TAM­MI­KUU 2018

TIEDOTTEEN SISÄLTÖ

• Toimisto tiedottaa:
o Toimiston aukiolo
• Puheenjohtajalta
• ICT palvelu
o Kirjastopalvelu 23.1.2018
o Osuuspankkisovelluksen käyttö älylaitteella iltaohjaus 23.1.
o Celian kirjasto tutuksi tietokoneen käyttäjille 29.1.
o Ilmoittautuminen kurssille
o I C T-neuvola = yksilöllistä neuvontaa asiakkaille
o Matalan kynnyksen toiminta, tietotukipäivystys
• Virkistystoiminta
o Marttalan ruokakurssit
• Käsityö
o Kädentaidot iltapäivä 31.1.
• Liikunta
o Sisäpyöräilyä ja kuntonyrkkeilyä 20.1.
• Naiset
o Evelace alusasuesittely 25.1.
• Oikeuksienvalvontayksikön kuukausitiedote
o Tiedote 118-numeropalveusta ja puhepaketeista
o Asetus rakennuksen esteettömyydestä voimaan
• Oulun seurakunnat tiedottaa
• Tasavallan presidentin vaali 2018
• Kerhotoiminta
• Tapahtumakalenteri

Ilmestymisaikataulu

Materiaalit jäsentiedotteeseen on toimitettava viimeistään ilmestymistä edeltävän viikon keskiviikkoon mennessä osoitteeseen leena.vallo(at)ppnry.net.
Helmikuun materiaali on toimitettava 31.1.2018 mennessä. Tiedote ilmestyy viikolla 6.

TOIMISTO TIEDOTTAA

Yhdistyksen numerossa vastataan maanantaista torstaihin klo 12 - 15 välisenä aikana, perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Matkapuhelinnumeroihin vastataan aina, kun se on mahdollista. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 - 15.

Yhdistyksen pistetulostin on rikki ja lähetetty Ruotsiin korjattavaksi. Laitteen palautusajasta ei ole tietoa. Pisteversio jäsentiedotteesta menee toimiston kautta äänitteenä niille henkilöille joilla ole mahdollisuus lukea sähköpostia.

PUHEENJOHTAJALTA

7.1.2018

Hyvät jäsenet!

Vuosi on vaihtunut ja uusi vuosi tuo tullessaan luonnollisestikin aina jotain uutta. Kuten marraskuussa kirjoittelin, kokeilemme tänä vuonna yhdistyksessä uutta toimintamallia, jossa aktiivisten jäsenten muodostama työryhmä suunnittelee ja järjestää yhdessä toimihenkilöiden kanssa toimintaa yhdistyksessä. Työryhmällä oli ensimmäinen kokoontuminen jo marraskuussa ja työryhmä nimesi itsensä aktiivitiimiksi. Eli kyse ei ole vähimmässäkään määrin Sipilän hallituksen työttömien riesaksi säätämästä aktiivimallista vaan jäsenten omaehtoisesta vapaaehtoistoiminnasta. Aktiivitiimi kokoontuu seuraavan kerran 18.1. ja mukaan ehtii vielä uusiakin innokkaita. Lisätietoa saa toiminnanjohtajalta.

Myös toimistolla puhaltelevat uudet tuulet, kun jäsenpalvelusihteerinä aloittaa Sanna Halonen tammikuun puolenvälin tienoilla. Sanna tekee puolikasta työaikaa eli hän ei ole joka arkipäivä tavoitettavissa. Sanna esittelee itsensä kevään aikana jäsentiedotteessa. Toivotamme Sannan lämpimästi tervetulleeksi töihin!

Yhdistyksen syyskokous pidettiin marraskuussa Upseerikerholla. Hallituksesta olivat erovuorossa Salla Huhtala, Lasse Jalonen ja Jarkko Lauri sekä kaikki varajäsenet.  Hallitukseen tulivat valituiksi kaksivuotiskaudelle 2018-2019 Lasse Jalonen, Jarkko Lauri ja Airi Virkkala. Varajäseniksi vuodelle 2018 tuli valituksi Sanna Halonen, Juha Haajo ja Seppo Kalaoja. Hallituksessa jatkavat vuonna 2018 Katja Koponen, Riku Syrjälä ja Ari Varila ja puheenjohtajana Katja Kuusela.

Toivotan kaikille pirteää vuoden alkua ja hyviä vointeja!

Katja Kuusela
puheenjohtaja

ICT -PALVELU

Pienryhmäohjaukset

Kahden päivän kurssit ovat maanantaisin klo 10-16 ja tiistaisin klo 9-15 jos toisin ei mainita. Yhden päivän kurssit alkavat yleensä klo 9 ja iltaohjaukset klo 17:30. Aikoja voidaan tarvittaessa muuttaa kurssilaisten liikenneyhteyksien mukaan.
Paikka: PPN ry:n toimintakeskus


Kirjastopalvelu 23.1.2018 klo 13-14:30


Kirjastopäivän tiedote on siirtynyt tänne I C T:n alle ja nimi muutettu palveluksi.
Kirjastopalvelussa haemme yhdessä kirjoja ja lataamme ne sopivaan muotoon kuunneltaviksi. Sinun ei siis tarvitse osata hakea niitä, eikä sinulla tarvitse siis olla omaa tietokonetta. Sinulla pitää kuitenkin olla Celian verkkotunnukset. Tarkempaa tietoa tästä on ollut edellisissä jäsentiedotteissa erillisellä otsikolla.

Voit tulla kirjastopalveluun vaihtamaan ajatuksia ja antamaan / kuulemaan vinkkejä uusista kirjoista muiden osallistujien kanssa, vaikkei sinulla olisikaan Celian tunnuksia.

Kirjastopalvelu ei ole kurssi ja se on ilmainen. Tapahtumassa ei ole kahvitarjoilua eikä siihen tarvitse ilmoittautua! Paikka yhdistyksen toimintakeskus.

Tervetuloa!

Osuuspankkisovelluksen käyttö älylaitteella iltaohjaus 23.1. klo 17:30

Iltaohjauksessa tutustutaan OP-mobiilisovellukseen harjoitustunnusten avulla. Ohjelma voidaan asentaa iPhoneen, iPadiin ja Android laitteisiin (Samsung, Huawei ym.). Ota mukaan oma laite ja ID tai Google tunnuksesi, jos ohjelmaa ei ole vielä asennettu laitteeseesi. Ohjaus on ilmainen eikä sisällä kahvi/ruokatarjoilua.
Ilmoittautuminen toimistolle 18.1. mennessä.

Huom. jos olet Danske Pankin tai S-pankin asiakas ilmoita kiinnostuksesi niiden sovellusten käyttöön. Näiltä pankeilta löytyy myös harjoitustunnukset.

Celianet verkkopalvelun käyttö tietokoneen käyttäjille 29.1. klo 10-16

Kurssilla harjoittelemme kirjojen etsimistä ja lataamista Daisysoittimeen, jossa on muistikortti tai USB tikun käyttömahdollisuus. Kurssilaisilla pitää olla omat Celianet verkkotunnukset. Ota oma Daisylaite ja Celiatunnukset mukaan. Jos olet CD-levyjen käyttäjä, näiden tulo loppuu, mutta etuna on se, että saat kirjat heti kuunneltavaksi eikä rajoitusta kirjojen latausmäärälle ole.

Siirry CD:n tilaajasta verkkokuuntelijaksi osoitteessa
https://www.celia.fi/palvelut/aanikirjat-yksityishenkiloille/siirry-verkkokuuntelijaksi/
tai soita asiakaspalveluun puh. 0295 333 050 joka on auki ma-to klo 9-12

Ilmoittautuminen kursseille

Kurssi-ilmoittautumisia vastaanotetaan toimiston numerossa.
Lisätietoja kursseista antaa Leena Vallo
Puh. 044 0400 694
Sähköposti: leena.vallo@ppnry.net

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli kurssilainen peruu osallistumisensa viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, tulee hänellä olla pätevä syy kurssipaikan perumiseen (esim. lääkärin tai terveydenhoitajan todistus sairaudesta). Muussa tapauksessa laskutamme kurssimaksun asiakkaalta. Vapaita kurssipaikkoja kannattaa kysellä vielä ilmoittautumisajan jälkeen.
Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan (omavastuuosuus 18 %, vähintään 10 €) sekä majoitus. Muilta alueilta tulevat kurssilaiset maksavat itse majoitus- ja matkakulunsa. Kurssimaksu sisältää oppimateriaalin, lounaan ja päiväkahvit (ei iltaohjaus).

ICT -neuvolassa saat henkilökohtaista neuvontaa

ICT-neuvolasta saat henkilökohtaista neuvontaa tarvitsemasi laitteen tai ohjelman käyttöön. Varaa aika Leenalta. Neuvola on auki aamuyhdeksästä iltakahdeksaan. Vastaanottoaika on enimmillään 2,5 tuntia eikä sisällä tarjoilua. Toiminta on STEA:n rahoittamaa järjestölähtöistä auttamistyötä eli sinulle maksutonta.

Matalan kynnyksen toiminta, tietotukipäivystys

ICT-palvelu aloittaa uuden toiminnan, tietotukipäivystys. Toiminta on matalan kynnyksen tapahtuma, johon ei tarvitse ilmoittautua.
Toiminta poikkeaa ICT-neuvolasta ja iltakursseista siten, että se ei ole opetusmuotoista toimintaa vaan vapaata keskustelua ja ongelmien ratkaisua aiheesta kuin aiheesta. Päivystyksessä voi olla erilaisia teemoja esim. Daisy-soittimet, Office-sovellukset tai vaikkapa Facebookin asetukset. 

Ensimmäinen tietotukipäivystys on 21.2. klo 17. Yleistä keskustelua mm. tietokoneen yllättävistä ongelmista ja päivitysilmoituksista.

Seuraava tietotukipäivystys on 21.3. klo 17 Aiheena Windows 10 säätöä. Voit ottaa oman kannettavan mukaan.
Tervetuloa!

VIRKISTYSTOIMINTA

Marttalan ruokakurssit

 Hei kokkailusta kiinnostuneet! Marttalan ruokakurssit jatkuvat taas keväällä. 
Kurssipäivät ovat 18.1. / 15.2. / 15.3. / 19.4. ja 17.5.

Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10-13. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistoon.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

KÄSITYÖ

Kädentaidot iltapäivä 31.1. klo 15-19


Ensimmäisellä kerralla suunnitellaan aiheita kevään kerhopäiville ja teemme esim. erilaisia makrametöitä.  Voit ottaa myös oman työn mukaan.

Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus ja vetäjänä Airi Virkkala.
Ilmoittautuminen viimeistään 29.1. yhdistyksen toimistolle.

Kevään muut päivät ovat: 28.2. / 28.3. / 25.4. ja 30.5.

Lisätietoja seuraavassa jäsentiedotteessa.

TERVETULOA

Lisäksi tulossa:

Pehmeiden materiaalien käsityöpäivät Raahessa
Aika: maaliskuun 13 -14 päivä tarkempi kellonaika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin.

Rottinkikurssi Oulussa
Paikka: yhdistyksen toimintakeskus
Aika: maaliskuun 19 -20 päivä kellonaika ilmoitetaan myöhemmin.
Martti Heikkinen toimii vetäjänä

LIIKUNTA

Sisäpyöräily (spinning) ja kuntonyrkkeily 20.1. klo 12:30

Lauantaina 20.1. lähdetään yhdessä kokeilemaan uusia liikuntaharrastuksia Kellon Corelle, Nikintie 1.
Näkövammaisille ja avustajille on varattu spinninkiin puolen tunnit tutustumiskäynti minkä jälkeen kokeilemme myös kuntonyrkkeilyä.
Molempiin lajeihin saamme opastuksen ja mukaan saamme vapaaehtoisia oppaita, joten omaa avustajaa et välttämättä tarvitse.
Matkat on omakustanteiset. Ota mukaan sisäliikuntakengät, pieni pyyhe, juomapullo ja sisäliikuntavaatteet. Olethan paikalla noin 12.
Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle 12.1.2018 mennessä.

NAISET

Evelace-kutsut

Tule hypistelemään Evelacen ihania alusasuja!

Evelace-esittely Oulussa 25.1.2018 klo 18 alkaen yhdistyksen toimistolla. Tuotteita löytyy kerrastoista sukkahousuihin ja rintaliiveistä yöpukuihin. Evelacen tuotteissa käytetään pääasiassa materiaalina pehmeää ja myötäilevää mikrokuitua, joka siirtää kosteuden pois iholta tuntuen aina yhtä mukavalta. Mallistossa on myös erityisen paljon tuotteita, joissa on huomioitu saumojen rakenne: litteät saumat eivät paina tai purista!

Evelace on Oululainen, 22 vuotta pyörinyt, naisten alusvaatteisiin erikoistunut yritys. Silllä on koko Suomen kattava jälleenmyyjäverkosto, johon Raisa kuuluu. Meidän jälleenmyyjien tehtävänä on löytää oikeat tuotteet juuri sinulle ja perheellesi.

Koko Evelace-mallistoon voit tutustua jo valmiiksi osoitteessa www.evelace.fi. Jos et pääse paikalle tai haluat Raisan kotiisi henkilökohtaiselle palvelukäynnille, ota yhteyttä p. 0405471891 tai raisa.kuusela@evelace.fi

Ilmoittautuminen viimeistään 22.1.
Tarjolla on pientä iltapalaa. Ota kaverisikin mukaan.
TERVETULOA!

Yst, Raisa Kuusela, Evelace-jälleenmyyjä

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE, tammikuu 2018

Tiedote 118-numeropalveusta ja puhepaketeista

Syksyn aikana useat 118-palvelun käyttäjät ovat saaneet palvelusta isoja laskuja. Syynä ovat erilaiset puhepaketit, joiden hintaan 118-palvelu ei kuulu.
118-numeropalvelu näkövammaisille lyhyesti
1. Numeropalveluun soitettavan puhelun hinta on 0,67 e/puhelu.
2. Kiinteä hinta sisältää myös puhelun yhdistämisen ja tietojen lähettämisen matkapuhelimeesi.
3. Edelleen yhdistetyssä puhelussa oma operaattori laskuttaa lisäksi matkapuhelu-, kaukopuhelu- tai palvelunumeromaksun. (palvelunumeromaksu peritään, mikäli puhelu yhdistetään maksulliseen palvelunumeroon).
4. 118-numeropalvelu käyttäjäksi voi rekisteröityä jos näkövamman haitta-aste on vähintään 50 %. Rekisteröityminen tapahtuu yhdistyksen toimiston kautta.
Puhepaketit
Edelleen yhdistetyn puhelun hinta ei kuulu yleensä puheaikapakettiin eli yhdistetty puhelu ei kuluta paketin minuutteja, vaan puheluun vastattaessa veloitus on oman operaattorisi hinta. Lisätietoja saat omalta operaattoriltasi.
Tiedotteen laatinut oikeuksien valvonnan asiantuntija Tapio Tiilikainen Lapin Näkövammaiset ry:n järjestösihteeri Jukka Loijaksen tiedotteen pohjalta.

Asetus rakennuksen esteettömyydestä voimaan

Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä (241/2017) tuli voimaan 1.1.2018. Asetusta sovelletaan luvanvaraiseen uuden hallinto-, palvelu-, toimisto-, liike-, varasto-, tuotanto- ja asuinrakennuksen rakentamiseen sekä lisäksi yleisten tilojen korjaus- ja muutostyöhön, laajentamiseen, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen ja rakennuksen käyttötarkoituksen muutokseen, mutta tällöin asuinrakennuksen osalta vain kerrostaloon, kun esteettömyyden parantaminen on tarkoituksenmukaista. Pientalon (omakoti- ja paritalot, kaupunkipientalot sekä rivitalot) rakentamista koskevat vain rakennukseen johtavan kulkuväylän, sisäänkäynnin ja ovien määräykset.
Rakennukseen johtava kulkuväylä ja sisäänkäynti
Rakennukseen on oltava vähintään 1 200 millimetriä leveä, helposti havaittava, pinnaltaan tasainen, kova ja luistamaton kulkuväylä tontin tai rakennuspaikan rajalta sekä rakennuksen käyttöä palvelevilta leikkipaikoilta, oleskelualueilta, jätehuoneista sekä auto- ja pyöräpaikoista riippumatta siitä missä ne ovat, esimerkiksi pysäköintitalossa. Kulkuväylän on erotuttava muusta ympäristöstä. Pinnoitteella, tummuus- ja tuntokontrasteilla ja valaistuksella voidaan parantaa kulkuväylän havaittavuutta. Ulkona sijaitsevan kulkuväylän kaltevuus saa olla enintään viisi prosenttia. Jos kulkuväylällä on porras, sen yhteydessä on oltava luiska tai kiinteästi asennettu pyörätuolin ja pyörillä varustetun kävelytelineen käyttäjälle soveltuva henkilönostin. Kulkuväylästä säädetty ei koske omakotitaloa, paritaloa eikä kaupunkipientaloa, jos esteettömän kulkuväylän toteuttaminen olisi rakennuspaikka ja korkeuserot huomioon ottaen mahdotonta.
Luiskan on oltava helposti havaittava, suora, pinnaltaan tasainen, kova ja luistamaton, leveydeltään vähintään 900 millimetriä ja sen reunassa on oltava vähintään 50 millimetriä korkea suojareuna, jos luiskaa ei reunusta rakennuksen seinä tai muu kiinteä este. Luiskan ala- ja yläpäässä on oltava vähintään 1 500 millimetriä pitkä vaakasuora tasanne. Luiskan kaltevuus saa olla enintään viisi prosenttia. Jos korkeusero on enintään 1 000 millimetriä, luiskan kaltevuus saa kuitenkin olla enintään kahdeksan prosenttia. Tällöin yhtäjaksoisen luiskan korkeusero saa olla enintään 500 millimetriä, jonka jälkeen kulkuväylällä on oltava vaakasuora vähintään 2 000 millimetriä pitkä välitasanne. Ulkotilassa luiska saa kuitenkin olla kaltevuudeltaan yli viisi prosenttia vain, jos se voidaan pitää sisätilassa olevaan luiskaan verrattavassa kunnossa. Kaiteesta, käsijohteesta ja muusta putoamisen ja harhaan astumisen estämisestä säädetään maankäyttö- ja rakennuslain 117 d §:n 2 momentin nojalla annetussa käyttöturvallisuusasetuksessa.
Jos muuta rakennusta kuin omakotitaloa, paritaloa tai kaupunkipientaloa varten on autopaikkoja, niistä riittävän määrän, kuitenkin vähintään yhden, on oltava tarkoitettu liikkumis- ja toimimisesteisen henkilön käyttöön. Tällaisen autopaikan on oltava vähintään 3 600 millimetriä leveä ja vähintään 5 000 millimetriä pitkä ja se on merkittävä liikkumisesteisen henkilön tunnuksella (kansainvälinen pyörätuolitunnus).
Jotta apuvälineen käyttäjä pääsisi tarpeeksi lähelle ulottuakseen ovenkahvaan ja pystyisi avaamaan oven olematta avautuvan oven tiellä, ulko-oven avautumispuolen etäisyys seinän sisänurkasta tai muusta esteestä on oven ulkopuolella oltava vähintään 400 millimetriä. Ulko-oven edessä olevan tasanteen on oltava vähintään 1 500 millimetriä sekä leveä että pitkä.
Ovet
Rakennuksen sisäisellä kulkuväylällä olevan oven ja aukon, porraskäytävästä asuntoon johtavan oven sekä palveluasunnon tai liikkumis- tai toimimisesteisen henkilön tuetun asumisen tai muun rakennuksen esteettömän wc:n oven vapaan leveyden on oltava vähintään 850 millimetriä.
Muun rakennuksen kuin asuinrakennuksen huonetiloihin sekä asuinrakennuksen asuinhuoneisiin, asumista palveleviin välttämättömiin tiloihin (asunnon yksi wc- ja pesutila sekä mahdollinen parveke tai terassi) ja rakennuksen käyttöä palveleviin tiloihin johtavan oven ja kulkuaukon vapaan leveyden on oltava vähintään 800 millimetriä. Muistion mukaan asuntosauna ei ole asumista palveleva välttämätön tila, joten vähimmäisleveys ei koske sen ovea.
Oven yhteydessä ei saa olla tasoeroa tai kynnystä, ellei se ole ääni-, kosteus- tai muiden vastaavien olosuhteiden vuoksi välttämätöntä. Tällöin kynnys tai tasoero saa olla enintään 20 millimetriä korkea, ja kynnys on muotoiltava siten, että sen voi helposti ylittää pyörätuolilla ja pyörillä varustetulla kävelytelineellä. Tasoero asuntokohtaisen ulkotilan oven yhteydessä oven ulkopuolella saa olla yli 20 millimetriä, jos tasoero on kohtuudella poistettavissa ulkotilan varustelulla. Edellä säädetty koskee pientalossa vain sisääntulokerrosta. Oven on toimittava siten, että liikkumis- tai toimimisesteinen henkilö voi sen helposti avata.
Rakennuksen sisäinen kulkuväylä ja muut tilat
Muun rakennuksen kuin asuinrakennuksen sisäisen kulkuväylän ja asuinrakennuksen yleisten tilojen sisäisen kulkuväylän on oltava helposti havaittava, pinnaltaan tasainen ja luistamaton. Helppo havaittavuus voidaan toteuttaa esimerkiksi tummuuskontrastien avulla. Jos kulkuväylä on leveydeltään alle 1 500 millimetriä, on siinä oltava vähintään 15 metrin välein halkaisijaltaan vähintään 1500 millimetrin kääntymistila.
Muun rakennuksen kuin asuinrakennuksen tilojen ja asuinrakennuksen yleisten tilojen sekä ainakin osan niiden kiinteän kalustuksen, kuten naulakoiden ja palvelutiskien, ja varustuksen, kuten opasteiden sekä käyttäjille tarkoitettujen painikkeiden, kytkimien ja säätimien, on sovelluttava liikkumis- ja toimimisesteiselle henkilölle.
Asuinrakennuksessa, jossa on määräyksen mukaan oltava portaiden lisäksi hissi, on asunnon eteisessä ja keittiössä oltava kääntymistila, jonka halkaisija on vähintään 1 300 millimetriä. Palveluasumiseen tai liikkumis- tai toimimisesteisen henkilön tuettuun asumiseen tarkoitetussa asunnossa kääntymistilan on oltava vähintään 1 500 millimetriä. Tällaisen asunnon on mitoitukseltaan muutoinkin oltava sellainen, että apuvälineiden käyttö ja avustaminen on mahdollista.
Hissi
Asuinrakennuksessa on oltava portaiden lisäksi hissi, jos käynti asuntoon on sisääntulon kerrostaso mukaan lukien kolmannessa tai sitä ylemmässä kerroksessa. Hissiyhteyden on ulotuttava sisäänkäyntitasoon ja jokaiseen tasoon, josta on käynti asuntoon tai rakennuksen käyttöä palvelevaan tilaan. Hissin korin on oltava vähintään 1 100 millimetriä leveä ovisivultaan ja vähintään 1 400 millimetriä syvä. Jälkiasennettavan hissin korin mitoitus voi poiketa tästä, jos se on välttämätöntä rakennuksen merkittävien ominaisuuksien säilyttämiseksi.
Wc- ja hygieniatilat
Asuinrakennuksessa, jossa on oltava portaiden lisäksi hissi, on kussakin asunnossa oltava vähintään yksi wc- ja pesutila, jossa on halkaisijaltaan vähintään 1 300 millimetriä vapaa tila. Palveluasumiseen tai liikkumis- tai toimimisesteisen henkilön tuettuun asumiseen tarkoitetussa asunnossa vapaan tilan on oltava halkaisijaltaan vähintään 1 500 millimetriä ja wc-istuimen toisella puolella on oltava vapaata tilaa vähintään 800 millimetriä. Kiinteät kalusteet on sijoitettava vapaaseen tilaan nähden siten, että liikkumisesteinen henkilö voi käyttää niitä. Tällaisen wc- ja pesutilan on oltava varustettavissa liikkumisesteiselle henkilölle sopivaksi. Rakennuksessa, jossa on ainoastaan opiskelija-asuntoja tai 18-29-vuotiaille henkilöille tarkoitettuja asuntoja on väljemmät säännökset. Asuinrakennuksessa asukkaiden yhteisen sauna-, pesu- ja pukuhuonetilan on sovelluttava liikkumis- ja toimimisesteisille henkilöille, myös tilan yhteydessä oleva wc- ja pesutila.
Muussa rakennuksessa kuin asuinrakennuksessa on oltava sen käyttötarkoitus huomioiden tarpeellinen määrä tarkoituksenmukaisesti sijoitettuja wc-tiloja, jotka soveltuvat pyörätuolin ja pyörillä varustetun kävelytelineen käyttäjille. Wc-tilojen on sijaittava siten, ettei käyttäjän ja avustajan sukupuoli vaikuta mahdollisuuteen käyttää niitä, ja ne on merkittävä liikkumisesteisen tunnuksella. Jos rakennuksessa on valvontajärjestelmä, wc-tilasta on oltava turvahälytysyhteys valvontaan.
Muussa kuin asuinrakennuksessa olevista pukuhuone-, pesu-, sauna- ja uima-allastiloista osan on sovelluttava liikkumis- ja toimimisesteiselle henkilölle. Nämä tilat on varustettava liikkumisesteisen tunnuksella. Jos rakennuksessa on valvontajärjestelmä, liikkumis- ja toimimisesteisille henkilöille soveltuvista tiloista on oltava turvahälytysyhteys valvontaan. Lisäksi uimahalli-, kylpylä-, palvelukeskus-, oppilaitos- ja muussa vastaavassa rakennuksessa vähintään yhtä puku- ja pesutilakokonaisuutta on voitava käyttää liikkumis- tai toimimisesteisen henkilön ja hänen avustajansa sukupuolesta riippumatta. Liikkumisesteisen henkilön pääsy uima-altaaseen on järjestettävä henkilöiden nostoon tarkoitetulla, itsenäisesti käytettävissä olevalla laitteella.
Kokoontumis- ja majoitustilat
Jos katsomossa, auditoriossa, juhla-, kokous- tai ravintolasalissa, opetustilassa tai muussa vastaavassa kokoontumistilassa tai yleisön palvelutilassa on äänentoistojärjestelmä, siinä on oltava induktiosilmukka tai muu vastaava äänensiirtojärjestelmä. Jos tilassa on kiinteät istuimet, esteettömien sisääntuloväylien on johdettava useammalle kuin yhdelle istuinriville, ja niille on sijoitettava riittävä määrä pyörätuolipaikkoja.
Hotellirakennuksessa ja muussa vastaavassa majoitusrakennuksessa on vähintään viisi prosenttia majoitustiloista, kuitenkin vähintään yhden majoitustilan, sovelluttava liikkumis- ja toimimisesteiselle henkilölle sekä hänen avustajalleen.
Poimintoja käyttöturvallisuusasetuksesta
Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta tuli voimaan 1.1.2018. Se koskee uutta rakennusta, rakennuksen laajennusta ja rakennuksen kerrosalaa lisäävää tilaa sekä rakennuspaikan välitöntä ympäristöä. Asetusta on sovellettava rakennuksen korjaus- ja muutostyössä, jos alkuperäinen ratkaisu on turvallisuuden tai terveydellisyyden kannalta ilmeisen haitallinen. Rakennuksen korjaus- ja muutostyöt voidaan muutoin tehdä alkuperäistä ratkaisua noudattaen. Muutokset eivät saa heikentää käyttöturvallisuutta. Asetusta on sovellettava rakennuksen käyttötarkoituksen muutokseen, jos rakennuksen tai sen osan käyttötarkoitus muuttuu riskillisemmäksi.
Rakennuksen ja sen ympäristön on oltava käytön ja huollon turvallisuuden mahdollistavalla tavalla valaistu. Valaistus ei saa aiheuttaa turvallisuutta vaarantavaa häikäisyä. Rakennuksen pintojen ja valaistuksen on oltava sellaiset, että havaitsemisen kannalta tarvittavat valoisuuserot saavutetaan. Kulkureitillä olevat luiskat, askelmat, kynnykset ja tasoerot on osoitettava selvästi valaistuksen ja pintojen tummuuserojen tai huomiomerkintöjen avulla.
Ikkunat, lasiseinät ja lasiovet, joihin on vaara törmätä, on merkittävä siten, että ne havaitaan helposti. Niiden lasitukset on tehtävä turvalasista.
Erilaisten rakennuksen ulkonevien osien kuten parvekkeen, erkkerin, katoksen, opasteen, valaisinlaitteen ja markiisin alareunan vapaa korkeus maasta tai ajo- ja kulkuväylän pinnasta on oltava vähintään 2,2 metriä, jollei kohta ole suojattu törmäysvaaran estämiseksi.
Lähteet:
Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä (241/2017).
Valtioneuvoston asetus rakennuksen esteettömyydestä. Ympäristöministeriön muistio 27.4.2017.
Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta.

OULUN SEURAKUNNAT TIEDOTTAA

Tervehdys Oulun seurakunnista!

Olet tervetullut näkövammaisten ja läheisten kokoontumisiin.


Näköpiiri

Keskustan seurakuntatalolla tiistaisin 16.1. / 30.1. / 13.2. / 6.3. / 10.4. / 24.4. ja 8.5. klo 13:00 Isokatu 17, 2. kerros, pieni sali. Ensimmäisellä kerralla suunnitellaan yhdessä kevään kerhojen ohjelmaa. Jutustellaan, kahvitellaan. Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen seurakuntatalon pääoven läheisyydessä. Takseilla tulo Asemakatu 6:n puolelta. 

Raamattu- ja keskustelupiiri

Torstaisin 25.1. / 8.2. / 22.2. / 15.3. / 5.4. / 19.4. ja 3.5. klo 13:00 Caritas-kodilla 1. krs neuvotteluhuone, Kapellimestarin katu 2. Luetaan Raamatun tekstejä kirkkokäsikirjan mukaisesti, keskustellaan, kahvitellaan. Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen Caritas-kodin pihalla pääoven läheisyydessä.  

Kokoontumiset näkövammaisten läheisille

Keskiviikkoisin 7.2. ja 11.4. klo 17:30 Vanha Pappila, Jössensali, Asemakatu 6.  Tule vaihtamaan kokemuksia, saamaan tietoa, kahvittelemaan. 
                                                       
Kevättalven leiri

Rokuan leirikeskuksessa 16. -18.3.2018. Monipuolista ohjelmaa, ulkoilua, hiljentymistä ja iloista yhdessäoloa. Leirin hinta on aikuisilta 47 € ja 4-18-v lapsilta 32 €. Leirimaksu sisältää linja-autokuljetukset, täysihoidon, ohjelman ja Oulun seurakuntien jäsenille vakuutuksen. Ilmoittaudu 23.2.2018 mennessä Annelle p. 050 4305 178 tai osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat. Leirille osallistuville lähetetään leirikirje.

Olen käytettävissä luottamuksellisia keskusteluja ja sielunhoitoa varten. Voimme keskustella puhelimitse tai sopia tapaamisesta kodissasi tai työhuoneellani.  Jos en vastaa puheluusi, jätä viestiä vastaajaan niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Puhelinpäivystys on torstaisin klo 9:00-11:00.

Näkövammaistyön diakoniatyöntekijä
Anne Kellokumpu
p.050 4305 178
s-posti: anne.kellokumpu@evl.fi
Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 3 kerros, Diakoniset erityispalvelut

TASAVALLAN PRESIDENTIN VAALI 2018

Suomen kansalaiset valitsevat presidentin vaalissa kuuden vuoden välein.

Ensimmäinen vaali:

- Vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2018
- Ennakkoäänestys Suomessa 17.-23.1.2018
- Ennakkoäänestys ulkomailla 17.-20.1.2018

Mahdollinen toinen vaali:

- Vaalipäivä on sunnuntai 11.2.2018
- Ennakkoäänestys Suomessa 31.1.-6.2.2018
- Ennakkoäänestys ulkomailla 31.1.-3.2.2018

Presidenttiehdokkaiden ehdokasnumerot

2, Merja Kyllönen
3, Pekka Haavisto
4, Matti Vanhanen
5, Laura Huhtasaari
6, Tuula Haatainen
7, Paavo Väyrynen
8, Sauli Niinistö
9, Nils Torvalds

Presidentin tehtävät

- Presidentti vahvistaa lait, jotka eduskunta on hyväksynyt.
- Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhdessä hallituksen kanssa.
- Presidentti nimittää pääministerin ja muut ministerit tehtäväänsä.  Lisäksi presidentti nimittää tuomarit ja eräät korkeat virkamiehet.
- Presidentti on myös Suomen puolustusvoimien ylipäällikkö. Sodasta ja rauhasta presidentti päättää eduskunnan suostumuksella.

Kuka saa äänestää?

Sinä voit äänestää presidentinvaaleissa,
- jos olet Suomen kansalainen
- jos olet täyttänyt 18 vuotta viimeistään 28.1.2018.

Ketä voit äänestää?

Puolueet ja valitsijayhdistykset voivat asettaa ehdokkaita presidentinvaaleihin. Ehdokkaan täytyy olla Suomen kansalainen. Jokaisella ehdokkaalla on oma numero.

Presidenttiehdokkaat ovat ehdolla koko maassa, joten voit äänestää ketä ehdokasta haluat. Tietoa presidenttiehdokkaista saat esimerkiksi lehdistä, televisiosta ja internetistä.

Ilmoituskortti tulee kotiin

Jos olet äänioikeutettu, sinulle lähetetään kotiin kirje. Kirjeessä on kaksi ilmoituskorttia, sillä presidentinvaalissa voi olla kaksi äänestystä.
Ilmoituskorteissa on tieto äänestyspaikastasi vaalipäivänä. Mukana on myös luettelo ennakkoäänestyspaikoista.

Yksi tai kaksi äänestystä

Presidentinvaalissa voi olla kaksi äänestystä. Jos joku ehdokas saa ensimmäisessä äänestyksessä yli puolet äänistä, hänet valitaan suoraan presidentiksi.

Jos kukaan ehdokas ei saa yli puolia äänistä, järjestetään toinen äänestys.

Ensimmäinen äänestys on 28.1.2018. Mahdollinen toinen äänestys on 11.2.2018.

Kotiäänestys

Jos olet vaikeasti vammautunut tai pitkäaikaisesti sairas, voit äänestää ennakkoon kotonasi. Kotiäänestyksestä saat lisää tietoa oman kuntasi keskusvaalilautakunnalta. Lautakunnan puhelinnumero on ilmoituskortissa. 

Kotiäänestykseen on ilmoittauduttava ensimmäisen vaalin osalta viimeistään 16.1.2018 klo 16:een mennessä ja mahdollisen toisen vaalin osalta 30.1.2018 klo 16:een mennessä oman kunnan keskusvaalilautakunnalle.

Näin äänestät ennakkoon

Voit äänestää presidentinvaalissa ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Ennakkoäänestys on 17.-23.1.2018. Jos presidentinvaalissa järjestetään toinen äänestys, sen ennakkoäänestys on 31.1.-6.2.2018.
 
Ota äänestykseen mukaan henkilöllisyystodistus, esimerkiksi passi, henkilökortti tai ajokortti.

1. Näytä henkilöllisyystodistus vaalivirkailijalle. Virkailija tarkistaa sen ja antaa sinulle äänestyslipun.
2. Ota äänestyslippu mukaasi ja mene äänestyskoppiin. Kirjoita äänestyslippuun selvästi sen ehdokkaan numero, jota äänestät. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta.
3.Taita äänestyslippu keskeltä.
4. Palaa vaalivirkailijan luokse. Hän leimaa äänestyslipun ja antaa sinulle ruskean vaalikuoren. Laita äänestyslippu kuoreen ja liimaa kuori kiinni.
5. Vaalivirkailija pyytää sinua allekirjoittamaan lomakkeen. Allekirjoituksella vakuutat, että olet itse täyttänyt äänestyslipun, saanut siihen leiman ja sulkenut sen kirjekuoreen.
6. Lopuksi virkailija sulkee vaalikuoren ja lomakkeen keltaiseen lähetekuoreen.
Kun olet äänestänyt, voit poistua ennakkoäänestyspaikalta.

Keneltä saat apua?

Vaalivirkailijat neuvovat sinua vaalipaikalla sekä ennakkoäänestyksessä että vaalipäivänä.

Vaalipaikalla on myös vaaliavustaja. Voit pyytää hänet avuksi äänestyskoppiin, jos et itse pysty täyttämään äänestyslippua.

Vaaliavustajana voi toimia myös henkilö, jonka olet itse valinnut, esimerkiksi omainen tai läheinen. Avustajana ei kuitenkaan saa olla ehdokas tai ehdokkaan läheinen. Vaaliavustaja ei saa kertoa kenellekään, ketä äänestit.

Vaalisalaisuus

Jokainen päättää itse, haluaako äänestää ja ketä äänestää. Vaalisalaisuus tarkoittaa myös sitä, että sinun ei tarvitse kertoa kenellekään, ketä äänestät.
Äänestä presidentinvaalissa!

Lisää tietoa äänestämisestä:
Vaalien palvelunumero
0800 9 4770 suomeksi

Palvelunumeron aukioloajat:
arkisin (ma-pe) klo 8-16.

Palvelunumerosta voit kysyä vaaleihin ja äänestämiseen liittyvistä asioista. Numero on maksuton.
Internet: vaalit.fi
Tiedotteen tekstin on tuottanut oikeusministeriö.

KERHOTOIMINTA

Iin kerho

Iin näkövammaisten kerho kokoontuu kerran viikossa perjantaisin klo 9:15-11:45 Nätteporin taideluokka, Puistotie 1. Kerhon vetäjänä toimii Pirjo Rikkinen. Lisätietoja voi kysellä Jorma Laurilta puh. 0400 742 529. Tarkempaa tietoa kansalaisopiston esitteestä (Näkövammaisten piiri).

Kevään 2018 kerhopäivät:
12.1. / 19.1. / 26.1. / 2.2. / 9.2. / 16.2. / 23.2. / 2.3. / 16.3. /23.3. / 6.4. / 13.4. / 20.4. /27.4.


Kalajoen kerho

Kalajoen näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodilla ja siellä Artos-Sali, nuortenpuoli. Kokoontumisaika klo 12-14 kuukauden viimeinen tiistai.
Kevään kerhopäivät:
30.1.
27.2.
20.3. kokoonnumme yhdessä ystäväkerhon kanssa ruokailemaan. Paikka seurakuntakoti Iktys-sali. Hinta 6 €
24.4.
29.5. on retkipäivä.
Lisätietoja voi kysyä Else Sunilta puh. 040 552 8878.

Kuusamon kerho

Kuusamon näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntatalon pienessä salissa joka toinen tiistai klo 13-14:30. Kuusamon yhteyshenkilönä toimii Nanni Aikio, puh. Puh. 040 753 0611. Lisätietoja voi kysyä myös seurakunnasta Anne Vanttajalta 050-591 3441

Kevään kerhopäivät: 23.1. / 6.2. / 20.2. / 6.3. / 20.3. /3.4. / 17.4.

Nivalan kerho

Näkövammaisten kerho kokoontuu Nivalan seurakuntakodissa kerran kuukaudessa maanantaisin klo 11.00-12.30
 Kevään 2018 kerhopäivät 22.1. / 19.2. / 19.3. / 16.4 ja 14.5

Tervetulleeksi sinut toivottaa!
Terttu Järviluoma, diakonissa, 040-5325570 ja
Eila Palola, yhteyshenkilö, 045-2306501

LISÄKSI: Nivalan näkövammaisten kuntosalivuoro Päiväkeskuksessa aina maanantaisin 13.30-15.00.

Oulaisten kerho

Oulaisten näkövammaisten kerho kokoontuu vuonna 2018 seuraavasti:
6.2. / 6.3. / 3.4.
1.5. vietämme vappua munkkeja ja simaa siemaillen
5.6. / 7.8. / 4.9. / 2.10. / 6.11.
4.12. jouluruokailu
Kokoontuminen on Penttilän talossa klo 12, Oulaistenkatu 52.
Kerhon puhelinnumero on 044 3063090

Porinakahavila Oulusa

Porinakahavila Oulusa kokoontuu Linnankadun toimintakeskuksessa. Tuttuun tapaan juodaan pullakahvit, poristaan kuulumiset, kuunnellaan vierailijan esitys ja pidetään omat arpajaiset. Kerho alkaa klo 13 ellei toisin ole ilmoitettu.
Kevään porinat:
17.1. Vierailijana on Eläkeliiton Oulun yhdistyksen ”vapaaehtoisvastaava” Kirsti Helander.
14.2. / 14.3. / 11.4.

Pyhäjärven kerho

Pyhäjärven näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti Lähimmäisen kammarissa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 14 alkaen.

Kevään kerhopäivät ovat: 16.2. / 6.3. / 3.4.

Lisätietoja voi kysellä Rainer Kyyröseltä puh. 0400 513 082 tai diakoni Minna Heinoselta puh. 040 511 8674.  Tervetuloa!

Raahen kerho

Raahen näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.30 palvelukeskus Kotirannassa ellei toisin ilmoiteta jäsentiedotteessa tai yhdistyksen nettisivuilla. Lisätietoja saa Marja-Leena Hiltuselta puh. 045 842 7688.
Kevään kerhopäivät ovat: 7.2. / 7.3. / 4.4. / 2.5. / 6.6. / 4.7. / 1.8. / 5.9. / 3.10. / 7.11.

Reisjärven kerho

Reisjärven näkövammaisten kerho kokoontuu kerran kuukaudessa, kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Väinölässä, osoite Rönöntie 15, klo 12-15.
Vetäjänä toimii Juha Haajo puh. 0400 772 349.

Kevään kokoontumisajat: 7.2. / 7.3. / 4.4. / 2.5. ja 6.6.
Muutoksista pyritään ilmoittamaan hyvissä ajoin.
Tervetuloa!
 
Vaalan kerho

Vaalan näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaisin kerran kuukaudessa klo 12 Karpalokodin kerhohuoneella. Lisätietoja antaa Aune Sallila puh. 040 578 4372
Kevään kerhopäivät ovat: 5.2. / 5.3. / 9.4. / 7.5. / 6.8. / 3.9. / 1.10. ja 5.11.

Ylivieskan kerho

Ylivieskan näkövammaisten kerho

Kerho kokoontuu pääsääntöisesti kuukauden kolmas maanantai klo 13-15 seurakuntakoti Mariassa.

Kevään kerhopäivät:
15.1. vieraana poliisi
19.2. / 19.3. / 16.4. / 14.5.
 
Kerhon yhteyshenkilönä toimii Pirkko Malm puh. 044 017 0957 sekä Satu Similä Ylivieskan seurakunnalta puh. 044 711 8628

Ylivieskan käsityöpiiri

Kokoontuminen seurakuntakoti Marjassa klo 10-15
Kevään 2018 kerhopäivät ovat:
17.1. / 14.2. / 14.3. / 11.4. / 23.5.
 
Tule rohkeasti mukaan ja ideoidaan yhdessä mitä kivaa ja hauskaa saamme kevään aikana tehtyä. Ilmoita tulostasi viimeistään aina saman viikon maanantaina.
Ruokailu mahdollisuus hinta 6.50€
 
Sinut Lämpimästi tervetulleeksi toivottaa
Pirkko
puh. 044-0170957
pirkko.malm@kotinet.com


Kuntosalivuoro näkövammaisille

Palvelukeskus Kotikartanossa on joka torstai klo 13- 14. Lisätiedot Pirkolta

Musapiiri

Kuukauden ensimmäinen perjantai klo 16. Lisätiedot ja Ilmoittautuminen Silpa Elinalle
puh. 045 8430854

TAPAHTUMAKALENTERI

Tammikuu

12.1. Iin kerho klo 9:15-11:45
15.1. Ylivieskan kerho klo 13-15, vieraana poliisi
17.1. Porinakahavila Oulusa klo 13, vieraana Kirsti Helander
17.1. Ylivieskan käsityöpiiri klo10-15
18.1. Marttalan ruokakurssit klo 10-13
18.1. Aktiivitiimi kokoontuu toimistolla klo 16
19.1. Iin kerho klo 9:15-11:45
20.1. Spinningiä ja kuntonyrkkeilyä Kellon Coressa klo 12 (Nikintie 1.)
22.1. Nivalan kerho klo 11
23.1. Kuusamon kerho klo 13-14:30
23.1. Osuuspankkisovelluksen käyttö älylaitteella iltaohjaus klo 17:30-20
25.1. Evelace-kutsut yhdistyksen toimistolla klo 18
26.1. Iin kerho klo 9:15-11:45
30.1. Kalajoen kerho klo 12-14
29.1. Celianet verkkopalvelun käyttö tietokoneen käyttäjille kurssi klo 10-16
31.1. Kirjastopalvelu toimistolla klo 13-14:30
31.1. Kädentaidot iltapäivä toimistolla klo 15-19

Helmikuu

2.2. Iin kerho klo 9:15-11:45
5.2. Vaalan kerho klo 12
6.2. Kuusamon kerho klo 13-14:30
6.2. Oulaisten kerho klo 12
7.2. Raahen kerho klo 13:30
7.2. Reisjärven kerho klo 12-15
9.2. Iin kerho klo 9:15-11:45
14.2. Porinakahavila Oulusa klo 13
14.2. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15
15.2. Marttalan ruokakurssit klo 10-13
16.2. Iin kerho klo 9:15-11:45
16.2. Pyhäjärven kerho klo 14
19.2. Nivalan kerho klo 11
19.2. Ylivieskan kerho klo 13-15
20.2. Kuusamon kerho klo 13-14:30
21.2. Tietotukipäivystys klo 17-19
23.2. Iin kerho klo 9:15-11:45
27.2. Kalajoen kerho klo 12-14
28.2. Kädentaidot iltapäivä toimistolla klo 15-19


Maaliskuu

2.3. Iin kerho klo 9:15-11:45
5.3. Vaalan kerho klo 12
6.3. Kuusamon kerho klo 13-14:30
6.3. Oulaisten kerho klo 12
6.3. Pyhäjärven kerho klo 14
7.3. Raahen kerho klo 13:30
7.3. Reisjärven kerho klo 12-15
14.3. Porinakahavila Oulusa klo 13
14.3. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15
15.3. Marttalan ruokakurssit klo 10-13
16.3. Iin kerho klo 9:15-11:45
19.3. Nivalan kerho klo 11
19.3. Ylivieskan kerho klo 13-15
20.3. Kalajoen kerho klo 12-14 ruokailu seurakuntakoti Iktys-salissa. Hinta 6 €
20.3. Kuusamon kerho klo 13-14:30
21.3. Tietotukipäivystys klo 17-19
23.3. Iin kerho klo 9:15-11:45
28.3. Kädentaidot iltapäivä toimistolla klo 15-19

Huhtikuu

3.4. Kuusamon kerho klo 13-14:30
3.4. Oulaisten kerho klo 12
3.4. Pyhäjärven kerho klo 14
4.4. Raahen kerho klo 13:30
4.4. Reisjärven kerho klo 12-15
6.4. Iin kerho klo 9:15-11:45
9.4. Vaalan kerho klo 12
11.4. Porinakahavila Oulusa klo 13
11.4. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15
13.4. Iin kerho klo 9:15-11:45
16.4 Nivalan kerho klo 11
16.4. Ylivieskan kerho klo 13-15
17.4. Kuusamon kerho klo 13-14:30
19.4. Marttalan ruokakurssit klo 10-13
20.4. Iin kerho klo 9:15-11:45
24.4. Kalajoen kerho klo 12-14
25.4. Kädentaidot iltapäivä toimistolla klo 15-19
27.4. Iin kerho klo 9:15-11:45Toukokuu

1.5. Oulaisten kerho klo 12
2.5. Raahen kerho klo 13:30
2.5. Reisjärven kerho klo 12-15
7.5. Vaalan kerho klo 12
14.5. Nivalan kerho klo 11
14.5. Ylivieskan kerho klo 13-15
17.5. Marttalan ruokakurssit klo 10-13
23.5. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15
29.5. Kalajoen kerho, retkipäivä.
30.5. Kädentaidot iltapäivä toimistolla klo 15-19

Kesäkuu

5.6. Oulaisten kerho klo 12
6.6. Raahen kerho klo 13:30
6.6. Reisjärven kerho klo 12-15

Heinäkuu

4.7. Raahen kerho klo 13:30

Syksy

1.8. Raahen kerho klo 13:30
6.8. Vaalan kerho klo 12
7.8. Oulaisten kerho klo 12
3.9. Vaalan kerho klo 12
4.9. Oulaisten kerho klo 12
5.9. Raahen kerho klo 13:30
1.10. Vaalan kerho klo 12
2.10. Oulaisten kerho klo 12
3.10. Raahen kerho klo 13:30
5.11. Vaalan kerho klo 12
6.11. Oulaisten kerho klo 12
7.11. Raahen kerho klo 13:30
4.12. Oulaisten kerho klo 12, jouluruokailu