3.9. / 1.10. / 29.10. / 26.11.
 ke 20.12 Diakonian joulujuhla

 1.9 Rovastikunnallinen näkövammaisten toimintapäivä
 7.10 Vanhemman väen kirkkopyhä

 Nivalan näkövammaisten kuntosalivuoro Päiväkeskuksessa aina maanantaisin 13.30-15.00

 Tervetulleeksi sinut toivottaa!
 Terttu Järviluoma, diakonissa, 040-5325570 ja
Leena Arvola, yhteyshenkilö, 040-5788593

 Lisäksi:

 Nivalassa alkamassa uusi Näkövammaisten Vertaistuki- ja toimintapiste 8.5 klo 10-15 Pajalassa Kalliontie 22 (vanhan uimahallin tila). Tuuppa käymään lyhyemmäksi tai pitemmäksi aikaa ja ideoimaan uutta toimintaa sekä kerholle nimeä! Avajaispäivänä kahvitarjoilu!

 Uusi kerho aloittaa 8.5 klo 10-15. Seuraavan kerran kokoonnumme 5.6 klo 10-15. Lisäksi torilla tavataan 6.6 yhteisen toripäivän merkeissä klo 18! Lämpimästi tervetuloa! Leena A. (0405788593) ja Leena T. (0456787157)

 Nivalan näkövammaisten kuntosalivuoro Päiväkeskuksessa aina maanantaisin 13.30-15.00

Oulaisten kerho

 Oulaisten näkövammaisten kerho kokoontuu vuonna 2018 seuraavasti:
 5.6. / 7.8. / 4.9. / 2.10. / 6.11.
 4.12. jouluruokailu

 Kokoontuminen on Penttilän talossa klo 12, Oulaistenkatu 52.
 Kerhon puhelinnumero on 044 3063090


Porinakahavila Oulusa

 Porinakahavila Oulusa kokoontuu Linnankadun toimintakeskuksessa. Tuttuun tapaan juodaan pullakahvit, poristaan kuulumiset, kuunnellaan vierailijan esitys ja pidetään omat arpajaiset. Kerho alkaa klo 13, ellei toisin ole ilmoitettu.

Kevään porinat:
 18.5. Yhteinen kevätretkipäivä seurakunnan kanssa


Kevätretki Hailuotoon 18.5.2018. 

 Ohjelmassa tutustuminen Hailuodon kirkkoon, ruokailu seurakuntakodilla, vierailu Rantasuomelan lammastilalla ja Hailuodon Panimossa. Lähtö klo 9.00 linja-autoaseman tilausajolaiturista ja arvioitu paluuaika samaan paikkaan noin klo 16.00. Retken hinta on 22 € sisältäen kyydin, ohjelman ja lounaan. Varaa mukaasi tasaraha. Oma opas mukaan, oppaan retkimaksu jää itse maksettavaksi.  Ilmoittautumiset ruokavalioineen 8.5. mennessä Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n toimistoon p. (08)3115653 tai s-postiin yhdistys@ppnry.net Erillistä retkikirjettä ei lähetetä. Järjestäjinä Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry ja Oulun seurakuntien näkövammaistyö.
  
Pyhäjärven kerho

 Pyhäjärven näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti Lähimmäisen kammarissa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 14 alkaen.

 Lisätietoja voi kysellä Rainer Kyyröseltä puh. 0400 513 082 tai diakoni Minna Heinoselta puh. 040 511 8674.  Tervetuloa!

Raahen kerho

 Raahen näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.30 palvelukeskus Kotirannassa ellei toisin ilmoiteta jäsentiedotteessa tai yhdistyksen nettisivuilla. Lisätietoja saa Marja-Leena Hiltuselta puh. 045 842 7688.
 Kevään kerhopäivät ovat: 6.6. / 4.7. / 1.8. / 5.9. / 3.10. / 7.11.

Reisjärven kerho

 Reisjärven näkövammaisten kerho kokoontuu kerran kuukaudessa, kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Väinölässä, osoite Rönöntie 15, klo 12-15.
 Vetäjänä toimii Juha Haajo puh. 0400 772 349.

 Kevään kokoontumisajat: 13.6. HUOM muuttunut päivä!
 Muutoksista pyritään ilmoittamaan hyvissä ajoin.
 Tervetuloa!


Vaalan kerho

 Vaalan näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaisin kerran kuukaudessa klo 12 Karpalokodin kerhohuoneella. Lisätietoja antaa Aune Sallila puh. 040 578 4372

 Syksyn kerhopäivät ovat: 6.8. / 3.9. / 1.10. ja 5.11.

Ylivieskan kerho

Kerho kokoontuu pääsääntöisesti kuukauden kolmas maanantai klo 13-15 seurakuntakoti Mariassa.

Ylivieskan toukokuun kerhopäivä poikkeuksellisesti keskiviikko 16.5. klo 13.00
paikka Puuhkalan museo. Tervetuloa pienelle kevätretkelle kuulemaan Ylivieskan historiaa.

Kevään kerhopäivät: 16.5.
 
Kerhon yhteyshenkilönä toimii Pirkko Malm puh. 044 017 0957 sekä Satu Similä Ylivieskan seurakunnalta puh. 044 711 8628

Ylivieskan käsityöpiiri

Kokoontuminen seurakuntakoti Marjassa klo 10-15
Kevään 2018 kerhopäivät ovat: 23.5.
 
Tule rohkeasti mukaan ja ideoidaan yhdessä mitä kivaa ja hauskaa saamme kevään aikana tehtyä. Ilmoita tulostasi viimeistään aina saman viikon maanantaina.
Ruokailu mahdollisuus hinta 6.50€
Sinut Lämpimästi tervetulleeksi toivottaa
Pirkko, puh. 044-0170957
pirkko.malm@kotinet.com


Kuntosalivuoro näkövammaisille

Palvelukeskus Kotikartanossa on joka torstai klo 13- 14. Lisätiedot Pirkolta

Musapiiri

Kuukauden ensimmäinen perjantai klo 16. Lisätiedot ja Ilmoittautuminen Silpa Elinalle
puh. 045 8430854

TAPAHTUMAKALENTERI

Toukokuu

9.5. Nivalan kerho klo 11
15.-16.5 Betonityökurssi Reisjärvellä
16.5. Ylivieskan kerho klo 13-15
17.5. Marttalan ruokakurssit klo 10-13
17.5. Klubi 1863 klo 17-19
17.5. Konsertti Meri, Madetojan Sali klo 19
18.5. Seurakunnan ja Porinakahavilan yhteinen retkipäivä
21.5. Windows 10 käyttöjärjestelmän oma sähköposti käyttöön klo 10-16
23.5. Tietotukipäivystys, Mac tietokoneen esittelyä klo 17:30-19:30
23.5. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15
29.5. Kalajoen kerho, retkipäivä.
30.5. Kirjastopäivä klo 13-15
30.5. Kädentaidot iltapäivä toimistolla klo 15-19Kesäkuu

5.6. Oulaisten kerho klo 12
6.6. Raahen kerho klo 13.30
7.6. Voglia asiakasilta
13.6. Reisjärven kerho klo 12-15
15.6.-17.6. Kesäpäivät Kuopiossa
28.6. Luontoretki

Heinäkuu

4.7. Raahen kerho klo 13:30

Elokuu

1.8. Raahen kerho klo 13:30
6.8. Vaalan kerho klo 12
7.8. Oulaisten kerho klo 12
11.8. Likkojen Lenkki
31.8-2.9. Ou-La-Ka

Syyskuu

3.9. Vaalan kerho klo 12
4.9. Oulaisten kerho klo 12
5.9. Raahen kerho klo 13:30
15.9. Kauko Röyhkä ja the Boots
26.9. Daisy esittely ja Polar Print Oy Oulussa

Lokakuu

1.10. Vaalan kerho klo 12
2.10. Oulaisten kerho klo 12
3.10. Raahen kerho klo 13:30
9.10. Celia esittäytyy
13.10. Näköala sillalta
25.10. Tuhkimo-miniooppera
27.10. Taikurin hattu -baletti


Marraskuu

5.11. Vaalan kerho klo 12
6.11. Oulaisten kerho klo 12
7.11. Raahen kerho klo 13:30
17.11. Ylpeys - monologi

Joulukuu

2.12. Gemini - Johanna Kurkelan ja Johanna Iivanaisen yhteiskonsertti
4.12. Oulaisten kerho klo 12, jouluruokailu