tam­mi­kuu 2019

TIEDOTTEEN SISÄLTÖ

Toimisto tiedottaa:
- Toimiston aukiolo
- OYS:n näkökeskus on muuttanut
ICT palvelu
- Pienryhmäohjaukset
- Ilmoittautuminen kurssille
- Kirjastopalvelu
- ICT-neuvola = yksilöllistä neuvontaa asiakkaille
- ICT-kursseja maakuntiin
Virkistystoiminta
 - Marttalan ruokakurssit
Käsityö
- Kädentaidot iltapäivä
- Käsityöpäivät Sievissä 22.1. ja 12.2. klo 10-15
Klubi 1863
Pistekerho
Kuvailutulkatut elokuvat
Liikunta
Oulun Seurakunnat tiedottaa
Kerhotoiminta
Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote tammikuu 2019
Tapahtumakalenteri


Ilmestymisaikataulu

Materiaalit jäsentiedotteeseen on toimitettava viimeistään ilmestymistä edeltävän viikon keskiviikkoon mennessä osoitteeseen yhdistys(at)ppnry.net. Helmikuun materiaali on toimitettava 30.1.2019 mennessä. Tiedote ilmestyy viikolla 6.


TOIMISTO TIEDOTTAA

 Helmi-maaliskuun aikana jälleen toteutetaan Tuloksellisuus ja Vaikutusselvitys (TVS-kysely). Kysely toteutetaan sekä sähköpostitse että puhelimitse. Toivomme että mahdollisimman moni teistä jäsenistä osallistuisi kyselyyn, jotta saataisiin luotettava otos toiminnastamme rahoittajalle (STEA).


Toimiston aukiolo
 
Yhdistyksen numerossa vastataan maanantaista torstaihin klo 12 - 15 välisenä aikana, perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Matkapuhelinnumeroihin vastataan aina, kun se on mahdollista. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 - 15.


OYS:n näkökeskus on muuttanut

 OYS:n näkökeskus on muuttanut uusiin tiloihin. Uusi osoite on Kiviharjuntie 11, 4.krs. (Medipolis-talo).
 

ICT -PALVELU

Pienryhmäohjaukset

Kahden päivän kurssit ovat maanantaisin klo 10-16 ja tiistaisin klo 9-15 jos toisin ei mainita. Yhden päivän kurssit alkavat yleensä klo 9 ja iltaohjaukset klo 17:30. Aikoja voidaan tarvittaessa muuttaa kurssilaisten liikenneyhteyksien mukaan.
Paikka: PPN ry:n toimintakeskus.


Ilmoittautuminen kursseille

Kurssi-ilmoittautumisia vastaanotetaan toimiston numerossa.
Lisätietoja kursseista antaa Leena Vallo
Puh. 044 0400 694
Sähköposti: leena.vallo@ppnry.net
 
Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan (omavastuuosuus 18 %, vähintään 10 €) sekä majoitus. Muilta alueilta tulevat kurssilaiset maksavat itse majoitus- ja matkakulunsa. Kurssimaksu sisältää oppimateriaalin, lounaan ja päiväkahvit (ei iltaohjaus).


Kirjastopalvelu

Kirjastopalvelussa haemme yhdessä kirjoja ja lataamme ne sopivaan muotoon kuunneltaviksi. Sinun ei siis tarvitse osata hakea niitä, eikä sinulla tarvitse siis olla omaa tietokonetta. Sinulla pitää kuitenkin olla Celian verkkotunnukset. Tapahtuma on ilmainen, ei sisällä kahvitarjoilua eikä siihen tarvitse ilmoittautua! Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus.
Tervetuloa!


ICT -neuvola

ICT-neuvolasta saat henkilökohtaista neuvontaa tarvitsemasi laitteen tai ohjelman käyttöön. Varaa aika Leenalta. Toiminta on STEA:n rahoittamaa järjestölähtöistä auttamistyötä eli sinulle maksutonta.


ICT-kursseja maakuntiin

Tarvitsetko apua puhelimen käytössä, ATK-asioissa tai tuottaako tabletti ongelmia. Ota yhteyttä ICT-kouluttajaamme Leena Valloon Puh. 044 0400 694 tai sähköpostitse leena.vallo@ppnry.net järjestetään yhteinen koulutushetki kivalla porukalla lähellä Sinua!


VIRKISTYSTOIMINTA

Marttalan ruokakurssit

Kokkailut jatkuvat jälleen keväällä 2019

14.2. / 14.3. / 11.4. / 16.5.

Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10-13. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.
 

KÄSITYÖ

Kädentaidot iltapäivä 13.2.2019 klo 14-17.30
 
Vuoden 2019 kädentaidot: 13.2. / 13.3. / 10.4. / 15.5.

Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus ja vetäjänä Airi Virkkala.
Ilmoittautuminen viimeistään 11.2. yhdistyksen toimistolle.

Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien jäsenten matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan yli 10€ menevältä osalta.
Tervetuloa!
Käsityöpäivät Sievissä 22.1 ja 12.2 klo 10-15

Keväällä Sievissä alkaa kokoontua käsityökerho. Paikkana on Väentupa, osoitteessa Kirkkotie 7, 85410 Sievi. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla suunnitellaan kevään toimintaa.

Tervetuloa mukaan.

Lisätietoja saat halutessasi Eila Kaarlelalta numerosta 040 731 3406.


KLUBI 1863

Klubi 1863 kokoontuu 2019:   20.2. / 20.3. / 17.4. / 22.5. eli uusi Klubipäivä on keskiviikko!

Klubin 1863 kevään 2019 ohjelma
 
Kokoonnumme yhdistyksen toimistolla Linnankatu 32, Oulu, ellei toisin mainita.
ke 20.2. klo 17-20  Teema: Syrjinnän tunnistaminen työelämässä Työelämäpalvelut, Näkövammaisten liitto ry
 
ke 20.3., klo 17-19 Teema: ICT-paja Leena Vallo, ICT-kouluttaja, Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry
 
Ke 17.4. klo 17-20 Teema: Kolmen ruokalajin kokkailu Marttalassa Marja-Leena Pirkola, Pohjois-Pohjanmaan Martat ry Omavastuu 10 euroa/henkilö HOX! Ilta on pidempi kuin normaalisti Paikka: Kajaaninkatu 36, Oulu
 
Ke 22.5. klo 17-19 Teema: Keilailua Omavastuu: jokainen maksaa osansa ratamaksusta ja omat kengät (otamme useamman radan, että kaikki ehtivät tehdä urakalla kaatoja) Paikka: Oulun keilahalli, Isokatu 97, Oulu
 
Ilmoitathan Katjalle osallistumisestasi aina klubia edeltävän sunnuntain myöhäisiltaan mennessä katja.kuusela@gmail.com  tai 040 594 5172/iltaisin  
 
Pitkämatkalaisille yhdistyksen jäsenille korvataan matkakuluista 10 euroa ylimenevä osa halvimman matkustustavan mukaan, kuitteja vastaan. Matkakuluasioista voi kysyä toiminnanjohtaja Teija Kaikkoselta.
 
Klubi1863 on Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n 18 - 63 -vuotiaiden ihmisten oma ryhmä, jossa jaetaan kokemuksia näkövammaisen työikäisen arjesta opiskelusta työelämään ja perhe-elämästä vapaa-aikaan. Ryhmän toimintaan osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla töissä, riittää että olet työikäinen. Olemme itse keskiössä vertaistuen voimalla! Vain me itse voimme huolehtia omasta hyvinvoinnnistamme jaksamisestamme. Tervetuloa mukaan uudet ja entiset!
 
POHJOIS-POHJANMAAN NÄKÖVAMMAISET RY
 
www.ppnry.net
www.facebook.com/ppnry
 

PISTEKERHO

Pistekerho- eli ryhmä toimistolla
Yhdistyksessä alkaa uusi vertaisoppimisen ryhmä, jossa hypistellään yhdessä pistekirjoitusta. Ryhmässä jokainen voi oman tasonsa mukaan lukea ja kirjoittaa pisteillä. Pääasiassa koetamme selviytyä sormituntumalla, mutta tiukanpaikan tullen voimme ottaa silmän avuksi. Ryhmä on tarkoitettu näkövammaisille.
Jokainen tulee ryhmään itse asettamiensa tavoitteiden kanssa. Tsempataan toinen toisiamme opettelemaan pistekirjoitusta, piste pisteeltä! Pistekirjoitus voi jollekulle olla myös mukava harrastus, tämä ryhmä on sellaiseen juuri sopiva.
Ryhmää ohjaavat vapaaehtoiset Katja Kuusela ja Anne-Laure Janssen. Ohjaajilla on mukanaan pari pistekirjoituskonetta ja runsaasti lukumateriaalia. Jos sinulla on oma pistekirjoituskone ja haluat harjoitella erityisesti kirjoittamista, ota kone mukaan. Ne, joilla ei vielä ole omaa konetta voivat lainata ohjaajien koneita paikan päällä.

Kevään ryhmäkerrat:
keskiviikko 30.1., 27.2. 27.3., 8.5. aina kello 17.00 – 19.00 yhdistyksen toimistolla osoitteessa Linnankatu 32, Oulu.

Ilmoittautumiset kokoontumisviikon maanantaihin mennessä. yhdistyksen toimistolle puhelin 08 - 311 5653 tai yhdistys@ppnry.net

Ilmoitathan mahdolliset ruoka-aineallergiasi kahvitarjoilua varten.
Pitkämatkalaisille yhdistyksen jäsenille korvataan matkakuluista 10 euroa ylimenevä osa halvimman matkustustavan mukaan, kuitteja vastaan. Matkakuluasioista voi kysyä toiminnanjohtaja Teija Kaikkoselta.
Tervetuloa mukaan pistekirjoituksen ihmeelliseen maailmaan!


KUVAILUTULKATUT ELOKUVAT

Vuoden 2019 ensimmäiset kuvailutulkatut elokuvat ovat Klaus Härön mestari ja Miia Tervon Aurora. Kuvailutulkkauksen kuulee omasta älylaitteesta MovieReading-sovelluksen kautta missä tahansa elokuvateatterissa.
 
Palkitun ohjaajan Klaus Härön elokuva TUNTEMATON MESTARI saa ensi-iltansa 4.1.2019. Tuntematon mestari on tarina ikääntyvästä taidekauppiaasta, joka yrittää viimeisen kerran todistaa kykynsä niin itselleen kuin lähimmäisilleen. Päärooleissa nähdään Heikki Nousiainen, Amos Brotherus ja Pirjo Lonka.
 
https://nordiskfilm.fi/talta-nayttaa-klaus-haron-tuntematon-mestari-elokuvan-traileri-ja-juliste-on-julkaistu/
 
Toinen alkuvuodesta kuvailutulkattuna elokuvateattereihin saapuva elokuva on Miia Tervon AURORA. Elokuva on Tervon omaperäisellä äänellä kerrottu komediallinen rakkaustarina, jossa etsitään toiselle vaimoa ja löydetään vahingossa jotain aivan muuta. Elokuvan päärooleissa ovat Jussi-palkittu Mimosa Willamo (Aurora) ja ohjaajanakin tunnettu näyttelijä Amir Escandari (Darian). Muissa rooleissa nähdään muun muassa Ria Kataja, Chike Ohanwe, Hannu-Pekka Björkman, Oona Airola, Pamela Tola ja Miitta Sorvali.
 
https://nordiskfilm.fi/palkitun-elokuvantekija-miia-tervon-ensimmainen-pitka-elokuva-lappiin-sijoittuva-rosoinen-romanttinen-komedia-paaosissa-mimosa-willamo-ja-amir-escandari/

Elokuvan kuvailutulkkauksesta Kulttuuripalvelun sivuilla
 
http://www.kulttuuripalvelu.fi/kuvailutulkkaus/elokuvat


HUOM:

Yle on tehnyt näkövammaisten lukuisista palautteista johtuen takinkäännöksen vuodentakaiseen
linjavetoon: jatkossa kaikki kuvailutulkkaukset löytyvät myös Areenasta.
 
Linkki kuvailutulkattuun Tuntematon sotilas -sarjaan:

https://areena.yle.fi/1-4664161


LIIKUNTA

Sisäpyöräily (spinning) ja kuntonyrkkeily 23.2. klo 12
Lauantaina 23.2. lähdetään yhdessä kokeilemaan uusia liikuntaharrastuksia Kellon Corelle, Nikintie 1.
Näkövammaisille ja avustajille on varattu kuntonyrkkeilyyn 45 minuutin tutustumiskäynti minkä jälkeen kokeilemme myös spinningiä.
Molempiin lajeihin saamme opastuksen.
Matkat ovat omakustanteiset. Ota mukaan sisäliikuntakengät, pieni pyyhe, juomapullo ja sisäliikuntavaatteet. Olethan paikalla noin 11.30.
Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle 18.2.2019 mennessä.


OULUN SEURAKUNNAT TIEDOTTAA

Tervehdys Oulun seurakunnista!  Olet tervetullut näkövammaisten ja läheisten kokoontumisiin.

Tammi-helmikuun 2019 tapahtumat

Raamattu- ja keskustelupiiri on torstaina 17.1., 31.1. 14.2. ja 28.2. klo 13:00 Caritas-kodilla 1. krs neuvotteluhuoneessa, Kapellimestarin katu 2. Luemme Raamattua, keskustelemme, kahvittelemme. Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen Caritas-kodin pihalla pääoven läheisyydessä.

Näköpiiri on Keskustan seurakuntatalolla tiistaina 22.1., 5.2. ja 19.2. klo 13:00 osoitteessa Isokatu 17, 2. kerros, pieni sali. Ohjelmaa, kahvittelua ja jutustelua. Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen seurakuntatalon pääoven läheisyydessä. Takseilla tulo Asemakatu 6:n puolelta. 

Näkövammaistyön kevään 2019 toiminnan esitteen saat postitse. Jos et aikaisemmin ole esitettä saanut, ilmoitathan osoitetietosi Annelle numeroon 0504305178.

Näkövammaistyön kausiesitteen  löydät Oulun seurakuntien nettisivuilta
http://www.oulunseurakunnat.fi/apua-ja tukea/erityisryhmille/nakovammaiset

Tavoitat meidät Facebookista osoitteessa https://www.facebook.com/NakovammaistyoOulunseurakunnat ja twitteristä osoitteessa  @Nakovam_Oulusrk

Olen käytettävissä luottamuksellisia keskusteluja ja sielunhoitoa varten. Voimme keskustella puhelimitse tai sopia tapaamisesta kodissasi tai työhuoneellani.  Jos en vastaa puheluusi, jätä viestiä vastaajaan niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Puhelinpäivystys on torstaisin klo 9:00–11:00.

Näkövammaistyön diakoniatyöntekijä
Anne Kellokumpu p.050 4305 178
s-posti: anne.kellokumpu@evl.fi
Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 3. kerros, Diakoniset erityispalvelut


KERHOTOIMINTA

Iin kerho

Iin näkövammaisten kerho kokoontuu kerran viikossa perjantaisin klo 9:15-11:45 Nätteporin taideluokka, Puistotie 1. Kerhon vetäjänä toimii Pirjo Rikkinen. Lisätietoja voi kysellä Jorma Laurilta puh. 0400 742 529. Tarkempaa tietoa löytyy kansalaisopiston esitteestä (Näkövammaisten piiri).


Kalajoen kerho

Kalajoen näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodilla ja siellä Artos-Sali, nuortenpuoli. Kokoontumisaika klo 12-14 kuukauden viimeinen tiistai.

Lisätietoja voi kysyä Else Sunilta puh. 040 552 8878.


Kuusamon kerho

Kuusamon näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntatalon pienessä salissa joka toinen tiistai klo 13-14:30. Kuusamon yhteyshenkilönä toimii Nanni Aikio, puh. 040 753 0611. Lisätietoja voi kysyä myös seurakunnasta Anne Vanttajalta 050-591 3441


Nivalan kerho


Nivalan näkövammaisten kerho Näköpiste kokoontuu kerran kuukaudessa tiistaisin Nivalan Pajalaan, Kalliontie 22, klo 10-15.00. Lisäksi näkövammaisille kuntosalivuoro käytettävissä Nivalan päiväkeskuksessa aina maanantaisin 13.30-15.00.

Kevään 2019 kerhopäivät

8.1 / 12.1 / 5.2. / 5.3. / 2.4. / 7.5.

8.1. Kelan edustaja vieraana kerhossa
12.1 Näkövammaisten Pimee Cafe, joka järjestetään Nivalan Pajalassa alkaen klo 11.00 ja jatkuen tilanteen mukaan aina klo 15.00 saakka. Vetäjänä Katja Kuusela. Paikan päällä myös muuta kivaa toimintaa.
5.2. Vieras Nivalan kirjastosta

Kaikki lämpimästi tervetuloa kerhoon ja tapahtumiin!

Terveisin: yhteyshenkilö Leena Arvola, 0405788593


Oulaisten kerho

5.2. / 5.3. / 2.4. / 7.5.

Kevään ensimmäisellä tapaamiskerralla saamme kerhoomme vieraaksi Ppnry:n toiminnanjohtajan Teija Kaikkosen ja NKL oikeuksienvalvonnan asiantuntijan Sinikka Mäntyjärven.

Kokoontuminen on Penttilän talossa klo 12, Oulaistenkatu 52.
Kerhon puhelinnumero on 044 3063090


Porinakahavila Oulusa

Vuoden 2019 porinapäivät: 23.1. / 20.2. / 20.3. / 17.4. / 21.5.

Porinakahavila Oulusa kokoontuu Linnankadun toimintakeskuksessa. Tuttuun tapaan juodaan pullakahvit, poristaan kuulumiset, kuunnellaan vierailijan esitys ja pidetään omat arpajaiset. Kerho alkaa klo 13, ellei toisin ole ilmoitettu.


Pyhäjärven kerho

Pyhäjärven näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti Lähimmäisen kammarissa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 14 alkaen.

Lisätietoja voi kysellä Rainer Kyyröseltä puh. 0400 513 082 tai diakoni Minna Heinoselta puh. 040 511 8674.  Tervetuloa!


Raahen kerho

Raahen näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.30 palvelukeskus Kotirannassa ellei toisin ilmoiteta jäsentiedotteessa tai yhdistyksen nettisivuilla. Lisätietoja saa Marja-Leena Hiltuselta puh. 045 842 7688.


Reisjärven kerho

Kerho kokoontuu kuukauden ensimmäisen täyden viikon keskiviikkona klo 12-15 Väinölässä Rönöntie 15
Vetäjänä Juha  Haajo  P. 0400 772 349

KERHOPÄIVÄT: 
9.1. / 6.2. / 6.3. / 10.4. / 8.5. / 5.6.


Vaalan kerho

Vaalan näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaisin kerran kuukaudessa klo 12 Karpalokodin kerhohuoneella. Lisätietoja antaa Aune Sallila puh. 040 578 4372


Ylivieskan kerho

Ylivieskan näkövammaisten kerhopäivät tuttuun tapaan seurakuntakoti Mariassa kuukauden kolmas maanantai klo 13.00-15.00, Poikkeuksena Helmikuu ja Syyskuu!

21.1. Vieraana kampaaja Eija-Riina Räisälä kertomassa hiustenhoidosta.
Ke 20.2. klo 12.00-14.00 Ylivieskan liikuntakeskuksessa liikuntapalvelut esittelee ja opastaa eri liikuntamuotoja ja mahdollisuus mittauttaa esim. Käsien puristusvoima Kahvi/tee suolainen tai makea leivos 3€/hlö
18.3. / 15.4. / 20.5. / (ke)18.9. / 21.10. / 18.11.

Musapiiri jatkaa aina kuukauden toinen maanantai, paikka ja aika ilmoitetaan myöhemmin.  Kysy lisää Silpa Elina puh. 045 8430854

Kuntosali ryhmä tuttuun tapaan palvelukeskus kotikartano 2 torstaisin klo 13-14

Ylivieskan käsityö ja askartelukerho

Olen toipumassa vaikeasta sairaudesta, aloitellaan vähitellen uusin haastein ja iloisin mielin kevättä kohti. Ensi tapaaminen voisi olla helmikuulla kotonani. Soittele ja tuumataan ideoita yhdessä.

Lämpimästi tervetuloa mukaan toimintaan!
Yhteyshenkilö
Pirkko Malm
Puh. 044 0170957
pirkko.malm@kotinet.com


OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE tammikuu 2019

Laatinut: Oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sanna Piuva

Verokortti ja veroilmoitus uudistuvat
Sait vuoden 2019 verokortin joulukuussa 2018. Jos tiedot ovat kunnossa, voit ottaa verokortin käyttöön. Vuoden 2019 verokortti tulee voimaan 1.2.2019.

Verokortti 2019 - Tärkeimmät muutokset:
Palkkatyössä olevat:
Verokortissa on nyt vain yksi tuloraja koko vuoden palkoille

- Verokortissa ei enää ole palkkakauden tulorajoja vaan pelkästään yksi tuloraja koko vuodelle.
- Jos vuosituloraja ylittyy, työnantaja perii veron lisäprosentin mukaan.
- Jos haluat korottaa verokorttiin merkittyä veroprosenttia, ilmoitus työnantajalle riittää.

- Sama verokortti käy kaikille palkkatuloille

- Kaikki työnantajasi käyttävät samaa verokortille laskettua veroprosenttia.
- Sivutuloille tai eri työnantajille ei enää lasketa eri veroprosenttia.

- Verokortin kopio riittää

- Verokorttia ei tarvitse enää toimittaa alkuperäisenä työnantajalle, vaan kopio riittää.

- Toimita verokortti työnantajalle, ellei työnantaja ole saanut veroprosenttiasi sähköisesti Verohallinnolta.
- Verokortin päätösosa jää sinulle.

- On entistä tärkeämpää seurata tuloja vuoden aikana

- Seuraa palkkojen kertymistä vuoden aikana erityisesti silloin, jos sinulla on useita työnantajia. Hae uusi verokortti jo ennen kuin vuositulorajasi ylittyy.
- Jos tuloraja näyttää ylittyvän tai vähennyksesi muuttuvat, tilaa muutosverokortti OmaVerossa verkkotunnuksilla (https://www.vero.fi/OmaVero) tai puhelimitse
- 029 497 000.

- Jos sinulla on useita työnantajia, toimita muutosverokortti kaikille työnantajillesi.

Eläkkeen verotus

- Tarvitset eläkettä varten oman verokortin, sillä eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa.
- Hae verokortti hyvissä ajoin heti kun olet saanut eläkepäätöksen. Ilman verokorttia eläkkeen ennakonpidätys on 40 %.
- Jos eläke- tai muut tulosi muuttuvat vuoden aikana, sinun täytyy itse huolehtia verokortin muuttamisesta.
- Jos käyt eläkkeellä ollessasi töissä<https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/verokortti/elaketulon_verokortt/nain-teet-verokortin-elaketulolle/>, tarvitset erillisen verokortin palkkaa varten
- Kun olet kerran tilannut verokortin eläkettä varten, Verohallinto lähettää jatkossa automaattisesti tiedon veroprosentista eläkkeenmaksajalle joka vuosi. Saat kuitenkin vuosittain kotiin selvityksen verokortistasi, vaikka varsinaista verokorttia ei kotiin tulekaan.
- Tarkista aina kotiin postitetusta selvityksestä, että seuraavan vuoden veroprosentti on toimitettu eläkettä varten. Jos tieto puuttuu, tilaa uusi verokortti OmaVerosta.

Osa-aika eläkeläisenä tarvitset eläkeverokortin lisäksi palkkatulon verokortin
- Osa-aika eläkeläisenä verokorttia varten tarvitset eläkepäätöksen alkavasta eläkkeestä sekä selvityksen alkuvuoden tuloista ja vähennyksistä. Saat palkkatulolle ja osa-aikaeläkkeelle yhtä suuret veroprosentit. Verohallinto toimittaa uuden eläkeverokortin suoraan eläkkeenmaksajalle.
- Vanhuuseläkkeen (työeläke sekä kansaneläke ja takuueläke) aikana voi työskennellä vapaasti: palkkatulo ei vaikuta eläkkeeseen. Sen sijaan esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeeseen liittyy työskentelyn rajoituksia.
- Ota aina etukäteen yhteyttä eläkkeenmaksajaan ja selvitä, miten työskentely vaikuttaa eläkkeeseesi.

Etuuksien verotus

- Kela saa voimassaolevan verokorttisi tiedot suoraan Verohallinnosta.
- Jos et hae uutta verokorttia sen jälkeen kun alat saada etuutta ja toimita verokorttia Kelaan, Kela pidättää etuudesta veron kaavamaisten prosenttien mukaan:
- sairauspäiväraha, äitiyspäiväraha, isyyspäiväraha, vanhempainraha, kuntoutusraha kuntoutusavustus, ansionmenetyskorvaus ja starttiraha: verotus on vähintään 25%

- Työttömyyspäiväraha ja työmarkkinatuki: verotus on 20%
- Tarvitset oman verokortin myös omaishoidontukea varten

Veroilmoitus
- Vuonna 2019 voit ilmoittaa veroilmoitukseen tietoja OmaVerossa pitkin vuotta sitä mukaa, kun vähennettävää tulee.

1.1.2019 lähtien:
Työantajat ilmoittavat maksamansa palkat tulorekisteriin

- Tulorekisteriin ilmoitetut palkkatiedot siirtyvät automaattisesti OmaVeroon, josta
- palkansaaja näkee omat palkkatietonsa 7.2.2019 alkaen.

- Eläkkeet ja etuudet ilmoitetaan tulorekisteriin 1.1.2020 alkaen.
- Voit ilmoittaa vähennystietoja verovuoden 2018 lopulliseen verotukseen OmaVeron
- kautta.

Maalis - huhtikuu 2019:

- Vuoden 2018 esitäytetyt veroilmoitukset ovat nähtävissä OmaVerossa.

- Voit täydentää tarvittaessa veroilmoituksen tietoja. Esitäytetty veroilmoitus postitetaan myös kotiin. Jos et halua saada veroilmoitusta paperisena, voit ottaa käyttöön sähköisen viranomaisasioinnin Suomi.fi-viestit -palvelussa 28.2.2019 mennessä.

Heinäkuu - joulukuu 2019:

- Jäännösveron eli mätkyjen eräpäivät aikaistuvat. Eräpäivät ovat jatkossa heinäkuun ja helmikuun välisenä aikana.
- Verohallinto maksaa vuoden 2018 veronpalautukset elokuun ja joulukuun välisenä aikana. Vuodesta 2019 eteenpäin ei siis enää ole yhtä veronpalautusmaksupäivää kaikille henkilöasiakkaille joulukuussa.

Lähde vero.fi


TAPAHTUMAKALENTERI

Tammikuu

16.1. Aktiivitiimi klo 14-16
19.1. Sirkku Peltonen: Inhimillinen mies klo 19
21.1. Ylivieskan kerho klo 13-15
22.1. Käsityöpäivä Sievissä klo 10-15
23.1. Porinakahvila klo 13-15
30.1. Pistekerho klo 17-19

Helmikuu

5.2. Nivalan kerho klo 10-15
5.2. Oulaisten kerho klo 12
6.2. Reisjärven kerho klo 12-15
6.2. Peli-ilta klo 17.00
12.2. Käsityöpäivä Sievissä klo 10-15
13.2. Käsityökerho klo 14-17.30
14.2. Marttala
20.2. Porinakahvila klo 13-15
20.2. Ylivieskan kerho klo 13-15
20.2. Klubi 1863 klo 17-20
  23.2. Spinningi/kuntonyrkkeily klo 12-14
  27.2. Pistekerho klo 17-19

Maaliskuu

5.3. Nivalan kerho klo 10-15
5.3. Oulaisten kerho klo 12
6.3. Reisjärven kerho klo 12-15
13.3. Käsityökerho klo 14-17.30
14.3. Marttala
18.3. Ylivieskan kerho klo 13-15
20.3. Porinakahvila klo 13-15
20.3. Klubi klo 17-19
27.3. Pistekerho klo 17-19

Huhtikuu

2.4. Nivalan kerho klo 10-15
2.4. Oulaisten kerho klo 12
9.4. Aktiivitiimi klo 16.30-19
10.4. Reisjärven kerho klo 12-15
10.4. Käsityökerho klo 14-17.30
11.4. Marttala
15.4. Ylivieskan kerho klo 13-15
17.4. Porinakahvila klo 13-15
17.4. Klubi 1863 klo 17-20

Toukokuu

4.5. Liminganlahti (lasten tapahtuma)
7.5. Nivalan kerho klo 10-15
7.5. Oulaisten kerho klo 12
8.5. Reisjärven kerho klo 12-15
8.5. Pistekerho klo 17-19
11.5. Sääntömääräinen kevätkokous
15.5. Käsityökerho klo 14-17.30
16.5. Marttala
20.5. Ylivieskan kerho klo 13-15
21.5. Porinakahvilan retki
22.5. Klubin 1863 päättäjäiset
24.- 26.5. OuLaKa, Joutenlampi

Kesäkuu

5.6. Reisjärven kerho klo 12-15
8.6. Hyvinvointipäivä, Rokua


Syksy 2019

18.9. Ylivieskan kerho klo 13-15
21.10 Ylivieskan kerho klo 13-15
18.11. Ylivieskan kerho klo 13-15