huh­ti­kuu 2018

TIEDOTTEEN SISÄLTÖ

Toimisto tiedottaa:
 - Toimiston aukiolo 
ICT palvelu
 - Pienryhmäohjaukset
- Windows 10 käyttöjärjestelmän oma sähköposti käyttöön 21.5 klo 10-16
- Ilmoittautuminen kurssille
- Kirjastopalvelu
- I C T-neuvola = yksilöllistä neuvontaa asiakkaille
- Tietotukipäivystys, Applen Mac tietokoneen esittelyä
Virkistystoiminta
 - Marttalan ruokakurssit
- Kevään 2018 Teatteriesitykset
- Kevään 2018 Konsertit
Käsityö
 - Kädentaidot iltapäivä
 -Betonityökurssi Reisjärvellä
Klubi 1863
Naiset
 -Likkojen Lenkki
Liikunta
 -Keilailu
 -Maalipallo on Road 20.4.
 -Lähde Luontoretkelle!
Piste iin päälle
Näkövammaisten kesäpäivät Kuopiossa 15-17.6.2018
Oikeuksienvalvontayksikön maalis-huhtikuun tiedotteet
Oulun Seurakunnat tiedottaa
Esteettömyyskoordinaattori
Kerhotoiminta
Tapahtumakalenteri

Ilmestymisaikataulu

 Materiaalit jäsentiedotteeseen on toimitettava viimeistään ilmestymistä edeltävän viikon keskiviikkoon mennessä osoitteeseen yhdistys(at)ppnry.net. Toukokuun materiaali on toimitettava 2.5.2018 mennessä. Tiedote ilmestyy viikolla 19.


TOIMISTO TIEDOTTAA

Toimiston aukiolo

 Yhdistyksen numerossa vastataan maanantaista torstaihin klo 12 - 15 välisenä aikana, perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Matkapuhelinnumeroihin vastataan aina, kun se on mahdollista. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 - 15.

 Toimisto on poikkeuksellisesti suljettuna 30.4.


ICT -PALVELU

Pienryhmäohjaukset

 Kahden päivän kurssit ovat maanantaisin klo 10-16 ja tiistaisin klo 9-15 jos toisin ei mainita. Yhden päivän kurssit alkavat yleensä klo 9 ja iltaohjaukset klo 17:30. Aikoja voidaan tarvittaessa muuttaa kurssilaisten liikenneyhteyksien mukaan.
 Paikka: PPN ry:n toimintakeskus.

Windows 10 käyttöjärjestelmän oma sähköposti käyttöön 21.5 klo 10-16
Windows 10 käyttöjärjestelmässä on oma sähköpostiohjelma. Tämä toimii hyvin mm. Zoomtextillä ja NVDA ruudunlukuohjelmalla. Käyttö poikkeaa vain vähän totutuista ohjelmista, mutta jos sinulla on ongelmia Mozilla Thunderbirdin ja Windows Livemailin kanssa (jota ei ole enää saatavilla) tämä on oiva vaihtoehto tilalle. Huom. ohjelmaa ei ole Windows 7 versioissa.

Hinta 20 €
Ilmoittautuminen viimeistään 16.5. mennessä yhdistyksen toimistolle.

Ilmoittautuminen kursseille

 Kurssi-ilmoittautumisia vastaanotetaan toimiston numerossa.
 Lisätietoja kursseista antaa Leena Vallo
 Puh. 044 0400 694
 Sähköposti: leena.vallo@ppnry.net

 Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli kurssilainen peruu osallistumisensa viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, tulee hänellä olla pätevä syy kurssipaikan perumiseen (esim. lääkärin tai terveydenhoitajan todistus sairaudesta). Muussa tapauksessa laskutamme kurssimaksun asiakkaalta. Vapaita kurssipaikkoja kannattaa kysellä vielä ilmoittautumisajan jälkeen.

 Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan (omavastuuosuus 18 %, vähintään 10 €) sekä majoitus. Muilta alueilta tulevat kurssilaiset maksavat itse majoitus- ja matkakulunsa. Kurssimaksu sisältää oppimateriaalin, lounaan ja päiväkahvit (ei iltaohjaus).
Kirjastopalvelu

 Kirjastopalvelussa haemme yhdessä kirjoja ja lataamme ne sopivaan muotoon kuunneltaviksi. Sinun ei siis tarvitse osata hakea niitä, eikä sinulla tarvitse siis olla omaa tietokonetta. Sinulla pitää kuitenkin olla Celian verkkotunnukset. Tapahtuma on ilmainen, ei sisällä kahvitarjoilua eikä siihen tarvitse ilmoittautua! Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus.

Seuraava kirjastopalvelu järjestetään 26.4. ja 30.5. klo 13-15
 Tervetuloa!

ICT -neuvola

 ICT-neuvolasta saat henkilökohtaista neuvontaa tarvitsemasi laitteen tai ohjelman käyttöön. Varaa aika Leenalta. Toiminta on STEA:n rahoittamaa järjestölähtöistä auttamistyötä eli sinulle maksutonta.

Tietotukipäivystys

 Tietotukipäivystys on matalan kynnyksen tapahtuma, johon ei tarvitse ilmoittautua.
 Toiminta poikkeaa ICT-neuvolasta ja iltakursseista siten, että se ei ole opetusmuotoista toimintaa vaan vapaata keskustelua, uusien asioiden esittelyä tai ongelmien ratkaisua aiheesta kuin aiheesta. Päivystyksessä voi olla erilaisia teemoja esim. Daisy-soittimet, Office-sovellukset tai vaikkapa Facebookin asetukset.  

Tietotukipäivystyksessä, Mac tietokoneen esittelyä 23.5. klo 17:30-19:30

Tule tutustumaan Mac-tietokoneeseen. Koneessa on valmiina VoiceOver ruudunlukuohjelma ja suurennustoimintoja. Olisi hyvä jos ilmoittaudut toimistolle edellisellä viikolla (ei pakollinen). Tapahtuma on ilmainen eikä sisällä tarjoilua.

ICT-kursseja maakuntiin

Tarvitsetko apua puhelimen käytössä, ATK-asioissa tai tuottaako tabletti ongelmia. Ota yhteyttä ICT-kouluttajaamme Leena Valloon Puh. 044 0400 694 tai sähköpostitse leena.vallo@ppnry.net järjestetään yhteinen koulutushetki kivalla porukalla lähellä Sinua!


VIRKISTYSTOIMINTA

Marttalan ruokakurssit

Hei kokkailusta kiinnostuneet! Marttalan ruokakurssit jatkuvat taas keväällä. 
Kurssipäivät ovat 19.4. ja 17.5.

Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10-13. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

Kevään 2018 Teatteriesitykset

Kevätkaudella katsotaan taas Oulun teatterin uutuuksia. Luvassa on räiskyvää komediaa, suureellisesti tuotettu klassikkomusikaali sekä Tove Janssonin muuminovellin näyttämödramatisointi, joka sopii niin isommille lapsille kuin aikuisille oppitunniksi siitä, miten toisen huono kohtelu voi saada aikaan.
Teatteripäivät ja viimeiset ilmoittautumisajat (suluissa viimeinen ilmoittautumispäivä) ovat seuraavat:
- Pe 27.4. klo 19 Näkymätön lapsi -muuminäytelmä yli viisivuotiaille ja aikuisille (ilmoittautuminen viimeistään 29.3.).
Seuraavaksi on esitelty näytökset ja kerrottu hinnat, jotka vaihtelevat kappaleesta toiseen. Lopussa ennakkovarauskäytännön kuvaus.

Näkymätön lapsi -muuminäytelmä

- Pieni näyttämö, Ikäsuositus 5 +
- Liput 17 € / 13 €

Ohjaus ja dramatisointi Alma Lehmuskallio
Rooleissa: Milla Järvinen, Jaana Kahra ja Pentti Korhonen
Tove Janssonin Näkymätön lapsi on koko perheen taianomainen tarina pienestä Ninnistä, joka tuodaan eräänä syysmyrskyisenä iltana Muumiperheen taloon. On vain yksi ongelma: Ninni on täysin näkymätön aina päälaesta varpaankärkiin asti.
Muumimamma, Muumipappa, Muumipeikko ja Pikku Myy ryhtyvät tarmokkaasti tekemään Ninniä näkyväksi, kukin tavallaan. Oppiiko Ninni ollenkaan leikkimään ja nauramaan? Saadaanko Ninni näkyviin ennen talviunille menoa?
Näkymätön lapsi on herkkä kertomus pikkuisesta olennosta, joka on peloteltu kadottamaan ääriviivansa. Esiintulemiseen tarvitaan Muumiperheen rakkautta, yhdessäoloa, leikkejä - ja aika paljon myös Pikku Myyn suuttumusta. Tove Janssonin luoma, ihastuttava maailma nähdään kauniina ja riehakkaana toteutuksena, jossa ei väistetä hauskuutta eikä melankoliaa. Esitys sopii myös niille, joille suomi ei ole ensimmäinen kieli.
Miten ilmoittaudun?
Ilmoittautumiskäytäntö on tuttu ainakin sinfoniakonserttikävijöille. Sitovat ilmoittautumiset tehdään minulle eli Jarkko Laurille puhelimitse numeroon 040 716 4352 tai sähköpostitse jarkko.a.lauri@gmail.com. Jätäthän yhteystietosi. Kuittaan varauksen saaduksi.
Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 teatterin ala-aulan sohvaryhmien luona. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.
Välttämättä muissa kuin suuren näyttämön näytännöissä ei ole numeroituja paikkoja mutta näkövammaisille pyritään varaamaan paikat eturivistä, jotta näkeminen onnistuisi parhaiten.
Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi. Tarvittaessa voit kysellä toimistolta avustajaa.
Pyörätuolista ja erityisvaatimuksista tulee ilmoittaa varauksen yhteydessä.
Teatterissa tavataan!

Kevään 2018 konsertit
 
Nyt on aika laittaa sinfoniakonsertit kalenteriin! Kevään ohjelmassa on kapellimestarilupauksen vierailu, Shostakovitsin ja ranskalaissäveltäjien musiikkia. Tuleepa vierailemaan solistina Sibelius-viulukilpailun voittajakin. Yksi konsertti on omistettu hengelliselle musiikille.
Seuraavassa on listattu konserttiajat ja perään on merkitty viimeinen ilmoittautumisajankohta (deadline).
• To17.5. Meri (ilmoittautuminen viimeistään 9.5).

Kaikki sinfoniakonsertit alkavat klo 19.00 ja paikka on Madetojan sali. Kaikkiin konsertteihin on samat lipunhinnat 25 / 20 / 10 €. Ilmoittautumiskäytännön löydät esittelyjen perästä.

Meri ja muita sävelmaalauksia sekä Sibelius-viulukilvan voittaja

To 17.5. klo 19
Kesto noin 1 h 30 min sisältäen väliajan
Johannes Gustavsson, kapellimestari
Christel Lee, viulu
Ohjelmisto:
Bela Bartok: Viulukonsertto nro 2
Claude Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune L. 86
Claude Debussy: La Mer
Ranskassa modernismi alkoi 1894, kun Debussyn raukean eroottinen ja röyhkeän kromaattinen Faunin iltapäivä soi ensimmäisen kerran. Inspiraation teokseen tarjosi samanniminen Mallarmen runo.
Kuvataiteen impressionistien tavoin Debussy vangitsee teoksiinsa yhden vahvan tunnelman. La Mer tarkkailee aaltoja Englannin ja Ranskan välissä siten, että maisema on mahdollisimman kaunis - Englannin rannikolta.
Debussyn teoksiakaan ei liian usein kuule, vaikka ne suuria mestariteoksia ovatkin - suomalainen ohjelmistopolitiikka kun on hyvin saksalaiskeskeinen. Hesaristakin saa vielä tänä päivänä lukea kritiikkejä, joissa Beethovenilla lyödään ranskalaisia päähän. Tästä politiikasta on ollut se seuraus, etteivät suomalaisorkesterit ole kovin taitavia ranskalaisen musiikin soittajia. Mitenkähän käy Oulu sinfonialle tässä musiikissa?
Sibelius-viulukilpailun voittaja 2015, Christel Lee, rakastaa yhä Bartokin viulukonserttoa, jolla hurmasi yleisön ja juryn kilpailun finaalissa. Jos on Bartokin konsertto joskus kuulostanut tauottoman hengästyttävältä, niin nyt pitäisi olla luvassa kristallinkirkasta partituurin luentaa ja muototajun juhlaa.
Konserttien lippuvarauskäytäntö

Konserttiin ilmoittaudutaan sitovasti soittamalla minulle eli Jarkko Laurille numeroon 040 716 4352 tai laittamalla viestiä (tekstari tai sähköposti, jarkko.a.lauri@gmail.com). Jätäthän yhteystietosi niin kuittaan varauksen.
Ilmoittautuminen täytyy tehdä viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, jonka jälkeen Lauri lunastaa liput.
Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 Madetojan salin kahvion etuosassa. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.
Pyörätuoleille varataan erikseen paikat käytävältä rivien päästä. Madetojan salin narikkamaksu on 3 euroa.
Lippujen hintakategoriat ovat perushintainen, eläkeläinen sekä työtön/opiskelija/3-17-vuotiaat.
Myös firmojen tarjoamat kanta-asiakkuushintaiset liput voidaan varata ryhmävarauksen kautta (ainakin Pohjoista voimaa ja Oulun OP).
Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi saattajana. Tarvittaessa voit kysellä toimistolta avustajaa.
Sekä teatterin että kaupunginorkesterin narikat ovat nykyisin maksullisia (3-4 e).
Konserttiterveisin,
Jarkko Lauri


KÄSITYÖ

Kädentaidot iltapäivä 25.4. klo 15-19

 Huhtikuun kädentaidotpäivillä virkkaillaan ja jatketaan makrametöitä. Jos haluat virkata mattoa, niin otathan omat materiaalit (ontelokude/trikookude) mukaan. 

 Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus ja vetäjänä Airi Virkkala.
 Ilmoittautuminen viimeistään 23.4. yhdistyksen toimistolle.

 Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien jäsenten matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan yli 10€ menevältä osalta.

 Kevään viimeinen kädentaidot iltapäivä: 30.5.

 TERVETULOA!


Betonityökurssi 15.-16.5.2018. Reisjärvellä

 Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry järjestää yhteistyössä Näkövammaiset Käsityöntekijät ry:n kanssa Betonityökurssin 15. - 16.5. klo 10 - 18 Reisjärvellä. Ohjaajana toimii Airi Virkkala.  Pitkänmatkalaisille on mahdollisuus yöpyä yhdistyksemme jäsenen kotona, ota siis mukaasi omat liinavaatteet ja pyyhe.
 Materiaalit ovat omakustanteiset. Voit ottaa mukaasi omat työkalut ja muotteja betonin valuun (esim. lasten pienet kumisaappaat, tyhjä kahvipaketti, vanhoja pyyhkeitä yms).
 Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan yli 10 € ylimenevältä osalta edullisinta matkustustapaa käyttäen.
 
 Kurssille otetaan 10 osallistujaa, mutta tarvitaan vähintään viisi osallistujaa, että kurssi toteutuu. Ilmoittautumiset Airi Virkkalalle 040 4139 043 tai airi.virkkala@gmail.com 7.5. mennessä.


KLUBI 1863

 Kevään viimeisen Klubin ajankohta ilmoitetaan toukokuun jäsentiedotteessa.
katja.kuusela@gmail.com  tai 040 594 5172.

Pitkämatkalaisille yhdistyksen jäsenille korvataan matkakuluista 10 euroa ylimenevä osa halvimman matkustustavan mukaan, kuitteja vastaan. Matkakuluasioista voi kysyä toiminnanjohtaja Teija Kaikkoselta.

Tervetuloa mukaan!
Klubi1863 on Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n 18 - 63 -vuotiaiden ihmisten oma ryhmä, jossa jaetaan kokemuksia näkövammaisen työikäisen arjesta opiskelusta työelämään ja perhe-elämästä vapaa-aikaan. Ryhmän toimintaan osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla töissä, riittää että olet työikäinen. Olemme itse keskiössä vertaistuen voimalla! Tervetuloa mukaan.


NAISET

Likkojen Lenkki


Lähdetään porukalla liikkumaan Likkojen Lenkille elokuussa. Näkövammaisella on mahdollisuus saada näkevä avustaja mukaan ilmaiseksi.

Likkojen Lenkki järjestetään 11.8.2018. klo 11.30 – 17 Oulussa jo 8. kerran, Raatin Stadionilla
Oulun Likkojen Lenkki on vuodesta 2011 järjestetty, naisille suunnattu liikuntatapahtuma, jossa naisenergia, liikunta ja viihde kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Upeiden lenkkimaastojen ja kahden eripituisen reitin lisäksi vaihtoehtona on osallistua ohjattuihin liikuntatunteihin tapahtuma-alueella tai Rock the City -kaupunkiseikkailuun. Osallistujia palvelee laaja Tapahtumatori tuote-esittely- ja myyntipisteineen. Tapahtuman päättää LenkkiPiknik.

Tarkempia tietoja lippujen hinnoista ja tarkemmista yksityiskohdista toukokuun tiedotteessa.

LIIKUNTA

Keilailua

Tule mukaan viihtymään vauhdikkaan keilailun pariin 26.4. klo 14 Heinäpään keilahallille Isokatu 97.
Yhden radan hinta on 18 € (eläkeläiset 15 €), joka jaetaan radalla heittäneiden kesken (max neljä heittäjää/rata). Lisäksi tarvitset kengät, joiden vuokra on 2 €/heittäjä.
Sitovat ilmoittautumiset 24.4. toimistolle numeroon 08 311 5653.
Mukaan saamme vapaaehtoisia avustajia, joten omaa avustajaa et välttämättä tarvitse. Tavataan keilahallilla. Tervetuloa!

Maalipallo on Road

Maalipallo on Road – Maalipallo saavutettavaksi jokaiselle!
Perjantai 20.4.2018 klo 14.00–18.00 Oulu, Paloaseman liikuntasali (Pikkukankaantie 2)
Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n järjestämässä Maalipallo on Road -tapahtumassa pääset tutustumaan maalipallon taitoihin ja tekniikoihin suomalaisten tähtipelaajien johdatuksella kädestä pitäen ja kiireettömästi.
  Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki lajista kiinnostuneet kaikenikäiset mahdolliset harrastajat, näkövammaisten lasten vanhemmat ja ammatilliset sidosryhmät. Demotilaisuutta varten on hyvä ottaa mukaan sisäpelikengät ja liikuntaan sopiva vaatetus.

Aikataulu
14.00 Infotilaisuus sidosryhmille, Raksilan uimahalli (Pikkukankaantie 3)
15.00 Kokeilutilaisuus sidosryhmille, Paloaseman liikuntasali (Pikkukankaantie 2)
16.00 Infotilaisuus kaikille lajista kiinnostuneille (nuorille ja aikuisille), Raksilan uimahalli (Pikkukankaantie 3)
17.00 Kokeilutilaisuus kaikille lajista kiinnostuneille (nuorille ja aikuisille), Paloaseman liikuntasali (Pikkukankaantie 2)
  
Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Erkki Miinala, eki.miinala@gmail.com, puh. 044 291 2126


Lähde luontoretkelle!

PSK-Aikuisopiston luonto- ja sotealan opiskelijat järjestävät näkövammaisille asiakkaille luontoretken 28. kesäkuuta.Opetusaiheena on erityisryhmien ohjaaminen luonnossa. Etsimme 6-7 asiakasta, jotka ovat valmiita luontoilemaan ja auttamaan opiskelijoita oppimaan, miten näkövammaisia parhaiten ohjataan luonnossa. Lisää asiasta ja ilmoittautumistiedot tulevat toukokuun jäsentiedotteessa.

Ystävällisin terveisin

Tiina Rahko
FM, Keruutuotetarkastaja
Kouluttaja (luonto- ja ympäristöala)
PSK-Aikuisopisto
Kansankatu 47 B, 3. krs., 90100 Oulu
p. 044 3120 795
tiina.rahko@psk.fi
www.psk.fi


PISTE IIN PÄÄLLE

Kiinnostaako sinua pistekirjoitus? Oletko aina miettinyt, miten ihmeessä sitä voi oppia tai, että minä en ainakaan sitä koskaan opi?

Oletko tullut ajatelleeksi, että pienet pisteet voivat auttaa arkeasi? Jo pienellä pisteiden opiskelulla voit merkata maustepurkkeja tai cd-levyjä. Vähän enemmän pisteitä hallitsevat voivat helposti erottaa lääkepakkaukset toisistaan ja lukea vaikka Pistiäistä, joka on Airut-lehden maksuton pisteliite.
Lisäksi pisteiden hypistelyn opiskelu herkistää tuntoaistisi, jolloin voit keksiä omia pieniä merkkaustapoja eri asioihin esimerkkinä vaikkapa pyykki- tai astianpesukoneen ohjelmanappulat.

Kartoitamme yhdistyksen jäsenten kiinnostusta tulla oppimaan pistekirjoituksen alkeita tai kehittämään ruosteessa olevaa taitoa. Olemme alustavasti sopineet pistekirjoitusohjaaja Susanna Hannun kanssa kahden viikonlopun mittaisesta pistekirjoituskurssista Oulussa ensi syksynä.

Jos kiinnostuit ota yhteyttä toimistolle. Mikäli kiinnostuneita on riittävästi, alamme katsomaan kalentereista sopivia viikonloppuja. Mikäli näkövammaisista jäsenistämme kurssi ei tule täyteen, voi kurssille osallistua myös näkeviä. Jäsenille kurssi on maksuton, mutta näkeviltä osallistujilta perimme pienen osallistumismaksun. Kurssi-ilmoitus julkaistaan jäsentiedotteessa, mikäli kiinnostuneita löytyy. Ilmoitathan alustavan kiinnostuksesi maaliskuun aikana.


NÄKÖVAMMAISTEN KESÄPÄIVÄT KUOPIOSSA 15. - 17.6.2018

Näkövammaisten valtakunnalliset kesäpäivät järjestetään Kuopiossa 15. - 17.6.2018 paikkana Scandic Kuopio, Kuopion sataman ja Kallaveden äärellä. Tarjolla on mukavaa ohjelmaa, savolaisuuteen ja Kuopioon tutustumista sekä rentoa yhdessä oloa. Alueyhdistykset järjestävät kesäpäiville yhteisretkiä jäsenistölle, joten tiedustele oman yhdistyksesi retkisuunnitelmia.

Alustava ohjelma

Kesäpäiväohjelma alkaa 15.6. klo 16.00 tervetuliaiskahveilla, joiden jälkeen saamme ensi tuntuman savolaisuudesta klo 17. Ilta jatkuu risteilyllä Kallaveden maisemissa.

Lauantaina juhlistamme 90-vuotiasta Näkövammaisten liittoa menneeseen ja tulevaan katsovalla miniseminaarilla. Vieraanamme myös kirjailija Antti Heikkinen.
Päivällä tutustutaan Kuopioon ja iltapäivällä on vaihtoehtoisina ohjelmina tutustuminen Puijon alueeseen tai entiseen Kuopion sokeainkouluun. Kolmantena vaihtoehtona makupaloja savolaisesta ruokakulttuurista.

Lauantai-illan päättää päivällinen, jonka lomassa savolaista huumoria. Illan päätteeksi laitetaan jalalla koreasti.

Sunnuntaiaamun vaihtoehtoisina ohjelmina ovat Kuopion tuomiokirkossa järjestettävä jumalanpalvelus tai tutustuminen kuopiolaiseen museokohteeseen (vahvistuu myöhemmin).

Mitä maksaa, mihin ilmoittaudutaan?

Kesäpäiväohjelman sisältävä osallistumismaksu 30 e/hlö, kukkaroa keventävät myös majoitus- ja matkakulut.

 Yhdistys järjestään yhteiskuljetuksen Oulun linja-autoaseman tilauslaiturilta, omavastuu bussimatkasta 10€
Yöpyminen kahden hengen huoneissa, sisältäen aamiaisen: 2 hh 125 - 145 e/yö (huonetyypistä riippuen)
 
Yhdistys ei vakuuta osallistujia.
 Sitovat ilmoittautumiset toimistolle 16.4. mennessä


OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE maaliskuu 2018

 Maaliskuun tiedote: Omainen henkilökohtaisena avustajana
 laatinut Niina Pekkala


 Usein pohditaan, voiko omainen toimia vammaispalvelulain mukaisena henkilökohtaisena avustajana. Vammaispalvelulain 8 d §:n mukaan henkilökohtaisena avustajana ei voi toimia vaikeavammaisen henkilön omainen tai muu läheinen henkilö, ellei sitä erityisen painavasta syystä ole pidettävä vaikeavammaisen henkilön edun mukaisena. Kyseisellä 1.9.2009 voimaan tulleella säännöksellä henkilökohtaisen avustajan tulee olla pääsääntöisesti perheen ulkopuolinen henkilö. Erityisen painava syy palkata omainen tai muu läheinen henkilö voi olla vammaispalvelulain esitöiden mukaan esimerkiksi äkillinen avuntarve tai perheen ulkopuolisen avustajan löytymisvaikeudet.
 Vammaan tai sairauteen liittyvät erityiset syyt voivat niin ikään johtaa siihen, että on vaikeavammaisen henkilön edun mukaista, jos omainen tai muu läheinen henkilö toimii avustajana. Tällaisia tilanteita voi syntyä toimintakykyyn voimakkaasti vaikuttavissa vammoissa ja sairauksissa, joita ovat esimerkiksi ALS ja muut etenevät lihassairaudet, pitkälle edennyt MS-tauti sekä vaikeat traumaattiset aivovammat. Avustajalta edellytetään silloin muun muassa vaikeavammaisen henkilön fyysisen motoriikan hallintaa sekä vaikeimmissa tilanteissa eleiden ja tunnetilojen tulkintaa.

 Vammaispalvelulain esitöiden mukaan omaisella tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön puolisoa, lasta, vanhempaa tai isovanhempaa. Muulla läheisellä henkilöllä tarkoitetaan avopuolisoa tai samaa sukupuolta olevaa elämänkumppania. Oikeuskäytännössä on katsottu, että tätä voidaan pitää esimerkkiluettelona, ja esimerkiksi vaikeavammaisen henkilön sisarusta voidaan pitää lainkohdassa tarkoitettuna läheisenä henkilönä, jota ei pääsääntöisesti suositella henkilökohtaiseksi avustajaksi.

 Kyseisellä omaista koskevalla säännöksellä on haettu rajaa omaishoidon ja henkilökohtaisen avun välille. Tavoitteena on ollut entistä selkeämmän eron tekeminen omaishoidon ja henkilökohtaisen avun välille. Omaishoidon nähdään soveltuvan sellaisiin tilanteisiin, joissa kyse on lähinnä hoivasta ja hoidosta, kun taas henkilökohtainen apu suuntautuu avustettavan itsenäisyyden ja riippumattomuuden lisäämiseen. Lähtökohta on ollut se, että läheisen henkilön ei tulisi ensisijaisesti toimia henkilökohtaisena avustajana, vaan mahdollisesti omaishoitajana. Mikäli omainen tai muu läheinen henkilö toimii henkilökohtaisena avustajana, hän ei voi toimia samaan aikaan omaishoitajana.

 Työnantajamallilla järjestetyn henkilökohtaisen avun perusasetelma on, että vaikeavammaisen henkilön (työnantajan) ja henkilökohtaisen avustajan (työntekijän) välille syntyy työsopimuslain mukainen työsopimussuhde, johon sovelletaan yleistä työlainsäädäntöä ja työsopimuksen määräyksiä. Työaikalain 2 §:n mukaan työaikalakia ei sovelleta työnantajan perheenjäsenten työhön, eikä työhön, jota työntekijä tekee kotonaan. Merkitystä ei ole sillä, asuuko perheenjäsen samassa vai eri taloudessa tai onko työsuhteessa muita ulkopuolisia työntekijöitä. Perheenjäsenten välisessä työsuhteessa ei siten synny myöskään oikeutta ylityö, sunnuntaityö tai muihin työaikalain mukaisiin korvauksiin. Myöskään työajan määräytymiseen, kuten esimerkiksi säännölliseen työaikaan liittyviä säännöksiä, ei sovelleta perheenjäsenen työsuhteessa.

 Lähteet: THL-vammaispalvelujen käsikirja
          Heta-help: Usein kysytyt kysymykset


OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE huhtikuu 2018

Laatinut: oikeuksienvalvonnan asiantuntija Arja Törnroos Helsingin ja Uudenmaan alue

 EU:n vammaiskortti - lisää mahdollisuuksia
 EU:n vammaiskorttia voi hakea Kelasta aikaisintaan toukokuusta 2018 alkaen. Vammaiskorttihakemus sekä lisätietoja hakemiseen liittyvästä ajankohdasta sekä kortin kustannuksesta löytyy silloin Kelan verkkosivuilta ja Vammaiskortti.fi:stä. Lomakkeita voi myös pyytää Kelan palvelupisteistä.
 Vammaiskortti on vapaaehtoinen ja maksullinen kortti, jolla vammaiset ihmiset voivat Suomessa ja muissa EU-maissa todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa matkustaessaan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla sekä liikunta - ja kulttuuritapahtumissa. Vammaiskortti on samanlainen kaikissa niissä Euroopan maissa, joissa se on käytössä. Kortissa on henkilön valokuva, nimi- ja syntymäaika, pistekirjoitusta ja hologrammitunniste. Kortin tekstit ovat suomeksi ja englanniksi.
 Vammaiskortissa voi olla jossain tapauksissa myös A-merkintä, jolla voi todentaa avustajan tai tukihenkilön tarpeen tai mukanaolon. Kortin kääntöpuolelle on mahdollista valita symboleita ja QR-koodi, jonka taakse kortin käyttäjä voi itse tallentaa tietoja omasta avun ja tuen tarpeestaan. Lisätietoja symboleista on vammaiskortti.fi:n sivuilla.
 Vammaiskorttia eivät voi hakea kaikki. Vammaiskorttia voi hakea olemassa olevalla, jo myönnetyllä virallisella päätöksellä. Tällaisia päätöksiä ovat ensimmäisen kolmen vuoden kokeilujakson ajan:
 Kelan etuudet:
 •Kelan alle 16-vuotiaan vammaistuki
 •Kelan 16 vuotta täyttäneen vammaistuki
 •Kelan eläkettä saavan hoitotuki
 •Kuulovammaisen tulkkauspäätös (A)
 •Kuulo- ja näkövammaisen tulkkauspäätös (A)
 •Puhevammaisen tulkkauspäätös (A)

 Kunnan palvelut ja päätökset:

 •Omaishoitosopimus (A)
 •Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelupäätös
 •Sosiaalihuoltolain mukainen liikkumisen tuen päätös (ns. kuljetuspalvelupäätös)
 •Päätös saattajapalvelusta (A)
 •Vammaispalvelulain mukainen palveluasumispäätös (A)
 •Henkilökohtainen apu -päätös (A)
 •Päivätoimintapäätös
 •Erityishuolto-ohjelman mukainen päätös ja siihen liittyvät palvelut (A)

 Kela antaa oikeuden kortin tilaamisen sen jälkeen, kun se on tarkistanut, onko henkilöllä vammaiskorttiin oikeuttava päätös olemassa. Sen jälkeen henkilö voi itse tilata kortin korttitoimittajan tilausjärjestelmän kautta.
 Vammaiskorttikohteet, eli kaikki ne kulttuuri-, liikunta- ja matkailukohteet ja palveluntarjoajat, jotka huomioivat vammaiset ihmiset omissa palveluissaan löytyvät osoitteesta www.vammaiskortti.fi/haku/. Hakutoiminnon avulla pääset etsimään korttikohteita erilaisin hakuehdoin. Ensimmäisessä vaiheessa voit valita kunnan, jonka alueelta haluat kohteita hakea. Ilman valintaa toiminto hakee kohteita Suomen alueelta. Toisessa vaiheessa voit määritellä miltä toiminnan alueelta Vammaiskorttikohteita haet esim. urheilu-, matkailu- tai kulttuurikohde. Kolmannessa vaiheessa voit rajata hakutulosta erilaisin esteettömyyteen liittyvin määritelmin. Palveluntarjoajille yhtenäinen kortti mahdollistaa palveluiden kehittämisen. Vammaiset ihmiset voidaan kortin avulla huomioida palveluissa paremmin.
 Vammaiskorttia on kehitetty Suomessa Euroopan unionin Perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuusohjelman tuella vuosina 2016-2017. Kehittämistyössä on ollut mukana laaja joukko vammaisjärjestöjä, palveluntarjoajia, Sosiaali- ja terveysministeriö, Kela sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Vammaiskortin toimeenpanon koordinoinnista vastaa Kehitysvammaisten Palvelusäätiö. Vuodesta 2018 lähtien kehittämistyötä tukee STEA Veikkauksen tuotoista.

 EU:n Vammaiskortti Suomessa:
 puh. 0207 713 530
 vammaiskortti@kvps.fi
 facebook.com/vammaiskortti
 twitter.com/vammaiskortti
 instagram.com/vammaiskortti
 Vammaiskortti You Tubessa
 www.vammaiskortti.fi

 Lähteet: 
 www.vammaiskortti.fi
 www.kela.fi/vammaiskortti


OULUN SEURAKUNNAT TIEDOTTAA

Tervehdys Oulun seurakunnista!  Olet tervetullut näkövammaisten ja läheisten kokoontumisiin. 

Näköpiiri

Näköpiiri kokoontuu tiistaisin 10.4., 24.4. ja 8.5. klo 13:00
Keskustan seurakuntatalolla, Isokatu 17, 2. kerros, pieni sali.
Ohjelmaa, jutustelua, kahvittelua. Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen seurakuntatalon pääoven läheisyydessä.  Takseilla tulo Asemakatu 6:n puolelta. 
 
Raamattu- ja keskustelupiiri

Raamattu- ja keskustelupiiri kokoontuu torstaina 5.4., 19.4. ja 3.5. klo 13:00
Caritas-kodilla, 1. krs neuvotteluhuone, Kapellimestarin katu 2.
Luemme Raamattua, keskustelemme ja kahvittelemme.  Opasystävä on vastassa klo 12:30 alkaen Caritas-kodin pihalla pääoven läheisyydessä.

Kokoontuminen näkövammaisten läheisille

Kokoontuminen näkövammaisten läheisille keskiviikkona 11.4. klo 17.30
Vanhassa pappilassa, Jössensalissa, Asemakatu 6.
Tule vaihtamaan kokemuksia ja kahvittelemaan. 
                                                       
Kausiesitteemme löydät Oulun seurakuntien nettisivuilta osoitteesta http://www.oulunseurakunnat.fi/apua-ja-tukea/erityisryhmille/nakovammaiset

Tavoitat meidät myös Facebookista osoitteessa https://www.facebook.com/NakovammaistyoOulunseurakunnat/

Olen käytettävissä luottamuksellisia keskusteluja ja sielunhoitoa varten. Voimme keskustella puhelimitse tai sopia tapaamisesta kodissasi tai työ-huoneellani.  Jos en vastaa puheluusi, jätä viestiä vastaajaan niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Puhelinpäivystys on torstaisin klo 9:00–11:00.

Näkövammaistyön diakoniatyöntekijä
Anne Kellokumpu p.050 4305 178
s-posti: anne.kellokumpu@evl.fi
Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 3 kerros, Diakoniset erityispalvelut


ESTEETTÖMYYSKOORDINAATTORI

Olen Jaana Solasvuo, Oulun kaupungin uusi esteettömyyskoordinaattori. Aloitin työni maaliskuun alussa. Tehtävänäni on koordinoida esteettömyyden edistämistä ja toteuttamista kaupungissa. Toimipaikkani on ympäristötalossa, sen kolmannessa kerroksessa.

Esteettömyys on minulle tuttua: työskentelin nelisen vuotta Turun seudun esteettömyysasiamiehenä. Esteettömyys on minulle myös tärkeää, sehän hyödyttää meitä jokaista. Erilaiset vammaisjärjestöt ovat työssäni tärkeitä
yhteistyökumppaneita. Toivonkin voivani työni kautta edesauttaa erilaisten ihmisten pärjäämistä tässä yhteiskunnassa. Lisäksi toivon, että saisin vammaisjärjestöistä taustatukea esteettömyyden edistämiseen ja asenteiden muokkaamiseen nykyistä
paremmiksi erilaisuutta ja vammaisuutta kohtaan.

terveisin
Jaana Solasvuo
esteettömyyskoordinaattori
p. 040- 653 5829
jaana.solasvuo@ouka.fi

Jaana tulee keskustelemaan uusista esteettömyysmääräyksistä Yhdistyksentoimistolle 19.4. klo 16, tilaisuus on yhdistyksen jäsenille avoin. Ilmoittautumiset toimistolle!


KERHOTOIMINTA

Iin kerho

 Iin näkövammaisten kerho kokoontuu kerran viikossa perjantaisin klo 9:15-11:45 Nätteporin taideluokka, Puistotie 1. Kerhon vetäjänä toimii Pirjo Rikkinen. Lisätietoja voi kysellä Jorma Laurilta puh. 0400 742 529. Tarkempaa tietoa löytyy kansalaisopiston esitteestä (Näkövammaisten piiri).

 Kevään 2018 kerhopäivät:
 13.4. / 20.4. /27.4. / 4.5.


Kalajoen kerho

 Kalajoen näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodilla ja siellä Artos-Sali, nuortenpuoli. Kokoontumisaika klo 12-14 kuukauden viimeinen tiistai.

 Kevään kerhopäivät:

 24.4.
 29.5. on retkipäivä.
 Lisätietoja voi kysyä Else Sunilta puh. 040 552 8878.


Kuusamon kerho

 Kuusamon näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntatalon pienessä salissa joka toinen tiistai klo 13-14:30. Kuusamon yhteyshenkilönä toimii Nanni Aikio, puh. Puh. 040 753 0611. Lisätietoja voi kysyä myös seurakunnasta Anne Vanttajalta 050-591 3441

 Kevään kerhopäivät: 17.4.


Nivalan kerho

 Näkövammaisten kerho kokoontuu Nivalan seurakuntakodissa kerran kuukaudessa maanantaisin klo 11.00-12.30

 Kevään 2018 kerhopäivät 18.4 ja 9.5
18.4 keskiviikkona Yhteinen retki Hopeaiän-kerhon kanssa
9.5 Kerhojen päätös

Nivalan yhteyshenkilö on vaihtunut 19.2. Uutena yhteyshenkilönä on aloittanut Leena Arvola Nivalasta.

Tervetulleeksi sinut toivottaa!
Terttu Järviluoma, diakonissa, 040-5325570 ja
Leena Arvola, yhteyshenkilö, 040-5788593

 LISÄKSI:
 Nivalan näkövammaisten kuntosalivuoro Päiväkeskuksessa aina maanantaisin 13.30-15.00
Oulaisten kerho

 Oulaisten näkövammaisten kerho kokoontuu vuonna 2018 seuraavasti:
 1.5. vietämme vappua munkkeja ja simaa siemaillen
 5.6. / 7.8. / 4.9. / 2.10. / 6.11.
 4.12. jouluruokailu

 Kokoontuminen on Penttilän talossa klo 12, Oulaistenkatu 52.
 Kerhon puhelinnumero on 044 3063090


Porinakahavila Oulusa

 Porinakahavila Oulusa kokoontuu Linnankadun toimintakeskuksessa. Tuttuun tapaan juodaan pullakahvit, poristaan kuulumiset, kuunnellaan vierailijan esitys ja pidetään omat arpajaiset. Kerho alkaa klo 13, ellei toisin ole ilmoitettu.


Kevätretki Hailuotoon 18.5.2018. 

 Ohjelmassa tutustuminen Hailuodon kirkkoon, ruokailu seurakuntakodilla, vierailu Rantasuomelan lammastilalla ja Hailuodon Panimossa. Lähtö klo 9.00 linja-autoaseman tilausajolaiturista ja arvioitu paluuaika samaan paikkaan noin klo 16.00. Retken hinta on 22 € sisältäen kyydin, ohjelman ja lounaan. Varaa mukaasi tasaraha. Oma opas mukaan, oppaan retkimaksu jää itse maksettavaksi.  Ilmoittautumiset ruokavalioineen 8.5. mennessä Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n toimistoon p. (08)3115653 tai s-postiin yhdistys@ppnry.net Erillistä retkikirjettä ei lähetetä. Järjestäjinä Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry ja Oulun seurakuntien näkövammaistyö.
 Kevään porinat:
 11.4. Yhteislaulua ja porinointia
 18.5. Yhteinen kevätretkipäivä seurakunnan kanssa

Pyhäjärven kerho

 Pyhäjärven näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti Lähimmäisen kammarissa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 14 alkaen.
 Lisätietoja voi kysellä Rainer Kyyröseltä puh. 0400 513 082 tai diakoni Minna Heinoselta puh. 040 511 8674.  Tervetuloa!
Raahen kerho

 Raahen näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.30 palvelukeskus Kotirannassa ellei toisin ilmoiteta jäsentiedotteessa tai yhdistyksen nettisivuilla. Lisätietoja saa Marja-Leena Hiltuselta puh. 045 842 7688.
 Kevään kerhopäivät ovat: 2.5. / 6.6. / 4.7. / 1.8. / 5.9. / 3.10. / 7.11.

Reisjärven kerho

 Reisjärven näkövammaisten kerho kokoontuu kerran kuukaudessa, kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Väinölässä, osoite Rönöntie 15, klo 12-15.
 Vetäjänä toimii Juha Haajo puh. 0400 772 349.

 Kevään kokoontumisajat: 2.5. ja 6.6.
 Muutoksista pyritään ilmoittamaan hyvissä ajoin.
 Tervetuloa!


Vaalan kerho

 Vaalan näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaisin kerran kuukaudessa klo 12 Karpalokodin kerhohuoneella. Lisätietoja antaa Aune Sallila puh. 040 578 4372

 Kevään kerhopäivät ovat: 7.5. / 6.8. / 3.9. / 1.10. ja 5.11.

Ylivieskan kerho

Kerho kokoontuu pääsääntöisesti kuukauden kolmas maanantai klo 13-15 seurakuntakoti Mariassa.

Ylivieskan toukokuun kerhopäivä poikkeuksellisesti keskiviikko 16.5. klo 13.00
paikka Puuhkalan museo. Tervetuloa pienelle kevätretkelle kuulemaan Ylivieskan historiaa.

Kevään kerhopäivät: 16.4. / 16.5.
  Kerhon yhteyshenkilönä toimii Pirkko Malm puh. 044 017 0957 sekä Satu Similä Ylivieskan seurakunnalta puh. 044 711 8628
Ylivieskan käsityöpiiri

Kokoontuminen seurakuntakoti Marjassa klo 10-15
Kevään 2018 kerhopäivät ovat:
11.4. / 23.5.
 
Tule rohkeasti mukaan ja ideoidaan yhdessä mitä kivaa ja hauskaa saamme kevään aikana tehtyä. Ilmoita tulostasi viimeistään aina saman viikon maanantaina.
Ruokailu mahdollisuus hinta 6.50€
Sinut Lämpimästi tervetulleeksi toivottaa
Pirkko, puh. 044-0170957
pirkko.malm@kotinet.com

Kuntosalivuoro näkövammaisille

Palvelukeskus Kotikartanossa on joka torstai klo 13- 14. Lisätiedot Pirkolta
Musapiiri

Kuukauden ensimmäinen perjantai klo 16. Lisätiedot ja Ilmoittautuminen Silpa Elinalle
puh. 045 8430854


TAPAHTUMAKALENTERI

Huhtikuu

11.4. Porinakahavila Oulusa klo 13
11.4. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15
13.4. Iin kerho klo 9:15-11:45
16.4. Ylivieskan kerho klo 13-15
16.4. Sähköposti ja postirobotti tutuksi 16. -17.4.
17.4. Kuusamon kerho klo 13-14:30
18.4. Nivalan kerho klo 11
19.4. Marttalan ruokakurssit klo 10-13
19.4. Esteettymyyskoordinaattorin tilaisuus Yhdistyksen toimistolla klo 16
20.4. Iin kerho klo 9:15-11:45
20.4. Maalipallo on Road klo 14-18
21.4. Windows 10 käyttöjärjestelmän oma sähköposti käyttöön klo 10-16
23.4. Tietotukipäivystys, Mac tietokoneen esittelyä 23.5. klo 17:30-19:30
24.4. Kalajoen kerho klo 12-14
25.4. Kädentaidot iltapäivä toimistolla klo 15-19
26.4. Kirjastopalvelu klo 13-15
26.4. Keilailu klo 14, Oulun Keilahalli
27.4. Iin kerho klo 9:15-11:45
27.4. Teatteriesitys Näkymätön Lapsi, Oulun Teatteri klo 19

Toukokuu

1.5. Oulaisten kerho klo 12
2.5. Raahen kerho klo 13:30
2.5. Reisjärven kerho klo 12-15
3.5. Sääntömääräinen Kevätkokous Liminganlahden Luontokeskus
4.5. Iin kerho 9:15-11:45
7.5. Vaalan kerho klo 12
9.5. Nivalan kerho klo 11
15.-16.5 Betonityökurssi Reisjärvellä
16.5. Ylivieskan kerho klo 13-15
17.5. Marttalan ruokakurssit klo 10-13
17.5. Klubi 1863 klo 17-19
17.5. Konsertti Meri, Madetojan Sali klo 19
18.5. Seurakunnan ja Porinakahavilan yhteinen retkipäivä
23.5. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15
29.5. Kalajoen kerho, retkipäivä.
30.5. Kirjastopäivä klo 13-15
30.5. Kädentaidot iltapäivä toimistolla klo 15-19

Kesäkuu

5.6. Oulaisten kerho klo 12
6.6. Raahen kerho klo 13.30
6.6. Reisjärven kerho klo 12-15
15.6.-17.6. Kesäpäivät Kuopiossa

Heinäkuu

4.7. Raahen kerho klo 13:30

Syksy

1.8. Raahen kerho klo 13:30
6.8. Vaalan kerho klo 12
7.8. Oulaisten kerho klo 12
11.8. Likkojen Lenkki
3.9. Vaalan kerho klo 12
4.9. Oulaisten kerho klo 12
5.9. Raahen kerho klo 13:30
1.10. Vaalan kerho klo 12
2.10. Oulaisten kerho klo 12
3.10. Raahen kerho klo 13:30
5.11. Vaalan kerho klo 12
6.11. Oulaisten kerho klo 12
7.11. Raahen kerho klo 13:30
4.12. Oulaisten kerho klo 12, jouluruokailu