Jou­lu­kuu 2017

 TIEDOTTEEN SISÄLTÖ

• Toimisto tiedottaa:
o Toimiston aukiolo ja ilmoitus pistetulostusmateriaalista
• ICT palvelu
o Kirjastopalvelu 23.1.2018
o Osuuspankkisovelluksen käyttö älylaitteella iltaohjaus 23.1.
o I C T-neuvola = yksilöllistä neuvontaa asiakkaille
o Ilmoittautuminen kurssille
• Virkistystoiminta
o Marttalan ruokakurssit
• Käsityö
o Kädentaidot iltapäivä 31.1.
• Liikunta
o Sisäpyöräilyä ja kuntonyrkkeilyä 20.1.
• Naiset
o Evelace alusasuesittely 25.1.
• Oikeuksienvalvontayksikön kuukausitiedote, Presidenttivaalit 2018 ja äänestäminen
• Oulun seurakunnat tiedottaa
• Kerhotoiminta
• Tapahtumakalenteri


Ilmestymisaikataulu

Materiaalit jäsentiedotteeseen on toimitettava viimeistään ilmestymistä edeltävän viikon keskiviikkoon mennessä osoitteeseen leena.vallo(at)ppnry.net.
Tammikuun materiaali on toimitettava 3.1.2018 mennessä. Tiedote ilmestyy viikolla 2.

TOIMISTO TIEDOTTAA

Yhdistyksen numerossa vastataan maanantaista torstaihin klo 12 - 15 välisenä aikana, perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Matkapuhelinnumeroihin vastataan aina, kun se on mahdollista. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 - 15.

Yhdistyksen pistetulostin on rikki ja lähetetty Ruotsiin korjattavaksi. Laitteen palautusajasta ei ole tietoa. Pisteversio jäsentiedotteesta menee toimiston kautta äänitteenä niille henkilöille joilla ole mahdollisuus lukea sähköpostia.

Toimisto on kiinni 22.12.2017 - 7.1.2018 välisen ajan.
Hyvää Joulun odotusta toivottaa toimisto väki.

ICT -PALVELU

Pienryhmäohjaukset

Kahden päivän kurssit ovat maanantaisin klo 10-16 ja tiistaisin klo 9-15 jos toisin ei mainita. Yhden päivän kurssit alkavat yleensä klo 9 ja iltaohjaukset klo 17:30. Aikoja voidaan tarvittaessa muuttaa kurssilaisten liikenneyhteyksien mukaan.
Paikka: PPN ry:n toimintakeskus


Kirjastopalvelu 23.1.2018 klo 13


Kirjastopäivän tiedote on siirtynyt tänne I C T:n alle ja nimi muutettu palveluksi.
Kirjastopalvelussa haemme yhdessä kirjoja ja lataamme ne sopivaan muotoon kuunneltaviksi. Sinun ei siis tarvitse osata hakea niitä, eikä sinulla tarvitse siis olla omaa tietokonetta. Sinulla pitää kuitenkin olla Celian verkkotunnukset. Tarkempaa tietoa tästä on ollut edellisissä jäsentiedotteissa erillisellä otsikolla.

Voit tulla kirjastopalveluun vaihtamaan ajatuksia ja antamaan / kuulemaan vinkkejä uusista kirjoista muiden osallistujien kanssa, vaikkei sinulla olisikaan Celian tunnuksia.

Kirjastopalvelu ei ole kurssi ja se on ilmainen. Tapahtumassa ei ole kahvitarjoilua eikä siihen tarvitse ilmoittautua!

Tervetuloa!

Osuuspankkisovelluksen käyttö älylaitteella iltaohjaus 23.1. klo 17:30

Iltaohjauksessa tutustutaan OP-mobiilisovellukseen harjoitustunnusten avulla. Ohjelma voidaan asentaa iPhoneen, iPadiin ja Android laitteisiin (Samsung, Huawei ym.). Ota mukaan oma laite ja ID tai Google tunnuksesi, jos ohjelmaa ei ole vielä asennettu laitteeseesi. Ohjelma on ilmainen.
Ohjauksessa ei ole tarjoilua.
Ilmoittautuminen toimistolle 18.1. mennessä.

Huom. jos olet Danske Pankin tai S-pankin asiakas ilmoita kiinnostuksesi niiden sovellusten käyttöön. Näiltä pankeilta löytyy myös harjoitustunnukset.

ICT -neuvolassa saat henkilökohtaista neuvontaa

ICT-neuvolasta saat henkilökohtaista neuvontaa tarvitsemasi laitteen tai ohjelman käyttöön. Varaa aika Leenalta. Neuvola on auki aamuyhdeksästä iltakahdeksaan. Vastaanottoaika on enimmillään 2,5 tuntia eikä sisällä tarjoilua. Toiminta on STEA:n rahoittamaa järjestölähtöistä auttamistyötä eli sinulle maksutonta.

Ilmoittautuminen kursseille

Kurssi-ilmoittautumisia vastaanotetaan toimiston numerossa.
Lisätietoja kursseista antaa Leena Vallo
Puh. 044 0400 694
Sähköposti: tietotekniikka(at)ppnry.net

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli kurssilainen peruu osallistumisensa viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, tulee hänellä olla pätevä syy kurssipaikan perumiseen (esim. lääkärin tai terveydenhoitajan todistus sairaudesta). Muussa tapauksessa laskutamme kurssimaksun asiakkaalta. Vapaita kurssipaikkoja kannattaa kysellä vielä ilmoittautumisajan jälkeen.
Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan (omavastuuosuus 18 %, vähintään 10 €) sekä majoitus. Muilta alueilta tulevat kurssilaiset maksavat itse majoitus- ja matkakulunsa. Kurssimaksu sisältää oppimateriaalin, lounaan ja päiväkahvit (ei iltaohjaus).

VIRKISTYSTOIMINTA

Marttalan ruokakurssit

 Hei kokkailusta kiinnostuneet! Marttalan ruokakurssit jatkuvat taas keväällä. 
Kurssipäivät ovat 18.1. / 15.2. / 15.3. / 19.4. ja 17.5.

Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10-13. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistoon.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

KÄSITYÖ

Kädentaidot iltapäivä 31.1. klo 15-19

Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus ja vetäjänä Airi Virkkala.
Ilmoittautuminen viimeistään 29.1. yhdistyksen toimistolle.
Kevään muut päivät ovat: 28.2. / 28.3. / 25.4. ja 30.5.

Lisätietoja seuraavassa jäsentiedotteessa.

TERVETULOA

LIIKUNTA

Sisäpyöräily (spinning) ja kuntonyrkkeily 20.1. klo 12

Lauantaina 20.1. lähdetään yhdessä kokeilemaan uusia liikuntaharrastuksia Kellon Corelle, Nikintie 1.
Näkövammaisille ja avustajille on varattu spinninkiin puolen tunnit tutustumiskäynti minkä jälkeen kokeilemme myös kuntonyrkkeilyä.
Molempiin lajeihin saamme opastuksen ja mukaan saamme vapaaehtoisia oppaita, joten omaa avustajaa et välttämättä tarvitse.
Matkat on omakustanteiset. Ota mukaan sisäliikuntakengät, pieni pyyhe, juomapullo ja sisäliikuntavaatteet. Olethan paikalla noin 11.30.
Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle 12.1.2018 mennessä.

NAISET

Evelace-kutsut

Tule hypistelemään Evelacen ihania alusasuja!

Evelace-esittely Oulussa 25.1.2018 klo 18 alkaen yhdistyksen toimistolla. Tuotteita löytyy kerrastoista sukkahousuihin ja rintaliiveistä yöpukuihin. Evelacen tuotteissa käytetään pääasiassa materiaalina pehmeää ja myötäilevää mikrokuitua, joka siirtää kosteuden pois iholta tuntuen aina yhtä mukavalta. Mallistossa on myös erityisen paljon tuotteita, joissa on huomioitu saumojen rakenne: litteät saumat eivät paina tai purista!

Evelace on Oululainen, 22 vuotta pyörinyt, naisten alusvaatteisiin erikoistunut yritys. Silllä on koko Suomen kattava jälleenmyyjäverkosto, johon Raisa kuuluu. Meidän jälleenmyyjien tehtävänä on löytää oikeat tuotteet juuri sinulle ja perheellesi.

Koko Evelace-mallistoon voit tutustua jo valmiiksi osoitteessa www.evelace.fi. Jos et pääse paikalle tai haluat Raisan kotiisi henkilökohtaiselle palvelukäynnille, ota yhteyttä p. 0405471891 tai raisa.kuusela@evelace.fi

Ilmoittautuminen viimeistään 22.1.
Tarjolla on pientä iltapalaa. Ota kaverisikin mukaan.
TERVETULOA!

Yst, Raisa Kuusela, Evelace-jälleenmyyjä

OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE, Joulukuu 2017

Laatinut: Lapsi- ja perhetyön asiantuntija Annika Tyynysniemi

Tässä tiedotteessa keskitytään vuoden 2018 presidentin vaalien äänestyskäytäntöihin. Lisätietoa aiheesta löytyy sivustolta www.vaalit.fi

PRESIDENTINVAALIT 2018 JA ÄÄNESTÄMINEN

Aikataulut ja tärkeimmät päivämäärät vuoden 2018 presidentinvaalissa:

Ensimmäinen vaali:
• vaalipäivä sunnuntai 28.1.2018
• ennakkoäänestys kotimaassa 17.-23.1.2018
Mahdollinen toinen vaali:
• vaalipäivä sunnuntai 11.2.2018
• ennakkoäänestys kotimaassa 31.1.-6.2.2018

Äänestäminen vaalipäivänä

Vaalihuoneistot avautuvat vaalipäivänä aamuyhdeksältä ja äänestys jatkuu kello kahdeksaan illalla. Mikäli äänestyspaikalla on jonoa kello 20, saavat kaikki siihen mennessä paikalle saapuneet äänestää rauhassa ennen äänestystoimituksen lopettamista.

Vaalipäivänä saa äänestää vain omassa äänestyspaikassaan. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa ilmoituskortissa. Mikäli kortti on hävinnyt, oman äänestyspaikan saa selville soittamalla maistraattiin virka-aikana tai oikeusministeriön maksuttomaan palvelunumeroon 0800 9 4770.

Äänestäjän on selvitettävä henkilöllisyytensä äänestyspaikalla. Siksi hänen tulee ehdottomasti ottaa mukaansa kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi.

Vaalipäivän äänestyksen järjestelyistä äänestyspaikalla vastaa kunnanhallituksen nimittämä vaalilautakunta. Vaalilautakunnan lisäksi äänestyspaikalla on myös vaaliavustaja.

Äänestäjän avustaminen

Jos äänestäjän kyky tehdä äänestysmerkintä on oleellisesti heikentynyt, hän saa käyttää apunaan avustajaa. Avustaja voi olla joko vaalivirkailija tai äänestäjän itsensä valitsema henkilö.
Vaalipäivän äänestyksessä äänestyspaikoilla on erityiset vaaliavustajat. Sen lisäksi äänestäjä saa käyttää apunaan myös vaalilautakunnan jäsentä, jos se ei viivytä vaalitoimitusta.
Ennakkoäänestyksessä äänestäjiä avustavat vaalitoimitsijat ja laitosäänestyksessä vaalitoimikunnan jäsenet.
Äänestäjällä on kuitenkin aina oikeus käyttää apunaan myös itse valitsemaansa henkilöä, esimerkiksi lähiomaistaan.
Avustaja on velvollinen tunnollisesti täyttämään sen, mitä äänestäjä osoittaa ja pitämään salassa äänestystoimituksessa saamansa tiedot. Avustaja ei missään tapauksessa saa suositella äänestäjälle, ketä ehdokasta tämän olisi äänestettävä.

Äänestäminen ennakkoon

Ennakkoon äänestäminen (ennakkoäänestys) tarkoittaa äänen antamista vaalilaissa säädetyn ennakkoäänestysajanjakson aikana ennen varsinaista vaalipäivää.
Kukin äänioikeutettu voi oman valintansa mukaan äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla.

Ennakkoäänestys kotimaassa

Vuoden 2018 presidentinvaalissa kotimaan ennakkoäänestys toimitetaan 17. -23.1.2018.
Jokaisessa kunnassa on vähintään yksi yleinen ennakkoäänestyspaikka, jossa voi äänestää kuka tahansa äänioikeutettu. Suurimmissa kunnissa yleisiä ennakkoäänestyspaikkoja on yleensä useita. Yleensä ennakkoäänestyspaikka on avoinna kaikkina seitsemänä ennakkoäänestyspäivänä. Kuitenkin jotkut paikat voivat olla auki lyhyemmänkin ajan.

Äänestäminen laitoksessa

Jos äänioikeutettu on ennakkoäänestyksen aikaan hoidettavana sairaalassa tai ympärivuorokautista hoitoa antavissa sosiaalihuollon toimintayksiköissä (esimerkiksi vanhainkodissa, hoivakodissa, palvelutalossa), hän voi äänestää ennakkoon laitosäänestyksessä.
Laitoksissa voivat äänestää vain niissä hoidettavina olevat tai niihin otetut henkilöt. Muilla, esimerkiksi laitoksen henkilökunnalla, ei ole oikeutta äänestää laitosäänestyksessä.
Laitosäänestys toimitetaan pääpiirteissään samalla tavalla kuin yleinen ennakkoäänestys.

Äänestäminen kotona

Henkilö saa äänestää ennakkoon kotonaan, mikäli hänen kykynsä liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse kotimaan ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia.
Tällöin hänen luokseen saapuu sovittuna ajankohtana kunnan keskusvaalilautakunnan nimeämä vaalitoimitsija, joka ottaa äänestyksen vastaan.
Vuoden 2018 presidentinvaalissa ilmoittautumisen määräaika on tiistai 16.1.2018 ennen klo 16. Kotiäänestykseen ilmoittaudutaan oman kunnan keskusvaalilautakunnalle, jonka yhteystiedot löytyvät postitse saapuneesta ilmoituskortista. Äänestäjän puolesta ilmoituksen voi tehdä myös hänen valitsemansa henkilö.
Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja. Omaishoitajan äänestämisestä on ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle samalla kun ilmoittautuminen kotiäänestykseen tehdään.
Lähde: www.vaalit.fi


OULUN SEURAKUNNAT TIEDOTTAA

Tervehdys Oulun seurakunnista!
Olet tervetullut näkövammaisten ja läheisten kokoontumisiin.

Kokoontuminen näkövammaisten läheisille

Maanantaina 4.12. klo 17:30 Vanha pappila, Jössensali, Asemakatu 6.
Tule vaihtamaan kokemuksia, saamaan tietoa, kahvittelemaan.

Joulujuhla näkövammaisille ja läheisille

Lauantaina 9.12.2017 klo 13:00 Kastellin kirkossa, Töllintie 38.
Monipuolista ohjelmaa ja yhdessäoloa. Tarjolla on riisipuuro ja torttukahvit. Pöytiin tarjoilu. Opasystävät ovat vastassa kirkon parkkipaikalla klo 12:30 alkaen. Ei ennakkoon ilmoittautumista. Jos varaat paluukyydin etukäteen, varaa klo 15:15.

Olen käytettävissä luottamuksellisia keskusteluja ja sielunhoitoa varten. Voimme keskustella puhelimitse tai sopia tapaamisesta kodissasi tai työhuoneellani.  Jos en vastaa puheluusi, jätä viestiä vastaajaan niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Puhelinpäivystys on torstaisin klo 9:00-11:00.

Näkövammaistyön diakoniatyöntekijä
Anne Kellokumpu
p.050 4305 178
s-posti: anne.kellokumpu@evl.fi
Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 3 kerros, Diakoniset erityispalvelut

KERHOTOIMINTA

Iin kerho

Iin näkövammaisten kerho kokoontuu kerran viikossa perjantaisin klo 9:30-12 Nätteporin taideluokka, Puistotie 1. Kerhon vetäjänä toimii Pirjo Rikkinen. Lisätietoja voi kysellä Jorma Laurilta puh. 0400 742 529. Tarkempaa tietoa kansalaisopiston esitteestä (Näkövammaisten piiri).

Kalajoen kerho

Kalajoen näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodilla ja siellä Artos-Sali, nuortenpuoli. Kokoontumisaika klo 12-14 kuukauden viimeinen maanantai. Lisätietoja voi kysyä Else Sunilta puh. 040 552 8878.
Kuusamon kerho

Kuusamon näkövammaisten kerho on kokoontunut seurakuntatalolla joka toinen keskiviikko klo 13-14:30. Kuusamon yhteyshenkilönä toimii Nanni Aikio, puh. Puh. 040 753 0611. Lisätietoja voi kysyä myös seurakunnasta Anne Vanttajalta 050-591 3441

Nivalan kerho

Näkövammaisten kerho kokoontuu Nivalan seurakuntakodissa kerran kuukaudessa maanantaisin klo 11.00-12.30

 20.12 Diakonian joulujuhla
Kevään 2018 kokoontumispäivät 22.1. / 19.2. / 19.3. / 16.4 ja 14.5

Tervetulleeksi sinut toivottaa!
Terttu Järviluoma, diakonissa, 040-5325570 ja
Eila Palola, yhteyshenkilö, 045-2306501

LISÄKSI: Nivalan näkövammaisten kuntosalivuoro Päiväkeskuksessa aina maanantaisin 13.30-15.00.

Oulaisten kerho

Oulaisten näkövammaisten kerho kokoontuu vuonna 2018 seuraavasti:

2.1. / 6.2. / 6.3. / 3.4.
1.5. vietämme vappua munkkeja ja simaa siemaillen
5.6. / 7.8. / 4.9. / 2.10. / 6.11.
4.12. jouluruokailu
Kokoontuminen on Penttilän talossa klo 12, Oulaistenkatu 52.
Kerhon puhelinnumero on 044 3063090

Porinakahavila Oulusa

Porinakahavila Oulusa kokoontuu Linnankadun toimintakeskuksessa. Tuttuun tapaan juodaan pullakahvit, poristaan kuulumiset, kuunnellaan vierailijan esitys ja pidetään omat arpajaiset. Kerho alkaa klo 13 ellei toisin ole ilmoitettu.
Syksyn viimeinen porinakahavila on 13.12. joululaulut, joka lahjan tuo se lahjan saa.

Ensi vuoden ensimmäinen porinat:
17.1. Vierailijana on Eläkeliiton Oulun yhdistyksen ”vapaaehtoisvastaava” Kirsti Helander.
14.2. / 4.3. / 11.4.

Pyhäjärven kerho

Pyhäjärven näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti Lähimmäisen kammarissa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 14 alkaen.
Lisätietoja voi kysellä Rainer Kyyröseltä puh. 0400 513 082 tai diakoni Minna Heinoselta puh. 040 511 8674.  Tervetuloa!

Raahen kerho

Raahen näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.30 palvelukeskus Kotirannassa ellei toisin ilmoiteta jäsentiedotteessa tai yhdistyksen nettisivuilla. Lisätietoja saa Marja-Leena Hiltuselta puh. 045 842 7688.
Joulujuhla 13.12. klo 11:30 alkaen
- Ruokailu
- Pikkutontut päiväkodilta esittää tonttuleikkejä
- Yksinlaulua, Marika ja Henry

Kevään 2018 kerhopäivät ovat: 3.1. / 7.2. / 7.3. / 4.4. / 2.5. / 6.6. / 4.7. / 1.8. / 5.9. / 3.10. / 7.11.

Reisjärven kerho

Reisjärven näkövammaisten kerho kokoontuu kerran kuukaudessa, kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Väinölässä, osoite Rönöntie 15, klo 12-15.
Vetäjänä toimii Juha Haajo puh. 0400 772 349.

Kevään kokoontumisajat: 3.1. / 7.2. / 7.3. / 4.4. / 2.5. ja 6.6.
Muutoksista pyritään ilmoittamaan hyvissä ajoin.
Tervetuloa!
 
Vaalan kerho

Vaalan näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaisin kerran kuukaudessa klo 12 Karpalokodin kerhohuoneella. Lisätietoja antaa Aune Sallila puh. 040 578 4372

Ylivieskan kerho

Ylivieskan näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti kuukauden kolmas maanantai klo 13-15 seurakuntakoti Mariassa.
 
Kerhon yhteyshenkilönä toimii Pirkko Malm puh. 044 017 0957 sekä Satu Similä Ylivieskan seurakunnalta puh. 044 711 8628
Kuntosalivuoro näkövammaisille Palvelukeskus Kotikartanossa on joka torstai klo 13.00-14.00. Lisätiedot Pirkolta

Ylivieskan käsityökerho alkaa seurakuntakoti Marjassa klo 10-15