Maa­lis­kuu 2017

Jäsentiedotteemme voi saada äänitteenä, pistekirjoituksella (huom. myös lähetetään) tai sähköpostilla. Paperiversion saa vain yhdistyksemme toimistolta. Yhdistyksemme tiedotteet löytyvät myös nettisivuilta ja tiedonhallintapalvelun (THP) Oulu-alueelta.

Tiedotteen sisältö

1. Toimisto tiedottaa: Toimiston aukiolo
2. Hallituksen kuulumisia
3. Virkistystoiminta:
3.1. Marttalan ruokakurssit kevät 2017
3.2. Taidetta kuvaillen, valokuvanäyttely
3.3.  Kevään konsertit kalenteriin!
3.4.  Teatterissa Seela Sella,Jacques Brelin lauluja ja komediaa
4. Käsityötoiminta: Näkövammaisten käsityöpiiri Ylivieskassa
5. Liikunta: Ulkoilutapahtuma Virpiniemessä 25.3.
6. Klubi 1863
7. ICT-palvelu tiedottaa
7.1. Tietokoneen peruskäytön ohjausta 13. - 14.3.
7.2. Daisylaite tutuksi iltaohjaus 20.3.
7.3. Uudistuneen Celianet -sivuston iltaohjaus iOS laitteen käyttäjille 29.3.
7.4. Uudistuneen Celianet -sivuston kurssi tietokoneen käyttäjille 6.4.
7.5. Kurssitoivomukset
7.6. Ilmoittautuminen kurssille
8. Toiminnallinen vertaistuki- ja infopäivä Ylivieskassa
9. Oikeuksienvalvontayksikön tiedote maaliskuu 2017, pankkiasiointi
10. Oulun seurakunnat tiedottaa
12. Glaukoomakerho
13. Maalipallon SM-sarjan ja 1-divisioonan sarjaturnaus Oulussa 1.-2.4.2017
14. Kerhotoiminta
15. Tapahtumakalenteri
Ilmestymisaikataulu

1. Toimisto tiedottaa

Toimiston aukiolo

Yhdistyksen numerossa vastataan maanantaista torstaihin klo 12 - 15 välisenä aikana, perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Matkapuhelinnumeroihin vastataan aina, kun se on mahdollista. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 - 15. Toimisto on kokonaan kiinni 10.3.2017.

2. Hallituksen kuulumisia

Tällä palstalla kertoillaan aika ajoin hallituksen tekemisistä.
Hallitus kokoontui helmikuussa kerran. Toimikunnat ovat laatineet vuosikertomuksia hiki hatussa kevätkokousta varten, ja erilaiset toiminnan vaikuttavuusarvioinnit ovat käynnissä. Lisäksi on järjestetty rahoittajan vaatima palautekysely, joka toimitetaan puhelimitse. Sinunkin puhelimesi saattaa siis piristä.
Vuoden alun isoin muutos hallinnon toiminnassa on ollut tietysti se, että puheenjohtaja vaihtui 12 vuoden jälkeen Jalosesta Kuuselaksi. Puheenjohtajan vaihdos merkitsee aina myös toimintatapojen muutosta, mikä vaatii mukautumista, keskusteluja ja sopeutumista, koska ihminen pakkaa luutua vanhoihin tapoihin ja rutiineihin. Mutta muutos on aina myös suuri mahdollisuus kehittyä.
Kuun lopulla pidettiin hallituksen ja toimihenkilöiden yhteinen koulutuspäivä, jossa oli vieraana Näkövammaisten liitosta Markku Möttönen. Keskustelun aiheita olivat mm. työhyvinvointi ja uusi työehtosopimus. Keskusteltiin myös ajankohtaisista asioista, kuten Näkövammaisten liiton palvelujen (esim. kuntoutus, apuvälinemyymälä Aviris ja opaskoirakoulu) yhtiöittämisestä. Meiltä asiaa ovat puimassa liiton varapuheenjohtaja Lasse Jalonen ja valtuuston jäsenet Ari Varila ja Katja Kuusela. Liitossa on valmistunut päätöksenteon tueksi selvitys asiasta.
Maailma on muuttunut ja yhtiömuotoisia palveluja voidaan hallinnoida ketterämmin ja asiantuntevammin. Yksityinen sektori tuottaa nykyään monia näkövammaispalveluja ja apuvälineitä voi tilailla ympäri maailmaa netistä. Vaikka opaskoira on varmasti ikuisesti monelle se paras kaveri, voi lähitulevaisuudessa liiton opaskoirakoulun kilpailijaksi tulla opasrobotti. Yksityisiä opaskoirakoulujahan on ollut jo vuosia olemassa.
Toki yhtiömuotoiset palvelut on myös helpompi ajaa alas tai yksityistää, mikäli liitto katsoo, ettei sen kannata enää toimia palveluntuottajana tai jos toiminta on tappiollista tai vaatisi isoja investointeja. Keskusteltiin muun muassa siitä, miten paljon asiantuntemusta nykyisissä palvelumuodoissa on ja miten esimerkiksi Aviriksen ja opaskoirakoulun tietotaito tulisi säilyttää jollakin tasolla organisaatiossa, esimerkiksi laadunvalvonnassa. Pohdittiin, miten liitto voisi toimia tulevaisuudessa palvelujen ja oikeuksien puolueettomana laadunvalvojana, standardisoijana ja tiedottajana, joka määrittää esimerkiksi sen, mikä on riittävä opaskoiran koulutuksen taso.

Hallituksen puolesta turisi,
Jarkko Lauri

3. Virkistystoiminta

3.1. Marttalan ruokakurssit kevät 2017

Hei kokkailusta kiinnostuneet! Marttalan ruokakurssit jatkuvat taas keväällä. Kevään kokkauspäivät: 16.3. / 20.4. / 18.5.
Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10.00 - 13.00. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistoon.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

3.2. Oulun taidemuseolla kuuluisan oululaisen valokuvataiteilijan näyttely

Oulun taidemuseolla järjestetään opastettu näyttelykierros valokuvaaja Esko Männikön näyttelyyn !VALMIS? lauantaina 1.4. klo 14.00. Taidemuseon osoite on Kasarmintie 9, Oulu. Sisäänpääsymaksu on 3 -6 euroa riippuen ryhmän koosta. Tervetuloa
Taidemuseo on suunnitellut erityisesti näkövammaisille tarkoitetun Taidetta kuvaillen -kierroksen, joten pyydämme Ennakkoilmoittautumista 27.3 mennessä jäsenpalvelusihteeri Katja Laurille, p. 08 311 5653  tai sähköpostitse katja.lauri@ppnry.net.

Esko Männikkö - !VALMIS?

Valokuvaaja Esko Männikön (s. 1959) ennennäkemättömän laaja, koko taidemuseon täyttävä yksityisnäyttely vetää yhteen neljän vuosikymmenen parhaat otokset täydennettynä aivan uudella materiaalilla. Omien sanojensa mukaan loputonta omakuvaa tekevä Männikkö metsästää absoluuttista kauneutta ja täydellistä sommittelua.
Kotimaisesta Vuoden nuori taiteilija 1995 -palkinnosta maailman maineeseen nopeasti ponnistanut Männikkö on suomalaisittain poikkeuksellisen kansainvälinen taiteilija, jonka näyttelyiden painopiste on ollut jo pitkään eurooppalaisten metropolien laatugallerioissa ja museoissa. !VALMIS? on maailmanmatkaajan komea välitilinpäätös kotikaupungissa.
3.3. Kevään konsertit kalenteriin!

Virkistystoimikunta järjestää liput valikoimaan Oulu Sinfonian konsertteja Madetojan salilla torstaisin klo 19 (paitsi 12.4. keskiviikkona). Seuraava konsertti esitellään aina kuukausitiedotteessa.

Kevään konsertteja on neljä. Ilmoittautumisen takaraja on ilmoitettu konsertin jälkeen suluissa (deadline).

Kevätkauden konserteissa on kolmen myöhäisromantiikan mestarin R. Straussin, Mahlerin ja Sibeliuksen teoksia.

30.3. kuullaan Sibeliuksen soitetuimman sinfonian nro 2 rinnalla pitkästä aikaa Griegin Pianokonsertto (deadline 16.3).

Keskiviikkona 12.4. maailman tunnetuimpiin Strauss-sopraanoihin lukeutuva Soile Isokoski esittää säveltäjän Neljä viimeistä laulua. Konsertin aloittaa Sibeliuksen viimeiseksi jäänyt, arvoituksellinen Sinfonia nro 7, minkä lisäksi kuullaan Mahlerin 5. sinfonian iki-ihana hidas osa (deadline 28.3).

20.4. kuullaan Straussin Käyrätorvikonsertto nro 1 sekä Beethoven in Eroica-sinfonia. Oman kaupungin poika Madetoja on mukana Pastoraali-sarjallaan (deadline 6.4).
Kevätkausi päättyy 11.5. muhkeasti Gustav Mahlerin Neljänteen sinfoniaan ja Martinsonin Emily Dickinsonin runoihin sävellettyihin lauluihin (deadline 27.4).

Konsertit johtaa ylikapellimestari Johannes  Gustavsson, ellei toisin mainita.
Konserttien kesto on 100-110 min.
Maaliskuussa norjalaisittain

Norjalaisen Edvard Griegin ainoa pianokonsertto on sitäkin suositumpi. Sen kuuluisat alkutahdit kuuluvat maailman kulttuurimuistiin. Tuoreeltaan niitä siteerasi Tsaikovski Tempest-alkusoitossaan ja teknisiä neuvoja Grieg sai itseltään Lisztiltä.
Kuten yhtä suosittu Tsaikovskin konsertto, on Griegin konsertto varsin haastava musiikillisesti. Syvällisiä tulkintoja kuulee harvoin. Konserton solistiksi saapuu ehta norjalaispianisti Håvard Gimse, joten odotusarvo  on korkea.
1900-luvun puolella sävelletyistä sinfonioista Sibeliuksen 2. sinfonia on soitetuimpia ympäri maailman. Teos sai kirkkaan, aurinkoisen värin Italian ja Kolin maisemissa. Sinfonian toinen osa kuuluu sinfoniakirjallisuuden hienoimpiin ja finaalin teemat ovat unohtumattomia.
Konsertin aloittaa Aki Yli-Salomäen uusi teos  Uneen. Pitkästä aikaa Oulussa kuullaan ihka ensimmäinen esitys eli kantaesitys sävellyksestä.

Konserttien lippuvarauskäytäntö

Konserttiin ilmoittaudutaan sitovasti soittamalla minulle eli Jarkko Laurille numeroon 040 716 4352. Voit jättää myös vastaajaan viestin, kunhan muistat sanoa myös puhelinnumerosi, jotta Lauri pystyy kuittaamaan tekemäsi varauksen.

Ilmoittautuminen täytyy tehdä viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, jonka jälkeen Lauri lunastaa liput.

Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 Madetojan salin kahvion etuosassa. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.

Pyörätuoleille varataan erikseen paikat käytävältä rivien päästä. Madetojan salin narikkamaksu on 3 euroa.

Liput maksavat 21 euroa normilippulaisille, 17 euroa eläkeläisille ja 8 euroa työttömille ja opiskelijoille ja 3-17 -vuotiaille.

Pohjoista voimaa - asiakkaille on tarjolla 10 euron liput 12.4. konserttiin. Oulun osuuspankki puolestaan tarjoaa 10 euron liput  20.4 ja 11.5. omistaja-asiakkailleen. Ilmoitathan jäsenyyksistäsi varauksen yhteydessä.

Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi saattajana. Myös erikseen ilmoitetut alennusliput (kuten Osuuspankin omistaja-asiakashinta) voi varata tätä kautta.

Konserttiterveisin,
Jarkko  Lauri

3.4. Teatterissa Seela Sella, Jacques Brelin lauluja ja komediaa

Nyt kannattaa merkata kevätkauden näytökset ja viimeinen lipunvarauspäivä (suluissa deadline) kalenteriin.

Kevään toinen uutuusnäytelmä on brittiläinen menestyskomedia Pieleen meni, jota mennään katsomaan la 25.3 (deadline mennyt).

Komedia Pieleen meni kertoo innokkaasta teatteriryhmästä, joka on lopultakin löytänyt voimavaroilleen sopivan näytelmän; Murha Havershamin kartanossa.

Murhamysteerin roolitus on kertakaikkisen onnistunut, lavasteet ja rekvisiitta vertaansa vailla. Kaikki on hiottu viimeisen päälle ja ensi-ilta saa tulla! Mutta voi eiiiiiii, Murphyn laki astuu voimaan. Kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen! Poskettoman kaaoksen keskellä urheat näyttelijät eivät kuitenkaan lannistu, vaan laittavat likoon itsensä ja osaamisensa - ja yleisö kiittää ja kiljuu naurusta!
Torstaina 13.4. mennään katsomaan, kuinka legendaarisen Seela Sellan karisma ja huumori räiskyy hänen 80-vuotisjuhlakiertueensa uutuusmonologissa Pieni eläin (deadline 11.3).
Esitykset ovat klo 19 paitsi 4.3 klo 19.30.
Seuraavassa ensin teatterin esittelyt näytelmistä ja sen jälkeen ilmoittautumiskäytäntöasiaa.

Rakastettu Seela Sella
torstaina 13.4. klo 19 suurella näyttämöllä!
Rakastettu näyttelijä Seela Sella juhlii 80-vuotispäiviään monologiteoksella Pieni eläin, jossa maailmaa katsotaan pienen eläimen silmin. Eläimen esikuvana on Nasu, joka on aina ollut Seelan suosikki - ja onhan heissä paljon samaakin!
Pienen eläimen kotimetsä on pienentynyt kovasti. Metsät vähenevät koko ajan eivätkä kaikki eläimet  etenkään isot  enää tahdo mahtua niihin. Mahtuuko maailmaan ollenkaan metsiä, saati eläimiä? Pieni eläin pohtii elämän menoa, vanhenemista ja maailman muuttumista - ihmettelee ennen kaikkea ihmisen toimintaa.
Seela Sella
Pieni eläin
•Suuri näyttämö
•Liput 29/25 eur

Esiintyjä ym. tiedot edellisessä jäsentiedotteessa.

Ilmoittautumiskäytäntö

Ilmoittautumiskäytäntö on tuttu ainakin sinfoniakonserttikävijöille. Sitovat ilmoittautumiset tehdään minulle eli Jarkko Laurille puhelimitse numeroon 040 716 4352. Voit jättää myös vastaajaan viestin, kunhan muistat sanoa myös puhelinnumerosi, jotta Lauri pystyy kuittaamaan tekemäsi varauksen.

Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 teatterin ala-aulan sohvaryhmien luona. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.

Välttämättä muissa kuin suuren näyttämön näytännöissä ei ole numeroituja paikkoja mutta näkövammaisille pyritään varaamaan paikat eturivistä, jotta näkeminen onnistuisi parhaiten.

Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi.
Pyörätuolista tulee ilmoittaa varauksen yhteydessä.
Teatterissa tavataan!

4. Käsityötoiminta

Näkövammaisten käsityöpiiri Ylivieskassa

Taito Keski-Pohjanmaa ry järjestää näkövammaisille käsityökurssin seurakuntakoti Mariassa. Kurssi järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.

Opettajana kurssilla toimii Tiina Kamunen Taitokeskus Sievistä.
”Meillä on kokemusta monenlaisten ryhmien ohjaamisesta, mutta emme ole varsinaisesti näkövammaisten ohjaajia. Yhdessä selviämme varmasti haasteista!”

Kurssilla ei ole kurssimaksua, opetuksesta ei siis makseta mitään. Materiaalit maksetaan itse tai tuodaan mukana. Kurssilla opitaan kädentaitojen tekniikoita, virkkausta, neulontaa ja solmeiluja.

Varsinaisia kurssilaisia pitäisi olla vähintään 8 henkilöä.
Avustajia ei lasketa kurssilaisiksi. Avustajat ovat siis varsinaisten kurssilaisten lisäksi, jolloin osallistujia voi olla jopa 16. Myös avustajien ohjaaminen on osa kurssin ohjelmaa, jotta näkövammaiset pystyisivät jatkamaan harrastustaan kotona tai muissa ryhmissä, tarvitaan käsityöhön perehtyneitä avustajia.

Kevään kurssit: 23.3. Ilmoittautuminen viimeistään 16.3.
20.4. ja 18.5.
Päivät ovat torstaipäiviä ja alkaa klo 10.00

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Airi Virkkala puh. 040 413 9043 email: airi.virkkala@kotinet.com

Matkakulut: Muualta kuin Ylivieskasta tuleville Yhdistyksen jäsenille korvataan matkakuluja 10 euroa ylimenevältä osalta halvimman matkustustavan mukaan kuitteja vastaan.

5. Liikunta

Ulkoilutapahtuma Virpiniemessä 25.3.

Tervetuloa ulkoilemaan koko perheellä Virpiniemeen lauantaina 25.3. Tapahtuma alkaa klo 12. Ilmoittaudu mukaan ke 22.3. mennessä yhdistyksen numeroon tai sähköpostiosoitteeseen.

Jos haluat hiihtää, ota omat sukset mukaan. Jos haluat kokeilla lumikenkäilyä,  saat lainaksi kengät.  Jos vain haluat nauttia päivästä kävellen, sekin onnistuu. Kävelysauvoja on myös lainattavaksi. Lapset ja lapsenmieliset – ottakaa omat pulkat tai liukurit yms. mukaan, jos haluatte nauttia mäenlaskun tuomasta hurmasta. Nälän voi taltuttaa omilla eväillä esim. paistamalla makkaraa. Toivottavasti sään haltija suosii ulkoilijoita!!! Tervetuloa joukolla mukaan!

Oululaiset pääsevät paikalle kuljetuspalvelulla. Virpiniemen liikuntakeskuksen osoite on Virpiniementie 525, 90810 Kiviniemi.

6. Klubi 1863

Kevään 2017 kokoontumispäivät: 27.3. / 24.4. / 22.5.
Klubi kokoontuu yhdistyksen toimintakeskuksessa maanantaisin kello 17-19.

Maaliskuun klubi-ilta järjestetään maanantaina 27.3.2017 kello 17.00 – 19.00 Linnankadun toimintakeskuksessa.
Illan teema: Osaaminen käyttöön

Tällä kertaa pureudumme oman osaamisen tarkasteluun. Illan aikana mietitään omaa osaamista yksin, pienryhmissä ja koko porukan kesken keskustellen.
Tavoitteena on antaa osallistujille vinkkejä oman osaamisen tunnistamiseen ja sen kuvaamiseen sekä tarjota oivalluksia arkeen.
Osaaminen käyttöön -ilta on osittain jatkoa syksyn osaamistyöpajalle, mutta siihen voivat osallistua kaikki kiinnostuneet.
Iltaa isännöi Yritystä! -hankkeen koordinaattori Vesa Karjalainen. Lisätietoja voi kysyä puhelimitse 044 714 3677 tai vesa.karjalainen@nuortenystavat.fi

Muistattehan ilmoittautua Katjalle sunnuntai-iltaan 26.3. mennessä katja.kuusela@gmail.com tai 040 594 5172 tai facebook -tapahtuman kautta. Pitkämatkalaisille yhdistyksen jäsenille korvataan matkakuluista 10 euroa ylimenevä osa halvimman matkustustavan mukaan, kuitteja vastaan. Matkakuluasioista voi kysyä toiminnanjohtajalta.
Ilmoittautuminen on tärkeää tarjoilujen vuoksi.

Huhtikuussa saamme vieraaksemme oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sinikka Mäntyjärven Näkövammaisten liitosta ja tuolloin yleisesittelyssä myös pistekirjoitus ja opaskoira-asiat.  Toukokuussa Näkövammaisten liiton työllisyyspalvelut järjestävät Voimaa työelämän muutoksiin -illan, tästä saamme tarkemman tiedotteen ja kutsun lähempänä.
Tervetuloa mukaan!

Klubi1863 on Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n 18 - 63 -vuotiaiden ihmisten oma ryhmä, jossa jaetaan kokemuksia näkövammaisen työikäisen arjesta opiskelusta työelämään ja perhe-elämästä vapaa-aikaan. Ryhmän toimintaan osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla töissä, riittää että olet työikäinen. Olemme itse keskiössä vertaistuen voimalla! Tervetuloa mukaan.

7. ICT-palvelu tiedottaa

7.1. Tietokoneen peruskäytönohjausta 13. - 14.3.2017

Kurssi alkaa maanantaina klo 9 ja tiistaina klo 10 jos ei toisin sovita. Kursseilla harjoittelemme tietokoneen yksinkertaista peruskäyttöä; ohjelmien avaamista, sulkemista, hiiren toimintaa, joitain näppäinkomentoja, kansioissa liikkumista, asiakirjaohjelmaan yksinkertaista kirjoittamista ja sen tallentamista. Lisäksi käymme läpi joitain tietotekniikkaan liittyviä termejä.
Koulutus on sopiva sellaisille jotka ovat aloittelijoita tai koneen perustoiminnot eivät ole vielä hallussa.
Käyttöjärjestelmänä voi olla joko Windows 7 tai Windows 10. Halutessasi voit ottaa oman tietokoneen mukaan jos se on kannettava tietokone. Muista virtajohto.
Maanantaina aloitamme klo 10 ja tiistaina klo 9
Hinta 20 € / päivä
Ilmoittautuminen viimeistään 8.3.2017 yhdistyksen toimistolle tai viikolla 10 Leenan numeroon 044 0400 694.

7.2. Daisylaite tutuksi iltaohjaus 20.3. klo 17:30-19:30

Kuunteletko esim. jäsentiedotteen kannesta kanteen kun et osaa hyödyntää Daisylaitteesi kaikkia ominaisuuksia? Ota oma laitteesi virtajohtoineen mukaan ja tule ilmaiseen iltaohjaukseen niin tutustumme laitteeseesi paremmin. Voit tulla myös kuuntelemaan jos vasta suunnittelet laitteen hankkimista. Samalla keskustelemme kirjojen hankkimisesta eri muodoissa.
Ohjaus on ilmainen eikä sisällä ruokailua eikä kahvitarjoilua. Siihen on kuitenkin ilmoittauduttava rajallisen osallistujamäärän vuoksi. Laitteen omistajat ovat ensisijalla. Ohjauksen toteutumiseksi tarvitaan vähintään 2 osallistujaa. Matkakulut maksetaan samoin ehdoin kun päiväkurssilaisille.
Ilmoittautuminen viimeistään 15.3.

7.3. Uudistuneen Celianet -sivuston iltaohjaus iOS laitteen
käyttäjille 29.3. klo 17:30-19:30

Iltaohjaus on tarkoitettu kurssilaisille joille iOS laitteen käyttö on tuttua ja joilla on omat Celianetin verkkotunnukset. Ota omat tunnukset mukaan.
Ilmoittautuminen viimeistään 24.3.
Ilmainen

7.4. Uudet Celianet -sivustot tutuksi tietokoneen käyttäjille kurssi
torstaina (huom. päivä) 6.4. klo 9-15

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, joilla on jo Celian verkkotunnukset ja joille Internetin käyttö omalla apuvälineellä on tuttua. Uusille ja vähän käyttäneille käyttäjille on omat kurssit myöhemmin.
Uudistuneet Celianet verkkosivustot julkaistaan viikolla 12. HUOM: Muutoksen vuoksi Celianet -verkkopalvelussa on käyttökatko 6.-19.3.2017, jolloin myös Celian asiakaspalvelu on suljettu.

Harjoittelemme kurssilla uusien sivujen käyttöä, kirjojen etsimistä ja lataamista tietokoneelle ja siitä ulkoiseen laitteeseen, Victor Reader Streamiin, Plex Talk Pockettiin. Kurssille tulevalla pitää olla omat verkkotunnukset Celiaan. Otat omat Celianet-tunnukset (käyttäjätunnus ja salasana) mukaan.
Hinta 20 €
Ilmoittautuminen viimeistään 3.4. yhdistyksen toimistolle.
7.5. Kurssitoivomukset

Päiväohjaukset ovat pääsääntöisesti maanantaisin ja tiistaisin
Toivomuksia kevään aiheista sekä päivä- että iltaohjaukseen otetaan vastaan sähköpostilla leena.vallo(at)ppnry.net tai puhelimella 044 0400 694. Voit käydä laittamassa kurssitoiveita myös palautelomakkeeseen osoitteessa ppnry.net/ict/ictpalaute

Uusia suunnitelmia on tulossa, mm. kirjastopäivät ja ICT Neuvolatoiminta (yksilöllinen neuvonta), joista lisää huhtikuun jäsentiedotteessa.

7.6. Ilmoittautuminen kursseille

Kurssi-ilmoittautumisia vastaanotetaan toimiston numerossa.
Lisätietoja kursseista antaa Leena Vallo
Puh. 044 0400 694
Sähköposti: tietotekniikka(at)ppnry.net

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli kurssilainen peruu osallistumisensa viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, tulee hänellä olla pätevä syy kurssipaikan perumiseen (esim. lääkärin tai terveydenhoitajan todistus sairaudesta). Muussa tapauksessa laskutamme kurssimaksun asiakkaalta. Vapaita kurssipaikkoja kannattaa kysellä vielä ilmoittautumisajan jälkeen.
Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan (omavastuuosuus 18 %, vähintään 10 €) sekä majoitus. Muilta alueilta tulevat kurssilaiset maksavat itse majoitus- ja matkakulunsa. Kurssimaksu sisältää oppimateriaalin, lounaan ja päiväkahvit (ei iltaohjaus).

8. Toiminnallinen vertaistuki- ja infopäivä Ylivieskassa

Iloista yhdessäoloa Ylivieskan seurakuntakoti Mariassa, osoite Kirkkotie 2
4.4.2017 klo 10 - 15.30

Paikalla asiantuntijoina klo 10 - 14
- PPSHP kuntoutusohjaaja Juha Häggman, apuväline-esittelyä
- NKL ry:n oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sinikka Mäntyjärvi
- PPN ry:n ICT-kouluttaja Leena Vallo
- PPN ry:n toiminnanjohtaja Teija Kaikkonen
Mahdollisuus kahdenkeskiseen neuvonpitoon.

- Esillä käsitöitä
- Pelaamista
- Sanna Halonen laulattaa
- Ruokailu omakustanteisesti
Lisätietoja ja ilmoittautuminen:
airi.virkkala@gmail.com
Puh. 040 413 9043

TERVETULOA!

9. Oikeuksienvalvontayksikön kuukausitiedote, maaliskuu 2017

Laatinut Sinikka Mäntyjärvi

Pankkiasiointi

Verkkopankkitunnukset

Vuodenvaihteessa tapahtunut lakimuutos antaa kaikille kuluttajille yhtäläisen oikeuden perusmaksutiliin ja verkkopankkitunnuksiin. Aiemmin pankit ovat saattaneet kieltäytyä myöntämästä verkkopankkitunnuksia näkövammaiselle, jos pankissa on herännyt epäilys siitä, että näkövammainen luovuttaisi tunnukset vastoin verkkopankkitunnusten sopimusehtoja. Joissain tapauksissa luovuttamiseksi on pankissa katsottu verkkopankkitunnusten käyttäminen yhdessä näkevän henkilön kanssa.

Uudistuksen jälkeen pankki ei voi estää verkkopankkitunnusten saamista esimerkiksi näkövamman tai muun toimintarajoitteen taikka maksuhäiriömerkinnän perusteella, kuten aiemmin. Verkkopankkitunnusten tarjoamisesta voi jatkossa kieltäytyä vain lakiin perustuvin objektiivisin syin, esimerkiksi jos asiakkaalla ei ole henkilötunnusta tai pankilla on rahanpesuun liittyvä epäily. Lakimuutos perustuu EU-direktiiviin. Pankin kanssa asioidessaan asiakkaan tulee pystyä osoittamaan henkilöllisyytensä luotettavasti passin tai henkilökortin avulla.

Pankkien pitää tarvittaessa mukauttaa palveluitaan ja varmistaa niiden toimivuus myös apuvälineillä. Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa yksittäistapauksessa pankin suorittamaan tarpeelliset kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen henkilö voi yhdenvertaisesti muiden kanssa saada yleisesti tarjolla olevia palveluita. Kohtuullisten mukautusten epääminen on syrjintää. Kohtuullinen mukautus voi olla esim. näkövammaiselle saavutettava verkkopankkitunnusten käyttöön tarkoitettu tunnuslukulaite. Esimerkiksi Nordealla on tulossa näkövammaisten käyttöön puhuva tunnuslukulaite helpottamaan verkkopankin käyttöä. Kohtuullinen mukautus voi myös olla toisen, näkevän henkilön avun käyttö verkkopankkitunnusten käytössä. Hallituksen esityksessä (HE 123/2016) mainitaan erityisesti iäkkäiden ja toimintarajoitteisten ihmisten oikeus käyttää palveluja apuvälineillä ja toisen henkilön avustamana.

Verkkopankkitunnusten käyttäjän on kuitenkin tärkeää muistaa, ettei avustaminen tunnusten käytössä voi milloinkaan tarkoittaa avustavan henkilön itsenäistä toimivaltaa. Aina verkkopankkitunnuksia käytettäessä tunnusten haltijan (näkövammaisenkin) tulee varmistautua tunnusten asianmukaisesta ja turvallisesta säilyttämisestä ja käytöstä. Käytännössä näkövammainen tunnustenhaltijan tulee antaa avustavalle henkilölle komennot toimenpiteiden suorittamiseksi ja käyttäjätunnus on syytä pitää ainoastaan omassa tiedossa ja säilyttää erillään vaihtuvista tunnusluvuista. Nämä toimenpiteet on syytä tehdä vaikka avustava henkilö olisikin oma lähiomaisesi tai muu läheinen ja luotettava henkilö.

Verkkopankkitunnusten puuttuminen on voinut vaikeuttaa pankkiasioiden hoidon lisäksi myös erilaisten julkisten verkkopalveluiden käyttöä, koska niissäkin tunnistaudutaan usein pankkitunnuksin. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi Kela, Poliisi, verohallinto ja Oma kanta. Samat edellä kuvatut käytännöt tunnusten huolellisesta ja turvallisesta käyttämisestä koskevat myös näihin palveluihin kirjautumista. 

Pankin vaihtaminen

Lakimuutoksen tavoitteena on myös tehdä pankin vaihtamisesta nykyistä helpompaa. Vuodenvaihteesta lähtien pankin pitää ilmoittaa asiakkaan uudet maksuyhteystiedot esimerkiksi e-laskujen lähettäjille. Asiakkaan pitää ilmoittaa itse omalle pankilleen, että on vaihtamassa pankkia ja antaa uuden pankin tiedot. Uuden palveluntarjoajan pitää ilmoittaa asiakkaan uudet yhteystiedot toistuvien tilisiirtojen, suoraveloitusten ja e-laskujen lähettäjille.

Pankeilla velvollisuus seurata asiakkaiden rahankäyttöä

Pankeilla on kovat velvoitteet tuntea asiakkaansa ja heidän rahankäyttönsä. Pankit voivat joutua kysymään asiakkailtaan vielä aiempaa enemmän tietoja muun muassa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen paljastamiseksi. Osaa asiakkaista pankkien esittämät kysymykset ovat ärsyttäneet. Jatkossa on varauduttava siihen, että omista asioistaan voi joutua kertomaan vielä lisää.

Jos asiakas ei suostu antamaan laeissa määrättyjä tietoja ja todistamaan henkilöllisyyttään, pankki voi kieltäytyä ottamasta häntä asiakkaaksi ja avaamasta verkkopankkipalveluja. Tietoja on annettava myös asiakassuhteen ylläpitämiseksi.

Asiakkaiden kannattaa vastata kysymyksiin rehellisesti ja antamaan pyydetyt tiedot. Tavoitteena on saada rahanpesijät ja terrorismia rahoittavat kiinni, ei kytätä tavallisia pankkiasiakkaita.

Lähteet:
Yle Uutiset http://yle.fi/uutiset/3-9364251
http://yle.fi/uutiset/3-9463579

Valtioneuvosto http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10623/kaikille-oikeus-tiliin-ja-verkkopankkitunnuksiin

10. Oulun seurakunnat tiedottaa

Tervehdys Oulun seurakunnista!. 
Näköpiiri näkövammaisille ja läheisille kokoontuu Keskustan seurakuntatalolla tiistaisin 21.3. ja 25.4. klo 13.00 osoitteessa Isokatu 17, 2. kerros, pieni sali.  Keskustelua, kahvittelua. Opasystävä on vastassa klo 12.30 alkaen seurakuntatalon pääoven läheisyydessä. Takseilla tulo Asemakatu 6:n puolelta. Vierailijana on 7.3. Paula Mustonen Oulun muistiyhdistyksestä ja 21.3. tuomiorovasti Satu Saarinen.

Raamattu- ja keskustelupiiri on torstaisin  16.3. , 30.3. ja 20.4.  Caritas-kodilla, Caritas-Salissa, osoitteessa Kapellimestarin katu 2, klo 13 -14.30. Luemme Raamattua, keskustelemme, kahvittelemme. Opasystävä on vastassa klo 12.30 alkaen Caritas-kodin pihalla pääoven läheisyydessä.

Kokoontuminen näkövammaisten läheisille on keskiviikkona 26.4. klo 17.30-19.30 Keskustan seurakuntatalossa, Isokatu 17, 2. krs, pieni sali. Tule vaihtamaan kokemuksia, saamaan tietoa, kahvittelemaan.

Sokkotreffit Tuomasmessun merkeissä on lauantaina 18.3. klo 18 Kastellin kirkossa, Töllintie 38. Osallistutaan porukalla. Kokoonnutaan Kastellin kirkon pihalle n. klo 17.45. Opasystävä on vastassa kirkon parkkipaikalla. Messun jälkeen on kahvi- ja teetarjoilu.

Kevättalven leiri on 7.-9.4. Rokuan leirikeskuksessa. Monipuolista ohjelmaa, ulkoilua, hiljentymistä ja iloista yhdessäoloa. Lähtö leirille perjantaina klo 10 ja paluu sunnuntaina klo 16. Leirin hinta on 47 € ja lapsilta 4-18-v 32 €. Leirimaksu sisältää linja-autokuljetukset, täysihoidon, ohjelman ja Oulun seurakuntien jäsenille vakuutuksen. Ilmoittaudu 10.3. mennessä Annelle, p. 050 4305 178 tai osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat.

Olen käytettävissä luottamuksellisia keskusteluja ja sielunhoitoa varten. Voimme keskustella puhelimitse tai sopia tapaamisesta kodissasi tai työhuoneellani.  Jos en vastaa puheluusi, jätä viestiä vastaajaan niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Puhelinpäivystys on torstaisin klo 9-11.

Näkövammaistyön diakoniatyöntekijä
Anne Kellokumpu
p.050 4305 178
s-posti: anne.kellokumpu@evl.fi
Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 3 kerros, Diakoniset erityispalvelut

11. Kolme tarinaa näkövammaisuudesta

Osa 2/3 “Näkö meni liikuntatunnilla kertaheitosta” - Sallan tarina

Tero Kyllönen

- Käänny liikennevaloista vasemmalle, Salla Huhtala neuvoo minua pelkääjän paikalta. Opaskoira Remu istuu Sallan jalkojen välissä auton lattialla.

En voi uskoa, että kyydissäni istuva 32-vuotias perheenäiti ei näe käytännössä juuri mitään. Salla kertoo havaitsevansa jonkin verran valoja ja näkevänsä “sellaista eriväristä massaa”. Nyt hän opastaa minua sujuvasti Ylivieskan keskustasta kotiaan kohti.

Mutta palataanpa tarinassa 13 vuotta taaksepäin.

Salla oli tuolloin 19-vuotias lukiolainen ja alkamassa oli liikuntatunti, jonne hän ajoi omalla autollaan. Haavipallossa käytettävät pienet ja kovat pallot lensivät ilmassa, kun yhtäkkiä yksi pallo osui Sallaa päähän. Isku oli kova, mutta aluksi vaikutti, ettei mitään pahempaa päässyt tapahtumaan.

Liikuntatunnin jälkeen Salla starttasi jälleen autonsa ja ajoi kotiin. Matkalla hän ihmetteli, miten muut autot tulivat niin nopeasti vastaan. Kotona pikainen käsi silmän eteen -testi paljasti, ettei hän nähnyt toisella silmällään enää kunnolla. Sallan äiti riensi kesken työpäivän tyttärensä avuksi. Yhdessä he kiiruhtivat Ylivieskan terveyskeskukseen, josta matka jatkui pian Oulun yliopistolliseen sairaalaan.

- Näkö meni kertaheitosta. Minulla on tarkka muistikuva Oulun päivystyksestä. Luin ihmisten nimiä ovenpielistä ja mietin, jäävätkö nämä minun viimeisiksi muistikuvikseni, Salla muistelee viimeisiä hetkiään näkevänä.

- Ennen liikuntatunnin onnettomuutta näössäni ei ollut mitään vikaa. Ajoin ajokortinkin ihan normaalisti, mutta kakkosvaihetta en ehtinyt käydä.

- Kohta oikealla puolella tietää tulee kaksi punaista paritaloa, käänny heti niiden jälkeen, Salla jatkaa opastustaan ja pian olemme hänen kotitalonsa pihassa. Salla ottaa Remun mukaansa ja kiiruhtaa vaihtamaan ratsastusvaatteita.

Sallan näkövamman syy on todennäköisesti silmän verkkokalvojen irtoaminen tapaturman seurauksena. Normaalisti silmien pitäisi kestää vastaavanlaiset iskut, mutta Salla on sairastanut ykköstyypin diabetesta yksivuotiaasta saakka.

- Diabetes oli tehnyt tuhojaan silmässä. Silmänpohjamuutoksia oli muutaman kerran hoidettu laserkäsittelyllä ennen onnettomuutta. Sellaiset hoidot ovat ihan normaaleja diabeetikoille. Ei ollut mitään ennakkovaroitusta, että näin voisi käydä.

- Näkövamman haitta-aste on 100 prosenttia ja vakuutusyhtiön luokituksessa olen luokassa 20. Eli molemmat arvot ovat niin sanotusti ihan tapissa, Salla sanoo.
Elämä jatkui onnettomuuden jälkeen erilaisena. Perhe sopeutui tilanteeseen, mutta aluksi Sallan arki rajoittui kodin ja koulun välille.

- Taksi kävi hakemassa minut kerrostalon alaovelta lukioon ja toi iltapäivällä takaisin. Minä painoin hissin nappia ja olin taas kotona.

Kaikki muuttui, kun Salla sai ensimmäisen opaskoiransa vuonna 2005. Koiran kanssa Salla teki pitkiä lenkkejä silkasta kävelemisen riemusta ja samalla lähiympäristö piirtyi mieleen uudella tavalla.

- Iisa oli hyvä ensimmäiseksi opaskoiraksi, sopivan röyhkeä ja tosi hyvä työssään. Kotona Iisa osasi olla pirullinen, mutta työnsä se hoiti hyvin, muistelee Salla lämmöllä ensimmäistä koiraansa.

Nyt Sallan mukana kulkee Remu-koira, joka on Iisan velipuoli ja luonteeltaan aivan erilainen. Todellinen herrasmieskoira, joka ei tee kepposia vaan odottaa kiltisti aina seuraavaa käskyä.

Vaatteet on vaihdettu ja Salla kävelee varmoin askelin takaisin autoon. Remu jää tällä kertaa kotiin, sillä matka jatkuu kohti hevostallia, jonne Salla opastaa meidät yhtä sujuvasti kuin kotiinsa. Alkamassa on viikon kohokohta: ratsastustunti.

Salla kertoo harrastaneensa ratsastusta nuoruudessaan pari vuotta. Viime talvena hän aloitti ratsastuksen uudelleen. Sallan avustaja oli kyllä yrittänyt houkutella tallille jo aiemmin, mutta uskallus puuttui. Ratkaiseva rohkaisu löytyi Ylläksen hiihtolomareissulta.

- Kävin laskettelemassa ensimmäistä kertaa 14 vuoteen. Ensin suunniteltiin, että olisin mennyt lastenmäkeen, mutta sehän olisi ollut tosi vaarallista, pienet lapset ja minä samassa rinteessä, Salla naurahtaa.

- Sitten mentiinkin gondolihissillä Ylläksen päälle. Meillä oli handsfree-kuulokkeet, joissa on mikrofonit, joten me pystyimme koko ajan juttelemaan mieheni kanssa puhelimen välityksellä. Minä laskin edellä ja mies tuli perässä antaen ohjeita koko ajan.

- Aluksi se oli aivan kamalaa, minulle tuli hirveän paha olo. Alkoi ihan oksettaa, kun jännitti niin kauheasti, mutta kyllä se parin laskun jälkeen helpotti.
Hiihtolomalla Salla kokeili vielä moottorikelkalla ajoa samalla taktiikalla. Kun sekin sujui hyvin, oli aika ottaa seuraava askel ja varata aika ratsastustunnille.

- Eihän uskoisi, että Salla ei näe oikeastaan mitään, hevostallin omistaja Pauliina Annala toteaa, kun Salla valmistelee suomenhevosruuna Väiskiä ratsastusta varten.

- Salla on kehittynyt älyttömästi ja otteet ovat jo tosi varmat, Pauliina kehuu Sallaa.

Väiski seisoo tyytyväisenä tallin käytävällä harjattavana. Etukavion kuopaisu kertoo myös Väiskin odottavan tuntia innokkaana.

- Uskon hevosen aistivan, etten minä näe. Väiski on opaskoiramainen hevonen. Toki olen kokeillut muitakin, mutta yhteen olen vain ihastunut, Salla sanoo ja taputtaa Väiskiä.
- Tallilla ei ole mitään ylimääräistä, tämä on minulle sellainen latauspaikka arkisen aherruksen keskellä, hän jatkaa ja alkaa satuloida Väiskiä.

Päivisin Salla työskentelee kuntoutusohjaajana syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa olevien parissa.

- Rosoista ja elämänmakuista työtä, tykkään siitä paljon, Salla sanoo.

Remu-koira kulkee mukana töissä, mutta saa olla työhuoneessa ilman valjaita. Koiralle se on merkki, että nyt se ei ole töissä vaan vapaalla. Silti Remu on löytänyt itselleen eräänlaisen terapiakoiran roolin.

- Remu on sosiaalinen ja ihana, oikea mussukkakoira. Monesti se on asiakkaiden sylissä, ne rapsuttaa sitä ja juttua tulee.

Vaikka Salla on nyt rosoisessa unelmatyössään, ei työllistyminen ole ollut helppoa. Lukion jälkeen Salla opiskeli sosionomiksi. Opinnot sujuivat hyvin ja ensimmäinen harjoittelupaikka löytyi helposti. Todellisuus tuli vastaan toisen harjoittelupaikan etsimisessä.

- Soitin harjoittelupaikkoihin aina ensin puhelimella ja kaikki kuulosti hyvältä. Sitten kun menin opaskoiran kanssa käymään, niin vastaanotto oli, että ai, sulla on tuollainen. Suhtautuminen oli karua.

Sama karu linja jatkui valmistumisen jälkeen.

- Töiden saaminen oli hirmuisen hankalaa. Haastatteluihin pääsin kyllä, mutta siitä eteenpäin se oli aina tosi vaikeaa. Kerrankin yksi haastattelija rupesi voivottelemaan, että mitä minä sinun kanssasi nyt teen. Minä sanoin, että istut alas, otat sen paperin esille ja kysyt ne kysymykset.
Salla ei ole ongelman kanssa yksin. Yhdenvertaisuusvaltuutetun tekemän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan valtaosa vammaisista kokee, että vammaisuus asettaa heidät työnhaussa heikompaan asemaan yhtäläisistä taidoista ja pätevyydestä huolimatta.

Lopulta Salla löysi työpaikan kotikaupungistaan, mutta sitä ennen hän ehti käydä töissä yli sadan kilometrin päässä Oulussa. Se tarkoitti pitkiä aikoja erossa perheestä. Yrittäjämiehelle oli raskasta pyörittää lapsiperheen arkea yksin. Tilanne helpottui kun äiti saatiin pysyvästi kotiin.

Salla puhuu perheestään ydinperheenä. Lapset käyvät alakoulussa ja vanhemmat töissä. Isän kanssa lapset saavat telmiä vapaammin, mutta äidin kanssa liikuttaessa säännöt ovat tiukemmat.

- Lapset eivät ole koskaan nähneet sitä aikaa, kun minä olin näkevä. He ovat syntyneet näkövammaisen arkeen ja oppineet pienestä pitäen toimimaan vähän eri tavalla. Kun me esimerkiksi lähdemme puistoon, silloin pidetään tiukasti kädestä kiinni. Ei saa juosta, ei saa karkailla. Useamman kerran ollaan palattu kotiin, kun lapset eivät ole käyttäytyneet niin kuin minä haluan tai niin kuin minun kanssani pitää käyttäytyä, että pystytään turvallisesti lähtemään, Salla kertaa perheen pelisääntöjä.

Tallilla kaikki alkaa olla valmista. Salla ratsastaa tuntinsa aina aitauksessa, mutta hän kertoo haaveestaan päästä joskus mukaan maastoratsastusryhmään.

- Ei sinulla olisi siellä mitään nähtävää, Pauliina vastaa omaan räväkkään tyyliinsä.

Pauliinan vastaus ei näytä Sallaa haittaavan, sillä kohtelu olisi varmasti samanlaista kaikille muillekin. Ja juuri sitä näkövammaiset toivovat.

Salla ottaa Väiskin talutukseen ja yhdessä he lähtevät kohti tuttua aitausta. Me seuraamme Pauliinan kanssa vähän matkan päästä. Aitauksessa Salla kipeää Väiskin selkään ja parivaljakko lähtee hitaasti liikkeelle.

Ensimmäinen kierros sujuu mainiosti ja toisella kokeillaan jo vähän ravia. Kolmannella kierroksella Väiski pysähtyy kuvattavaksi ja poseeraa kameralle tottuneesti.

- Väiski ei juokse aitaa päin, vaikka minä en pysty kulmissa ohjaamaan. Se tietää itse, että nyt käännytään, koska tämän ratsastajan kanssa pitää olla varovainen. Joskus olen kuullutkin, että meidän ratsastaminen Väiskin kanssa näyttää siltä, että me oltaisiin jossain ihan omassa kuplassa, Salla kertoo iloisesti ja jatkaa kierrosta.

Sallan ratsastustunti on illan viimeinen ja Pauliina on luvannut viedä hänet kotiin tunnin päätteeksi. Minä alan valmistautua lähtöön ja mietin, miten mahdan osata ajaa pois tallilta ilman paikallisopastani.

Nostan kameran vielä kerran ja otan kuvan, kun Salla ja Väiski kiitävät ohitseni. Valo tulee suoraan kameraa kohti ja näyttää todellakin aivan siltä, kuin Salla ja Väiski olisivat omassa kuplassaan.

12. Glaukoomakerho

Seuraava kerhoilta ti 4.4. klo 17-19 Näkövammaisten toimitiloissa os. Linnank. 32, Oulu.
Tule mukaan  toimintaan jossa glaukoomaa sairastavat potilaat voivat jakaa kokemuksiaan ja saada uutta tietoa tukea hoidosta sekä tukea toinen toistaan. Sinun ei tarvitse olla glaukoomayhdistyksen jäsen tullessasi mukaan toimintaan. Yhdistyksen jäsenedut Sinulle ja perheellesi Silmäasemalta ja Annansilmä- Aitasta.
Tulevat kevään kerhoillat ti 9.5. klo 17-19.
Kerho-ohjaaja Tyyne Salmela, puh 0445303605, sähköposti:tyyne.salmela@gmail.com. Kotisivut:www.glaukoomayhdistys.fi

13. Maalipallon SM-sarjan ja 1-divisioonan sarjaturnaus Oulussa 1.-2.4.2017

Tervetuloa SM-sarjan ja I-divisionan kauden 2016 - 2017 viidenteen sarjaturnaukseen 1.-2.4.2017,
joka järjestetään Oulussa Raksilan kaupunginosassa Oulun Paloaseman liikuntasalissa, osoitteessa Pikkukankaantie 2 90100 Oulu. Sisäänkäynti liikuntasaliin on Raksilan jäähallin (Oulun Energia-areena) puoleisesta päädystä osoitteessa Teuvo Pakkalan Katu 11 90100 Oulu.

Turnausjärjestäjä: Näpäjä ry
Turnausjohtaja: Heikki Ketola
 puh: 044 5646 670
 sähköposti: hjketola@gmail.com

Kulkuyhteydet: Rautatieasemalta ja linja-autpasemalta on noin kilimotrin kävelymatka Oulun paloasemalle. Helpoin tapa saapua paikalle on tulla Raksilan jäähallin (Oulun Energia-areena) parkkipaikan kautta.
Bussilla: Lentoasemalta linja-autot 8 (ma-pe) pysäkki Raksila P ja la-su Lentoasemalta linja-auto 9 pysäkki raksila P. Keskustasta Citybussi B pysäkille Jäähalli.
Linja-autojen aikatauluja voi tarkemmin tiedustella Oulun kaupungin palvelunumerosta 08 5584 0400
Oulun taksin numero on 060030081.

Majoitus:
Majoitusmahdollisuuksia tarjoavat useat Oulun hotellit. Kaupungin keskustasta on noin 15min kävelymatka Raksilaan Oulun paloasemalle, jossa turnaus pelataan.

Turnausmaksu:
Turnausmaksu on 100 €/joukkue. Maksu tulee suorittaa Näpäjä ry:n tilille
IBAN FI50 8000 1570 7424 95
Eräpäivä on  23.3.2017. Viestikenttään merkinnäksi joukkueen nimi.

ruokailut:
Lounas järhestetään Palolaitoksen viereisessä rakennuksessa Raksilan uimahallissa. Buffet lounas on tarjolla molempina päivinä klo 11-14. Buffet lounas maksaa 9€ ja sisältää salaatin, pääruuan ja kahvit. Joukkueenjohtajien tulee ilmoittaa 23.3.2017 mennessä osoitteeseen hjketola@gmail.com ruokailijoiden nimet ja syövätkö lounasta la, su vai molempina päivinä. Palolaitoksen vieressä on myös Raksilan marketit (Citymarket, Prisma ja Sale 24/7), joista saa ruokaa ja välipalaa.
Turnauspaikalla toimii kanttiini, jossa myytävänä ainoastaan kahvi/tee + pullaa.

Pukuhuoneet ja lämmittely:
Turnauspaikalta löytyy pukuhuoneet naisille ja miehille. Saapuessanne ottakaa yhteys turnausjärjestäjään, niin teidät ohjataan pukuhuoneisiin.
Varsinaista lämmittelytilaa ei ole, mutta lämmittelytilana voi käyttää Raksilan jäähallin käytäviä. Myös maalien takana on tilaa hiljaista lämmittelyä varten.


Ensiapu:
Toimitsijapöydän luota löytyy laastaria ja kylmäpusseja. Joukkueet hoitavat pienet kolhut itse.
Isommissa tapaturmissa joukkueet kääntyvät Oulun yhteispäivystyksen puoleen, Kajaanintie 50 sisäänkäynti A1. Hätänumero on 112.
Otteluohjelma:
Lauantai 1.4.2017
Kello / Ottelunumero / Sarja / Kotijoukkue / Vierasjoukkue
10.15 41 SM Pro Näpäjä - Old Power
11.10 42 SM Näpäjä - Dragons
12.05 23 1D O.P. Juniors – Nääsvil Tampere
13.00 43 SM O.P. Hurricanes - Pro Näpäjä
13.55 44 SM Dragons - Old Power
14.50 24 1D Näpäjä Icewind – O.P. Juniors
15.45 45 SM Näpäjä - Pro Näpäjä
16.40 46 SM Dragons – O.P. Hurricanes
17.35 25 1D Nääsvil Tampere – Näpäjä Icewind
18.30 47 SM Old Power - Näpäjä

Sunnuntai 2.4.2017
Kello / Ottelunumero / Sarja / Kotijoukkue / Vierasjoukkue
9.00 26 1D Nääsvil Tampere – Näpäjä Icewind
9.55 48 SM Pro Näpäjä - Dragons
10.50 27 1D Näpäjä Icewind – O.P. Juniors
11.45 49 SM O.P. Hurricanes - Näpäjä
12.40 28 1D O.P. Juniors – Nääsvil Tampere
13.35 50 SM Old Power – O.P. Hurricanes

14. Kerhotoiminta

Iin kerho

Iin näkövammaisten kerho kokoontuu kerran viikossa perjantaisin klo 10 - 12.30 Nätteporin taideluokka, Puistotie 1. Kerhon vetäjänä toimii Pirjo Rikkinen. Lisätietoja voi kysellä Jorma Laurilta puh. 0400 742 529. Tarkempaa tietoa kansalaisopiston esitteestä (Näkövammaisten piiri).
Kevään 2017 kerhopäivät:
17.3. / 24.3. / 31.3. / 7.4. / 21.4. / 28.4.

Kalajoen kerho

Kalajoen näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodilla ja siellä Artos-Sali, nuortenpuoli. Kokoontumisaika klo 12 - 14.30 on aina sama. Lisätietoja voi kysyä Else Sunilta puh. 040 552 8878.
Kevään kerhopäivät: 27.3. / 24.4. / 29.5.
Kuusamon kerho

Kuusamon näkövammaisten kerho on kokoontunut seurakuntatalolla joka toinen keskiviikko klo 13. Kuusamon yhteyshenkilönä toimii Nanni Aikio, puh. Puh. 040 753 0611. Lisätietoja voi kysyä myös seurakuntatalolta.

Seuraavat kerhopäivät: 22.3. / 5.4. / 19.4. / 3.5.

Nivalan kerho

Nivalan näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodissa kerran kuukaudessa maanantaisin klo 11.00 - 12.30.

Tervetulleeksi sinut toivottaa Eila Palola, kuntayhteyshenkilö p. 045 230 6501
Terttu Järviluoma, Diakonissa p. 040 532 5570

Kevään 2017 kokoontumiskerrat:
20.3. Raamattuhetki / Aleksi Pääkkilä
10.4. Ylös Jerusalemiin Esitys
17.5. Näkövammaisten kerhon ja hopeaiän -kerhon päätös kirkossa

Kuntosalivuoro päiväkeskuksessa ma klo 13.30 - 15
Lisätietoja Eila Palolalta ja Terttu Järviluomalta

Oulaisten kerho

Oulaisten näkövammaisten kerho kokoontuu kuukauden 1. tiistaina klo 12. Paikkana on Oulaistenkatu 48:n kerhotila. Paikallislehti Majakkassa on ilmoitus kerhosta.
Kevään kerhopäiviä ei ole sovittu.

Porinakahavila Oulusa

Porinakahavila Oulusa kokoontuu Linnankadun toimintakeskuksessa. Tuttuun tapaan juodaan pullakahvit, poristaan kuulumiset, kuunnellaan vierailijan esitys ja pidetään omat arpajaiset. Kerho alkaa klo 13 ellei toisin ole ilmoitettu.
Kevään 2017 porinoita:
15.3. / 12.4. / 17.5. Hietasaaripäivä

Lisätietoja voi kysyä yhdistyksen toimistolta puh. (08) 311 5653.

Pudasjärvi-Taivalkoski kerho

Ryhmätoimintaa ikääntyneille
Ryhmässä käy vierailijoita eri teemojen merkeissä ja seurustellaan toisten kanssa kahvikupin ääressä ja vaihdetaan ajatuksia. Osallistuminen on maksutonta, kahvimaksu on 2 €. Toimintaan ei tarvitse ilmoittautua.
Paikkana on Pudasjärven palvelukeskus, ruokasali, osoite: Kauppatie 25.
Kerho kokoontuu kuukauden 1. maanantaina klo 14 - 16.

Kevään 2017 kerhopäivät:
3.4. / 8.5. vieraana Leena Vallo

Lisätietoja ryhmätoiminnasta antavat:
Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry
Teija Kaikkonen ja Katja Lauri puh. (08) 311 5653

Taivalkosken kuntayhteyshenkilö
Hillevi Lindström puh. 050 466 2644
Pudasjärven kuntayhteyshenkilö
Lahja Karvonen puh. 040 513 7498

Pyhäjärven kerho

Pyhäjärven näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti Lähimmäisen kammarissa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 14 alkaen.

Lisätietoja voi kysellä Rainer Kyyröseltä puh. 0400 513 082 tai diakoni Minna Heinoselta puh. 040 511 8674.

Kevään kerhopäivät:
4.4. / 2.5.

Raahen kerho

Raahen näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.30 palvelukeskus Kotirannassa ellei toisin ilmoiteta jäsentiedotteessa tai yhdistyksen nettisivuilla. Lisätietoja saa Marja-Leena Hiltuselta puh. 045 842 7688.
Vuoden 2017 kerhopäivät:
5.4. / 3.5. / 7.6. / 5.7. / 2.8. / 6.9. / 4.10. /1.11.

Reisjärven kerho

Reisjärven näkövammaisten kerho kokoontuu kerran kuukaudessa, kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Väinölässä, osoite Rönöntie 15, klo 11 - 14. Vetäjänä toimii Juha Haajo puh. 0400 772 349. Tervetuloa!

Kevään 2017 kerhopäivät:
05.04. / 03.05. / 07.06.

Muutoksista pyritään ilmoittamaan hyvissä ajoin.

Vaalan kerho

Vaalan näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaisin kerran kuukaudessa klo 12 Karpalokodin kerhohuoneella. Lisätietoja antaa Aune Sallila puh. 040 578 4372

Vuoden 2017 kerhopäivät:
3.4. / 8.5. / 21.8. / 18.9. / 16.10. / 13.11.

Ylivieskan kerho

Ylivieskan näkövammaisten kerho kokoontuu kuukauden kolmas maanantai klo 13 - 15 seurakuntakoti Mariassa.
Huom! huhti- ja toukokuu poikkeuksellisesti neljäs maanantai.

Seuraavat kerhopäivät ovat: 20.3. / 24.4. / 22.5

Kuntosalivuoro näkövammaisille Palvelukeskus Kotikartanossa on joka torstai
klo 13.00 - 14.00.
Lisätiedot Pirkko Malmilta puh. 044 017 0957
Musapiirin kokoontumisista voi kysyä lisätietoja Silpa Elinalla puh. 045 8430854.

15. Tapahtumakalenteri

Maaliskuu

11.3. Teatteri Oulussa klo 19
13.3. -14.3. Tietokoneen peruskäytönohjausta klo 10 ja 9
15.3. Porinakahavila Oulusa klo 13
16.3. Marttalan ruokakurssi Oulussa klo 10-13
17.3. Iin kerho klo 10-12:30
20.3. Nivalan kerho klo 11-12:30
20.3. Ylivieskan kerho klo 13-15
20.3. Daisylaite tutuksi iltaohjaus klo 17:30-19:30
22.3. Kuusamon kerho klo 13
23.3. Näkövammaisten käsityöpiiri (Sivis) Ylivieskassa Seurakuntakoti Mariassa klo 10
24.3. Iin kerho klo 10-12:30
25.3. Ulkoilutapahtuma Virpiniemessä
25.3. Teatteri Oulussa klo 19
27.3. Kalajoen kerho klo 12-14.30
27.3. Klubi1863 klo 17-19
29.3. Uudistuneen Celianet -sivuston iltaohjaus iOS laitteen käyttäjille klo 17:30-19:30
30.3. Konsertti Madetojansalilla klo 19
31.3. Iin kerho klo 10-12:30
31.3. Tie Tähtiin -kiertue Oulussa 17.30-19.30 Oamk, Kontinkankaan kampus

Huhtikuu

1.4. Taidetta kuvaillen, valokuvanäyttely, taidemuseo klo 14
1. -2.4. Maalipallon SM-sarjan ja 1-divisioonan sarjaturnaus Oulussa, Raksilan palolaitos
3.4. Pudasjärvi-Taivalkoski kerho klo 14-16
3.4. Vaalan kerho klo 12
4.4. Pyhäjärven kerho klo 14
4.4. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15:30 Marjassa
4.4. Glaukoomakerho klo 17-19
5.4. Raahen kerho klo 13:30
5.4. Reisjärven kerho klo 11-14
5.4. Kuusamon kerho klo 13
6.4. Uudistuneen Celianet -sivuston kurssi tietokoneen käyttäjille klo 9-15
7.4. Iin kerho klo 10-12:30
10.4. Nivalan kerho klo 11-12:30
12.4. Porinakahavila Oulusa klo 13
12.4. Konsertti Madetojansalilla klo 19
13.4. Teatteri Oulussa klo 19
19.4. Kuusamon kerho klo 12
20.4. Marttalan ruokakurssi Oulussa klo 10-13
20.4. Kevätkokous
20.4. Konsertti Madetojansalilla klo 19
20.4. Näkövammaisten käsityöpiiri (Sivis) Ylivieskassa Seurakuntakoti Mariassa klo 10
21.4. Iin kerho klo 10-12:30
24.4. Ylivieskan kerho klo 13-15
24.4. Kalajoen kerho klo 12-14.30
24.4. Klubi1863 17-19
28.4. Iin kerho klo 10-12:30

Toukokuu

2.5. Pyhäjärven kerho klo 14
2.5. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15:30 Marjassa
3.5. Raahen kerho klo 13:30
3.5. Reisjärven kerho klo 11-14
3.5. Kuusamon kerho klo 13
8.5. Pudasjärvi-Taivalkoski kerho klo 14-16, vieraana Leena Vallo
8.5. Vaalan kerho klo 12
9.5. Glaukoomakerho klo 17-19
11.5. Konsertti Madetojansalilla klo 19
11.5. Naisten kenkäilta klo 18:30 - 20:30 KipKop -kenkäkaupassa
17.5. Nivalan kerho klo 11-12:30
17.5. Porinakahavila Oulusa, Hietasaaripäivä
18.5. Marttalan ruokakurssi Oulussa klo 10-13
18.5. Näkövammaisten käsityöpiiri (Sivis) Ylivieskassa Seurakuntakoti Mariassa klo 10
22.5. Ylivieskan kerho klo 13-15
22.5. Klubi1863 17-19
29.5. Kalajoen kerho klo 12-14.30

Kesäkuu

7.6. Raahen kerho klo 13:30
7.6. Reisjärven kerho klo 11-14
10.6. Hyvinvointipäivä Haukiputaalla (PPN ry järjestää)

Syksy

5.7. Raahen kerho klo 13:30
2.8. Raahen kerho klo 13:30
21.8. Vaalan kerho klo 12
1. - 3.9. OU-LA-KA, paikka ilmoitetaan myöhemmin
6.9. Raahen kerho klo 13:30
18.9. Vaalan kerho klo 12
4.10. Raahen kerho klo 13:30
16.10. Vaalan kerho klo 12
1.11. Raahen kerho klo 13:30
13.11. Vaalan kerho klo 12