ke­sä­kuu 2018

JÄSENTIEDOTE, kesäkuu 2018

Yhteystiedot

Toimiston puhelinnumero: 08 311 5653
Osoite: Linnankatu 32, 90100 Oulu
Sähköposti: yhdistys@ppnry.net
Internetsivut: ppnry.net
Facebooksivut: facebook.com/ppnry

Tietoa äänitteestä

 Jäsentiedotteemme voi saada äänitteenä tai sähköpostilla. Paperiversion saa vain yhdistyksemme toimistolta. Yhdistyksemme tiedotteet löytyvät myös nettisivuilta.
 Jäsentiedotteen on koonnut Sanna Halonen ja Leena Vallo.


TIEDOTTEEN SISÄLTÖ

Toimisto tiedottaa:
 - Toimiston aukiolo
NKL:n ja jäsenyhdistysten yhteisrekisterin tietosuojaseloste
ICT palvelu
 - Pienryhmäohjaukset
- Ilmoittautuminen kurssille
- Kirjastopalvelu
- I C T-neuvola = yksilöllistä neuvontaa asiakkaille
Virkistystoiminta
-Syksyn näytelmät ja viihdekonsertit
Käsityö
 - Kädentaidot iltapäivä
Naiset
 - Likkojen Lenkki
Liikunta
 - Lähde Luontoretkelle!
 - Ou-La-Ka
Klubi 1863
NKL Daisy-kuuntelulaitepalvelu ja Polar Print Oy esittäytyy toimistolla 12.9.
Pistekirjoituskurssi
Oulun Seurakunnat tiedottaa
Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote kesäkuu 2018
Kerhotoiminta
Tapahtumakalenteri

Ilmestymisaikataulu

 Materiaalit jäsentiedotteeseen on toimitettava viimeistään ilmestymistä edeltävän viikon keskiviikkoon mennessä osoitteeseen yhdistys(at)ppnry.net. Elokuun materiaali on toimitettava 8.8. mennessä. Tiedote ilmestyy viikolla 33.


TOIMISTO TIEDOTTAA

Toimiston aukiolo

Linnankatu 32:ssa on alkanut 4.6. katonmaalaus, toimistoon kulku on merkitty huomionauhoin. Kehotamme suurta varovaisuutta! Tarvittaessa soittakaa toimistolle jos saapuessanne tarvitsette apua! Maalaus kestää kahdesta kolmeen viikkoa.

Yhdistyksen numerossa vastataan maanantaista torstaihin klo 12 - 15 välisenä aikana, perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Matkapuhelinnumeroihin vastataan aina, kun se on mahdollista. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 - 15.
Toimisto on kiinni 22.6-31.7.2018.

ICT -PALVELU

Pienryhmäohjaukset

Kahden päivän kurssit ovat maanantaisin klo 10-16 ja tiistaisin klo 9-15 jos toisin ei mainita. Yhden päivän kurssit alkavat yleensä klo 9 ja iltaohjaukset klo 17:30. Aikoja voidaan tarvittaessa muuttaa kurssilaisten liikenneyhteyksien mukaan.
Paikka: PPN ry:n toimintakeskus.


iOS-kurssi 27.8. klo 10-16

Kurssin tarkempi aihe ja syksyn tulevia muita kursseja elokuun jäsentiedotteessa.

Ilmoittautuminen kursseille

Kurssi-ilmoittautumisia vastaanotetaan toimiston numerossa.
Lisätietoja kursseista antaa Leena Vallo
Puh. 044 0400 694
Sähköposti: leena.vallo@ppnry.net
 
Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan (omavastuuosuus 18 %, vähintään 10 €) sekä majoitus. Muilta alueilta tulevat kurssilaiset maksavat itse majoitus- ja matkakulunsa. Kurssimaksu sisältää oppimateriaalin, lounaan ja päiväkahvit (ei iltaohjaus).

Kirjastopalvelu
Seuraavat kirjastopalvelut pidetään 19.6. ja 15.8. klo 13-15

Kirjastopalvelussa haemme yhdessä kirjoja ja lataamme ne sopivaan muotoon kuunneltaviksi. Sinun ei siis tarvitse osata hakea niitä, eikä sinulla tarvitse siis olla omaa tietokonetta. Sinulla pitää kuitenkin olla Celian verkkotunnukset. Tapahtuma on ilmainen, ei sisällä kahvitarjoilua eikä siihen tarvitse ilmoittautua! Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus.
Tervetuloa!

ICT -neuvola

ICT-neuvolasta saat henkilökohtaista neuvontaa tarvitsemasi laitteen tai ohjelman käyttöön. Varaa aika Leenalta. Toiminta on STEA:n rahoittamaa järjestölähtöistä auttamistyötä eli sinulle maksutonta.

ICT-kursseja maakuntiin

Tarvitsetko apua puhelimen käytössä, ATK-asioissa tai tuottaako tabletti ongelmia. Ota yhteyttä ICT-kouluttajaamme Leena Valloon Puh. 044 0400 694 tai sähköpostitse leena.vallo@ppnry.net järjestetään yhteinen koulutushetki kivalla porukalla lähellä Sinua!


VIRKISTYSTOIMINTA

Syksyn näytelmät ja viihdekonsertit Oulun teatterilla

Tarjolla niin Röyhkää ja Kurkelaa kuin Milleriä ja Kansallisoopperaakin
Syksyn ohjelmistossa on kaksi Ouluun linkittyvien muusikoiden viihdekonserttia, ensin Kauko Röyhkän konsertti syyskuussa ja ystävysten Johanna Kurkela ja Johanna Iivanainen yhteiskonsertti joulukuussa. Mahdollisuus on nähdä myös Kansallisoopperan ja -baletin vierailuesityksiä syyslomaviikon koko perheen esityksissä. Näytelmäohjelmistossa ovat perinteiseen tapaan syksyn uutuusnäytelmät, ensin Arthur Millerin klassikkonäytelmä Näköala sillalta lokakuussa ja Sirkku Peltolan Ihmisellinen mies tammikuun 2019 puolella. Peltola tunnetaan aiemmista menestysnäytelmistään, mm. Suomenhevonen. Marraskuussa tarjoutuu harvinainen tilaisuus nähdä näyttelijälegenda Pekka Laiho vielä kerran elävänä ja livenä näyttämöllä.
Nyt siis kannattaa laittaa esitykset ilmoittautumisaikoineen kalenteriin. Esitysten perustiedot on listattu tähän alle ja tarkempaa tietoa niistä ja ilmoittautumiskäytännöstä löydät tiedotteesta tämän osion loppupuolelta.

Kauko Röyhkä ja the Boots levynjulkistuskiertueella
*Lauantaina 15.9. klo 19 Suurella näyttämöllä.
*Ilmoittautumiset 14.8. mennessä.
*Liput 22 ja 17,50 euroa.
*Kesto 2 t. väliajalla

Arthur Millerin klassikkonäytelmä Näköala sillalta
*Lauantaina 13.10. klo 19 Suurella näyttämöllä.
*Ilmoittautumiset 12.9. mennessä.
*väliaika, kesto tarkentuu, vähintään 2 t.

Kansallisbaletin ja -oopperan vierailunäytökset syyslomaviikolla

Tuhkimo -miniooppera
*torstaina 25.10 klo 11 Pienellä näyttämöllä.
Ilmoittautumiset 24.9. mennessä
*Koko perheen näytös.
*Kesto puoli tuntia.
*Vapaaliput, saatavana rajoitetusti!

Taikurin hattu -baletti
*Tove Janssonin Muumi-romaanin pohjalta sovitettu koko perheen baletti
*Lauantaina 27.10. klo 14 Suurella näyttämöllä.
*Ilmoittautumiset 26.9. mennessä.
*Kesto 45 min, ei väliaikaa
*Liput 35, 32,50 ja 24 euroa

Näyttelijälegenda Pekka Laiho vierailee: Ylpeys-monologi
*Lauantaina 17.11. klo 19 Pikisalissa.
*Ilmoittautumiset 16.10. mennessä.
*Liput 24 euroa.
*Kesto 1 t 20 min, ei väliaikaa

Gemini - Johanna Kurkelan ja Johanna Iivanaisen yhteiskonsertti
*Sunnuntaina 2.12. klo 15 Suurella näyttämöllä.
*Ilmoittautumiset 1.11. mennessä.
*Liput 38 euroa.
Kesto 1 t. 50 min. väliajalla

Sirkku Peltola: Ihmisellinen mies.
*Lauantaina 19.1.2019 klo 19 suurella näyttämöllä.
* Ilmoittautumiset 18.12. mennessä.
*Liput 28, 26 ja 17,50 euroa.
*Kesto väh. 2 t, tarkentuu myöhemmin.

Miten ilmoittaudun?

Ilmoittautumiskäytäntö on tuttu ainakin sinfoniakonserttikävijöille. Sitovat ilmoittautumiset tehdään minulle eli Jarkko Laurille puhelimitse numeroon 040 716 4352 tai sähköpostitse jarkko.a.lauri@gmail.com. Jätäthän yhteystietosi. Kuittaan varauksen saaduksi.
Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon puoli tuntia ennen näytöstä teatterin ala-aulan sohvaryhmien luona. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.
Välttämättä muissa kuin suuren näyttämön näytännöissä ei ole numeroituja paikkoja mutta näkövammaisille pyritään varaamaan paikat eturivistä, jotta näkeminen onnistuisi parhaiten.
Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi.
Pyörätuolista ja erityisvaatimuksista tulee ilmoittaa varauksen yhteydessä, koska se vaikuttaa istumapaikkaan ja kulkujärjestelyyn.
Teatterissa tavataan!

Esitysten tarkemmat kuvaukset

Kauko Röyhkä & The Boots

Kauko Röyhkä on pitkän linjan kirjailija ja rockmuusikko, joka on vuodesta 1980 lähtien ärsyttänyt, järkyttänyt ja ihastuttanut Suomen kansaa monipuolisilla lauluillaan ja romaaneillaan.
Nyt Röyhkä saapuu The Boots -yhtyeensä kanssa Ouluun juhlistamaan uuden Kauko Röyhkä & The Boots -albumin julkaisua. Edellinen yhteinen albumi ”Etelän peto” julkaistiin 2014.
Yhtyeessä soittavat Röyhkän lisäksi Nartusta tuttu kitaristi Jarmo Heikkinen, hänen veljensä pystybasisti Pete Heikkinen, sekä Jarmo Heikkisen poika Jesse, joka soittaa toista kitaraa. Rumpalina on Rape Raappana ja taustoja laulaa Dimitra ”Dimi” Salo. Eri kokoonpanoilla 80-luvulta asti toiminut The Boots on rouhea blues-yhtye, joka on julkaissut useita levyjä.
 
Näköala sillalta

Eletään 1950-luvun Brooklynissä, New Yorkissa. Satamatyöläinen Eddie Carbone asuu vaimonsa ja orvoksi jääneen sukulaistytön Catherinen kanssa. Eddie lupaa majoittaa vaimonsa serkut Marcon ja Rodolphon, jotka tulevat laittomasti maahan työn ja paremman elämän toivossa.
Eddie vahtii ja kohtelee pian 18-vuotiasta Catherinea huolestuttavan ylisuojelevasti. Hänen tunteensa tyttöä kohtaan ovat kehittyneet syvemmiksi kuin hän itsekään suostuu myöntämään. Kun Catherinen ja Rodolphon välille syntyy romanttista kipinää, Eddien maailma romahtaa, ja kunniallisen miehen perikuva ajautuu kunniattomaan tekoon.
Rakastetun Arthur Millerin Näköala sillalta on intohimodraama, jossa kulttuuriset erot, sosiaalinen eriarvoisuus, kielletyt tunteet ja ylpeys törmäävät. Se on häkellyttävän ajankohtainen ja inhimillinen tarina hyvistä ihmisistä, jotka ajautuvat peruuttamattomiin tekoihin.
Arthur Millerin tuotantoa on esitetty edellisen kerran Oulun teatterissa 2013, kun suurella näyttämöllä nähtiin näytelmä Kauppamatkustajan kuolema.

Tuhkimo

Sisaret lähtevät tanssiaisiin tavoittelemaan prinssin suosiota, mutta Tuhkimo jätetään kotiin imuroimaan - äitipuoli nimittäin toivoo, että prinssi tulisi heille jatkoille. Onneksi taikahuilu loihtii Tuhkimolle upean iltapuvun, ja pian juhlaväki saa ihmetellä lasikengissä tanssivaa salaperäistä kaunotarta.
Tuttu tarina alistetun Tuhkimon ja ilkeiden sisarten suhteesta nähdään nyt Rossinin hersyvien sävelten tahdittamana hilpeän ajankohtaisena puolen tunnin oopperana. Rossinin ooppera La Cenerentola esitetään kahden muuntautumiskykyisen laulajan, kahden näyttelevän soittajan ja ilmeikkäiden nukkehahmojen voimin. Tämä hyväntuulinen lyhytooppera sopii kaikille!
 
Muumipeikko ja taikurin hattu

Hittibaleteistaan tunnettujen Kenneth Greven ja Tuomas Kantelisen Muumipeikko ja taikurin hattu on hurmannut jo Japanin ja Helsingin tutulla tarinalla salaperäisestä taikurin hatusta.
Kevään tullessa Muumilaakson väki herää talviuniltaan ja tekee kevätvalmisteluja. Pikku Myy löytää silinterihatun, johon liittyykin taikuutta. Nipsu löytää suuren rubiinin puutarhasta, mutta yllättäen kaunis päivä muuttuu harmaaksi ja koleaksi, kun jäätävä Mörkö saapuu Muumilaaksoon ja haluaa saada rubiinin itselleen. Muumimamma saa Mörön lähtemään, mutta pian paikalle saapuu toinen vierailija: musta pantteri, hattuaan ja rubiiniaan etsivän taikurin lemmikki. Taikuri löytää kadottamansa omaisuuden Muumilaaksosta ja sen kunniaksi järjestetään suuret juhlat!
Tove Janssonin romaaniin pohjautuva baletti vie katsojat Muumilaaksoon, jossa oudon hatun ilmaantuminen aiheuttaa kummallisia asioita. Muumiperheen mukana tarinassa nähdään mm. Nipsu, Nuuskamuikkunen, Niiskuneiti, Pikku Myy ja Mörkö. Muumipeikko ja taikurin hattu soveltuu mainiosti koko perheen katsottavaksi, sillä esitys on kestoltaan vajaan tunnin pituinen. Vähän pienemmätkin katsojat jaksavat seurata tuttujen hahmojen kuljettamaa tarinaa. Jännitystä esitykseen tuovat kuitenkin mm. hämärässä paikalle saapuva Mörkö ja taikurin salaperäinen pantteri, joten teos saattaa olla liian jännittävä herkimmille pikkukatsojille.
Muumipeikko ja taikurin hattu -baletti toteutetaan Agency Northin ja Moomin Charactersin luvalla.

Pekka Laiho monologissa Ylpeys

Mitä tapahtuu, kun mies, jonka elämästä ei ole puuttunut huippuhetkiä eikä katastrofeja, joutuu 75-vuotiaana viimeistä kertaa toden teolla tekemään tiliä itsensä, tekemisensä ja tekemättä jättämistensä kanssa? Miten kalliisti voi joutua maksamaan siitä, ettei ole myöntänyt todellisia tunteitaan, edes itselleen?
Pekka Laiho muistetaan viime vuosilta Albert Camus’n Putoamisesta (Teatteri Jurkka, 2015) ja Pasi Lampelan Kenraalista ja Casanovasta (HKT, 2016). Nyt veteraaninäyttelijä yllättää jälleen; hän on kirjoittanut luihin ja ytimiin menevän yhden miehen näytelmän Veikko Antero Lajusenniemen matkasta läpi koko sodanjälkeisen Suomen.
Koskaan ei ole liian myöhäistä.

Iivanainen - Kurkela: Gemini

Kahden Johannan ystävyys sai alkunsa yhteisellä keikalla noin kymmenen vuotta sitten. Yhdistäviä tekijöitä heille löytyi nopeasti: musiikki, huumori, harrastukset sekä mm. utelias ja seikkailunhaluinen elämänasenne.
Sattumoisin näillä kahdella Johannalla on yhdet Suomen rakastetuimmista lauluäänistä. Iivanainen-Kurkela ”Gemini” kiertueella he laulavat ystävälle, ystäville, yhdessä, ja erikseen.
Esitettävien kappaleiden luetteloon kirjautuu nuoruudet, rakkaudet, intohimot, ja myös luonnollisesti molempien omien ääniteurien kohokohdat.
Suomalaisten jazz-laulajien kärkinimiin kuuluva Johanna Iivanainen on äänenä noin kolmellakymmenellä eri äänitteellä. Hänen viimeisin soolo-albumi on folk-sävytteinen Mustarastas Laulaa (2013). Suurelle yleisölle Iivanainen on tuttu SuomiLOVE televisio-ohjelman toisena pääsolistina.
Johanna Kurkela nähtiin edellisen kerran konserttilavoilla vuonna 2016 menestyksekkään Ingrid -albumin (2015) jälkeen. Viime vuoden Kurkela on mm. valmistellut uuden Auri -yhtyeensä maaliskuussa julkaistavaa debyyttialbumia. Hänen uransa tunnetuimpiin kappaleisiin kuuluvat mm. Rakkauslaulu, Kuolevainen, Sun särkyä anna mä en, sekä Ainutlaatuinen.

Ihmisellinen mies

Ihmisellinen mies on lämminhenkinen ja koskettava tarina hyväntahtoisesta, kiltistä ja vähän raasusta Raine Kukkiasta, joka on elämässään suurten muutosten keskellä.
Tasaista, mukavaa elämää elänyt Raine on irtisanottu pitkäaikaisesta henkilöstösihteerin työstään ja vuosikymmeniä kestänyt avioliittokin on päättynyt eroon. Eron myötä suuri omakotitalo tomaattiviljelyksineen on jäänyt ex-vaimolle ja hänen uudelle puolisolle.
Lähentääkseen suhdettaan poikaansa ja teini-iän kynnyksellä kipuilevaan lapsenlapseensa, Raine päättää muuttaa lähelle poikaa ja pojan perhettä, ja saa uuden työn pölyimurimyyjänä. Raine päätyy pieneen, vaatimattomaan vuokrayksiöön, jonka vuokraisäntä on yksinäinen, kaljaan menevä, mutta hyväntahtoinen mies.
Kuusissakymmenissä oleva Raine on vaatimaton, pienieleinen mies, joka ei pidä itsestään suurempaa meteliä, vaan pyrkii voittamaan elämänsä vastoinkäymiset positiivisella asenteella, nöyryydellä ja ahkeruudella. Avulias ja kiltti Raine laittaakin muut ja muiden huolet ja ongelmat omiensa edelle, jättäen ympärilleen ja läheisiin ihmisiin itseään suuremman jäljen; positiivisen asenteen, halun elää ja vahvistua, kasvaa ja jurottaa sekä lentää kun on lentoaika.
Sirkku Peltolan Ihmisellinen mies naurattaa ja itkettää. Tarina kuvaa hienosti, myötätuntoisesti ja huumorintajuisesti pientä ihmistä tämän päivän maailman suurten muutosten kourissa. Huumorilla sävytetty tarina koskettaa ja tarinaan sekä sen henkilöihin on katsojan helppo samaistua. Ihmisellinen mies kertoo ihan tavallisista, uskottavista ihmisistä, tavallisten ongelmien edessä, mutta se osuu syvemmälle kuin olisi ehkä arvannutkaan.
Ihmisellinen mies on läheinen sukulainen Arthur Millerin Kauppamatkustajan kuolema -näytelmälle, jota esitettiin Oulun teatterissa 2013. Sirkku Peltolan teksteistä teatterin lavalla on aiemmin esitetty menestyksekkäästi näytelmät Suomen hevonen (2007) ja Yksiöön en äitee ota (2014).
(Lähde: Oulun teatteri)


KÄSITYÖ

Kädentaidot iltapäivä 29.8.2018 klo 14-17.30

Seuraavat kokoontumiset 27.9 / 31.10 / 28.11 / 12.12
 
 Kädentaidot iltapäivät jatkuu jälleen syksyllä! Huomaa uusi kellonaika.
 Paikkana on yhdistyksen toimintakeskus ja vetäjänä Airi Virkkala.
 Ilmoittautuminen viimeistään 23.8. yhdistyksen toimistolle.

 Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien jäsenten matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan yli 10€ menevältä osalta.
 TERVETULOA!


NAISET

Likkojen Lenkki

Lähdetään porukalla liikkumaan Likkojen Lenkille elokuussa. Näkövammaisella on mahdollisuus saada näkevä avustaja mukaan ilmaiseksi.

Likkojen Lenkki järjestetään 11.8.2018. klo 11.30 - 17 Oulussa jo 8. kerran, Raatin Stadionilla
Oulun Likkojen Lenkki on vuodesta 2011 järjestetty, naisille suunnattu liikuntatapahtuma, jossa naisenergia, liikunta ja viihde kohtaavat ainutlaatuisella tavalla. Upeiden lenkkimaastojen ja kahden eripituisen reitin lisäksi vaihtoehtona on osallistua ohjattuihin liikuntatunteihin tapahtuma-alueella tai Rock the City -kaupunkiseikkailuun. Osallistujia palvelee laaja Tapahtumatori tuote-esittely- ja myyntipisteineen. Tapahtuman päättää LenkkiPiknik.

Lippujen hinnat:
 34€ aikuinen
 31€ eläkeläinen
 27€ opiskelija
 22€ 7-15 vuotiaat
Osallistumismaksu sisältää:
Sisäänpääsy Suomen Parhaaseen Naisten Tapahtumaan ja huippuviihdettä!
• Lenkkieväspaketti
• Tapahtumatori tulvillaan tuote-esittelyä ja yhteistyökumppaneidemme huipputarjouksia
• Varusteiden vaihto- ja peseytymistilat sekä tavara- ja vaatesäilytys (1 e)
• Juomapisteet ja esiintyjät reitin varrella
• Ensiapupiste tapahtuma-alueella

Tänä vuonna lipun hintaan ei kuulu Lenkki paitaa, mutta yhdistys sponsoroi Lenkkeilijöitä omenanvihreän värisellä teknisellä T-paidalla, jonka selkään tulee Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry logo. Ilmoitathan siis toimistolle myös paidan koon ja otatko Lady-fit - vai suoran mallin!
Ilmoittautuminen viimeistään 14.6. yhdistyksen toimistolle.

LIIKUNTA

Lähde luontoretkelle!

PSK-Aikuisopiston luonto- ja sotealan opiskelijat järjestävät näkövammaisille asiakkaille luontoretken 28. kesäkuuta. Opetusaiheena on erityisryhmien ohjaaminen luonnossa. Etsimme 6-7 asiakasta, jotka ovat valmiita luontoilemaan ja auttamaan opiskelijoita oppimaan, miten näkövammaisia parhaiten ohjataan luonnossa.

Lähdemme liikkeelle Oulusta klo 12 bussilla. Tarkempi lähtöpaikka selviää tuonnempana ja siitä tiedotetaan ilmoittautuneille lähempänä tapahtumaa. Paluu Ouluun on klo 16.

Kohteenamme on Koitelinkoski Kiimingissä. Kiertelemme luontopolkuja ja aistimme luontoa. Keittelemme nokipannukahvit ja-teet ja paistamme nuotiomakkarat. Keskustelemme ja jaamme kokemuksia. Mukanamme on myös kokemuskouluttaja Katja Lauri.

Lämpimästi tervetuloa!

Ilmoittautumiset retkelle sähköpostilla osoitteeseen tiina.rahko@psk.fi Ilmoitathan erikoisruokavaliosta!

Ystävällisin terveisin

Tiina Rahko
FM, Keruutuotetarkastaja
Kouluttaja (luonto- ja ympäristöala)
PSK-Aikuisopisto
Kansankatu 47 B, 3. krs., 90100 Oulu
p. 044 3120 795
tiina.rahko@psk.fi
www.psk.fi


OU-LA-KA

Oulaka Kolarin Ylläksellä pe-su 31.8.-2.9.2018
Hotelli: Lapland Hotels Äkäshotelli
Majoitus päärakennuksen Standard-hotellihuoneissa, joissa suihku/Wc tai
päärakennuksen vieressä sijaitsevissa saunallisissa, hyvin varustelluissa
huoneistoissa, joissa on olohuone-keittiö sekä 1-2 makuuhuonetta.

Hinta 2 vrk
2-hengen huoneessa: 124€ / henkilö
1-hengen huoneessa: 184€ / henkilö

2 mh:n huoneistossa
124€ / henkilö / 4 henkilöä huoneistossa
140€ / henkilö / 3 henkilöä huoneistossa
110€ / henkilö / 5 henkilöä huoneistossa (5. vuode on sohvalla)

1 mh:n huoneistossa
150€ / henkilö / 2 henkilöä huoneistossa
250€ / 1 henkilö huoneistossa
120€ / henkilö / 3 henkilöä huoneistossa (3.vuode on sohvalla)

Em. hintoihin sisältyy majoitus, aamiainen ja päivällinen. Äkäshotellissa on hotellisaunojen yhteydessä uima-allas, jonka käyttö sisältyy myös hintaan.
Kuljetus:
Oulu-Rovaniemi-Oulu välin matkustamme junalla ja Rovaniemi-Kolari-Rovaniemi välin
matkustamme yhteiskuljetuksella Lapin ja Kainuun yhdistysten kanssa linja-autolla.
Junaliput Oulu-Rovaniemi-Oulu 25,20€ / aikuinen, näkövammainen saa saattajan junaan
ilmaiseksi.
Yhdistys maksaa bussiosuuden jäsenille ja heidän avustajilleen.

Lähtö Rovaniemeltä perjantaina klo 14.45 (IC 711 perillä Rovaniemellä klo 14.40)
Paluu Rovaniemelle sunnuntaina klo 15.18 lähtevälle junalle IC 710
Ilmoittautuminen:
Sitovat ilmoittautumiset 19.6.2018 klo 15 mennessä. Paikkoja on varattu 45 eli 15 per yhdistys. Ilmoittautumiset Yhdistyksen toimistolle 08-3115653 tai yhdistys@ppnry.net

Ohjelma:
Alustavasti ohjelmassa lauantaille Kesänkijärven kierros. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.


KLUBI 1863

Syksyn Klubipäivät 20.9. / 18.10. / 22.11. / 13.12. klo 17-19
Tapaamme yhdistyksen toimistolla Linnankatu 32, ellei toisin mainita.
Klubi1863 on Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n 18 - 63 -vuotiaiden ihmisten oma ryhmä, jossa jaetaan kokemuksia näkövammaisen työikäisen arjesta opiskelusta työelämään ja perhe-elämästä vapaa-aikaan. Ryhmän toimintaan osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla töissä, riittää että olet työikäinen. Olemme itse keskiössä vertaistuen voimalla! Tervetuloa mukaan.

Ilmoitathan Katjalle osallistumisestasi, että osaamme varata riittävän määrän pientä naposteltavaa sekä keittää kahvia ja teetä!
katja.kuusela@gmail.com  tai 040 594 5172.

Pitkämatkalaisille yhdistyksen jäsenille korvataan matkakuluista 10 euroa ylimenevä osa halvimman matkustustavan mukaan, kuitteja vastaan. Matkakuluasioista voi kysyä toiminnanjohtaja Teija Kaikkoselta.


NKL DAISY-KUUNTELULAITEPALVELU JA POLAR PRINT ESITTÄYTYY TOIMISTOLLA 12.9.2018 klo 13-17


Tiedonsaantipalvelut esittelee uusia Daisy-soitin malleja ja Lehtikuuntelu-palvelua alueilla. Tervetuloa tapaamaan meitä yhdistyksen toimistolle, Linnankatu 32, ja tutustumaan uusiin Daisy-soittimiin!

Esittelemme Lehtikuuntelu-palvelua ja miten voit kuunnella Daisy-soittimella näkövammaisten äänilehtiä ilman cd-levyjä ja tietokonetta. Tilaamasi lehdet tulevat suoraan soittimeen ja saat lehtiä luettavaksi jo aamulla heti niiden ilmestyttyä.

Näköpiste Polar Print Oy esittelee apuvälineitä: Mitä avuksi, kun silmälasit eivät enää riitä? Tule katsomaan ja testaamaan ratkaisuja suurentamiseen sekä tekstin muuttamiseen puheeksi tai pistekirjoitukseksi. Mukana myös uusi OrCam – silmälasisankaan kiinnitettävä pieni kamera, joka lukee tekstit käyttäjälleen ääneen sekä suomea puhuvat näppäinpuhelimet SmartVision2 ja MiniVision.

 
PISTEKIRJOITUSKURSSI 8. - 9.9. ja 22. - 23.9.2018

Kiinnostaako sinua pistekirjoitus? Oletko aina miettinyt, miten ihmeessä sitä voi oppia tai, että minä en ainakaan sitä koskaan opi?

Oletko tullut ajatelleeksi, että pienet pisteet voivat auttaa arkeasi? Jo pienellä pisteiden opiskelulla voit merkata maustepurkkeja tai cd-levyjä. Vähän enemmän pisteitä hallitsevat voivat helposti erottaa lääkepakkaukset toisistaan ja lukea vaikka Pistiäistä, joka on Airut-lehden maksuton pisteliite. Lisäksi pisteiden hypistelyn opiskelu herkistää tuntoaistisi, jolloin voit keksiä omia pieniä merkkaustapoja eri asioihin esimerkkinä vaikkapa pyykki- tai astianpesukoneen ohjelmanappulat.

Pistekirjoitusohjaaja Susanna Hannun vetämä kahden viikonlopun pistekirjoituskurssi järjestetään yhdistyksen toimistolla.

Kurssilla harjoitellaan sekä lukemista että kirjoittamista koneella ja käsin pistekirjoituslevyn avulla. Voit osallistua kurssille, olitpa sitten aloittelija tai haluat virkistää ruosteessa olevaa taitoa.

Aikataulu molempina viikonloppuina:

Lauantai
klo 13.30-18.00

Sunnuntai
klo 9.30-14.00

Päivän aikana pidetään pieni evästauko, ota mukaan omat eväät!

Yhdistys korvaa jäsenilleen matkakulut yli 10 € menevältä osalta /hlö/vkl, edullisinta matkustustapaa käyttäen. Majoitus ja ruokakulut ovat omakustanteisia.

Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistolle 27.8. mennessä. Jäsenille kurssi on maksuton, mutta näkeviltä osallistujilta perimme pienen osallistumismaksun.


OULUN SEURAKUNNAT TIEDOTTAA

Tervehdys Oulun seurakunnista!  Olet tervetullut näkövammaisten ja läheisten kokoontumisiin. 
Toimintaa kesä-elokuussa 2018:


Sokkotreffit saunaillan merkeissä

Maanantaina 4.6. ja 13.8. klo 18 Lämsänjärven leirikeskuksessa, Hiihtomajantie 2. Ulkoillaan, saunotaan ja vietetään iltaa yhdessä. Tarjolla iltapalaa. Opasystävä on vastassa leirikeskuksen pihassa klo 17.40 alkaen.


Näkövammaisten lasten perheiden leiripäivä

Lauantaina 18.8. klo 12.¬-16.

Tarkemmat tiedot lähempänä tapahtumaa Anne Kellokummulta p. 0504305178.

Kerhotoiminta on kesätauolla ja alkaa syyskuussa.

Rauhan tervehdyksen äänilehti ilmestyy kesäkuussa joka toinen viikko. Heinäkuussa äänilehteä ei tehdä lomien vuoksi.

Olen lomalla 1.7.-5.8.2018.
                                                  
Kausiesitteemme löydät Oulun seurakuntien nettisivuilta osoitteesta http://www.oulunseurakunnat.fi/apua-ja-tukea/erityisryhmille/nakovammaiset

Tavoitat meidät myös Facebookista osoitteessa https://www.facebook.com/NakovammaistyoOulunseurakunnat
ja twitterissä   @Nakovam_Oulusrk

Olen käytettävissä luottamuksellisia keskusteluja ja sielunhoitoa varten. Voimme keskustella puhelimitse tai sopia tapaamisesta kodissasi tai työhuoneellani.  Jos en vastaa puheluusi, jätä viestiä vastaajaan niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Puhelinpäivystys on torstaisin klo 9:00–11:00.

Näkövammaistyön diakoniatyöntekijä
Anne Kellokumpu p.050 4305 178
s-posti: anne.kellokumpu@evl.fi
Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 3 kerros, Diakoniset erityispalvelut


OIKEUKSIENVALVONNAN KUUKAUSITIEDOTE kesäkuu 2018

Laatinut: oikeuksienvalvonnan asiantuntija Olli-Pekka Rättäri (Pirkanmaa ja Kanta-Häme)
Itsenäisesti eteenpäin - liikkumistaidon ohjauksen avulla

Mikä liikkumistaidon ohjaus?
Liikkumistaito on yksi keskeisistä näkövammaistaidoista, kun näkövamma vaikeuttaa liikkumista ja osallistumista. Liikkumistaidon ohjauksen tarkoitus on, että näkövammainen henkilö oppii liikkumaan mahdollisimman itsenäisesti ja turvallisesti hänelle tärkeissä toimintaympäristöissä käyttäen eri aisteja ja liikkumisen apuvälineitä.
Ohjaus käsittää tarpeen mukaan liikkumisen perustaitojen harjoittelun, valkoisen kepin ja muiden liikkumisen apuvälineiden käytön sekä rohkaisun liikkumisen taitojen harjoitteluun. Käytännössä liikkumista harjoitellaan tarvittavilla arjen reiteillä ja erilaisissa ympäristöissä. Liikkumistaidon ohjausta annetaan yksilöllisenä ohjauksena arkiympäristössä, kuntoutusjaksoilla ja näkövammaisten oppilaitoksissa.
Liikkumistaidon ohjausta tarvitsevat kaikenikäiset näkövammaiset oman elämäntilanteensa ja liikkumistarpeidensa mukaan.

Kuka vastaa liikkumistaidon ohjauksen järjestämisestä?
Järjestämisvastuu jakaantuu lähinnä julkisen terveydenhuollon eli keskussairaaloiden näönkuntoutusyksiköiden ja kunnan sosiaalitoimen kesken.
Keskussairaalat vastaavat liikkumisen perustaitojen ja välttämättömien lähiympäristön reittien ohjauksesta. Aluksi kannattaa ottaa yhteyttä keskussairaalan näkövammaisten kuntoutusohjaajaan.

Kunnan sosiaalitoimi voi myöntää vammaispalvelulain mukaisena sopeutumisvalmennuksena maksusitoumuksen liikkumistaidon ohjaukseen. Ohjaus voi liittyä esimerkiksi liikkumisympäristön laajentamiseen, lähiympäristön palveluiden ja reittien hallitsemiseen, asuin- tai työpaikan vaihdokseen, perus- ja ammatilliseen koulutukseen osallistumiseen tai näkötilanteen muuttumiseen.
Liikkumistaidon ohjaaja tekee yksilöllisen arvioinnin

Liikkumistaidon ohjauksen tavoitteet laaditaan yksilöllisesti. Liikkumistaidon ohjaaja tekee tarvearvioinnin, jonka perusteella ohjaaja laatii yhteistyössä asiakkaan kanssa kirjallisen suunnitelman liikkumistaidon ohjauksen tarpeista, tavoitteista sekä toteuttamistavoista.

Liikkumistaidon ohjaukseen voidaan sisällyttää seuraavia asioita:  opastuksessa liikkuminen, keppitekniikat,  liikkumisen perusvalmiuksien harjoittelu kuten suunnan ottaminen ja suoraan kulkeminen, reittiopetus, katujen ylittäminen, julkisten liikennevälineiden käyttö, apuvälineiden käyttö sekä muiden aistien kautta saatavan tiedon hyödyntäminen liikkumisessa ja ympäristön hahmotuksessa.

Reittiopetukseen kuuluu asiakkaan tarpeellisiksi kokemien reittien harjoittelu niin, että hän selviytyy itsenäisesti ja turvallisesti oman elämänsä kannalta keskeisiin paikkoihin, kuten palveluihin, harrastuksiin, kouluun ja työpaikalle. Liikkumistaidon ohjauksen yhteydessä harjoitellaan tarvittaessa myös asiointia.

Miten tavoittaa liikkumistaidon ohjaajan?
Eri puolilla maata toimii liikkumistaidon ohjaajia ja joillakin keskussairaaloissa työskentelevillä näkövammaisten kuntoutusohjaajilla on liikkumistaidonohjaajan pätevyys.

Tietoa oman alueen liikkumistaidon ohjaajista saa keskussairaaloiden näkökeskusten kuntoutusohjaajilta sekä Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijoilta. Yhteystiedot löytyvät Näkövammaisen palveluoppaan takasivuilta.

Oulun yliopistollinen sairaala
Näkökeskus
p. 08 315 3307

Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntija
Sinikka Mäntyjärvi
050 526 3831
sinikka.mantyjarvi@nkl.fi

Lähteet:
www.thl.fi / vammaispalvelujen käsikirja
www.nkl.fi / Alle kouluikäisen lapsen liikkumistaidon ohjaus
www.nkl.fi / Palvelut näkövammaisille / Liikkuminen
Näkövammaisen Palveluopas 2018


KERHOTOIMINTA

Iin kerho

 Iin näkövammaisten kerho kokoontuu kerran viikossa perjantaisin klo 9:15-11:45 Nätteporin taideluokka, Puistotie 1. Kerhon vetäjänä toimii Pirjo Rikkinen. Lisätietoja voi kysellä Jorma Laurilta puh. 0400 742 529. Tarkempaa tietoa löytyy kansalaisopiston esitteestä (Näkövammaisten piiri).

Kalajoen kerho

 Kalajoen näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodilla ja siellä Artos-Sali, nuortenpuoli. Kokoontumisaika klo 12-14 kuukauden viimeinen tiistai.

 Lisätietoja voi kysyä Else Sunilta puh. 040 552 8878.


Kuusamon kerho

 Kuusamon näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntatalon pienessä salissa joka toinen tiistai klo 13-14:30. Kuusamon yhteyshenkilönä toimii Nanni Aikio, puh. Puh. 040 753 0611. Lisätietoja voi kysyä myös seurakunnasta Anne Vanttajalta 050-591 3441


Nivalan kerho

 NIVALAN NÄKÖVAMMAISTEN KERHOJEN KEVÄT ja SYKSY 2018

 Kerhopäivät kerran kuukaudessa maanantaisin klo 11.00-12.30 Nivalan seurakuntakodilla

 Seurakunnan kerhon SYKSYN kerhopäivät:
 3.9. / 1.10. / 29.10. / 26.11.
 ke 20.12 Diakonian joulujuhla

 1.9 Rovastikunnallinen näkövammaisten toimintapäivä
 7.10 Vanhemman väen kirkkopyhä

 Nivalan näkövammaisten kuntosalivuoro Päiväkeskuksessa aina maanantaisin 13.30-15.00

 Tervetulleeksi sinut toivottaa!
 Terttu Järviluoma, diakonissa, 040-5325570 ja
Leena Arvola, yhteyshenkilö, 040-5788593

 Lisäksi:
 Uusi kerho, Näköpiste, on aloittanut toimintansa! Seuraava kerran kokoonnumme 5.6 klo 10-15. Lisäksi torilla tavataan 6.6 yhteisen toripäivän merkeissä klo 18! Lämpimästi tervetuloa! Leena A. (0405788593) ja Leena T. (0456787157)

 Nivalan näkövammaisten kuntosalivuoro Päiväkeskuksessa aina maanantaisin 13.30-15.00


Oulaisten kerho

 Oulaisten näkövammaisten kerho kokoontuu vuonna 2018 seuraavasti:
 5.6. / 7.8. / 4.9. / 2.10. / 6.11.
 4.12. jouluruokailu

 Kokoontuminen on Penttilän talossa klo 12, Oulaistenkatu 52.
 Kerhon puhelinnumero on 044 3063090

Porinakahavila Oulusa

 Syksyn Porinat:
 
 12.9 Daisy-kuuntelulaitepalvelu ja Polar Print -esittely
 9.10. Celia esittely
 14.11. Heidi Siira tulee kertomaan omasta väitöskirjan aiheesta, ikääntyvien näkövammaistenhenkilöiden kotona selviytymisen edellytykset.
 5.12. Porinakahavilan pikkujoulut

 Porinakahavila Oulusa kokoontuu Linnankadun toimintakeskuksessa. Tuttuun tapaan juodaan pullakahvit, poristaan kuulumiset, kuunnellaan vierailijan esitys ja pidetään omat arpajaiset. Kerho alkaa klo 13, ellei toisin ole ilmoitettu.

  
Pyhäjärven kerho

 Pyhäjärven näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti Lähimmäisen kammarissa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 14 alkaen.

 Lisätietoja voi kysellä Rainer Kyyröseltä puh. 0400 513 082 tai diakoni Minna Heinoselta puh. 040 511 8674.  Tervetuloa!


Raahen kerho

 Raahen näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.30 palvelukeskus Kotirannassa ellei toisin ilmoiteta jäsentiedotteessa tai yhdistyksen nettisivuilla. Lisätietoja saa Marja-Leena Hiltuselta puh. 045 842 7688.
 Kerhopäivät ovat: 6.6. / 4.7. / 1.8. / 5.9. / 3.10. / 7.11.

Reisjärven kerho

 Reisjärven näkövammaisten kerho kokoontuu kerran kuukaudessa, kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Väinölässä, osoite Rönöntie 15, klo 12-15.
 Vetäjänä toimii Juha Haajo puh. 0400 772 349.

 Seuraava kokoontuminen 13.6. HUOM muuttunut päivä! Tervetuloa!
Paikka vaihtuu! Kokoonnumme KIRJASTOSSA, osoitteessa
Kirkkotie 1. 2 krs

Syksyn kerhopäivät: 1.8. / 5.9. / 3.10. / 7.11. ja 5.12.


Vaalan kerho

 Vaalan näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaisin kerran kuukaudessa klo 12 Karpalokodin kerhohuoneella. Lisätietoja antaa Aune Sallila puh. 040 578 4372

 Syksyn kerhopäivät ovat: 6.8. / 3.9. / 1.10. / 5.11.

 5.11. Käsityövastaava Airi Virkkala tulee pitämään askarteluiltapäivän klo 12-15

Ylivieskan kerho

Kerho kokoontuu pääsääntöisesti kuukauden kolmas maanantai klo 13-15 seurakuntakoti Mariassa.

Kerhon yhteyshenkilönä toimii Pirkko Malm puh. 044 017 0957 sekä Satu Similä Ylivieskan seurakunnalta puh. 044 711 8628

Ylivieskan käsityöpiiri

Kokoontuminen seurakuntakoti Marjassa klo 10-15

Tule rohkeasti mukaan ja ideoidaan yhdessä mitä kivaa ja hauskaa saamme kevään aikana tehtyä. Ilmoita tulostasi viimeistään aina saman viikon maanantaina.
Ruokailu mahdollisuus hinta 6.50€
Sinut Lämpimästi tervetulleeksi toivottaa
Pirkko, puh. 044-0170957
pirkko.malm@kotinet.com


Kuntosalivuoro näkövammaisille

Palvelukeskus Kotikartanossa on joka torstai klo 13- 14. Lisätiedot Pirkolta

Musapiiri

Kuukauden ensimmäinen perjantai klo 16. Lisätiedot ja Ilmoittautuminen Silpa Elinalle
puh. 045 8430854


TAPAHTUMAKALENTERI

Kesäkuu

5.6. Oulaisten kerho klo 12
6.6. Raahen kerho klo 13.30
7.6. Voglia asiakasilta, mukana myös Specsavers klo17-19
13.6. Reisjärven kerho klo 12-15
15.6.-17.6. Kesäpäivät Kuopiossa
19.6. Kirjastopalvelu klo 13-15
28.6. Luontoretki


Heinäkuu

4.7. Raahen kerho klo 13:30

Elokuu

1.8. Raahen kerho klo 13:30
1.8. Reisjärven kerho klo 12-15
6.8. Vaalan kerho klo 12
7.8. Oulaisten kerho klo 12
11.8. Likkojen Lenkki
15.8. Kirjastopalvelu klo 13-15
 27.8. iOS-kurssi klo 10-16
29.8. Kädentaidot iltapäivä klo 14-17.30.
31.8-2.9. Ou-La-Ka


Syyskuu

3.9. Vaalan kerho klo 12
4.9. Oulaisten kerho klo 12
5.9. Raahen kerho klo 13:30
5.9. Reisjärven kerho klo 12-15
8-9.9 Pistekirjoituskurssi
12.9. Porinakahavila klo 13
15.9. Kauko Röyhkä ja the Boots klo 19
20.9. Klubi 1863 klo 17-19
22-23.9 Pistekirjoituskurssi
26.9. Daisy esittely ja Polar Print Oy Oulussa / Porinakahavila klo 13-17
27.9. Kädentaidot iltapäivä klo 14-17.30.


Lokakuu

1.10. Vaalan kerho klo 12
2.10. Oulaisten kerho klo 12
3.10. Raahen kerho klo 13:30
3.10. Reisjärven kerho klo 12-15
9.10. Celia esittäytyy / Porinakahavila klo 13
13.10. Näköala sillalta klo 19
18.10. Klubi 1863 klo 17-19
25.10. Tuhkimo-miniooppera klo 11
27.10. Taikurin hattu – baletti klo 14
31.10. Kädentaidot iltapäivä klo 14-17.30
Marraskuu

5.11. Vaalan kerho klo 12
6.11. Oulaisten kerho klo 12
7.11. Raahen kerho klo 13:30
7.11. Reisjärven kerho klo 12-15
14.11. Porinakahavila klo 13
17.11. Sääntömääräinen Syyskokous
17.11. Ylpeys – monologi klo 19
22.11. Klubi 1863 klo 17-19
28.11. Kädentaidot iltapäivä klo 14-17.30


Joulukuu

2.12. Gemini - Johanna Kurkelan ja Johanna Iivanaisen yhteiskonsertti klo 15
4.12. Oulaisten kerho klo 12, jouluruokailu
5.12. Reisjärven kerho klo 12-15
5.12. Porinakahavila klo 13, pikkujoulu
12.12. Kädentaidot iltapäivä klo 12-15
13.12. Klubi 1863 klo 17-19