Mar­ras­kuu 2018

TIEDOTTEEN SISÄLTÖ

Toimisto tiedottaa:
- Toimiston aukiolo
ICT palvelu
- Pienryhmäohjaukset
- Tietokoneen peruskäytön kurssi
- Ilmoittautuminen kurssille
- Kirjastopalvelu
- ICT-neuvola = yksilöllistä neuvontaa asiakkaille
- ICT-kursseja maakuntiin
Sokeainviikko
Virkistystoiminta
 - Marttalan ruokakurssit
- Syksyn näytelmät ja viihdekonsertit
 - Syksyn konsertit
Käsityö
- Kädentaidot iltapäivä
- Käsityökurssi Sievissä 27.11.2018
Klubi 1863
Kuvailutulkatut elokuvat ja ohjelmat
Oulun Seurakunnat tiedottaa
Kerhotoiminta
Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote marraskuu 2018
Tapahtumakalenteri

Ilmestymisaikataulu

Materiaalit jäsentiedotteeseen on toimitettava viimeistään ilmestymistä edeltävän viikon keskiviikkoon mennessä osoitteeseen yhdistys(at)ppnry.net. Marraskuun materiaali on toimitettava 28.11.2018 mennessä. Tiedote ilmestyy viikolla 49.

TOIMISTO TIEDOTTAA

Toimiston aukiolo
 
Yhdistyksen numerossa vastataan maanantaista torstaihin klo 12 - 15 välisenä aikana, perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Matkapuhelinnumeroihin vastataan aina, kun se on mahdollista. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 - 15.

ICT -PALVELU

Pienryhmäohjaukset

Kahden päivän kurssit ovat maanantaisin klo 10-16 ja tiistaisin klo 9-15 jos toisin ei mainita. Yhden päivän kurssit alkavat yleensä klo 9 ja iltaohjaukset klo 17:30. Aikoja voidaan tarvittaessa muuttaa kurssilaisten liikenneyhteyksien mukaan.
Paikka: PPN ry:n toimintakeskus.

Tietokoneen peruskäytön kurssi 19.11. klo 9-15

Kurssilla harjoittelemme tietokoneen peruskäyttöä, mm. asiakirjan kirjoittamista ja tallentamista sekä eri kansioissa liikkumista. Lisäksi selvitellään kurssilaisille eteen tulleita kysymyksiä ja käydään läpi tietokonetermistöä. Jos omistat kannettavan tietokoneen, kannattaa ottaa oma kone mukaan.
Kurssin hinta 20 euroa
Ilmoittautuminen viimeistään torstaina 15.11. yhdistyksen toimistolle.

Ilmoittautuminen kursseille

Kurssi-ilmoittautumisia vastaanotetaan toimiston numerossa.
Lisätietoja kursseista antaa Leena Vallo
Puh. 044 0400 694
Sähköposti: leena.vallo@ppnry.net
 
Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan (omavastuuosuus 18 %, vähintään 10 €) sekä majoitus. Muilta alueilta tulevat kurssilaiset maksavat itse majoitus- ja matkakulunsa. Kurssimaksu sisältää oppimateriaalin, lounaan ja päiväkahvit (ei iltaohjaus).

Kirjastopalvelu

Seuraavat kirjastopalvelut ovat 26.11. ja 17.12. klo 13
Kirjastopalvelussa haemme yhdessä kirjoja ja lataamme ne sopivaan muotoon kuunneltaviksi. Sinun ei siis tarvitse osata hakea niitä, eikä sinulla tarvitse siis olla omaa tietokonetta. Sinulla pitää kuitenkin olla Celian verkkotunnukset. Tapahtuma on ilmainen, ei sisällä kahvitarjoilua eikä siihen tarvitse ilmoittautua! Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus.
Tervetuloa!

ICT -neuvola

ICT-neuvolasta saat henkilökohtaista neuvontaa tarvitsemasi laitteen tai ohjelman käyttöön. Varaa aika Leenalta. Toiminta on STEA:n rahoittamaa järjestölähtöistä auttamistyötä eli sinulle maksutonta.

ICT-kursseja maakuntiin

Tarvitsetko apua puhelimen käytössä, ATK-asioissa tai tuottaako tabletti ongelmia. Ota yhteyttä ICT-kouluttajaamme Leena Valloon Puh. 044 0400 694 tai sähköpostitse leena.vallo@ppnry.net järjestetään yhteinen koulutushetki kivalla porukalla lähellä Sinua!

SOKEAINVIIKKO

Sokeainviikolla (vko 46) tapahtuu!!!

Maanantaina 12.11. ja tiistaina 13.11. klo 12-19 yhdistyksemme käsityöntekijät ovat myymässä tuotteitaan Zeppeliinin Keskustorilla. Esillä on myös yhdistyksemme sekä NKL:n työntekijä Sinikka Mäntyjärvi esittelee Näkövammaistenliiton toimintaa.

Keskiviikkona 14.11. porinakahavilassa, yhdistyksen toimistolla klo 13-15, vierailee Heidi Siira. Hän tulee kertomaan Väitöskirjansa tutkimuksesta, joka käsittelee kuntouksen hyötyjä iäkkäiden näkövammaisten arjessa.

Lauantaina 17.11. järjestetään sääntömääräinen syyskokous, Oulun Teatterilla klo 15 alkaen. 

VIRKISTYSTOIMINTA

Marttalan ruokakurssit

Hei kokkailusta kiinnostuneet! Marttalan ruokakurssit jatkuvat taas. 
Kurssipäivät ovat 22.11. / 13.12.

Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10-13. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan. 
Syksyn näytelmät ja viihdekonsertit Oulun teatterilla

Sirkku Peltola: Ihmisellinen mies.
*Lauantaina 19.1.2019 klo 19 suurella näyttämöllä.
* Ilmoittautumiset 18.12. mennessä.
*Liput 28, 26 ja 17,50 euroa.
*Kesto väh. 2 t, tarkentuu myöhemmin.

Miten ilmoittaudun?

Ilmoittautumiskäytäntö on tuttu ainakin sinfoniakonserttikävijöille. Sitovat ilmoittautumiset tehdään minulle eli Jarkko Laurille puhelimitse numeroon 040 716 4352 tai sähköpostitse jarkko.a.lauri@gmail.com. Jätäthän yhteystietosi. Kuittaan varauksen saaduksi.
Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon puoli tuntia ennen näytöstä teatterin ala-aulan sohvaryhmien luona. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.
Välttämättä muissa kuin suuren näyttämön näytännöissä ei ole numeroituja paikkoja mutta näkövammaisille pyritään varaamaan paikat eturivistä, jotta näkeminen onnistuisi parhaiten.
Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi.
Pyörätuolista ja erityisvaatimuksista tulee ilmoittaa varauksen yhteydessä, koska se vaikuttaa istumapaikkaan ja kulkujärjestelyyn.
Esitysten tarkemmat kuvaukset voit katsoa kesäkuun jäsentiedotteesta.


Syksyn konsertit

PŁONKA & COTTIS, Torstai 29.11. klo 19

Jessca Cottis kapellimestari
Ewa Płonka mezzosopraano
Johan Svendsen: Alkusoitto orkesterifantasiasta Romeo ja Julia
Richard Wagner: Wesendonck lieder
Sergei Prokofjev: Romeo & Julia, otteita
KAUSIKONSERTTI
Kesto noin 2 tuntia sisältäen väliajan
Liput 26 /21 /11 €
Varaslähtö klo 18.30 ravintola Preludissa


JOULUKSI KOTIIN, Torstai 20.12. klo 19
Jan Söderblom kapellimestari
Helena Juntunen sopraano
Teuvo Pakkalan koulun lapsikuoro
ERIKOISKONSERTTI
Kesto noin 2 tuntia sisältäen väliajan
Liput 26/21/11 €
Teuvo Pakkalan koulun musiikkiluokkien lapsikuoron täydentämään joulutunnelmaa.

Konserttiesitysten tarkemmat kuvaukset löydät syyskuun jäsentiedotteesta.

Konserttien lippuvarauskäytäntö

Konserttiin ilmoittaudutaan sitovasti soittamalla minulle eli Jarkko Laurille numeroon 040 716 4352 tai laittamalla viestiä (tekstari tai sähköposti, jarkko.a.lauri@gmail.com). Jätäthän yhteystietosi niin kuittaan varauksen.

Ilmoittautuminen täytyy tehdä viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, jonka jälkeen Lauri lunastaa liput.

Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 Madetojan salin kahvion etuosassa. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.

Pyörätuoleille varataan erikseen paikat käytävältä rivien päästä. Madetojan salin narikkamaksu on 3 euroa.

Lippujen hintakategoriat ovat perushintainen, eläkeläinen sekä työtön/opiskelija/3-17-vuotiaat. Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi saattajana.

Konserttiterveisin,
Jarkko Lauri

KÄSITYÖ

Kädentaidot iltapäivä 28.11 klo 14-17.30

Seuraava kokoontuminen 12.12 
Kädentaidot iltapäivä jatkuu jälleen syksyllä! Huomaa uusi kellonaika.
Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus ja vetäjänä Airi Virkkala.
Ilmoittautuminen viimeistään 26.11. yhdistyksen toimistolle.

Marraskuun tapaamisella virkataan tossut. Ota mukaasi omat langat ja niihin sopiva virkkuukoukku. Muistathan, että Lankamaailmasta saat Näkövammaiskortilla -10 % alennuksen normaalihintaisista tuotteista!

Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien jäsenten matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan yli 10€ menevältä osalta.
Tervetuloa!

Käsityökurssi Sievissä 27.11.2018

Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry ja Näkövammaiset Käsityöntekijät ry yhdessä järjestävät käsityökurssin Sievissä, Sievin seurakunnan tiloissa (Kirkkotie 7) tiistaina 27.11.2018 klo 10-16. Vetäjänä toimii Airi Virkkala.

 Aiheena on jouluaskartelu. Eila Kaarlela laulattaa ja pitää taukojumppaa päivän aikana. Ota mukaasi omat eväät. Yhdistys tarjoaa kahvit. (paikan päällä on mikro, jossa voit lämmittää eväitä).
Ilmoittautuminen Airille numeroon 040 413 9043 perjantaihin 23.11.2018 mennessä.

Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien jäsenten matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan yli 10€ menevältä osalta.

KLUBI 1863

Syksyn Klubipäivät torstaisin 22.11. / 13.12. klo 17-19.
Tapaamme yhdistyksen toimistolla Linnankatu 32, ellei toisin mainita.

22.11. katsomme Yle Areenasta kuvailutulkattua Donna – sarjaa ja sen jälkeen vapaata rupattelua.

Donna haluaa löytää rakkauden - vinksahtanut versio romanttisesta komediasta
Donnan (Alina Tomnikov) avomies, itsekeskeinen fagotisti André (Eero Ritala) jättää hänet yllättäen kahdeksan yhteisen vuoden jälkeen. Donna päättää nitistää surunsa ja löytää itselleen unelmiensa prinssin. Tavallista vaikeamman tehtävästä tekee se, että Donna on sokea. Hänen paras ystävänsä Mira (Essi Hellén) tekee kaikkensa auttaakseen Donnaa, mutta yleensä onnistuu vain pilaamaan kaiken.
Klubi1863 on Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n 18 - 63 -vuotiaiden ihmisten oma ryhmä, jossa jaetaan kokemuksia näkövammaisen työikäisen arjesta opiskelusta työelämään ja perhe-elämästä vapaa-aikaan. Ryhmän toimintaan osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla töissä, riittää että olet työikäinen. Olemme itse keskiössä vertaistuen voimalla! Tervetuloa mukaan.
Ilmoitathan Katjalle osallistumisestasi, että osaamme varata riittävän määrän pientä naposteltavaa sekä keittää kahvia ja teetä!
katja.kuusela@gmail.com tai 040 594 5172.

Pitkämatkalaisille yhdistyksen jäsenille korvataan matkakuluista 10 euroa ylimenevä osa halvimman matkustustavan mukaan, kuitteja vastaan. Matkakuluasioista voi kysyä toiminnanjohtaja Teija Kaikkoselta.

KUVAILUTULKATUT ELOKUVAT JA OHJELMAT

MovieReading -sovellukseen kuvailutulkatut elokuvat syksyllä 2018

Mari Rantasilan ohjaama lastenelokuva Puluboin ja Ponin leffa sai ensi-iltansa kuvailutulkattuna 3.8.
https://www.finnkino.fi/event/302643/title/puluboin_ja_ponin_leffa/
Iina Terhon voimauttava, burleskiakin käsittelevä dokumentti Full of Love -Pakomatka pakastimesta tulee ensi-iltaan Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleilla 21.9. Elokuvateatterilevitykseen se tulee marraskuussa.
https://hiff.fi/elokuvat/full-of-love-pakomatka-pakastimesta/
Aleksi Salmenperän romanttinen komedia Tyhjiö saa kuvailutulkattuna ensi-iltansa 28.9. Tyhjiö kertoo parisuhteista, taiteesta, onnistumisen hinnasta ja epäonnistumisen tuskasta. Pääosia näyttelevät Laura Birn ja Tommi Korpela.

https://www.finnkino.fi/event/302712/
Arto Halosen Takaisin valoon -elokuva on kuvailutulkattu MovieReading -sovellukseen. Elokuvan on kuvailutulkannut Pipsa Toikka.  Se saa ensi-iltansa 19.10.2018.
Takaisin valoon kertoo suomalaisnaisesta, jonka vapaus riistetään. 25-vuotias Marissa käy läpi uskomattoman taistelun pysyäkseen hengissä, selviytyäkseen turvaan - ja lopulta säilyttääkseen ihmisyytensä. Elokuvan tarina kertoo ihmiskaappausten hämärästä maailmasta, sekä sieltä selvinneen työläästä prosessista koota minuutensa uudelleen, samoin kuin koko ihmisyytensä pala palalta. Traumaattisen kokemuksen jälkeen voi Marissan mielestä päästä valoon, kun ei jää kiinni vihaan ja katkeruuteen.
Elokuva on lajityypiltään dramatisoitu dokumenttielokuva, eli se liikkuu sekä dokumentti- että fiktioelokuvan ilmaisualueilla.
https://www.finnkino.fi/event/302826/title/takaisin_valoon/


Kuvailutulkkausta televisiossa ja Yle Areenassa

Alustavasti Ylen kuvailutulkkaustuotannoista:
Uusi Muumi-sarja lähetetään kuvailutulkattuna televisiosta helmikuussa 2019. Sarja käsittää 13 jaksoa. Kuvailutulkkauksen kuulee digiboksin hollanti-äänivalinnan kautta. Yle pyrkii siihen, että kaikki kuvailutulkkaus on kuunneltavissa myös Yle Areenan kautta.

Uutinen Muumi-sarjasta:
https://yle.fi/uutiset/3-9901349
Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuva lähetetään viiden jakson sarjana itsenäisyyspäivän tienoilla. Sarja sisältää viisi 50 minuuttista jaksoa.
Lasten Joulukalenteri mahdollisesti kuvailutulkataan, mutta neuvottelut ovat kesken.

Suomenkielistä kuvailutulkkausta Netflix-palvelussa
Netflixistä löytyy Sorjonen-sarja suomeksi kuvailutulkattuna. Levitysyhtiö on tuottanut Netflixiin Sorjosen kuvailutulkattuna, koska Netflix priorisoi niitä tuotantoja, joihin on tehty kuvailutulkkaus. Yle hyödyntää mahdollisesti tätä jo tehtyä kuvailutulkkausta, kun lähettää sarjan.

Kuvailutulkkausta DocPointissa
DocPoint-festivaalilla 28.1.-3.2.2019 järjestetään näkövammaisten ryhmälle kuvailutulkattuja erikoisnäytöksiä Suomen Kulttuurirahaston tuella.
 
Kuvailutulkkauksesta Kulttuuripalvelun nettisivuilla
Kulttuuripalvelun nettisivujen kuvailutulkkaus-tiedotusta on pyritty kehittämään. Sivulta löytyy nyt mm. listaus Suomessa kuvailutulkatuista elokuvista ja televisio-ohjelmista ja ääni- ja videomateriaalia.  http://www.kulttuuripalvelu.fi/kuvailutulkkaus

OULUN SEURAKUNNAT TIEDOTTAA

Tervehdys Oulun seurakunnista!  Olet tervetullut näkövammaisten ja läheisten kokoontumisiin.

Marras-joulukuun tapahtumat

Raamattu- ja keskustelupiiri on torstaina 8.11. ja 22.11. klo 13:00 Caritas-kodilla 1. krs neuvotteluhuoneessa, Kapellimestarin katu 2. Luemme Raamattua, keskustelemme, kahvittelemme. Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen Caritas-kodin pihalla pääoven läheisyydessä.

Näköpiiri on Keskustan seurakuntatalolla tiistaina 13.11. ja 27.11. klo 13:00 osoitteessa Isokatu 17, 2. kerros, pieni sali. Ohjelmaa, kahvittelua ja jutustelua. Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen seurakuntatalon pääoven läheisyydessä. Takseilla tulo Asemakatu 6:n puolelta. 

Näkövammaistyön kaikille avoin lähetyskahvila on perjantaina 23.11. klo 9:00–11:00 Isokatu 17, 1. kerroksen monitoimisalissa. Tarjolla hyvät pullakahvit ja arvontaa, käteismaksu.  Tuotto menee Nepalin vammaisten lasten ja nuorten koulun tukemiseen Suomen Lähetysseuran kautta.

Perinteinen joulujuhla näkövammaisille ja läheisille on lauantaina 8.12. klo 13 Kastellin kirkolla, Töllintie 38. Jouluista ohjelmaa ja tarjoilua, mukavaa yhdessäoloa. Ei ennakkoilmoittautumista.

Oulun seurakuntien näkövammaistyön kevään 2019 toiminnan suunnittelu on työn alla. Jos mieleen tulee hyviä ideoita ja toiveita, soita Annelle numeroon 0504305178, niin suunnitellaan toimintaa yhdessä eteenpäin. 
                                                  
Kausiesitteen löydät Oulun seurakuntien nettisivuilta osoitteesta http://www.oulunseurakunnat.fi/apua-ja-tukea/erityisryhmille/nakovammaiset

Tavoitat meidät Facebookista osoitteessa https://www.facebook.com/NakovammaistyoOulunseurakunnat
ja twitteristä osoitteessa  @Nakovam_Oulusrk

Olen käytettävissä luottamuksellisia keskusteluja ja sielunhoitoa varten. Voimme keskustella puhelimitse tai sopia tapaamisesta kodissasi tai työhuoneellani.  Jos en vastaa puheluusi, jätä viestiä vastaajaan niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Puhelinpäivystys on torstaisin klo 9:00–11:00.

Näkövammaistyön diakoniatyöntekijä
Anne Kellokumpu p.050 4305 178
s-posti: anne.kellokumpu@evl.fi
Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 3 kerros, Diakoniset erityispalvelut

KERHOTOIMINTA

Iin kerho

Iin näkövammaisten kerho kokoontuu kerran viikossa perjantaisin klo 9:15-11:45 Nätteporin taideluokka, Puistotie 1. Kerhon vetäjänä toimii Pirjo Rikkinen. Lisätietoja voi kysellä Jorma Laurilta puh. 0400 742 529. Tarkempaa tietoa löytyy kansalaisopiston esitteestä (Näkövammaisten piiri).

Kalajoen kerho

Kalajoen näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodilla ja siellä Artos-Sali, nuortenpuoli. Kokoontumisaika klo 12-14 kuukauden viimeinen tiistai.

Lisätietoja voi kysyä Else Sunilta puh. 040 552 8878.

Kuusamon kerho

Kuusamon näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntatalon pienessä salissa joka toinen tiistai klo 13-14:30. Kuusamon yhteyshenkilönä toimii Nanni Aikio, puh. 040 753 0611. Lisätietoja voi kysyä myös seurakunnasta Anne Vanttajalta 050-591 3441

Nivalan kerho

Nivalan Seurakunnan näkövammaisten kerho yhdistyy Hopeaiän kerhoon. Jatkosta enemmän tietoa Nivala-lehdessä..

Nivalan näkövammaisten kerho Näköpiste kokoontuu kerran kuukaudessa tiistaisin Nivalan Pajalaan, Kalliontie 22, klo 10-15.00.

4.12 Pikkujoulut

Sekä järjestämme yhteisen jouluruokailun joulukuussa, jossa pieni omavastuu.

Alun perin marraskuulle kaavailtu Nivalan näkövammaisten järjestämä pimeäkahavila siirtyy tammikuulle päällekkäisyyksien vuoksi!
Kaikki lämpimästi tervetuloa kerhoon ja tapahtumiin!
Terveisin: yhteyshenkilö Leena Arvola, 0405788593

Näköpiste

Nivalan näkövammaisten kerho Näköpiste kokoontuu kerran kuukaudessa tiistaisin Nivalan Pajalaan, Kalliontie 22, klo 10-15.00. Näkövammaisille kuntosalivuoro on edelleen käytettävissä Nivalan päiväkeskuksessa aina maanantaisin 13.30-15.00

Loppuvuoden kerhopäivät:

6.11 Kerhossa vieraana ICT-kouluttaja Leena Vallo
4.12 Pikkujoulut, kerhossa tunnelmaa ja jouluiset torttukahavit

Lisäksi. Tervetuloa yhteiseen jouluruokailuun torstaina 13.12 Nivalan Sapuskaan. Ruokailun osalta pieni 5e omavastuu. Ilmoittautuminen ruokailuun marraskuun aikana.

Tammikuussa 2019 tulossa myös Pimiäkahavila, joka järjestetään Nivalan Pajalassa. Tästä lisää myöhemmin.
Kaikki lämpimästi tervetuloa kerhoon ja tapahtumiin!

Terveisin: yhteyshenkilö Leena Arvola, 0405788593

Oulaisten kerho

Oulaisten näkövammaisten kerho kokoontuu vuonna 2018 seuraavasti:
4.12. jouluruokailu

Kokoontuminen on Penttilän talossa klo 12, Oulaistenkatu 52.
Kerhon puhelinnumero on 044 3063090

Porinakahavila Oulusa

Syksyn Porinat:
14.11. Heidi Siira tulee kertomaan omasta väitöskirjan aiheesta, kuntouksen hyötyjä iäkkäiden näkövammaisten arjessa.
5.12. Porinakahavilan pikkujoulut

Porinakahavila Oulusa kokoontuu Linnankadun toimintakeskuksessa. Tuttuun tapaan juodaan pullakahvit, poristaan kuulumiset, kuunnellaan vierailijan esitys ja pidetään omat arpajaiset. Kerho alkaa klo 13, ellei toisin ole ilmoitettu.

Pyhäjärven kerho

Pyhäjärven näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti Lähimmäisen kammarissa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 14 alkaen.

Lisätietoja voi kysellä Rainer Kyyröseltä puh. 0400 513 082 tai diakoni Minna Heinoselta puh. 040 511 8674.  Tervetuloa!

Raahen kerho

Raahen näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.30 palvelukeskus Kotirannassa ellei toisin ilmoiteta jäsentiedotteessa tai yhdistyksen nettisivuilla. Lisätietoja saa Marja-Leena Hiltuselta puh. 045 842 7688.

Reisjärven kerho

Reisjärven näkövammaisten kerho kokoontuu kerran kuukaudessa, kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. klo 12-15.
Vetäjänä toimii Juha Haajo puh. 0400 772 349.

Tervetuloa!
Paikka vaihtuu! Kokoonnumme KIRJASTOSSA, osoitteessa
Kirkkotie 1. 2 krs

Syksyn kerhopäivät: 5.12.

Vaalan kerho

Vaalan näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaisin kerran kuukaudessa klo 12 Karpalokodin kerhohuoneella. Lisätietoja antaa Aune Sallila puh. 040 578 4372

Ylivieskan kerho

Kerho kokoontuu pääsääntöisesti kuukauden kolmas maanantai klo 13-15 seurakuntakoti Mariassa.

Kerhon yhteyshenkilönä toimii Pirkko Malm puh. 044 017 0957 sekä Satu Similä Ylivieskan seurakunnalta puh. 044 711 8628

Ylivieskan käsityöpiiri

Kokoontuminen seurakuntakoti Marjassa klo 10-15

Tule rohkeasti mukaan ja ideoidaan yhdessä mitä kivaa ja hauskaa saamme syksyn aikana tehtyä. Ilmoita tulostasi viimeistään aina saman viikon maanantaina.
Ruokailu mahdollisuus hinta 6.50€
Sinut Lämpimästi tervetulleeksi toivottaa
Pirkko, puh. 044-0170957
pirkko.malm@kotinet.com

Kuntosalivuoro näkövammaisille

Palvelukeskus Kotikartanossa on joka torstai klo 13- 14. Lisätiedot Pirkolta

Musapiiri

Kuukauden ensimmäinen perjantai klo 16. Lisätiedot ja Ilmoittautuminen Silpa Elinalle
puh. 045 8430854

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE marraskuu 2018 

laatinut: oikeuksienvalvonnan asiantuntija Eija Matintupa

Korjausavustus ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjaamiseen

Valtioneuvosto on korottanut ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjausavustusten tulorajoja. Asetusmuutos on tullut voimaan 1.7.2018. Tavoitteena on helpottaa kotona asumista. Korjausavustusta voidaan myöntää kotitalouksille, joissa yhden henkilön bruttotulot eivät ylitä 2 000 euroa kuukaudessa. Jos kotitalouteen kuuluu useampia henkilöitä, tulorajat nousevat henkilömäärää vastaavasti. Rintamaveteraanin tai hänen leskensä tuloraja on 2600 euroa kuukaudessa ja 4420 euroa kuukaudessa kahdella henkilöllä. Esimerkiksi vammaistukea tai eläkettä saavan hoitotukea ei lasketa tuloksi. ARAn ohjeiden mukaan varallisuutta voi jäädä kahden henkilön ruokakunnassa korjaustoimenpiteen jälkeen noin 15 000 euroa/henkilö.

Korjausavustuksen saaminen edellyttää, että ympärivuotisessa asuinkäytössä olevassa asunnossa asutaan pysyvästi ja ruokakunnasta ainakin yksi henkilö on vähintään 65-vuotias tai vammainen. Korjausavustus on enintään 50 % hyväksytyistä korjauskustannuksista. Avustus voi poikkeustapauksissa olla enintään 70 %, jos kyse on rintamaveteraanista tai veteraanin leskestä tai jos vanhus tai vammainen muutoin joutuisi välittömästi muuttamaan pysyvästi pois asunnosta liikkumisesteiden vuoksi tai siksi, ettei asunnossa voida antaa hänen tarvitsemiaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Hakijan on esitettävä hakemuksessa hakevansa korotettua avustusta sekä liitettävä hakemukseen tarvittavat selvitykset. Asuntoa on käytettävä vähintään viisi vuotta avustuksen myöntämisen jälkeen vanhusten tai vammaisten asuntona.

Avustuksen hakeminen
Korjausavustuksessa on jatkuva haku. Avustusta haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta, joka tekee avustuspäätöksen ja hoitaa avustusten maksamisen. Avustettavia toimenpiteitä ei saa aloittaa ennen ARAn tekemää virallista päätöstä tai ARAn antamaa aloituslupaa. Verohallinnon ohjeen mukaan valtion (ARAn) varoista maksettu avustus estää kotitalousvähennyksen saamisen kunnossapito- ja perusparannustyöstä.

Korjausavustusta voidaan myöntää vain, jos hakijalla ei ole oikeutta saada muuta julkista tukea, kuten vammaispalvelulain tai sosiaalihuoltolain nojalla myönnettävää tukea asunnon korjaustoimenpiteisiin. Avustusta ei myönnetä siltä osin kuin hakijalla on oikeus saada korjauskustannuksiin hyvitystä vakuutussopimuksen, muun sopimuksen ja lain nojalla tai muulla vastaavalla perusteella. Tällainen hyvitys voi olla esimerkiksi vakuutuskorvaus, sopimussakko tai kaupan virheeseen liittyvä suoritus. Hakijan on ilmoitettava avustusta hakiessaan kaikki korjaustoimenpiteeseen saamansa tuki ja rahoitus.

Hakemisessa ja korjaus- ja muutostarpeiden arvioinnissa auttavat Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat. Tarvittaessa he auttavat myös muutostyöt suorittavan urakoitsijan etsimisessä. Neuvonta on maksutonta, remonttikulut kuitenkin asiakas maksaa itse.
Varsinaisten korjaustoimenpiteiden lisäksi hyväksyttäviä kustannuksia ovat korjaustöiden edellyttämien rakennustarvikkeiden ja rakennukseen kiinteästi asennettavien laitteiden hankintakustannukset, liittymismaksu vesi-, viemäri-, sähkö- ja kaukolämpöön sekä kustannukset arviointi-, tutkimus-, laatimis-, suunnittelu-, rakennus-, asennus-, katselmus-säätö-, mittaus- ja purkutöistä sekä töiden valvonnasta. Kustannuksiin voidaan hyväksyä myös palkkakustannukset, joista on verottajalle suoritettu työnantajamaksut. Pääsääntöisesti vaaditaan, että korjaustoimenpiteen suorittajalla on Y-tunnus.

Esimerkkejä korjaustoimenpiteistä:

• Asunnon esteettömyyden parantaminen asukkaan turvallisen liikkumisen edistämiseksi mm. poistamalla kynnyksiä, rakentamalla luiskia ja kaiteita sekä lisäämällä käytävien ja oviaukkojen leveyttä pyörätuolilla kulkemista varten, jos tämä on mahdollista kantavia rakenteita muuttamatta.
• Ilmalämpöpumpun hankinnan avustaminen voi olla perusteltua, jos asuinrakennuksen huonelämpötila on olemassa olevalla lämmitysjärjestelmällä liian alhainen tai lämmityksen ylläpito on hakijalle liian raskasta.
• Valaistuksen parantamiseen ja helppokäyttöisten keittiökalusteiden hankkiminen.
• Kotona asumisen kannalta välttämättömät, kohtuuhintaiset kodinkoneet, esim. turvaliedet ja kylmäsäilytyskalusteet muiden korjausten yhteydessä.
• Kosteusvaurion synnyttämät sisäilma-ongelmat, jos ne vaarantavat kotona asumisen. ARA käyttää harkintaa korjaustoimenpiteiden kustannuksissa ja laajuudessa. Koko talon korjaaminen ei ole avustettavaa.
• Rakennuksen lisäeristäminen, jos esimerkiksi asunnon lämpötila on hyvin alhainen.
• Välttämättömän lisätilan rakentaminen asuinrakennuksen laajennuksena, kun se ei ole mahdollista muuten. Laajennuksen koko ja sisältö rajoitetaan tilaan, jota ilman vanhus tai vammainen ei voi jatkaa kotona asumistaan (esim. peseytymistilat). Uuden asunnon rakentamista ei avusteta.
• Lämmityksen muuttaminen puulämmityksestä esimerkiksi maalämpöön tai kaukolämpöön, jos lämmityksen ylläpito on hakijalle liian raskasta.
• Wc- ja peseytymistilojen rakentaminen tai kunnostaminen asuinkerrokseen mm. tukikahvoja ja korotettuja kalusteita hankkimalla, että asukas pystyy itse tai avustettuna käyttämään tiloja.
• Saunan korjaamista ei pääsääntöisesti avusteta, mutta hyväksytään saunaan tehdyt korjaustoimenpiteet, joilla sauna saadaan turvalliseksi.
• Asuinrakennuksen vesikaton uusiminen, jos vesikatto on siinä kunnossa, että asumisen jatkaminen kotona edellyttää katon uusimista. Erillisen talousrakennuksen katon korjausta ei hyväksytä avustettavaksi. Korjauskustannusten kohtuullisuuden varmistamiseksi ARA voi tarvittaessa pyytää erillisen selvityksen kustannuksista.
• Liityttäessä vesiosuuskuntaan hyväksytään mahdollisesti avustettaviin kustannuksiin liittymismaksut. Kunnan jätevesiviemäriin liittymistä avustetaan, jos hakijalla ei ole muuta vaihtoehtoa. Hakijan liittymiseen tulee aina olla hyvät perusteet.

Avustusta voi hakea ARAn verkkoasioinnin kautta, tai jättämällä paperisen hakemuksen ARAan osoitteella PL 30, 15141 Lahti, tai käyntiosoitteeseen Vesijärvenkatu 11 A, 15140 Lahti.
Paperisia hakemuksia saa tulostettua ARAn verkkosivuilta osoitteesta www.ara.fi tai tilattua puhelimitse 029 525 0818 tai sähköpostilla osoitteesta korjausavustus.ara (at) ara.fi.

Lähteet:
www.ara.fi
www.ara.fi / Korjausavustus 2018, Ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden asuntojen korjaamiseen. Hakuohje.
Valtioneuvoston asetus asuinrakennusten ja asuntojen korjausavustuksista annetun valtioneuvoston asetuksen 4 §:n muuttamisesta (462/2018)

TAPAHTUMAKALENTERI

Marraskuu

7.11. Raahen kerho klo 13:30
7.11. Reisjärven kerho klo 12-15
7.11. Aktiivitiimi klo 16.30-19.30
12.-13.11. Sokeainviikon myyjäiset Zeppeliinissä klo 12-19
14.11. Porinakahavila klo 13
17.11. Sääntömääräinen Syyskokous
17.11. Ylpeys - monologi klo 19
19.11. Tietokoneen peruskäytön kurssi klo 9-15
22.11. Marttala klo 10-13
22.11. Klubi 1863 klo 17-19
26.11. Kirjastopalvelu klo 13
27.11. Käsityökurssi Sievissä klo 10-16
28.11. Kädentaidot iltapäivä klo 14-17.30
29.11. Plonka ja Cottis klo 19

Joulukuu

2.12. Gemini - Johanna Kurkelan ja Johanna Iivanaisen yhteiskonsertti klo 15
4.12. Oulaisten kerho klo 12, jouluruokailu
4.12. Nivalan Kerho Näköpiste klo 10-15
5.12. Reisjärven kerho klo 12-15
5.12. Porinakahavila klo 13, pikkujoulu
12.12. Kädentaidot iltapäivä klo 12-15
13.12. Marttala klo 10-13
13.12. Klubi 1863 klo 17-19
17.12. Kirjastopalvelu klo 13
20.12. Jouluksi kotiin klo 19