maa­lis­kuu 2018

Tietoa äänitteestä

Jäsentiedotteemme voi saada äänitteenä tai sähköpostilla. Paperiversion saa vain yhdistyksemme toimistolta. Yhdistyksemme tiedotteet löytyvät myös nettisivuilta.
Jäsentiedotteen on koonnut Sanna Halonen ja Leena Vallo.


TIEDOTTEEN SISÄLTÖ

Toimisto tiedottaa:
 - Toimiston aukiolo
ICT palvelu
 - Pienryhmäohjaukset
 - Celia-kirjaston käytönohjaus
 - Sähköposti ja postirobotti tutuksi kurssit
- Kirjastopalvelu
- Ilmoittautuminen kurssille
- I C T-neuvola = yksilöllistä neuvontaa asiakkaille
- Matalan kynnyksen toiminta, tietotukipäivystys
Virkistystoiminta
 - Marttalan ruokakurssit
- Kevään 2018 Teatteriesitykset
- Kevään 2018 Konsertit
- Blues-viikonloppu Rokualla
Käsityö
 - Kädentaidot iltapäivä
Klubi 1863
Liikunta
 -Keilailu
Kuulon ja näönpäivä Pudasjärvellä
Kuulon ja näönpäivä Kuusamossa
Piste iin päälle
Näkövammaisten kesäpäivät Kuopiossa 15-17.6.2018
Oulun Seurakunnat tiedottaa
Kerhotoiminta
Tapahtumakalenteri

Ilmestymisaikataulu

 Materiaalit jäsentiedotteeseen on toimitettava viimeistään ilmestymistä edeltävän viikon keskiviikkoon mennessä osoitteeseen yhdistys(at)ppnry.net. Huhtikuun materiaali on toimitettava 28.3.2018 mennessä. Tiedote ilmestyy viikolla 15.


TOIMISTO TIEDOTTAA

Toimiston aukiolo

 Yhdistyksen numerossa vastataan maanantaista torstaihin klo 12 - 15 välisenä aikana, perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Matkapuhelinnumeroihin vastataan aina, kun se on mahdollista. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 - 15.


ICT -PALVELU

Pienryhmäohjaukset

 Kahden päivän kurssit ovat maanantaisin klo 10-16 ja tiistaisin klo 9-15 jos toisin ei mainita. Yhden päivän kurssit alkavat yleensä klo 9 ja iltaohjaukset klo 17:30. Aikoja voidaan tarvittaessa muuttaa kurssilaisten liikenneyhteyksien mukaan.
 Paikka: PPN ry:n toimintakeskus.

Celia-kirjaston käytönohjaus 26.3. klo 10-16

Ohjaus on tarkoitettu henkilöille, joilla on omat Celian äänikirjapalvelun verkkotunnukset ja joille Internetin käyttö omalla apuvälineellä on tuttua.

Harjoittelemme kurssilla sivuston käyttöä, kirjojen etsimistä ja lataamista tietokoneelle ja siitä ulkoiseen laitteeseen, Victor Reader Streamiin, Plex Talk Pockettiin. Kurssille tulevalla pitää olla omat verkkotunnukset Celiaan. Muista ottaa nämä omat Celianet-tunnukset (käyttäjätunnus ja salasana) mukaan.
Jos sinulla ei ole verkkotunnuksia voit hakea niitä omasta kirjastostasi. Jos sinulla on jo tunnukset, mutta olet vielä cd-levyjen käyttäjä voit muuttaa käyttötavan soittamalla Celian asiakaspalveluun p. 0295 333 050. Huomaa, että sinulla pitää olla silloin sellainen laite, jossa on muistikortin tai muistitikun paikka.

Kun siirryt verkkopalvelun käyttäjäksi (latausvaihtoehto) et saa enää kirjoja cd-levyinä.

Kurssi on tarkoitettu pääsääntöisesti tietokoneen käyttäjille, mutta myös älylaitteen käyttäjä voi tulla kurssille jos hänellä on Pratsam Reader ohjelma ja tunnukset sekä laitteen käyttö hyvin muuten hallinnassa.
Pratsam Reader tunnukset saa kirjastosta tai jos olet Celian käyttäjä saat ne soittamalla Celiaan, laittamalla sähköpostia osoitteeseen palvelut@celia.fi tai täyttämällä netissä lomakkeen. Osoite on https://www.celianet.fi/ohjeet/kuuntelu-sovelluksessa/#pratsam-lomake

Hinta 20 €
Ilmoittautuminen poikkeuksellisesti jo 16.3. mennessä yhdistyksen toimistolle.
Lisätietoja voi kysyä Leenalta p. 044 0400 694

Sähköposti ja postirobotti tutuksi 16. -17.4.

Ensimmäisenä päivänä (klo 10-16) harjoittelemme Mozilla Thunderbird sähköpostiohjelman käyttöä, joka on tullut Windows Live mailin tilalle sen poistuttua markkinoilta. Toisena päivänä (klo 9-15) kertaamme ohjelman käytön ja harjoittelemme näkövammaisille tarkoitetun keskusteluyhteisön (postirobotti) käyttöä. Lisäksi tutustumme Näkövammaisten liiton tiedonhallintapalvelun Internetsivustoon.

Voit halutessasi osallistua vain toiseen kurssipäivään.
Hinta 20 €/ päivä
Ilmoittautuminen viimeistään 11.4. mennessä yhdistyksen toimistolle.
iPhone/iPad ohjausta Ylivieskassa 4. - 5.4. klo 10-15

Järjestämme iOS laitteen käytönohjauksen Ylivieskassa Silpa Viitamäen kotona.  Koulutus on ns. vapaamuotoinen, eli tutustumme erilaisiin laitteeseen saataviin ohjelmiin esim. Yle Areenaan, Youtubeen, Seeing ai tekstintunnistusohjelmaan. Lisäksi käymme läpi mukana olevien omia toivomiaan juttuja. Voit osallistua halutessasi vain toiseen päivään. 
Ohjaukseen otetaan enimmillään 5 henkilöä ja sinulla pitää olla jollain lailla oma laite hallinnassa.
Ohjaus on maksuton. Ota omat eväät mukaan. Silpa tarjoaa päiväkahvit.
Matkoja ei korvata.
Ilmoittautuminen 28.3. mennessä yhdistyksen toimistolle. Kysy osoite ilmoittautumisen yhteydessä.

Kirjastopalvelu

 Kirjastopalvelussa haemme yhdessä kirjoja ja lataamme ne sopivaan muotoon kuunneltaviksi. Sinun ei siis tarvitse osata hakea niitä, eikä sinulla tarvitse siis olla omaa tietokonetta. Sinulla pitää kuitenkin olla Celian verkkotunnukset. Tapahtuma on ilmainen, ei sisällä kahvitarjoilua eikä siihen tarvitse ilmoittautua! Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus.

Seuraavat kirjastopalvelut järjestetään 28.3. ja 26.4. klo 13-15
 Tervetuloa!

Ilmoittautuminen kursseille

 Kurssi-ilmoittautumisia vastaanotetaan toimiston numerossa.
 Lisätietoja kursseista antaa Leena Vallo
 Puh. 044 0400 694
 Sähköposti: leena.vallo@ppnry.net

 Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli kurssilainen peruu osallistumisensa viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, tulee hänellä olla pätevä syy kurssipaikan perumiseen (esim. lääkärin tai terveydenhoitajan todistus sairaudesta). Muussa tapauksessa laskutamme kurssimaksun asiakkaalta. Vapaita kurssipaikkoja kannattaa kysellä vielä ilmoittautumisajan jälkeen.

 Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan, omavastuu 10 € sekä majoitus tarvittaessa. Muilta alueilta tulevat kurssilaiset maksavat itse majoitus- ja matkakulunsa. Kurssimaksu sisältää oppimateriaalin, lounaan ja päiväkahvit (ei iltaohjaus).

ICT -neuvola

 ICT-neuvolasta saat henkilökohtaista neuvontaa tarvitsemasi laitteen tai ohjelman käyttöön. Varaa aika Leenalta. Toiminta on STEA:n rahoittamaa järjestölähtöistä auttamistyötä eli sinulle maksutonta.

Matalan kynnyksen toiminta, tietotukipäivystys

 ICT-palvelu aloittaa uuden toiminnan, tietotukipäivystys. Toiminta on matalan kynnyksen tapahtuma, johon ei tarvitse ilmoittautua.
 Toiminta poikkeaa ICT-neuvolasta ja iltakursseista siten, että se ei ole opetusmuotoista toimintaa vaan vapaata keskustelua ja ongelmien ratkaisua aiheesta kuin aiheesta. Päivystyksessä voi olla erilaisia teemoja esim. Daisy-soittimet, Office-sovellukset tai vaikkapa Facebookin asetukset. 

 Seuraava tietotukipäivystys on 15.3. klo 17 Aiheena Windows 10 säätöä. Voit ottaa oman kannettavan mukaan.
 Tervetuloa!

ICT-kursseja maakuntiin

Tarvitsetko apua puhelimen käytössä, ATK-asioissa tai tuottaako tabletti ongelmia. Ota yhteyttä ICT-kouluttajaamme Leena Valloon Puh. 044 0400 694 tai sähköpostitse leena.vallo@ppnry.net järjestetään yhteinen koulutushetki kivalla porukalla lähellä Sinua!


VIRKISTYSTOIMINTA

Marttalan ruokakurssit

Hei kokkailusta kiinnostuneet! Marttalan ruokakurssit jatkuvat taas keväällä. 
Kurssipäivät ovat 15.3. / 19.4. ja 17.5.

Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10-13. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

Kevään 2018 Teatteriesitykset

Kevätkaudella katsotaan taas Oulun teatterin uutuuksia. Luvassa on räiskyvää komediaa, suureellisesti tuotettu klassikkomusikaali sekä Tove Janssonin muuminovellin näyttämödramatisointi, joka sopii niin isommille lapsille kuin aikuisille oppitunniksi siitä, miten toisen huono kohtelu voi saada aikaan.
Teatteripäivät ja viimeiset ilmoittautumisajat (suluissa viimeinen ilmoittautumispäivä) ovat seuraavat:
- Pe 27.4. klo 19 Näkymätön lapsi -muuminäytelmä yli viisivuotiaille ja aikuisille (ilmoittautuminen viimeistään 29.3.).
Seuraavaksi on esitelty näytökset ja kerrottu hinnat, jotka vaihtelevat kappaleesta toiseen. Lopussa ennakkovarauskäytännön kuvaus.

Näkymätön lapsi -muuminäytelmä

- Pieni näyttämö, Ikäsuositus 5 +
- Liput 17 € / 13 €

Ohjaus ja dramatisointi Alma Lehmuskallio
Rooleissa: Milla Järvinen, Jaana Kahra ja Pentti Korhonen
Tove Janssonin Näkymätön lapsi on koko perheen taianomainen tarina pienestä Ninnistä, joka tuodaan eräänä syysmyrskyisenä iltana Muumiperheen taloon. On vain yksi ongelma: Ninni on täysin näkymätön aina päälaesta varpaankärkiin asti.
Muumimamma, Muumipappa, Muumipeikko ja Pikku Myy ryhtyvät tarmokkaasti tekemään Ninniä näkyväksi, kukin tavallaan. Oppiiko Ninni ollenkaan leikkimään ja nauramaan? Saadaanko Ninni näkyviin ennen talviunille menoa?
Näkymätön lapsi on herkkä kertomus pikkuisesta olennosta, joka on peloteltu kadottamaan ääriviivansa. Esiintulemiseen tarvitaan Muumiperheen rakkautta, yhdessäoloa, leikkejä - ja aika paljon myös Pikku Myyn suuttumusta. Tove Janssonin luoma, ihastuttava maailma nähdään kauniina ja riehakkaana toteutuksena, jossa ei väistetä hauskuutta eikä melankoliaa. Esitys sopii myös niille, joille suomi ei ole ensimmäinen kieli.
Miten ilmoittaudun?
Ilmoittautumiskäytäntö on tuttu ainakin sinfoniakonserttikävijöille. Sitovat ilmoittautumiset tehdään minulle eli Jarkko Laurille puhelimitse numeroon 040 716 4352 tai sähköpostitse jarkko.a.lauri@gmail.com. Jätäthän yhteystietosi. Kuittaan varauksen saaduksi.
Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 teatterin ala-aulan sohvaryhmien luona. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.
Välttämättä muissa kuin suuren näyttämön näytännöissä ei ole numeroituja paikkoja mutta näkövammaisille pyritään varaamaan paikat eturivistä, jotta näkeminen onnistuisi parhaiten.
Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi. Tarvittaessa voit kysellä toimistolta avustajaa.
Pyörätuolista ja erityisvaatimuksista tulee ilmoittaa varauksen yhteydessä.
Teatterissa tavataan!

Kevään 2018 konsertit
 
Nyt on aika laittaa sinfoniakonsertit kalenteriin! Kevään ohjelmassa on kapellimestarilupauksen vierailu, Shostakovitsin ja ranskalaissäveltäjien musiikkia. Tuleepa vierailemaan solistina Sibelius-viulukilpailun voittajakin. Yksi konsertti on omistettu hengelliselle musiikille.
Seuraavassa on listattu konserttiajat ja perään on merkitty viimeinen ilmoittautumisajankohta (deadline).
- ke 28.3. Laulujen laulut (ilmoittautuminen viimeistään 20.3).
- To 5.4. Kapellimestarikomeetta Mäkelä ja Shostakovits (ilmoittautuminen viim. 28.3).
- To17.5. Meri (ilmoittautuminen viimeistään 9.5).

Kaikki sinfoniakonsertit alkavat klo 19.00 ja paikka on Madetojan sali. Kaikkiin konsertteihin on samat lipunhinnat 25 / 20 / 10 €a. Ilmoittautumiskäytännön löydät esittelyjen perästä.

Laulujen laulut

Keskiviikkona 28.3 klo 19 (huomaa poikkeuksellinen päivä)
Kesto noin 1 h 40 min sisältäen väliajan
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Nils Mönkemeyer, alttoviulu
OHO - Oulun Hiippakuntakuoro
Raimo Paaso, kuoron valmennus
Ohjelmisto:
Wolfgang Amadeus Mozart: Ave verum corpus
Paul Hindemith: Trauermusik
Ralph Vaughan-Williams: Flos campi
Maurice Ravel: Le Tombeau de Couperin
Oliver Messiaen: L’ascension
Kirkkovuoden suuret juhlat ovat kuorojen sesonkiaikaa. Silloin esitetään musiikinhistorian tärkeimmät orkesterille ja kuorolle sävelletyt teokset. Niihin kuuluu monille tuttu Mozartin Ave verum corpus, mutta yhtä hyvin harvoin kuultu Ralph Vaughan-Williamsin Flos campi (Kedon kukat), teos alttoviululle, orkesterille ja sanattomasti laulavalle kuorolle. Alttoviulutaiteilija Nils Mönkemeyer ja Oulun hiippakunnan oratoriokuoro ovat tunnelmallisessa konsertissa keskeisissä tehtävissä.
Vaughan-Williams tunnetaan Suomessa ennen muuta Sibeliuksen ihailijana ja aikalaissinfonikona. Hän onyksi tärkeimpiä jälkiromanttisia englantilaisia säveltäjiä. Ranskalaisväriä konserttiin tuo Ravelin iki-ihana Couperinin hauta -sarja, jonka hän sävelsi paitsi ensimmäisessä maailmansodassa kuolleiden ystäviensä, myös ranskalaisten vanhan musiikin säveltäjien muistoksi. Ranska-teemaa jatkaa Messiaenin musiikki. Messiaenilla oli kolme rakkautta elämässään: Jumala, musiikki ja linnut.
Saksalainen Paul Hindemith joutui pakenemaan natsihallintoa Amerikkaan. Hänet tunnetaan ennen muuta Mathis der Mahler -sinfoniastaan mutta tänään kuulemme hänen unimusiikkiaan.

Huippukapellimestarilupaus Mäkelä Shostakovitshin kimpussa

To 5.4. klo 19
Kesto noin 1 h 40 min sisältäen väliajan
Klaus Mäkelä, kapellimestari
Marko Ylönen, sello
Ohjelmisto:
Dmitri Šostakovitš: Sellokonsertto nro 1
Dmitri Šostakovitš: Sinfonia nro 5
Šostakovitšin musiikki saa energisen aikamme ilmeen, kun nuori komeetta Klaus Mäkelä (s. 1996) ja sellon šamaani Marko Ylönen tarttuvat tähän arvoitukselliseen musiikkiin. On mahdotonta sanoa, mikä palkitun neuvostosäveltäjän sävellyksissä on huumoria, mikä tuskaa. Viidennen sinfonian iloisuus kätkee alleen monta piikikästä piiloviestiä. Huikean vaikea ensimmäinen sellokonsertto rakentuu säveltäjän nimikirjaimista rakennettuun teemaan ja päättyy kohtalokkaasti seitsemään rummuniskuun. Juuri tästä konsertosta on tullut yksi viime vuosisadan suurimmista ja eniten soitetuista sellokonsertoista.

Meri ja muita sävelmaalauksia sekä Sibelius-viulukilvan voittaja

To 17.5. klo 19
Kesto noin 1 h 30 min sisältäen väliajan
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Christel Lee, viulu
Ohjelmisto:
Bela Bartok: Viulukonsertto nro 2
Claude Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune L. 86
Claude Debussy: La Mer
Ranskassa modernismi alkoi 1894, kun Debussyn raukean eroottinen ja röyhkeän kromaattinen Faunin iltapäivä soi ensimmäisen kerran. Inspiraation teokseen tarjosi samanniminen Mallarmen runo.
Kuvataiteen impressionistien tavoin Debussy vangitsee teoksiinsa yhden vahvan tunnelman. La Mer tarkkailee aaltoja Englannin ja Ranskan välissä siten, että maisema on mahdollisimman kaunis - Englannin rannikolta.
Debussyn teoksiakaan ei liian usein kuule, vaikka ne suuria mestariteoksia ovatkin - suomalainen ohjelmistopolitiikka kun on hyvin saksalaiskeskeinen. Hesaristakin saa vielä tänä päivänä lukea kritiikkejä, joissa Beethovenilla lyödään ranskalaisia päähän. Tästä politiikasta on ollut se seuraus, etteivät suomalaisorkesterit ole kovin taitavia ranskalaisen musiikin soittajia. Mitenkähän käy Oulu sinfonialle tässä musiikissa?
Sibelius-viulukilpailun voittaja 2015, Christel Lee, rakastaa yhä Bartokin viulukonserttoa, jolla hurmasi yleisön ja juryn kilpailun finaalissa. Jos on Bartokin konsertto joskus kuulostanut tauottoman hengästyttävältä, niin nyt pitäisi olla luvassa kristallinkirkasta partituurin luentaa ja muototajun juhlaa.

Konserttien lippuvarauskäytäntö

Konserttiin ilmoittaudutaan sitovasti soittamalla minulle eli Jarkko Laurille numeroon 040 716 4352 tai laittamalla viestiä (tekstari tai sähköposti, jarkko.a.lauri@gmail.com). Jätäthän yhteystietosi niin kuittaan varauksen.
Ilmoittautuminen täytyy tehdä viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, jonka jälkeen Lauri lunastaa liput.
Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 Madetojan salin kahvion etuosassa. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.
Pyörätuoleille varataan erikseen paikat käytävältä rivien päästä. Madetojan salin narikkamaksu on 3 euroa.
Lippujen hintakategoriat ovat perushintainen, eläkeläinen sekä työtön/opiskelija/3-17-uvotiaat.
Myös firmojen tarjoamat kanta-asiakkuushintaiset liput voidaan varata ryhmävarauksen kautta (ainakin Pohjoista voimaa ja Oulun OP).
Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi saattajana. Tarvittaessa voit kysellä toimistolta avustajaa.
Sekä teatterin että kaupunginorkesterin narikat ovat nykyisin maksullisia (3-4 e).
Konserttiterveisin,
Jarkko Lauri


Blues-viikonloppu Rokualla 13. - 15.4.18

Vietä elämyksellinen tapahtuma Rokualla Blues-tunnelmissa hyvässä seurassa.
Hinta sisältää:
- majoitus 2 hh 2 vrk
- 2 x Hyvän Olon aamiainen
- 1 x päivällinen noutopöydästä perjantaina
- 1 x viikonloppubuffee lauantaina
- kuntosalin ja kylpylän vapaan käytön aukioloaikoina
- pääsylipun ravintolasaliin Blues-tapahtumaan molempina iltoina
Viikonlopun ohjelman:
- lavis on helppo, hauska ja hikinen tanssillinen liikuntatunti, joka perustuu tuttujen lavatanssikuvioiden ja jumpan yhdistelmään. Ei vaadi tanssitaustaa, sisäliikuntavarusteet. Kesto 60 min.
- vesijumppaa
- kädentaitopaja: vetäjänä Airi Virkkala
- rantakodalla makkaranpaistoa sekä perunasalaattia, patonkia, kahvit ja letut
Hinta: 189 €/hlö/2 vrk
Yhdistys järjestää yhteiskuljetuksen Oulusta, matkojen omavastuu 10 €/hlö. Yhdistys ei vakuuta osallistujia. Viikonlopun hinta 199 €/hlö. Osallistumismaksun voi tarvittaessa maksaa yhdistykselle useammassa erässä, mutta siitä on sovittava etukäteen henkilökohtaisesti.
Tapahtuma järjestetään mikäli osallistujia on vähintään 16 hlö. Sitovat ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle 12.3.2018 mennessä, tarkemmat aikataulut tulee osallistujille kirjeenä.
Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitathan oletko kiinnostunut Lavis- vai vesijumpasta.


KÄSITYÖ

Rottinkikurssi 19. - 20.3. peruuntunut vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Kädentaidot iltapäivä 28.3. klo 15-19

 Aiheena pääsiäisaskartelu. Halutessasi voit myös ottaa oma käsityösi mukaan. 

 Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus ja vetäjänä Airi Virkkala.
 Ilmoittautuminen viimeistään 26.3. yhdistyksen toimistolle.

 Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien jäsenten matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan yli 10€ menevältä osalta.

 Kevään muut päivät ovat: 25.4. ja 30.5.

 TERVETULOA


KLUBI 1863

 Kevään Klubipäivät 5.4 / 17.5 klo 17-19
Huhtikuun klubi pidetään torstaina 5.4.2018 klo 17.00 – 19.00 yhdistyksen toimintakeskuksessa osoitteessa Linnankatu 32, Oulu.

Saamme vieraaksemme nuoria vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneita Leoklubilaisia. Tutustellaan puolin ja toisin. Viritellään mahdollisia yhteistyökuvioita ja jos aikaa jää niin pelaillaan näkövammaisystävällisiä seurapelejä. Toki juodaan myös iltakahavit!
Leoklubi on lionsklubin oma nuorisoaktiviteetti, jolla oman paikkakunnan nuoret saadaan hauskalla ja kehittävällä tavalla mukaan palvelutoimintaan. Lisätietoa Leoklubeista löytyy Suomen Lions-Liitto ry:n nettisivuilta.
Ilmoittautumiset Katjalle viimeistään toisena Pääsiäispäivänä 2.4. katja.kuusela@gmail.com tai 040 594 5172.
Ilmoittautuminen on välttämätöntä.
Pitkämatkalaisille yhdistyksen jäsenille korvataan matkakuluista 10 euroa ylimenevä osa halvimman matkustustavan mukaan, kuitteja vastaan. Matkakuluasioista voi kysyä toiminnanjohtaja Teija Kaikkoselta.

Tervetuloa mukaan!
Klubi1863 on Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n 18 - 63 -vuotiaiden ihmisten oma ryhmä, jossa jaetaan kokemuksia näkövammaisen työikäisen arjesta opiskelusta työelämään ja perhe-elämästä vapaa-aikaan. Ryhmän toimintaan osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla töissä, riittää että olet työikäinen. Olemme itse keskiössä vertaistuen voimalla! Tervetuloa mukaan.

LIIKUNTA

Keilailua

Tule mukaan viihtymään vauhdikkaan keilailun pariin 22.3 klo 14 Heinäpään keilahallille Isokatu 97.

Yhden radan hinta on 18 € (eläkeläiset 15 €), joka jaetaan radalla heittäneiden kesken (max neljä heittäjää/rata). Lisäksi tarvitset kengät, joiden vuokra on 2 €/heittäjä.
Sitovat ilmoittautumiset 19.3. toimistolle numeroon 08 311 5653.
Mukaan saamme vapaaehtoisia avustajia, joten omaa avustajaa et välttämättä tarvitse. Tavataan keilahallilla. Tervetuloa!


KUULON JA NÄÖN PÄIVÄ PUDASJÄRVELLÄ

Keskiviikkona 21.3. klo 12–16
Seurakuntakoti, Varsitie 12

Apuvälinenäyttely on avoinna klo 12–16, päivän aikana on mahdollisuus kokeilla, ostaa tai tilata apuvälineitä. Mukana on kuulon ja näön asiantuntijoita sekä vapaaehtoisia esittelemässä palveluitaan ja toimintaansa.  Esittelyssä niksejä näkövammaisen arkeen!
 
klo 12 - 13  Näyttelyyn tutustuminen
klo 13     Tervetulotoivotus ja alkuhartaus
klo 13.15  Luento Ikäkuulosta
klo 14  Kahvitauko ja näyttelyyn tutustuminen
klo 14.30 Luento Ikääntyneen näöstä
klo 15.15-16    Näyttelyyn tutustuminen      

Kuulon ja näön päivään ovat tervetulleita ikäihmiset ja heidän
läheisensä, työntekijät, opiskelijat ja kaikki aiheesta kiinnostuneet.
Luentotilassa on induktiosilmukka. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Järjestäjät: Kuuloliitto ry, Pudasjärven Kuuloyhdistys ry, Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset Ry, Pudasjärven seurakunnan diakoniatyö, Näkövammaisten Liitto Ry

TERVETULOA!

KUULON JA NÄÖNPÄIVÄ KUUSAMOSSA

Torstaina 22.3. klo 10–14
Seurakuntatalo, Kirkkotie 1 B

Apuvälinenäyttely on avoinna klo 10 - 14, päivän aikana on mahdollisuus kokeilla, ostaa tai tilata apuvälineitä. Mukana on kuulon ja näön asiantuntijoita sekä vapaaehtoisia esittelemässä palveluitaan ja toimintaansa.  Esittelyssä niksejä näkövammaisen arkeen!

klo 10:00  Näyttelyyn tutustuminen
klo 11:00 Tervetulotoivotus ja alkuhartaus
klo 11:15 Luento ikäkuulosta
klo 12:00 Kahvitauko ja näyttelyyn tutustuminen
klo 12:30 Luento ikääntyneen näöstä
klo 13:15 – 14:00 Näyttelyyn tutustuminen

Kuulon ja näön päivään ovat tervetulleita ikäihmiset ja heidän
läheisensä, työntekijät, opiskelijat ja kaikki aiheesta kiinnostuneet.
Luentotilassa on induktiosilmukka. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Järjestäjät: Kuuloliitto ry, Koillismaan Kuuloyhdistys ry, Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset Ry, Kuusamon seurakunnan diakoniatyö, Näkövammaisten Liitto Ry
   
TERVETULOA!


PISTE IIN PÄÄLLE

Kiinnostaako sinua pistekirjoitus? Oletko aina miettinyt, miten ihmeessä sitä voi oppia tai, että minä en ainakaan sitä koskaan opi?

Oletko tullut ajatelleeksi, että pienet pisteet voivat auttaa arkeasi? Jo pienellä pisteiden opiskelulla voit merkata maustepurkkeja tai cd-levyjä. Vähän enemmän pisteitä hallitsevat voivat helposti erottaa lääkepakkaukset toisistaan ja lukea vaikka Pistiäistä, joka on Airut-lehden maksuton pisteliite.
Lisäksi pisteiden hypistelyn opiskelu herkistää tuntoaistisi, jolloin voit keksiä omia pieniä merkkaustapoja eri asioihin esimerkkinä vaikkapa pyykki- tai astianpesukoneen ohjelmanappulat.

Kartoitamme yhdistyksen jäsenten kiinnostusta tulla oppimaan pistekirjoituksen alkeita tai kehittämään ruosteessa olevaa taitoa. Olemme alustavasti sopineet pistekirjoitusohjaaja Susanna Hannun kanssa kahden viikonlopun mittaisesta pistekirjoituskurssista Oulussa ensi syksynä.

Jos kiinnostuit ota yhteyttä toimistolle. Mikäli kiinnostuneita on riittävästi, alamme katsomaan kalentereista sopivia viikonloppuja. Mikäli näkövammaisista jäsenistämme kurssi ei tule täyteen, voi kurssille osallistua myös näkeviä. Jäsenille kurssi on maksuton, mutta näkeviltä osallistujilta perimme pienen osallistumismaksun. Kurssi-ilmoitus julkaistaan jäsentiedotteessa, mikäli kiinnostuneita löytyy. Ilmoitathan alustavan kiinnostuksesi maaliskuun aikana.

NÄKÖVAMMAISTEN KESÄPÄIVÄT KUOPIOSSA 15. - 17.6.2018

Näkövammaisten valtakunnalliset kesäpäivät järjestetään Kuopiossa 15. - 17.6.2018 paikkana Scandic Kuopio, Kuopion sataman ja Kallaveden äärellä. Tarjolla on mukavaa ohjelmaa, savolaisuuteen ja Kuopioon tutustumista sekä rentoa yhdessä oloa. Alueyhdistykset järjestävät kesäpäiville yhteisretkiä jäsenistölle, joten tiedustele oman yhdistyksesi retkisuunnitelmia.

Alustava ohjelma

Kesäpäiväohjelma alkaa 15.6. klo 16.00 tervetuliaiskahveilla, joiden jälkeen saamme ensi tuntuman savolaisuudesta klo 17. Ilta jatkuu risteilyllä Kallaveden maisemissa.

Lauantaina juhlistamme 90-vuotiasta Näkövammaisten liittoa menneeseen ja tulevaan katsovalla miniseminaarilla. Vieraanamme myös kirjailija Antti Heikkinen.
Päivällä tutustutaan Kuopioon ja iltapäivällä on vaihtoehtoisina ohjelmina tutustuminen Puijon alueeseen tai entiseen Kuopion sokeainkouluun. Kolmantena vaihtoehtona makupaloja savolaisesta ruokakulttuurista.

Lauantai-illan päättää päivällinen, jonka lomassa savolaista huumoria. Illan päätteeksi laitetaan jalalla koreasti.

Sunnuntaiaamun vaihtoehtoisina ohjelmina ovat Kuopion tuomiokirkossa järjestettävä jumalanpalvelus tai tustuminen kuopiolaiseen museokohteeseen (vahvistuu myöhemmin..


Mitä maksaa, mihin ilmoittaudutaan?

Kesäpäiväohjelman sisältävä osallistumismaksu 30 e/hlö, kukkaroa keventävät myös majoitus- ja matkakulut.

 Yhdistys järjestään yhteiskuljetuksen Oulun linja-autoaseman tilauslaiturilta, omavastuu bussimatkasta 10€
Yöpyminen kahden hengen huoneissa, sisältäen aamiaisen: 2 hh 125 - 145 e/yö (huonetyypistä riippuen)
 
Yhdistys ei vakuuta osallistujia.
 Sitovat ilmoittautumiset toimistolle 16.4. mennessä
 

OULUN SEURAKUNNAT TIEDOTTAA

 Tervehdys Oulun seurakunnista!
 Olet tervetullut näkövammaisten ja läheisten kokoontumisiin.

Näköpiiri

 Keskustan seurakuntatalolla tiistaisin 6.3. / 10.4. / 24.4. ja 8.5

Näköpiiri kokoontuu Keskustan seurakuntatalolla tiistaina 6.3. klo 13:00 Isokatu 17, 2. kerros, pieni sali. Varttuneen väen lauluja Pertti Haipolan johdolla. Jutustelua, kahvittelua. Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen seurakuntatalon pääoven läheisyydessä. Takseilla tulo Asemakatu 6:n puolelta. 

Raamattu- ja keskustelupiiri

 Torstaisin 15.3. / 5.4. / 19.4. ja 3.5. klo 13:00

Raamattu- ja keskustelupiiri kokoontuu torstaina 15.3. klo 13:00 Caritas-kodilla 1. krs neuvotteluhuone, Kapellimestarin katu 2. Mikä on sinulle tärkeä psalmi? Raamattupiirissä luemme psalmeja, keskustelemme ja kahvittelemme.  Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen Caritas-kodin pihalla pääoven läheisyydessä.

Kokoontumiset näkövammaisten läheisille

Keskiviikkona 11.4. klo 17:30 Vanha Pappila, Jössensali, Asemakatu 6.  Tule vaihtamaan kokemuksia, saamaan tietoa, kahvittelemaan. 
                                                       
Olen käytettävissä luottamuksellisia keskusteluja ja sielunhoitoa varten. Voimme keskustella puhelimitse tai sopia tapaamisesta kodissasi tai työhuoneellani.  Jos en vastaa puheluusi, jätä viestiä vastaajaan niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Puhelinpäivystys on torstaisin klo 9:00-11:00.

Näkövammaistyön diakoniatyöntekijä
Anne Kellokumpu
p.050 4305 178
s-posti: anne.kellokumpu@evl.fi
Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 3 kerros, Diakoniset erityispalvelut.
                                                       
Kausiesitteemme löydät Oulun seurakuntien nettisivuilta osoitteesta http://www.oulunseurakunnat.fi/apua-ja-tukea/erityisryhmille/nakovammaiset


KERHOTOIMINTA

Iin kerho

 Iin näkövammaisten kerho kokoontuu kerran viikossa perjantaisin klo 9:15-11:45 Nätteporin taideluokka, Puistotie 1. Kerhon vetäjänä toimii Pirjo Rikkinen. Lisätietoja voi kysellä Jorma Laurilta puh. 0400 742 529. Tarkempaa tietoa löytyy kansalaisopiston esitteestä (Näkövammaisten piiri).

 Kevään 2018 kerhopäivät:
 23.3. / 6.4. / 13.4. / 20.4. /27.4. / 4.5.

Kalajoen kerho

 Kalajoen näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodilla ja siellä Artos-Sali, nuortenpuoli. Kokoontumisaika klo 12-14 kuukauden viimeinen tiistai.

 Kevään kerhopäivät:

 20.3. kokoonnumme yhdessä ystäväkerhon kanssa ruokailemaan. Paikka seurakuntakoti Iktys-sali. Hinta 6 €
 24.4.
 29.5. on retkipäivä.
 Lisätietoja voi kysyä Else Sunilta puh. 040 552 8878.
Kuusamon kerho

 Kuusamon näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntatalon pienessä salissa joka toinen tiistai klo 13-14:30. Kuusamon yhteyshenkilönä toimii Nanni Aikio, puh. Puh. 040 753 0611. Lisätietoja voi kysyä myös seurakunnasta Anne Vanttajalta 050-591 3441

 Kevään kerhopäivät: 20.3. /3.4. / 17.4.

Nivalan kerho

 Näkövammaisten kerho kokoontuu Nivalan seurakuntakodissa kerran kuukaudessa maanantaisin klo 11.00-12.30

 Kevään 2018 kerhopäivät 19.3. / 18.4 ja 9.5
19.3 Keväisiä touhuja yhdessä
18.4 keskiviikkona Yhteinen retki Hopeaiän-kerhon kanssa
9.5 Kerhojen päätös

Nivalan yhteyshenkilö on vaihtunut 19.2. Uutena yhteyshenkilönä on aloittanut Leena Arvola Nivalasta.

Tervetulleeksi sinut toivottaa!
Terttu Järviluoma, diakonissa, 040-5325570 ja
Leena Arvola, yhteyshenkilö, 040-5788593

 LISÄKSI:
 Nivalan näkövammaisten kuntosalivuoro Päiväkeskuksessa aina maanantaisin 13.30-15.00

Oulaisten kerho

 Oulaisten näkövammaisten kerho kokoontuu vuonna 2018 seuraavasti:
 3.4.
 1.5. vietämme vappua munkkeja ja simaa siemaillen
 5.6. / 7.8. / 4.9. / 2.10. / 6.11.
 4.12. jouluruokailu

 Kokoontuminen on Penttilän talossa klo 12, Oulaistenkatu 52.
 Kerhon puhelinnumero on 044 3063090

Porinakahavila Oulusa

 Porinakahavila Oulusa kokoontuu Linnankadun toimintakeskuksessa. Tuttuun tapaan juodaan pullakahvit, poristaan kuulumiset, kuunnellaan vierailijan esitys ja pidetään omat arpajaiset. Kerho alkaa klo 13, ellei toisin ole ilmoitettu.
 Kevään porinat:
 14.3. Vierailija Rokualta
 11.4. Yhteislaulua ja porinointia
 18.5. Yhteinen kevätretkipäivä seurakunnan kanssa

Pyhäjärven kerho

 Pyhäjärven näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti Lähimmäisen kammarissa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 14 alkaen.

 Kevään kerhopäivät ovat: 3.4.

 Lisätietoja voi kysellä Rainer Kyyröseltä puh. 0400 513 082 tai diakoni Minna Heinoselta puh. 040 511 8674.  Tervetuloa!

Raahen kerho

 Raahen näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.30 palvelukeskus Kotirannassa ellei toisin ilmoiteta jäsentiedotteessa tai yhdistyksen nettisivuilla. Lisätietoja saa Marja-Leena Hiltuselta puh. 045 842 7688.
 Kevään kerhopäivät ovat: 7.3. / 4.4. / 2.5. / 6.6. / 4.7. / 1.8. / 5.9. / 3.10. / 7.11.

Reisjärven kerho

 Reisjärven näkövammaisten kerho kokoontuu kerran kuukaudessa, kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Väinölässä, osoite Rönöntie 15, klo 12-15.
 Vetäjänä toimii Juha Haajo puh. 0400 772 349.

 Kevään kokoontumisajat: 7.3. / 4.4. / 2.5. ja 6.6.
 Muutoksista pyritään ilmoittamaan hyvissä ajoin.
 Tervetuloa!

Vaalan kerho

 Vaalan näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaisin kerran kuukaudessa klo 12 Karpalokodin kerhohuoneella. Lisätietoja antaa Aune Sallila puh. 040 578 4372

 Kevään kerhopäivät ovat: 9.4. / 7.5. / 6.8. / 3.9. / 1.10. ja 5.11.

Ylivieskan kerho

Kerho kokoontuu pääsääntöisesti kuukauden kolmas maanantai klo 13-15 seurakuntakoti Mariassa.

Kevään kerhopäivät:
19.3. / 16.4. / 14.5.
 
Kerhon yhteyshenkilönä toimii Pirkko Malm puh. 044 017 0957 sekä Satu Similä Ylivieskan seurakunnalta puh. 044 711 8628

Ylivieskan käsityöpiiri

Kokoontuminen seurakuntakoti Marjassa klo 10-15
Kevään 2018 kerhopäivät ovat:
14.3. / 11.4. / 23.5.
 
Tule rohkeasti mukaan ja ideoidaan yhdessä mitä kivaa ja hauskaa saamme kevään aikana tehtyä. Ilmoita tulostasi viimeistään aina saman viikon maanantaina.
Ruokailu mahdollisuus hinta 6.50€
Sinut Lämpimästi tervetulleeksi toivottaa
Pirkko, puh. 044-0170957
pirkko.malm@kotinet.com


Kuntosalivuoro näkövammaisille

Palvelukeskus Kotikartanossa on joka torstai klo 13- 14. Lisätiedot Pirkolta

Musapiiri

Kuukauden ensimmäinen perjantai klo 16. Lisätiedot ja Ilmoittautuminen Silpa Elinalle
puh. 045 8430854


TAPAHTUMAKALENTERI

Maaliskuu

7.3. Raahen kerho klo 13:30
7.3. Reisjärven kerho klo 12-15
14.3. Porinakahavila Oulusa klo 13
14.3. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15
15.3. Marttalan ruokakurssit klo 10-13
15.3. Tietotukipäivystys klo 17
16.3. Iin kerho klo 9:15-11:45
17.3. Teatteriesitys Avoin liitto, Oulun Teatteri klo 19
19.3. Nivalan kerho klo 11
19.3. Ylivieskan kerho klo 13-15
19. - 20.3. Rottinkikurssi, Yhdistyksen toimintakeskus
20.3. Kalajoen kerho klo 12-14 ruokailu seurakuntakoti Iktys-salissa. Hinta 6 €
20.3. Kuusamon kerho klo 13-14:30
22.3. Keilailu, Oulun keilahalli klo 14
23.3. Iin kerho klo 9:15-11:45
24.3. Teatteriesitys My Fair Lady -musikaali, Oulun Teatteri klo 19
26.3. Celia-kirjaston käytönohjaus klo 10-16
28.3. Kirjastopalvelut klo 13-15
28.3. Kädentaidot iltapäivä toimistolla klo 15-19
28.3. Konsertti Laulujen Laulut, Madetojan Sali klo 19


Huhtikuu

3.4. Kuusamon kerho klo 13-14:30
3.4. Oulaisten kerho klo 12
3.4. Pyhäjärven kerho klo 14
4.4. Raahen kerho klo 13:30
4.4. Reisjärven kerho klo 12-15
5.4. Klubi 1863 klo 17-19
5.4. Konsertti Kapellimestarikomeetta Mäkelä ja Shostakovits, Madetojan Sali klo 19
6.4. Iin kerho klo 9:15-11:45
9.4. Vaalan kerho klo 12
11.4. Porinakahavila Oulusa klo 13
11.4. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15
13.4. Iin kerho klo 9:15-11:45
13.-15.4. Blues-viikonloppu Rokualla
16.4. Ylivieskan kerho klo 13-15
16.4. Sähköposti ja postirobotti tutuksi 16. -17.4.
17.4. Kuusamon kerho klo 13-14:30
18.4. Nivalan kerho klo 11
19.4. Marttalan ruokakurssit klo 10-13
20.4. Iin kerho klo 9:15-11:45
24.4. Kalajoen kerho klo 12-14
25.4. Kädentaidot iltapäivä toimistolla klo 15-19
26.4. Kirjastopalvelu klo 13-15
27.4. Iin kerho klo 9:15-11:45
27.4. Teatteriesitys Näkymätön Lapsi, Oulun Teatteri klo 19

Toukokuu

1.5. Oulaisten kerho klo 12
2.5. Raahen kerho klo 13:30
2.5. Reisjärven kerho klo 12-15
3.5. Sääntömääräinen Kevätkokous Liminganlahden Luontokeskus
4.5. Iin kerho 9:15-11:45
7.5. Vaalan kerho klo 12
9.5. Nivalan kerho klo 11
14.5. Ylivieskan kerho klo 13-15
17.5. Marttalan ruokakurssit klo 10-13
17.5. Klubi 1863 klo 17-19
17.5. Konsertti Meri, Madetojan Sali klo 19
18.5. Seurakunnan ja Porinakahavilan yhteinen retkipäivä
23.5. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15
29.5. Kalajoen kerho, retkipäivä.
30.5. Kädentaidot iltapäivä toimistolla klo 15-19

Kesäkuu

5.6. Oulaisten kerho klo 12
6.6. Raahen kerho klo 13:30
6.6. Reisjärven kerho klo 12-15
15.6.-17.6. Kesäpäivät Kuopiossa

Heinäkuu

4.7. Raahen kerho klo 13:30

Syksy

1.8. Raahen kerho klo 13:30
6.8. Vaalan kerho klo 12
7.8. Oulaisten kerho klo 12
3.9. Vaalan kerho klo 12
4.9. Oulaisten kerho klo 12
5.9. Raahen kerho klo 13:30
1.10. Vaalan kerho klo 12
2.10. Oulaisten kerho klo 12
3.10. Raahen kerho klo 13:30
5.11. Vaalan kerho klo 12
6.11. Oulaisten kerho klo 12
7.11. Raahen kerho klo 13:30
4.12. Oulaisten kerho klo 12, jouluruokailu