Mar­ras­kuu 2017

TIEDOTTEEN SISÄLTÖ

• Toimisto tiedottaa: Toimiston aukiolo
• Puheenjohtajan palsta
• ICT palvelu
o Päivystys
o Mitä ICT tarkoittaa
o NVDA ruudunlukuohjelman käyttökoulutus 14.11.
o iPhonen/iPadin käyttö näppäimistön avulla iltaohjaus 21.11.
o I C T-neuvola = yksilöllistä neuvontaa asiakkaille
o Ilmoittautuminen kurssille
• Kirjastopäivät
o Kuusamossa 23.11.
o Yhdistyksen toimistolla 28.11.
• Virkistystoiminta
o Marttalan ruokakurssit
o Syksyn konsertit
• Liikunta
o Keilailua 23.11.
o Sisäpyöräilyä ja kuntonyrkkeilyä 20.1.
• Naiset
o Evelace alusasuesittely 21.1.
• Myyjäiset yhdistyksen toimistolla 15.11.
• Retki Liminganlahden luontokeskukseen 30.11.
• Oikeuksienvalvontayksikön tiedote: Eläkettä saavan hoitotuki
• Näkövammaisten kulttuuripalvelu tiedottaa
• Oulun seurakunnat tiedottaa
• Kerhotoiminta
• Tapahtumakalenteri
Lisäksi sokeain viikolla on tapahtuma Kulttuurikeskus Akustiikassa. Katso tiedot Ylivieskan kerhon alta.

Ilmestymisaikataulu

Materiaalit jäsentiedotteeseen on toimitettava viimeistään ilmestymistä edeltävän viikon keskiviikkoon mennessä osoitteeseen leena.vallo(at)ppnry.net.
Joulukuun materiaali on toimitettava 29.11.2017 mennessä
Tiedote ilmestyy viikolla 49. Muistakaa ilmoittaa alueenne kevään kerhopäivät ja jos tiedätte, niin myös niiden sisältö, esim. vierailijat, retket ym. jotta myös ne alueen näkövammaiset, jotka käyvät harvemmin kerhossa saavat tietoa tapahtumista.

TOIMISTO TIEDOTTAA

Yhdistyksen numerossa vastataan maanantaista torstaihin klo 12 - 15 välisenä aikana, perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Matkapuhelinnumeroihin vastataan aina, kun se on mahdollista. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 - 15.

Toimisto on kiinni 22.12.2017 - 7.1.2018 välisen ajan.

PUHEENJOHTAJALTA

Hyvät jäsenet!

Yhdistyksemme toiminta on meitä jäseniä varten. Yhdistyksessä on ollut tapana aina vuoden alussa koota hallituksen ja toimihenkilöiden työn tueksi toimikuntia, jotka ovat olleet suunnittelemassa ja toteuttamassa monenmoista toimintaa. Toimikunnissa toimineiden jäsenten panos on ollut erittäin merkittävä yhdistyksen toiminnalle!

Toimikuntatyöskentely on kuitenkin monella tapaa kankeaa, kokouksineen, muistioineen ja hallitukselle tehtävine esityksineen. Niinpä hallitus on viime kokouksessaan 18.10. päättänyt, että kokeillaan uutta systeemiä, jossa toimikuntarakenne puretaan johtoryhmää ja ICT- ja viestintätiimiä lukuun ottamatta. Näin aktiivisten jäsenten verkosto pystyisi ketterämmin olemaan mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa erilaisia juttuja yhdistyksessä.

Miten aktiivisten jäsenten verkosto sitten toimisi? Toimintahan ei tietenkään pyöri ilman, että tavataan ja ideoidaan yhdessä. Niinpä hallituksessa suunnittelimme, että verkostolla olisi ainakin neljä tapaamista vuodessa. Tapaamiset olisivat työpajatyyppisiä päiviä, joissa verkostoon ilmoittautuneet aktiivijäsenet voisivat osallistua suunnitteluun ilman toimikuntarajoja. Verkostolla olisi myös sähköpostilista, jonka kautta viestit liikkuisivat. Voidaan miettiä myös muita yhteydenpitokanavia.

Oletko sinä yhdistyksemme aktiivijäsen? Kiinnostaako sinua toimiminen vapaaehtoisena mukavassa porukassa yhteiseksi hyväksi? Ota pikimmiten yhteyttä toiminnanjohtaja Teija Kaikkoseen.

Aloitamme ensi vuoden toiminnan suunnittelun ensimmäisellä kokouksella keskiviikkona 29.11 klo 16.30 - 19.30 yhdistyksen toimistolla!

Ilmoitelkaahan myös jos erityisesti ICT- ja viestintäasiat kiinnostavat.
Ilmoittautuminen 27.11 mennessä

Palataan tarvittaessa toimikuntamalliin, jos tällainen uusi systeemi ei lähde toimimaan. Mutta eihän sitä tiedä, jos ei kokeile!

Aktiivisin marraskuun alun terveisin

Katja Kuusela
puheenjohtaja
Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry
040 594 5172 / iltaisin ja viikonloppuisin
katja.kuusela@gmail.com

ICT -PALVELU

Päivystys

Leena päivystää pääsääntöisesti maanantaina (ei kurssipäivinä) ja perjantaina 9-15. Puhelimeen vastataan myös muinakin päivinä jos se on mahdollista Jos et saa häntä kiinni, jätä soittopyyntö puhelinnumeron kanssa tai laita tekstiviestiä / sähköpostia.
Puhelin 044 0400 694
Sähköposti leena.vallo@ppnry.net

Mitä ICT tarkoittaa?

Sana tietotekniikka (vanh. automaattinen tietojenkäsittely tai ATK) oli aikaisemmin yhdistyksen koulutuspalvelun nimikkeessä. Tämä tarkoittaa tietokoneiden ja digitaalisen tietoliikenteen avulla tehtävää tietojen muokkaamista, siirtoa, tallennusta ja hakua. Myös nimitystä IT (informaatioteknologia tai information technology) voidaan käyttää. Suomenkielessä erityisesti talouselämässä on viime vuosina yleistynyt tietotekniikkaan viitatavan sanan käyttö englanninkielisellä lyhenteellä ICT (information and communications technology). Suomeksi tämä on tieto- ja viestintäteknologia (TVT).

ATK:n ja ICT:n ero on siinä, että ICT sisältää kaikenlaiset tietotekniset päätelaitteet, kuten keskustietokoneet, pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, kämmentietokoneet, mobiililaitteet ym. Lisäksi ICT sisältää myös tiedonsiirtoon tarkoitetut teknologiat, kuten lähiverkot, langattomat verkot, mobiiliyhteydet sekä Internetin ym. Laajentuneen opetusmateriaalin vuoksi myös kouluttajan nimi aikoinaan vaihdettiin alkuperäisestä ATK / tietotekniikka vaiheesta ICT:ksi

Syntetisaattorilla kuulijoille sana ICT kuulostaa sanalta itk. Tämän vuoksi kirjoitan sanan joskus siten, että jokaisen kirjaimen välissä on välilyönti. Silloin sana kuulostaa suomalaisin kirjaimin sanottuna siltä miltä se näyttääkin eli I C T.

Pienryhmäohjaukset

Kahden päivän kurssit ovat maanantaisin klo 10-16 ja tiistaisin klo 9-15 jos toisin ei mainita. Yhden päivän kurssit alkavat yleensä klo 9 ja iltaohjaukset klo 17:30. Aikoja voidaan tarvittaessa muuttaa kurssilaisten liikenneyhteyksien mukaan.
Paikka: PPN ry:n toimintakeskus

NVDA ruudunlukuohjelman käyttökoulutus 14.11. klo 10-16
 
Kurssilla harjoittelemme ilmaisen n v d a ruudunlukuohjelman käyttöä eri tilanteissa (koneella liikkuminen, Internet ym.). Kurssi soveltuu hyvin käyttäjille jotka osaavat käyttää konetta suurennuksen avulla, mutta haluavat oppia koneen käytön pelkän puheen avulla tai sitten niille joilla ei ole mitään apuohjelmaa koneellaan.
Kurssin hinta 20 €
Ilmoittautuminen viimeistään 8.11.

Aiheesta voidaan tarvittaessa järjestää jatkokoulutus sekä myös lyhyempiä iltaohjauksia niille jotka eivät pääse päiväkurssille. Nämä iltaohjaukset eivät sisällä kahvi- eikä ruokailutarjoilua. Ilmoita toivomuksesi Leenalle!

iPhonen/iPadin käyttö näppäimistön avulla iltaohjaus 21.11. klo 17:30-20

Ohjauksessa tutustumme langattomaan Bluetooth näppäimistöön ja sen käyttöön iOS laitteen kanssa. Ota oma ulkoinen näppäimistö mukaan jos on, tai tule muuten vaan tutustumaan miten se toimii.
Kurssi on ilmainen, mutta ilmoittauduthan, jotta tiedän aikatauluttaa päiväni sen mukaan. Kysy lisätietoja Leenalta.

ICT -neuvolassa saat henkilökohtaista neuvontaa

ICT-neuvolasta saat henkilökohtaista neuvontaa tarvitsemasi laitteen tai ohjelman käyttöön. Varaa aika Leenalta. Neuvola on auki aamuyhdeksästä iltakahdeksaan. Vastaanottoaika on enimmillään 2,5 tuntia eikä sisällä tarjoilua. Toiminta on STEA:n rahoittamaa järjestölähtöistä auttamistyötä eli sinulle maksutonta.

Ilmoittautuminen kursseille

Kurssi-ilmoittautumisia vastaanotetaan toimiston numerossa.
Lisätietoja kursseista antaa Leena Vallo
Puh. 044 0400 694
Sähköposti: leena.vallo@ppnry.net

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli kurssilainen peruu osallistumisensa viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, tulee hänellä olla pätevä syy kurssipaikan perumiseen (esim. lääkärin tai terveydenhoitajan todistus sairaudesta). Muussa tapauksessa laskutamme kurssimaksun asiakkaalta. Vapaita kurssipaikkoja kannattaa kysellä vielä ilmoittautumisajan jälkeen.
Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan (omavastuuosuus 18 %, vähintään 10 €) sekä majoitus. Muilta alueilta tulevat kurssilaiset maksavat itse majoitus- ja matkakulunsa. Kurssimaksu sisältää oppimateriaalin, lounaan ja päiväkahvit (ei iltaohjaus).

KIRJASTOPÄIVÄ YHDISTYKSEN TOIMISTOLLA 28.11. KLO 13-15

Kirjastopäivänä haemme yhdessä kirjoja ja lataamme ne sopivaan muotoon kuunneltaviksi. Sinun ei siis tarvitse osata hakea niitä, eikä sinulla tarvitse siis olla omaa tietokonetta.
Huomioi kuitenkin, että jos haluat ladata tai tilata kirjoja itsellesi netin kautta, sinulla on oltava omat Celianetin verkkotunnukset.
Entiset CD:n saajat voivat tilata myös tunnukset kirjojen selaamiseen ja levyjen tilaamiseen. Muista mainita tunnuksia tilatessasi, jos haluat edelleen kirjat CD:nä. Huom. joillain voi olla jo valmiit tunnukset vaikka onkin CD -tilaaja. Uusille käyttäjille CD:n tilaaminen ei ole enää mahdollista.
Kun tilaat tunnuksia eikä sinulla ole omaa sähköpostiosoitetta niin kerro asiakaspalvelijalle, että tunnukset voi lähettää Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n ICT- kouluttajalle (entinen tietotekniikkakouluttaja) Leena Vallolle osoitteeseen leena.vallo@ppnry.net. Lupa tähän on kysytty Celiasta. Jos sinulla on jo tunnukset, muista ottaa ne mukaan!

Celian asiakaspalvelu on auki maanantai-torstai klo 9-12. Puhelin 0295 333 050

Voit tulla kirjastopäivään vaihtamaan ajatuksia ja antamaan / kuulemaan vinkkejä uusista kirjoista muiden osallistujien kanssa, vaikkei sinulla olisikaan Celian tunnuksia.

Kirjastopäivät eivät ole kursseja ja ne ovat ilmaisia, mutta niihin pitää ilmoittautua rajoitetun osallistujamäärän vuoksi. Tapahtumassa ei ole kahvitarjoilua.
Ilmoittautuminen viimeistään 23.11. yhdistykselle. Seuraava kirjastopäivä pidetään tammikuussa, josta ilmoitetaan joulukuun tiedotteessa.
Tervetuloa!

Celia kirjastopäivä Kuusamon kirjastossa 23.11.2017 klo noin 13 -14:30

Leena esittelee äänikirjojen lataamista/tilaamista Celia -kirjaston verkkosivustolta. Lisäksi voidaan tutustua kirjaston omaan Celia -kokoelmaan. Toimintaa voidaan tulevaisuudessa laajentaa. Lisätietoa erillisen otsikon alla Kirjastopäivä, joita järjestetään jo Oulussa.
Osoite kirjastolle on Keskuskuja 4.
Tervetuloa!

VIRKISTYSTOIMINTA

Marttalan ruokakurssit syksy 2017

 Hei kokkailusta kiinnostuneet! Marttalan ruokakurssin syksyn viimeiset kokkauspäivät ovat: 16.11 ja 14.12.

Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10.00 - 13.00. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistoon.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

Sinfoniakonsertit syksy 2017

Joulukonsertti Leif Segerstamin kanssa torstaina 14.12.2017 klo 19:00

Viimeinen varauspäivä 30.11. Konsertti on Madetojan salilla.

Konsertin tiedot:
Segerstam / Severeide / Stupak / Madetojan musiikkilukion tyttökuoro
Leif Segerstam, kapellimestari
Päivi Severeide, harppu
Albert Stupak, huilu
Madetojan musiikkilukion tyttökuoro
Elina Könönen ja Mari Klemettilä, kuoron valmennus

Leif Segerstam: Harppukonsertto (kantaesitys)
Marcel Samuel-Rousseau: Joulupastoraali
Joululauluja
Konsertin kesto 1 h 50 min sisältäen väliajan.
Liput 25 / 20 / 10 € (+ toim. kulut)

Oulu Sinfonian juhlavuosi päättyy itsensä Leif Segerstamin harppukonserton kantaesitykseen joulun tunnelmaa pulppuilevassa konsertissa. Segerstamin sävellykset ovat aina tavattoman musikaalisia. Nykymusiikin vastapainona kuullaan vanhaan ranskalaiseen joululauluun perustuva joulupastoraali sekä perinteisiä, tuttuja joululauluja Madetojan musiikkilukion lippulaivana toimivan tyttökuoron ja Oulu Sinfonian esittämänä.

Konserttien lippuvarauskäytäntö

Konserttiin ilmoittaudutaan sitovasti soittamalla minulle eli Jarkko Laurille numeroon 040 716 4352. Voit jättää myös vastaajaan viestin, kunhan muistat sanoa myös puhelinnumerosi, jotta Lauri pystyy kuittaamaan tekemäsi varauksen.

Ilmoittautuminen täytyy tehdä viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, jonka jälkeen Lauri lunastaa liput.

Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 Madetojan salin kahvion etuosassa. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.

Pyörätuoleille varataan erikseen paikat käytävältä rivien päästä. Madetojan salin narikkamaksu on 3 euroa.

Lippujen hintakategoriat ovat perushintainen, eläkeläinen sekä työtön/opiskelija/3-17-uvotiaat. Myös firmojen tarjoamat kanta-asiakkuushintaiset liput voidaan varata ryhmävarauksen kautta (ainakin Pohjoista voimaa ja Oulun OP).


Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi saattajana.
Sekä teatterin että kaupunginorkesterin narikat ovat nykyisin maksullisia (3-4 e).

Konserttiterveisin,
Jarkko Lauri

LIIKUNTA

Keilailua

Tule mukaan viihtymään vauhdikkaan keilailun pariin 23.11 ja 30.11 klo 14 Heinäpään keilahallille Isokatu 97.
Yhden radan hinta on 18 € (eläkeläiset 15 €), joka jaetaan radalla heittäneiden kesken (max neljä heittäjää/rata). Lisäksi tarvitset kengät, joiden vuokra on  2 €/heittäjä.
Sitovat ilmoittautumiset viikkoa ennen toimistolle numeroon 08 311 5653.
Mukaan saamme vapaaehtoisia avustajia, joten omaa avustajaa et välttämättä tarvitse. Tavataan keilahallilla. Tervetuloa!

Sisäpyöräily (spinning) ja kuntonyrkkeily 20.1. klo 12

Lauantaina 20.1. lähdetään yhdessä kokeilemaan uusia liikuntaharrastuksia Kellon Corelle, Nikintie 1.
Näkövammaisille ja avustajille on varattu spinninkiin puolen tunnit tutustumiskäynti minkä jälkeen kokeilemme myös kuntonyrkkeilyä.
Molempiin lajeihin saamme opastuksen ja mukaan saamme vapaaehtoisia oppaita, joten omaa avustajaa et välttämättä tarvitse.
Matkat on omakustanteiset. Ota mukaan sisäliikuntakengät, pieni pyyhe, juomapullo ja sisäliikuntavaatteet. Olethan paikalla noin 11.30.
Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle 12.1.2018 mennessä.

NAISET

Evelace-kutsut

Tule hypistelemään Evelacen ihania alusasuja!

Evelace-esittely Oulussa 25.1.2018 klo 18 alkaen yhdistyksen toimistolla. Tuotteita löytyy kerrastoista sukkahousuihin ja rintaliiveistä yöpukuihin. Evelacen tuotteissa käytetään pääasiassa materiaalina pehmeää ja myötäilevää mikrokuitua, joka siirtää kosteuden pois iholta tuntuen aina yhtä mukavalta. Mallistossa on myös erityisen paljon tuotteita, joissa on huomioitu saumojen rakenne: litteät saumat eivät paina tai purista!

Evelace on Oululainen, 22 vuotta pyörinyt, naisten alusvaatteisiin erikoistunut yritys. Silllä on koko Suomen kattava jälleenmyyjäverkosto, johon Raisa kuuluu. Meidän jälleenmyyjien tehtävänä on löytää oikeat tuotteet juuri sinulle ja perheellesi.

Koko Evelace-mallistoon voit tutustua jo valmiiksi osoitteessa www.evelace.fi. Jos et pääse paikalle tai haluat Raisan kotiisi henkilökohtaiselle palvelukäynnille, ota yhteyttä p. 0405471891 tai raisa.kuusela@evelace.fi

Ilmoittautuminen viimeistään 22.1.
Tarjolla on pientä iltapalaa. Ota kaverisikin mukaan.
TERVETULOA!

Yst, Raisa Kuusela, Evelace-jälleenmyyjä

MYYJÄISET YHDISTYKSEN TOIMISTOLLA 15.11.klo 10-16

Sokeain viikkoon sijoittuneet myyjäiset on taas yhdistyksen toimistolla. Talvi on tulossa ja joulukin lähestyy. Hyviä lahjavinkkejä löytyy myynnissä olevista tuotteista esim. villasukat, lapaset, muovipärekorit, rottinkituotteet. Kaikki tuotteet on näkövammaisten käsityönä tehtyjä.
Myynnissä myös torttukahvit.
Tervetuloa!

RETKI LIMINGANLAHDEN LUONTOKESKUKSEEN 30.11.

Teemme yhdessä Oulun seurakuntien näkövammaistyön ja Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n kanssa retken Liminganlahden luontokeskukseen. Lähtö on Oulun linja-autoaseman tilausajolaiturilta klo 10 ja paluu samaan paikkaan noin klo 14:15.
Retken hinta on 10 € sisältäen opastetun esittelykierroksen, multimediaesityksen, matkat ja lounaan. Varaathan mukaan tasarahan. Mielellään oma avustaja mukaan, avustajan retkimaksu jää itse maksettavaksi.
Ilmoittautumiset 15.11. mennessä yhdistyksen toimistolle. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä mahdolliset ruoka-aine allergiasi. Erillistä retkikirjettä ei lähetetä.

OIKEUKSIENVALVONTAYKSIKÖN KUUKAUSITIEDOTE

laatinut: oikeuksienvalvonnan asiantuntija
Tapio Tiilikainen

Eläkettä saavan hoitotuki

Tässä tiedotteessa keskitytään eläkettä saavan hoitotukeen, muista vammaistuista löytyy tietoa esim. näkövammaisen palveluoppaasta ja Kelalta.
Eläkettä saavan hoituen tavoitteena on tukea sairaan tai vammaisen eläkkeensaajan kotona asumista ja siellä tapahtuvaa hoitoa sekä korvata hänelle sairaudesta tai vammasta aiheutuvia erityskustannuksia. Tuella pyritään helpottamaan avun ja palvelusten hankkimista ja estämään laitoshoitoon joutuminen. Tukea voidaan maksaa 65 vuotta täyttäneelle tai alle 65-vuotiaalle, joka saa työkyvyttömyyseläkettä, kuntoutustukea tai yksilöllistä varhaiseläkettä.

Eläkettä saavan hoitotuki on kolmiportainen. Tänä vuonna määrät ovat:
Perustuki  61,71 e/kk.
Korotettu tuki 153,63 e/kk
Ylin tuki 324,85 e/kk

Hoitotuen hakutilanteessa huomioitavaa

Kun toimintakyky on alentunut, ratkaisee avun tai ohjauksen ja valvonnan tarve minkä suuruinen hoitotuki myönnetään. Kun perustuen edellytykset täyttyvät ja vammasta tai sairaudesta aiheutuvien erityiskustannusten voidaan arvioida nousevan vähintään korotetun tuen määrään, tuki voidaan myöntää korotettuna.
Hoitotukiratkaisu perustuu arvioon hakijan kokonaistilanteesta ja tuen suuruutta arvioitaessa tulee ottaa huomioon avun, ohjauksen ja valvonnan tarpeen sekä mahdolliset erityiskustannukset.

Tuki myönnetään vain silloin kun toimintakyky on heikentynyt ainakin vuoden ajaksi. Tukea ei myönnetä ilman erityistä syytä takautuvasti pidemmältä kuin puolen vuoden ajalta.
Sokealla henkilöllä on aina oikeus vähintään perushoitotukeen. Heikkonäköisellä henkilöllä ei automaattisesti tätä oikeutta ole.

Tarkka ja yksityiskohtainen hakulomakkeen täyttäminen kannattaa!
Koska hakukaavakkeet ovat pelkistettyjä, seuraavassa muutamia yleisperiaatteita sekä apukysymyksiä kaavakkeen täyttöön.
Hoitotuen perusteena on, että hakijalla on toisen henkilön avun tai valvonnan tarvetta henkilökohtaisissa toimissa, kotitaloustöissä ja asioinnissa. Avun tarvetta voidaan hakijalla katsoa olevan silloinkin, jos apua ei ole saatavilla ja hänen on pakko selviytyä apuvälineiden tai oman sinnikkyytensä avulla. Valvontaa voivat osittain korvata esimerkiksi omaisten kesken sovitut erityisjärjestelyt tai erilaiset hälytys- ja puhelinjärjestelyt.

Perustukeen voi saada korotuksen jos vammasta tai sairaudesta aiheutuu jatkuvia ylimääräisiä kuluja. Erityiskustannuksilla puolestaan tarkoitetaan sellaisia tarpeellisia ylimääräisiä kustannuksia, jotka liittyvät toimintakyvyn alentumista aiheuttavaan sairauteen tai vammaan.

Hakemuksen liitteeksi tarvitaan lääkärintodistus, yleensä C-lausunto, mutta myös B-todistus voi riittää. Tärkeintä on, että todistuksessa on kuvattu mahdollisimman yksityiskohtaisesti toimintakyvyn alenemiseen ja avuntarpeeseen vaikuttavat seikat. Kaikki muutkin lääkärin tai jonkun muun asiantuntijat todistukset ja lausunnot kannattaa liittää hakemukseen, jos niissä on kokonaistilanteen kannalta jotain olennaista tietoa. Haettaessa lääkärinlausuntoa hakemuksen liitteeksi, kannattaa ottaa valmiiksi täytetty hakulomake mukaan tai toimittaa se lausunnon kirjoittavalle lääkärille. Lääkäri pystyy näin paremmin kuvaamaan hakijan arkipäivän ongelmatilanteita ja niistä selviytymistä tai esimerkiksi ihmisten väliseen kanssakäymiseen liittyviä vamman tuottamia hankaluuksia.

Tarkennuksia hakukaavakkeen kysymyksiin

Liikkuminen:
– Liikkuminen sisällä: tuttu tai vieras ympäristö, portaat, valaistus, ulkoa sisään tullessa, löytyvätkö ovet, huonekalut, virastoissa asiointi, jonotusnumerot.
– Liikkuminen ulkona: tuttu tai vieras ympäristö, korkeuserot, katukivien reunat, suojatiet, liikennevalot, lähestyvät autot, asuinympäristö, hämärä ja pimeä, sadekeli, vastasatanut lumi, auringon häikäisy

Pukeutuminen: Löydätkö haluamasi vaatteet komerosta, kuka pesee ja valitsee vaatteet, tarkistaa vaatteiden siisteyden, värit, lajittelun?

Henkilökohtainen hygienia: pesuainepullojen tarkistaminen, parranajo, kynsien leikkaaminen, peilikuvan näkeminen, avuntarve suihkussa tai saunassa esim. vesien sekoittamisessa ja saunan lämmityksessä jos ei suihkua tai sähkösaunaa.

Ruokailu tai ruoanlaitto: ruuan osto, laitto, annostelu, nesteiden kaataminen, ruokailujätteiden hoitaminen ja lajittelu, tiskaus ja siivoaminen.

Vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa: henkilöiden tunnistaminen, keskustelun seuraaminen.

Kodinhoito: siivoaminen, kuka tarkistaa jäljen, kadonneet  tavarat, pyykkihuolto, silitys ja muu vaatehuolto, irronneet napit ym. pienet korjaukset, kauppa- ja virastoasiat, kellonaika, tiedonhankinta, postin luku, kirjoitusapu.

Lääkityksen hoito: lääkkeiden annostelu ja ottaminen, reseptien löytäminen, verensokerin tai verenpaineen mittaaminen.

Esimerkkejä jatkuvista erityiskustannuksista:
Kotipalvelusta, tukipalvelusta ja kotisairaanhoidosta aiheutuvat sekä palveluasumisen tai tuetun asumisen hoito- ja hoivakustannukset, laitoshoidon ja sairaalahoidon kustannukset (ei pitkäaikaisen laitoshoidon maksuja), ja lääkärin tai hammaslääkärin antamasta tai määräämästä hoidosta sekä lääkkeistä ja kuntoutuksesta aiheutuvat kustannukset.

Muutoksenhaku

Jos hakemukseen tulee kielteinen päätös, voi siihen hakea muutosta. Valitusaikaa on päätöksen postituspäivästä 7+ 30 päivää.  Valitus toimitetaan Kelaan.

Kannattaa pyytää Kelalta kaikki päätökseen liittyvät asiakirjat nähtäväksi. Erityisesti asian-tuntijalääkärin kannanotto tai asiapapereista ilmenevä muu Kelan sisäinen keskustelu on hyvä tietää ennen valitusasiakirjojen laatimista.

Jos myös muutoksenhakulautakunta on hylännyt oikaisuvaatimuksen, voi paikallistoimisto vieläkin oikaista päätöksen, esimerkiksi uuden lääkärin- tai muun lausunnon/selvityksen perusteella, eikä valitus siten mene vakuutusoikeuteen.

Prosessin aikana voi tehdä uuden hakemuksen, ja mikäli Kela muuttaa päätöstä asiakkaan hakemuksen mukaiseksi, valitus raukeaa ja Kela antaa siitä tiedon muutoksenhakulautakunnalle tai vakuutusoikeuteen.

Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijat avustavat muutoksenhaussa.

Lähteet:
www.kela.fi
Näkövammaisen palveluopas 2017

NÄKÖVAMMAISTEN KULTTUURIPALVELU TIEDOTTAA

Itsenäisyyden juhlaa elokuvateattereissa

On todellista itsenäisyyden juhlaa, että Tuntematon sotilas, Aku Louhimiehen suurtyö, pyörii tosiaan nyt kuvailutulkattuna elokuvateattereissa.
Kuvailutulkkauksen voi kuulla omasta älylaitteesta MovieReading-sovelluksen kautta missä tahansa näytöksessä. Sovellus on maksuton. Ensi-ilta oli 27.10., niin että vielä ehtii kuumaan keskusteluun mukaan.
Kuvailutulkkauksesta vastaavat Anu Aaltonen, Carita Lehtniemi ja kuvailutulkkauskonsultti Heikki Ekola.
Kulttuuripalvelun nettisivuilta osiosta Uutisia ja tapahtumia löytyvät Kaisa Penttilän laatimat MovieReading-sovelluksen asennusohjeet näkövammaiselle.

Tanja/ Kulttuuripalvelu

Tanja Rantalainen
kulttuurisihteeri
Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry
tanja.rantalainen@kulttuuripalvelu.fi
www.kulttuuripalvelu.fi
www.facebook.com/kulttuuripalvelu

OULUN SEURAKUNNAT TIEDOTTAA

Tervehdys Oulun seurakunnista!
Olet tervetullut näkövammaisten ja läheisten kokoontumisiin.

Näköpiiri
Keskustan seurakuntatalolla tiistaisin 14.11. ja 28.11. klo 13-14:30, Isokatu 17, 2. kerros, pieni sali. Taina-kanttorin johdattelee adventin tunnelmiin 28.11.  Kahvittelua ja jutustelua. Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen seurakuntatalon pääoven läheisyydessä. Takseilla tulo Asemakatu 6:n puolelta.
Raamattu- ja keskustelupiiri
Torstaina 9.11. klo 13-14:30  Caritas-kodilla, Kapellimestarin katu 2. Musisointia Taina-kanttorin johdolla. Kahvitarjoilu. Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen Caritas-kodin pihalla pääoven läheisyydessä.
Kokoontumiset näkövammaisten läheisille
Keskiviikkoisin 8.11. ja 4.12. klo 17:30-19:30 Vanha pappila, Jössensali, Asemakatu 6. Tule vaihtamaan kokemuksia, saamaan tietoa, kahvittelemaan.
Sokkotreffit saunaillan merkeissä
Maanantaina 20.11. klo 18-20:30 Caritas-kodin saunaosastolla, Kapellimestarinkatu 2. Saunotaan, uidaan ja vietetään iltaa yhdessä. Tarjolla iltapalaa. Opasystävä on vastassa Caritas-kodin pääoven läheisyydessä klo 17:40 alkaen.
Joulujuhla näkövammaisille ja läheisille
Lauantaina 9.12. klo 13 Kastellin kirkossa, Töllintie 38.  Monipuolista ohjelmaa ja yhdessäoloa. Tarjolla on riisipuuro ja torttukahvit. Pöytiin tarjoilu. Opasystävät ovat vastassa kirkon parkkipaikalla klo 12:30 alkaen. Ei ennakkoon ilmoittautumista. Jos varaat paluukyydin etukäteen, varaa klo 15:15.
Olen käytettävissä luottamuksellisia keskusteluja ja sielunhoitoa varten. Voimme keskustella puhelimitse tai sopia tapaamisesta kodissasi tai työhuoneellani.  Jos en vastaa puheluusi, jätä viestiä vastaajaan niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Puhelinpäivystys on torstaisin klo 9-11.
Näkövammaistyön diakoniatyöntekijä
Anne Kellokumpu
p.050 4305 178
s-posti: anne.kellokumpu@evl.fi
Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 3 kerros, Diakoniset erityispalvelut

KERHOTOIMINTA

Iin kerho

Iin näkövammaisten kerho kokoontuu kerran viikossa perjantaisin klo 9:30-12 Nätteporin taideluokka, Puistotie 1. Kerhon vetäjänä toimii Pirjo Rikkinen. Lisätietoja voi kysellä Jorma Laurilta puh. 0400 742 529. Tarkempaa tietoa kansalaisopiston esitteestä (Näkövammaisten piiri).
Syksyn kerhopäivät ovat: 10.11. / 17.11. ja 24.11.

Kalajoen kerho

Kalajoen näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodilla ja siellä Artos-Sali, nuortenpuoli. Kokoontumisaika klo 12-14 kuukauden viimeinen maanantai. Lisätietoja voi kysyä Else Sunilta puh. 040 552 8878.

Kuusamon kerho

Kuusamon näkövammaisten kerho on kokoontunut seurakuntatalolla joka toinen keskiviikko klo 13-14:30. Kuusamon yhteyshenkilönä toimii Nanni Aikio, puh. Puh. 040 753 0611. Lisätietoja voi kysyä myös seurakuntatalolta.
Syksyn kerhopäivät ovat 15.11. / 27.11 ja 13.12

Nivalan kerho

Näkövammaisten kerho kokoontuu Nivalan seurakuntakodissa kerran kuukaudessa maanantaisin klo 11.00-12.30

27.11. Yhdessä ruokailemaan
 20.12 Diakonian joulujuhla

Tervetulleeksi sinut toivottaa!
Terttu Järviluoma, diakonissa, 040-5325570 ja
Eila Palola, yhteyshenkilö, 045-2306501

LISÄKSI: Nivalan näkövammaisten kuntosalivuoro Päiväkeskuksessa aina maanantaisin 13.30-15.00.


Oulaisten kerho

Kokoontuminen on Penttilän talossa klo 12, Oulaistenkatu 52.
Kerhon puhelinnumero on 044 3063090
Kevään kerhot ilmoitetaan myöhemmin.

Porinakahavila Oulusa

Porinakahavila Oulusa kokoontuu Linnankadun toimintakeskuksessa. Tuttuun tapaan juodaan pullakahvit, poristaan kuulumiset, kuunnellaan vierailijan esitys ja pidetään omat arpajaiset. Kerho alkaa klo 13 ellei toisin ole ilmoitettu.
Syksyn viimeinen porinakahavila on 13.12. ja vuoden 2018 ensimmäinen 17.1.

Pudasjärvi-Taivalkoski kerho

Kerhon toiminta on syksyn ajan tauolla.
Lisätietoja ryhmätoiminnasta antavat:
Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry
Teija Kaikkonen ja Birgitta Räty-Seppälä (08) 311 5653
Taivalkosken kuntayhteyshenkilö
Hillevi Lindström puh. 050 466 2644
Pudasjärven kuntayhteyshenkilö
Lahja Karvonen puh. 040 513 7498

Pyhäjärven kerho

Pyhäjärven näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti Lähimmäisen kammarissa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 14 alkaen.
Lisätietoja voi kysellä Rainer Kyyröseltä puh. 0400 513 082 tai diakoni Minna Heinoselta puh. 040 511 8674.
 Tervetuloa!

Raahen kerho

Raahen näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.30 palvelukeskus Kotirannassa ellei toisin ilmoiteta jäsentiedotteessa tai yhdistyksen nettisivuilla. Lisätietoja saa Marja-Leena Hiltuselta puh. 045 842 7688.

Reisjärven kerho

Reisjärven näkövammaisten kerho kokoontuu kerran kuukaudessa, kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Väinölässä, osoite Rönöntie 15, klo 11-14. Vetäjänä toimii Juha Haajo puh. 0400 772 349. Tervetuloa!
Syksyn viimeinen kerhopäivä on 5.12.
Muutoksista pyritään ilmoittamaan hyvissä ajoin.

ICT-kurssit Reisjärven Väinölässä 22.11. klo 10-15

Kurssilla käymme läpi mm. Celian kirjastoa, Windows 10 käyttöjärjestelmää ja muita kurssilaisten haluamia asioita. Ilmoittautumiset Juhalle p. 040 0772 349 17.11. mennessä. Yhdistykseltä löytyy 5 Windows 10 konetta, jotka ovat kurssilaisten käytettävissä.

Vaalan kerho

Vaalan näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaisin kerran kuukaudessa klo 12 Karpalokodin kerhohuoneella. Lisätietoja antaa Aune Sallila puh. 040 578 4372
Vuoden 2017 viimeinen kerhopäivä 13.11.

Ylivieskan kerho

Ylivieskan näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti kuukauden kolmas maanantai klo 13-15 seurakuntakoti Mariassa.

Kerhon yhteyshenkilönä toimii Pirkko Malm puh. 044 017 0957 sekä Satu Similä Ylivieskan seurakunnalta puh. 044 711 8628
Syksyn viimeinen kerhopäivä on poikkeuksellisesti 27.11.

Kuntosalivuoro näkövammaisille Palvelukeskus Kotikartanossa on joka torstai klo 13.00-14.00. Lisätiedot Pirkolta

Sokeain viikon tapahtuma Kulttuurikeskus Akustiikassa

Maanantaina 13.11.2017 klo 11-19. Osoite Koulukatu 2B, Ylivieska
Tapahtumassa on mm. näkövammaisen käsityöntekijöiden myyjäiset ja
PimeeCafee (klo 11-17), jossa on tarjolla pullakahvit vapaaehtoismaksulla.
Myyjäisissä on myynnissä esim. muovipärekoreja, rottinkituotteita, neuletuotteita ja joulukortteja.

Paikalla myös infopiste jossa mukana PPN ry:ltä toiminnanjohtaja Teija Kaikkonen ja ICT-kouluttaja Leena Vallo sekä oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sinikka Mäntyjärvi Näkövammaisten liitosta. Infopiste on auki klo 11-14:30 toisessa kerroksessa.

Olet lämpimästi tervetullut toimintaan mukaan!

Ylivieskan käsityökerho alkaa seurakuntakoti Marjassa klo 10-15
Syksyn viimeinen kokoontumispäivä: 7.12.
Diakoniatyön joulujuhla 10.12. alkaa jumalanpalveluksella klo 10 Suvannon kappelilla.