Hel­mi­kuu 2017

Tiedotteen sisältö

1. Toimisto tiedottaa: Toimiston aukiolo
2. Hallituksen kuulumisia
3. Puheenjohtajan tervehdys
4. Virkistystoiminta:
4.1. Marttalan ruokakurssit kevät 2017
4.2.  Kevään konsertit kalenteriin!
4.3.  Teatterissa Seela Sella,Jacques Brelin lauluja ja komediaa
5. Käsityötoiminta: Näkövammaisten käsityöpiiri Ylivieskassa
6. Liikunta:
6.1. Viikonloppu Rokuan kylpylässä
6.2. Keilausta Oulussa
6.3. Ulkoilutapahtuma Virpiniemessä 25.3.
7. Klubi 1863
8. ICT-palvelu (entinen tietotekniikkapalvelu) tiedottaa
8.1.  Windows Luetus ja postirobotti tutuksi 27. -28.2.2017
8.2. Tietokoneen peruskäytön ohjausta 13. - 14.3.2017
8.3. Kurssitoivomukset
9. Oikeuksienvalvontayksikön tiedote helmikuu 2017, VR:n vammaispalvelut
10. Oulun seurakunnat tiedottaa
11. Kolme tarinaa näkövammaisuudesta, osa 1
12. Retina ry:n seminaari Oulussa 28.2.2017
13. Glaukoomakerho
14. Tie tähtiin -kiertue 31.3.2017
15. Maalipallon SM-sarjan ja 1-divisioonan sarjaturnaus Oulussa 1.-2.4.2017
16. Kerhotoiminta
17. Tapahtumakalenteri

1. Toimisto tiedottaa

Toimiston aukiolo

Yhdistyksen numerossa vastataan maanantaista torstaihin klo 12 - 15 välisenä aikana, perjantaisin ei ole puhelinaikaa. Matkapuhelinnumeroihin vastataan aina, kun se on mahdollista. Toimisto on avoinna maanantaista torstaihin klo 9 - 15. Toimisto on kokonaan kiinni 10.3.2017.

2. Hallituksen kuulumisia

Tällä palstalla kertoillaan aika ajoin hallituksen tekemisistä.

Hallitus on kokoontunut tammikuussa kahdesti uuden puheenjohtajansa Katja Kuuselan johdolla. Varapuheenjohtajaksi valittiin järjestäytymiskokouksessa Lasse Jalonen. Yhdistyksen työrukkaseen eli johtoryhmään valittiin edellä mainittujen lisäksi toiminnanjohtaja Teija Kaikkonen ja Jarkko Lauri.

Toimikunnissa tapahtui pieniä muutoksia. Entinen ICT-toimikunta on nyt ICT- ja viestintätoimikunta. Ilahduttavaa oli, että toimikuntiin saatiin joitakin uusia nimiä. Isompia kevään tapahtumia ovat mm. kevätkokous 20.4, hyvinvointipäivä kesäkuussa ja Oulaka-vaellus.

Toimiston kellarin remontti on saatu vihdoin valmiiksi ja tavarat kontista hyllyyn. Arkiston järjestystyössä löytyi muutamia aarteita, kuten yhdistyksen ensimmäinen jäsenluettelo perustamisvuodelta 1926 sekä muutamia vanhoja valokuvia. Hallituksen kokouksessa ideoitiinkin, että aletaan pikku hiljaa keräämään jäseniltä valokuvia yhdistyksen toiminnan eri vuosikymmeniltä, jotta saadaan valokuva-arkisto aikaan ennen yhdistyksen 100-vuotisjuhlaa 2026.

Toimintakeskukseen tehtiin joulukuussa sisäilmatutkimus. Siinä keskus sai puhtaat paperit, ja kieltämättä kellarin ilmakin on nyt raikasta. Keskuksen ilmanvaihtojärjestelmä täytyy kuitenkin kevään aikana uusia nykyvaatimuksia vastaavaksi.

Näin turisi hallituksen puolesta
Jarkko Lauri

3. Puheenjohtajan tervehdys

Itsenäinen näkövammainen

Mitä itsenäisyys meille näkövammaisille tarkoittaa? Toki se tarkoittaa samaa asiaa kuin muillekin, kun puhutaan esimerkiksi suomen itsenäisyydestä. Olemme itsenäinen kansa, meillä on oma kieli ja kulttuuri. Meillä on omia perinteitä, joita vaalimme ja joita haluamme lastemme jatkavan ja, joita toivomme tänne muualta muuttaneiden arvostavan.

Kun siirrymme pohtimaan itsenäisyyttä ja itsenäistä elämää henkilötasolla, muuttuu aihe hankalammaksi ja kiemuraisemmaksi. Asia ei olekaan niin päivänselvä enää. Suomessa kansalaisilla on vahvat perusoikeudet ja vammaistenkin oikeuksia on vahvistettu viime vuonna ratifioidulla YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevalla sopimuksella. Paljon apua tarvitseva kansalainen on Suomessa kuitenkin kovasti palvelujärjestelmän armoilla. Täytyy olla sinnikäs, vaativa ja vahva, jotta itsenäisyys toteutuu täysimääräisesti kohdallamme. Paljon pitää asioita tietää ja osata vaatia, jotta voimme toteuttaa sen näköistä elämää jota me kukin haluamme toteuttaa.

Yhdistyksemme tekee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa työtä näkövammaisten ihmisten itsenäisen elämän puolesta yhdessä Näkövammaisten liiton kanssa. Toivomme, että jäsenet ovat aktiivisesti yhteydessä niin meihin luottamushenkilöihin kuin toimihenkilöihimmekin ja kertovat, miten parhaiten voimme näkövammaisten asioita alueellamme eteenpäin tuuppia.

Hyvää Suomen 100-vuotisjuhlavuotta kaikille.

Poristaan kun tavataan!

Katja Kuusela
puheenjohtaja

4. Virkistystoiminta

4.1. Marttalan ruokakurssit kevät 2017

Hei kokkailusta kiinnostuneet! Marttalan ruokakurssit jatkuvat taas keväällä. Kevään kokkauspäivät: 16.2. / 16.3. / 20.4. / 18.5.
Kurssikerta kestää 3 tuntia, klo 10.00 - 13.00. Ohjaajana toimii Marja-Leena Pirkola ja paikka Oulun Marttala osoitteessa Kajaaninkatu 36, katutaso. Kurssikerran osallistumismaksu on 10 euroa.
Kursseille tulee ilmoittautua viimeistään saman viikon tiistaina, jotta kurssin vetäjä osaa varautua oikealla määrällä ruokatarvikkeita ja raaka-aineita. Ilmoittautumiset yhdistyksen toimistoon.
Kurssikerralle otetaan enintään 8 kurssilaista ilmoittautumisjärjestyksessä. Esteen ilmaantuessa, muistathan peruuttaa osallistumisesi hyvissä ajoin, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

4.2. Kevään konsertit kalenteriin!

Virkistystoimikunta järjestää liput valikoimaan Oulu Sinfonian konsertteja Madetojan salilla torstaisin klo 19 (paitsi 12.4. keskiviikkona). Seuraava konsertti esitellään aina kuukausitiedotteessa.

Kevään konsertteja on neljä. Ilmoittautumisen takaraja on ilmoitettu konsertin jälkeen suluissa (deadline).

Kevätkauden konserteissa on kolmen myöhäisromantiikan mestarin R. Straussin, Mahlerin ja Sibeliuksen teoksia.

30.3. kuullaan Sibeliuksen soitetuimman sinfonian nro 2 rinnalla pitkästä aikaa Griegin Pianokonsertto (deadline 16.3).

Keskiviikkona 12.4. maailman tunnetuimpiin Strauss-sopraanoihin lukeutuva Soile Isokoski esittää säveltäjän Neljä viimeistä laulua. Konsertin aloittaa Sibeliuksen viimeiseksi jäänyt, arvoituksellinen Sinfonia nro 7, minkä lisäksi kuullaan Mahlerin 5. sinfonian iki-ihana hidas osa (deadline 28.3).

20.4. kuullaan Straussin Käyrätorvikonsertto nro 1 sekä Beethoven in Eroica-sinfonia. Oman kaupungin poika Madetoja on mukana Pastoraali-sarjallaan (deadline 6.4).
Kevätkausi päättyy 11.5. muhkeasti Gustav Mahlerin Neljänteen sinfoniaan ja Martinsonin Emily Dickinsonin runoihin sävellettyihin lauluihin (deadline 27.4).

Konsertit johtaa ylikapellimestari Johannes  Gustavsson, ellei toisin mainita.
Konserttien kesto on 100-110 min.
Maaliskuussa norjalaisittain

Norjalaisen Edvard Griegin ainoa pianokonsertto on sitäkin suositumpi. Sen kuuluisat alkutahdit kuuluvat maailman kulttuurimuistiin. Tuoreeltaan niitä siteerasi Tsaikovski Tempest-alkusoitossaan ja teknisiä neuvoja Grieg sai itseltään Lisztiltä.
Kuten yhtä suosittu Tsaikovskin konsertto, on Griegin konsertto varsin haastava musiikillisesti. Syvällisiä tulkintoja kuulee harvoin. Konserton solistiksi saapuu ehta norjalaispianisti Håvard Gimse, joten odotusarvo  on korkea.
1900-luvun puolella sävelletyistä sinfonioista Sibeliuksen 2. sinfonia on soitetuimpia ympäri maailman. Teos sai kirkkaan, aurinkoisen värin Italian ja Kolin maisemissa. Sinfonian toinen osa kuuluu sinfoniakirjallisuuden hienoimpiin ja finaalin teemat ovat unohtumattomia.
Konsertin aloittaa Aki Yli-Salomäen uusi teos  Uneen. Pitkästä aikaa Oulussa kuullaan ihka ensimmäinen esitys eli kantaesitys sävellyksestä.
Konserttien lippuvarauskäytäntö

Konserttiin ilmoittaudutaan sitovasti  soittamalla minulle eli Jarkko Laurille numeroon 040 716 4352. Voit jättää myös vastaajaan viestin, kunhan muistat sanoa myös puhelinnumerosi, jotta Lauri pystyy kuittaamaan tekemäsi varauksen.

Ilmoittautuminen täytyy tehdä viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, jonka jälkeen Lauri lunastaa liput.

 Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 Madetojan salin kahvion etuosassa. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.

Pyörätuoleille varataan erikseen paikat käytävältä rivien päästä. Madetojan salin narikkamaksu on 3 euroa.

Liput maksavat 21 euroa normilippulaisille, 17 euroa eläkeläisille ja 8 euroa työttömille ja opiskelijoille ja 3-17 -vuotiaille.

Pohjoista voimaa - asiakkaille on tarjolla 10 euron liput 12.4. konserttiin. Oulun osuuspankki puolestaan tarjoaa 10 euron liput  20.4 ja 11.5. omistaja-asiakkailleen. Ilmoitathan jäsenyyksistäsi varauksen yhteydessä.

Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi saattajana. Myös erikseen ilmoitetut alennusliput (kuten Osuuspankin omistaja-asiakashinta) voi varata tätä kautta.

Konserttiterveisin,
Jarkko  Lauri

4.3. Teatterissa Seela Sella, Jacques Brelin lauluja ja komediaa

Nyt kannattaa merkata kevätkauden näytökset ja viimeinen lipunvarauspäivä (suluissa deadline) kalenteriin.
Lippuja on varattu kolmeen esitykseen.
Musiikillista teatteri-iltaa vietetään la 4.3 Rakastakaa -näytelmässä (deadline 16.2), jossa laulaa mm. Merja Larivaara.
Kevään toinen uutuusnäytelmä on brittiläinen menestyskomedia Pieleen meni, jota mennään katsomaan la 25.3 (deadline  24.2).
Torstaina 13.4. mennään katsomaan, kuinka legendaarisen Seela Sellan karisma ja huumori räiskyy hänen 80-vuotisjuhlakiertueensa uutuusmonologissa Pieni eläin (deadline 11.2).
Esitykset ovat klo 19 paitsi 4.3 klo 19.30.
Seuraavassa ensin teatterin esittelyt näytelmistä ja sen jälkeen ilmoittautumiskäytäntöasiaa.

Rakastakaa!
Oulun kaupunginteatterin ja Oamkin yhteistyöproduktion ensi-ilta Pikisalissa 28.1.2017!

Edith Piafin miespuolisen vastaparin, Jacques Brelin laulut ovat yleisinhimillisiä, jokaisen elämää koskettavia ja siksi ikuisia. Brel on räävitön ja säälimätön meitä ihmisiä kohtaan - kuitenkin samaan aikaan humaani ja parantumaton romantikko.
Jokainen illan aikana kuultavista lauluista on oma, pieni tarinansa. Yö, kaipaus, toivo, epätoivo, känni, riemu ja rienaus... Karheita tarinoita rakkaudesta, kuolemasta ja elämäntaistelusta. Sävelet ovat rytmikkäitä, eloisia ja vangitsevia. Haluamme vaikuttua ja haltioitua. Näiden laulujen myötä se on mahdollista.

Pikisalissa on bistro! Avoinna Rakastakaa -esitysten yhteydessä A-oikeuksin!
Pikisalin ilme on uudistunut, kun sen katsomo on stailattu klubimaiseen tyyliin! Salin reunoilla on mm. pystypöytiä ja koko katsomo on anniskelualuetta. Cotton Club -tyylisestä noutobaarista on saatavissa normaali väliaikatarjoilu pikkupurtavineen.
Huom: meille on varattu vierekkäiset numeropaikat tässä klubimaisessa, uudessa kokonaisuudessa.
 
RAKASTAKAA!
•Pikisali
•Kesto n. 1 t 30 min sisältäen väliajan
•Liput 30/27/15 €
Solistit:
Jenni Siuruainen ja Antti Annola - Oamk
Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen

Muusikot
Pasi Hiltula, piano - Oamk
Jukka Nurmela, kontrabasso - Oamk
Anne-Mari Kanniainen, harmonikka
Aarne Toivonen, rummut
Valosuunnittelu
Jukka Kyllönen
Äänisuunnittelu
Jari Niemi

Hillittömän hauska komediauutuus Lontoosta Ouluun!
Ensi-ilta 11.3. klo 19 suurella näyttämöllä!

Komedia Pieleen meni kertoo innokkaasta teatteriryhmästä, joka on lopultakin löytänyt voimavaroilleen sopivan näytelmän; Murha Havershamin kartanossa.

Murhamysteerin roolitus on kertakaikkisen onnistunut, lavasteet ja rekvisiitta vertaansa vailla. Kaikki on hiottu viimeisen päälle ja ensi-ilta saa tulla! Mutta voi eiiiiiii, Murphyn laki astuu voimaan. Kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen! Poskettoman kaaoksen keskellä urheat näyttelijät eivät kuitenkaan lannistu, vaan laittavat likoon itsensä ja osaamisensa - ja yleisö kiittää ja kiljuu naurusta!

Alkuperäisteos The Play That Goes Wrong on Mischief Theatre Companyn komedia, josta tuli huippupalkintoja kahminut suurhitti Lontoossa. Se voitti mm. parhaan komedian Olivier-palkinnon v. 2015.

Henry Lewis, Jonathan Sayer & Henry Shields
Pieleen meni
•Suuri näyttämö
•Kantaesitys Tampereen Teatterissa 14.10.2016
•Liput 35/32/17,50 €
•HUOM! Näytelmässä käytetään teatterisavuja!

Rooleissa
Janne Raudaskoski
Elina Keinonen
Mikko Leskelä
Joose Mikkonen
Mika Nuojua
Aki Pelkonen
Heli Haapalainen
Timo Reinikka
Ohjaus
Pertti Sveholm
Lavastus ja puvut
Jyrki Seppä
Valosuunnittelu
Jukka Kyllönen
Äänisuunnittelu
Jari Niemi
Suomennos
Mikko Koivusalo

Rakastettu Seela Sella
torstaina 13.4. klo 19 suurella näyttämöllä!
Rakastettu näyttelijä Seela Sella juhlii 80-vuotispäiviään monologiteoksella Pieni eläin, jossa maailmaa katsotaan pienen eläimen silmin. Eläimen esikuvana on Nasu, joka on aina ollut Seelan suosikki - ja onhan heissä paljon samaakin!
Pienen eläimen kotimetsä on pienentynyt kovasti. Metsät vähenevät koko ajan eivätkä kaikki eläimet  etenkään isot  enää tahdo mahtua niihin. Mahtuuko maailmaan ollenkaan metsiä, saati eläimiä? Pieni eläin pohtii elämän menoa, vanhenemista ja maailman muuttumista - ihmettelee ennen kaikkea ihmisen toimintaa.
Seela Sella
Pieni eläin
•Suuri näyttämö
•Liput 29/25 eur

Teksti
Leena Tamminen
Lavastus
kuvataiteilija Martti Aiha
Valosuunnittelu
Kalle Ropponen
Äänisuunnittelu
Antti Puumalainen (Kuopion kaupunginteatteri)
Pukusuunnittelu
Marja Uusitalo
Koreografia
Reijo Kela
Tuotantopäällikkö
Are Nikkinen
Ohjaus
Kari Paukkunen
Yhteistyössä
Kuopion kaupunginteatteri

Ilmoittautumiskäytäntö

Ilmoittautumiskäytäntö on tuttu ainakin sinfoniakonserttikävijöille. Sitovat ilmoittautumiset tehdään minulle eli Jarkko Laurille puhelimitse numeroon 040 716 4352. Voit jättää myös vastaajaan viestin, kunhan muistat sanoa myös puhelinnumerosi, jotta Lauri pystyy kuittaamaan tekemäsi varauksen.

Maksu suoritetaan paikan päällä lippujen jakamisen yhteydessä. Lauri aloittaa lippujen jaon klo 18.30 teatterin ala-aulan sohvaryhmien luona. Varaathan mukaan mieluiten tasarahan tai sitä lähellä olevan summan.

Välttämättä muissa kuin suuren näyttämön näytännöissä ei ole numeroituja paikkoja mutta näkövammaisille pyritään varaamaan paikat eturivistä, jotta näkeminen onnistuisi parhaiten.

Näkövammaisen avustaja pääsee mukaan ilmaiseksi.
Pyörätuolista tulee ilmoittaa varauksen yhteydessä.
Teatterissa tavataan!

5. Käsityötoiminta

Näkövammaisten käsityöpiiri Ylivieskassa

Taito Keski-Pohjanmaa ry järjestää näkövammaisille käsityökurssin seurakuntakoti Mariassa. Kurssi järjestetään yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.

Opettajana kurssilla toimii Tiina Kamunen Taitokeskus Sievistä.
”Meillä on kokemusta monenlaisten ryhmien ohjaamisesta, mutta emme ole varsinaisesti näkövammaisten ohjaajia. Yhdessä selviämme varmasti haasteista!”

Kurssilla ei ole kurssimaksua, opetuksesta ei siis makseta mitään. Materiaalit maksetaan itse tai tuodaan mukana. Kurssilla opitaan kädentaitojen tekniikoita, virkkausta, neulontaa ja solmeiluja.

Varsinaisia kurssilaisia pitäisi olla vähintään 8 henkilöä.
Avustajia ei lasketa kurssilaisiksi. Avustajat ovat siis varsinaisten kurssilaisten lisäksi, jolloin osallistujia voi olla jopa 16. Myös avustajien ohjaaminen on osa kurssin ohjelmaa, jotta näkövammaiset pystyisivät jatkamaan harrastustaan kotona tai muissa ryhmissä, tarvitaan käsityöhön perehtyneitä avustajia.

Kevään kurssit: 23.2. /  23.3. / 20.4. ja18.5.
Päivät ovat torstaipäiviä ja alkaa klo 10.00 Muistakaa tuoda nyt 26/1 alkavalle kurssille valokuvat mukana kuvanpainatusta varten, että Tiina saa työstää ne helmikuun kerhoon.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: Airi Virkkala puh. 040 413 9043 email: airi.virkkala@kotinet.com

Matkakulut: Muualta kuin Ylivieskasta tuleville Yhdistyksen jäsenille korvataan matkakuluja 10 euroa ylimenevältä osalta halvimman matkustustavan mukaan kuitteja vastaan.

6. Liikunta

6.1. Viikonloppu Rokuan kylpylässä

Lähdetään porukalla viikonlopuksi "omatoimiretkelle" Rokuan kylpylään 17.-19.2.2017.  Ohjelma on vapaamuotoinen kunkin omien mieltymysten ja kunnon mukaan, esim. ulkoilua, sauvakävelyä, kuntosali ja tietysti kylpylän palvelut ovat käytössä.
Puolihoitohinta 2 vuorokautta 2 hengen huoneessa on noin 150 euroa/henkilö, sisältäen siis aamiaisen ja päivällisen noutopöydästä ja kylpylän käytön. Rokualle pääsee esim. Oulusta kuljetuspalvelukyydeillä. Henkilökohtainen avustaja mukaan.

Huonevaraukset suoraan Rokuan kylpylästä, puhelin 020 781 9200.
Ilmoita osallistumisestasi myös Raimo Heikkiselle, puhelin 040 536 0297.

Tervetuloa mukaan!

6.2. Keilausta Oulussa

Oulun Keilahalli, Isokatu 97
 
Keskiviikko 22.2. klo 18.30 - 20
Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 20.2. yhdistyksen toimistolle.
Kertahinta 10 e/henkilö, hintaan sisältyvät kengät

Keskiviikko 1.3. klo 18.30 - 20
Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 27.2. yhdistyksen toimistolle.
Kertahinta 10 e/henkilö, hintaan sisältyvät kengät

Avustaja, jos hän ei keilaa, pääsee ilmaiseksi.

6.3. Ulkoilutapahtuma Virpiniemessä 25.3.

Tervetuloa ulkoilemaan koko perheellä Virpiniemeen lauantaina 25.3. Tapahtuma alkaa klo 12. Ilmoittaudu mukaan ke 22.3. mennessä yhdistyksen numeroon tai sähköpostiosoitteeseen.

Jos haluat hiihtää, ota omat sukset mukaan. Jos haluat kokeilla lumikenkäilyä,  saat lainaksi kengät.  Jos vain haluat nauttia päivästä kävellen, sekin onnistuu. Kävelysauvoja on myös lainattavaksi. Lapset ja lapsenmieliset – ottakaa omat pulkat tai liukurit yms. mukaan, jos haluatte nauttia mäenlaskun tuomasta hurmasta. Nälän voi taltuttaa omilla eväillä esim. paistamalla makkaraa. Toivottavasti sään haltija suosii ulkoilijoita!!! Tervetuloa joukolla mukaan!

Oululaiset pääsevät paikalle kuljetuspalvelulla. Virpiniemen liikuntakeskuksen osoite on Virpiniementie 525, 90810 Kiviniemi.

7. Klubi 1863

Kevään 2017 kokoontumispäivät: 27.2. / 27.3. / 24.4. / 22.5.
Klubi kokoontuu yhdistyksen toimintakeskuksessa maanantaisin kello 17-19.

Maanantaina 27.2.2017 Linnankadulla puhutaan ensimmäisellä tunnilla muistista ja sen treenaamisesta. Toisella tunnilla keskitytään ryhmäläisiltä nouseviin ajankohtaisiin teemoihin.

Muisti on meille näkövammaisille supertärkeä ja siitä on hyvä pitää hyvä huoli. Niinpä saammekin Oulun Seudun Muistiyhdistyksestä vieraaksemme muistivalmentaja Ulla Kaikkosen. Ulla alustaa meille otsikolla: Mukavasti muistista! Alustus sisältää yleistä asiaa muistista ja muistin treenaamisesta. Saamme hyviä vinkkejä erilaisten muistitekniikoiden käyttämiseen ja toki saamme tietoa lyhyesti myös muistisairauksista työiässä.
Toisen tunnin käytämme kuulumisten vaihtamiseen ja ajankohtaisista asioista keskusteluun.
Muistattehan ilmoittautua Katjalle sunnuntai-iltaan 26.2. mennessä katja.kuusela@gmail.com tai 040 594 5172 tai Facebook -tapahtuman kautta.
Ilmoittautuminen on tärkeää tarjoilujen vuoksi.

Maaliskuussa jatketaan Yritystä -hankkeen Vesan kanssa omien vahvuuksiemme tutkintaa. Huhtikuussa saamme vieraaksemme oikeuksienvalvonnan asiantuntija Sinikka Mäntyjärven Näkövammaisten liitosta ja tuolloin yleisesittelyssä myös pistekirjoitus ja opaskoira-asiat.  Toukokuussa Näkövammaisten liiton työllisyyspalvelut järjestävät illan sisällön, tästä saamme tarkemman tiedotteen ja kutsun lähempänä.
Tervetuloa mukaan!

Klubi1863 on Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n 18 - 63 -vuotiaiden ihmisten oma ryhmä, jossa jaetaan kokemuksia näkövammaisen työikäisen arjesta opiskelusta työelämään ja perhe-elämästä vapaa-aikaan. Ryhmän toimintaan osallistuaksesi sinun ei tarvitse olla töissä, riittää että olet työikäinen. Olemme itse keskiössä vertaistuen voimalla! Tervetuloa mukaan.

8. ICT-palvelu tiedottaa

8.1. Windows Luetus ja postirobotti tutuksi 27. -28.2.2017

Windows Luetus on näkövammaisille tarkoitettu lehtienlukuohjelma johon tarvitaan tunnukset NKL:n tiedonhallintapalvelusta. Lukuoikeuden saaminen edellyttää, että näkövamman haitta-aste on 50 % (haittaluokka 10).
Postirobotti on näkövammaisille tarkoitettu keskustelualue, jossa voidaan vaihtaa mielipiteitä tai vain lueskella toisten kommentteja. Aihealueita on kymmeniä (käsityö, tietotekniikka, urheilu, ruoka ym.) ja esimerkiksi Oululla on oma alue mihin tulee yhdistyksen tiedotteita.

Harjoittelemme kurssilla molempia aiheita.
Hinta 20 € / päivä
Ilmoittautuminen viimeistään 22.2.2017

8.2. Tietokoneen peruskäytönohjausta 13. - 14.3.2017

Kursseilla harjoittelemme tietokoneen yksinkertaista peruskäyttöä; ohjelmien avaamista, sulkemista, hiiren toimintaa, joitain näppäinkomentoja, kansioissa liikkumista, asiakirjaohjelmaan yksinkertaista kirjoittamista ja sen tallentamista. Lisäksi käymme läpi joitain tietotekniikkaan liittyviä termejä.
Koulutus on sopiva sellaisille jotka ovat aloittelijoita tai koneen perustoiminnot eivät ole vielä hallussa.
Käyttöjärjestelmänä voi olla joko Windows 7 tai Windows 10. Halutessasi voit ottaa oman tietokoneen mukaan jos se on kannettava tietokone. Muista virtajohto.
Maanantaina aloitamme klo 10 ja tiistaina klo 9
Hinta 20 € / päivä
Ilmoittautuminen viimeistään 8.3.2017 yhdistyksen toimistolle tai viikolla 10 Leenan numeroon 044 0400 694.
8.3. Kurssitoivomukset

Päiväohjaukset ovat maanantaisin ja tiistaisin
Toivomuksia kevään aiheista sekä päivä- että iltaohjaukseen otetaan vastaan sähköpostilla leena.vallo(at)ppnry.net tai puhelimella 044 0400 694. Voit käydä laittamassa kurssitoiveita myös palautelomakkeeseen osoitteessa ppnry.net/tietotekniikkapalvelu/tietotekniikkapalaute

Uusia suunnitelmia on tulossa. Siitä myöhemmin tulevissa jäsentiedotteissa.

8.4. Ilmoittautuminen kursseille

Kurssi-ilmoittautumisia vastaanotetaan toimiston numerossa.
Lisätietoja kursseista antaa Leena Vallo
Puh. 044 0400 694
Sähköposti: tietotekniikka(at)ppnry.net

Ilmoittautuminen on sitova. Mikäli kurssilainen peruu osallistumisensa viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen, tulee hänellä olla pätevä syy kurssipaikan perumiseen (esim. lääkärin tai terveydenhoitajan todistus sairaudesta). Muussa tapauksessa laskutamme kurssimaksun asiakkaalta. Vapaita kurssipaikkoja kannattaa kysellä vielä ilmoittautumisajan jälkeen.
Pohjois-Pohjanmaan alueelta tulevien matkakulut korvataan edullisimman matkustustavan mukaan (omavastuuosuus 18 %, vähintään 10 €) sekä majoitus. Muilta alueilta tulevat kurssilaiset maksavat itse majoitus- ja matkakulunsa. Kurssimaksu sisältää oppimateriaalin, lounaan ja päiväkahvit (ei iltaohjaus).

9. Oikeuksienvalvontayksikön kuukausitiedote, helmikuu 2017

VR:n vammaispalvelut

Vammaispalvelut on merkitty aikatauluihin inva-merkillä.
Näkövammainen on oikeutettu maksuttomaan saattajaan. Opaskoiran kanssa matkaavalla on oikeus matkustaa pyörätuolipaikoilla, jolloin koirasta ei peritä erillistä lemmikkimaksua. Tutustu tarkemmin junamatkaan opaskoiran kanssa.

Maksuton vammaispalvelunumero
VR otti 1.1.2017 alkaen käyttöön maksuttoman palvelunumeron vammaisasiakkaille. Numerosta saa hoidettua kaikki matkaan liittyvät palvelut, junalipun ostamisesta asemien avustamispalvelun tilaamiseen. Uusi palvelunumero on 08001-66888 ja palvelu on avoinna päivittäin klo 7-22.

Asemien avustuspalvelut
Asemien avustamispalvelun kohtaamisaika on muuttunut. Uusi kohtaamisaika on 1.1.2017 jälkeen tehdyille avustamistilauksille 20 minuuttia ennen junan aikataulunmukaista lähtöaikaa. Kohtaamisaika vahvistetaan asiakkaalle avustamispalvelun tilaushetkellä. Avustamispalvelu on mahdollista tilata 37 asemalle ja sen voi tilata asemien lipputoimistojen lisäksi puhelimitse VR Vammaispalvelusta p. 08001-66888 viimeistään 48 tuntia ennen matkaa. Numero on maksuton.

Avustaminen asemalla
1. Kun olet varannut avustajan asemalla, tule paikalle hyvissä ajoin, viimeistään 20 minuuttia ennen junan lähtöä.
2. Avustamispiste on merkitty asemalla kansainvälisellä merkillä. Voit  tarkistaa avustamispisteen sijainnin asemakohtaisesti netissä Asemat -osiossa tai vammaispalvelunumerosta. Turvallisuussyistä henkilökunta ei voi nostaa vammaista pyörätuoliin tai pyörätuolista. Useimmilla asemilla toimii asiakasinformaatiojärjestelmä, jota kautta saat tietoa junien kulkuajoista kuulutuksin ja näyttötaulujen välityksellä. Muutokset ovat mahdollisia, ja niistä ilmoitetaan kuulutuksin ja näyttötauluissa.

Näkövammaiset
Näkövamma on todistettava matkustettaessa maksuttoman saattajan kanssa
• Näkövammaisten Keskusliiton jäsenkortilla (näkövammaiskortilla), kun haitta-aste on vähintään 65 %
• Näkövammaiset Lapset ry:n jäsenkortilla (näkövammaiskortilla)
• Lääkärintodistuksella, josta ilmenee, että näkövamma on vähintään 65 %
• Suomen kuurosokeat ry:n jäsenkortilla

Matkustaminen saattajan kanssa
Kun näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen asiakas matkustaa saattajan kanssa, saattajalla on oikeus VR:n maksuttomaan matkaan kauko- ja lähiliikenteessä, myös yöjunien makuupaikalla. Saattajalla tulee olla valmiudet auttaa vammaismatkustajaa matkan aikana. Saattajan ja saatettavan tulee matkustaa kokonaisuudessaan sama yhteysväli.
• Asiakkaalla on oltava aikuisen, lapsen, opiskelijan tai eläkeläisen junalippu. Myös alle 4-vuotiaalle näkö- tai liikuntavammaiselle tulee ostaa juniorilippu, jos hänen saattajalleen halutaan maksuton lippu. Saattajan on oltava yli 18-vuotias.
• Saattajan maksuttoman lipun saa myös Säästö- tai Peruslipulla matkustava näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen asiakas. Huom! Autopaketti ei oikeuta maksuttomaan saattajaan.
• Lisätietoja HSL-alueen saattajalipusta on erikseen saatavilla.

Saattajaliput
Saattajan maksuton lippu tulee hankkia verkkokaupasta, aseman lipunmyynnistä, puhelimitse VR Asiakaspalvelusta tai junan konduktööriltä samalla kuin saatettavan vammaismatkustajan lippu.

Jos näkövammainen tai pyörätuolissa istuva liikuntavammainen on jo ostanut lippunsa itsepalvelukanavasta, saattajan lipun voi varata aseman lipunmyynnistä tai puhelimitse VR Asiakaspalvelusta.
Vammaismatkustajan ja saattajan liput verkkokaupasta
Näkö- tai liikuntavammaisena matkustajana voit ostaa junalipun verkkokaupasta. Jos olet oikeutettu saattajan maksuttomaan matkaan, voit nyt samalla lunastaa lipun saattajalle verkkokaupassa asioidessasi.

 Toimi näin:
• Valitse verkkokaupan hakuruudussa matkustajaksi (esim. aikuinen, eläkeläinen) ja klikkaa Lisää uusi matkustajatyyppi.
• Valitse toisesta alasvetovalikosta matkustajatiedoksi Saattaja ja hyväksy saattajalipun ehdot klikkaamalla.
• Sen jälkeen voit valita paikat itsellesi ja saattajallesi. Jos tarvitset pyörätuolipaikan, valitse sellainen verkkokaupan vaunukartalta ja saattajallesi paikka sen läheisyydestä. Sitten voit edetä lipun ostoon. Saattajalippu on maksuton.
• Huomioithan, että pyörätuolimatkustajan saattajan paikkaa ei voi toistaiseksi hankkia mobiiliselaimen kautta.

Liikuntavammaiset
• Pyörätuolipaikkoja ei varata muille kuin liikuntavammaisille tai -rajoitteisille matkustajille. Pyörätuolipaikkojen vieressä olevat paikat on varattu ensisijaisesti liikuntavammaisten saattajille. Jos liikuntavammainen haluaa istua tavallisella istumapaikalla, hän voi varata sellaisen pyörätuolipaikan sijaan.
• Liikuntavammaisen matkustajan apuväline kuljetetaan matkatavarana maksutta junissa, joissa on invapalvelut tai kun vammainen matkustaa avustajan kanssa. Invamopo ei kuitenkaan mahdu Pendolino-junaan.
• Vammaismatkustaja tai hänen saattajansa huolehtii pyörätuolin, invamopon tai muun apukulkuvälineen käytöstä junaan noustaessa sekä junasta poistuttaessa.
• Kun liikuntavammainen matkustaa lemmikin kanssa, hänellä on oikeus matkustaa IC- ja Pendolino-junissa palveluvaunussa vammaispaikoilla, samoin kuin avustaja- tai opaskoiran kanssa.

Matkustaminen opas- avustaja- tai kuulokoiran kanssa
• Suosittelemme matkustusta lemmikkiosastossa tai sen viereisillä paikoilla.
• Opaskoiran kanssa matkaavalla on oikeus matkustaa InterCity-junan palveluvaunun alakerrassa ja Pendolino-junan palveluvaunussa.
• Opaskoirasta ei peritä erillistä lemmikkimaksua. Lemmikkimaksu peritään, jos opastettavalla on maksuttomaan lippuun oikeutettu saattaja.
• Makuuvaunussa opaskoira matkustaa maksutta opastettavansa kanssa päätyhytissä, joka tulee varata kokonaan omaan käyttöön.
• Jos matkustaja matkustaa yksin makuuvaunun päätyhytissä opaskoiran kanssa, hytti hinnoitellaan normaalia yhden hengen hyttiä edullisemmaksi.

Matkan aikana junassa
• Kaukojunissa on saatavilla vammaispalveluita joitakin pika- ja taajamajunia lukuun ottamatta.
• Vammaisena voit pyytää junan henkilökuntaa avustamaan ravintolatuotteiden ostossa, mikäli junassa on ravintolavaunu.
• Junissa on informaatio- ja kuulutusjärjestelmä, joka antaa tietoa junan kulusta ja pysähdyspaikoista. Kuulutustiedot näkyvät InterCity- junissa ja Pendolinoissa myös näyttöruuduissa.

Näkövammaiset
• Uuden kaluston penkit on numeroitu pistekirjoituksella ja merkitty värikontrasteilla vaunuosaston ulko- ja sisäpuolella.
• Junien sisustusvärityksessä on käytetty vastavärejä oviaukkojen ja seinien, ovien avausnappien sekä rappusten erottamisessa.

Lähteet
www.vr.fi

10. Oulun seurakunnat tiedottaa

Tervehdys Oulun seurakunnista!

Näköpiiri näkövammaisille ja läheisille kokoontuu Keskustan seurakuntatalolla tiistaisin 7.2., 21.2. ja 7.3. klo 13.00 osoitteessa Isokatu 17, 2. kerros, pieni sali.  Keskustelua, kahvittelua. Opasystävä on vastassa klo 12.30 alkaen seurakuntatalon pääoven läheisyydessä. Takseilla tulo Asemakatu 6:n puolelta. Vierailijana on 7.2. saamelaistyön sihteeri Erva Niittyvuopio, joka kertoo saamelaisuudesta ja saamelaisten kansallispäivän vietosta. 21.2. musisoidaan Taina-kanttorin johdolla. 7.3. Oulun muistiyhdistyksestä Paula Mustonen kertoo muistisairauksista.
Raamattu- ja keskustelupiiri on torstaisin 2.2., 16.2. ja 2.3.  Caritas-kodilla, Caritas-Salissa, osoitteessa Kapellimestarin katu 2, klo 13 -14.30. Luemme Raamattua, keskustelemme, kahvittelemme. Opasystävä on vastassa klo 12.30 alkaen Caritas-kodin pihalla pääoven läheisyydessä.

Kokoontuminen näkövammaisten läheisille on keskiviikkona 8.2., 8.3. ja 26.4. klo 17.30-19.30 Keskustan seurakuntatalossa, Isokatu 17, 2. krs, pieni sali. Tule vaihtamaan kokemuksia, saamaan tietoa, kahvittelemaan.

Sokkotreffit saunaillan merkeissä on maanantaina 20.2. klo 18-20.30 Caritas-kodin saunaosastolla, Kapellimestarinkatu 2. Saunotaan ja vietetään iltaa yhdessä. Tarjolla iltapalaa. Opasystävä on vastassa Caritas-kodin pääoven läheisyydessä klo 17.40 alkaen.

Kevättalven leiri on 7.-9.4. Rokuan leirikeskuksessa. Monipuolista ohjelmaa, ulkoilua, hiljentymistä ja iloista yhdessäoloa. Lähtö leirille perjantaina klo 10 ja paluu sunnuntaina klo 16. Leirin hinta on 47 € ja lapsilta 4-18-v 32 €. Leirimaksu sisältää linja-autokuljetukset, täysihoidon, ohjelman ja Oulun seurakuntien jäsenille vakuutuksen. Ilmoittaudu 10.3. mennessä Annelle, p. 050 4305 178 tai osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi/tapahtumat.
Olen käytettävissä luottamuksellisia keskusteluja ja sielunhoitoa varten. Voimme keskustella puhelimitse tai sopia tapaamisesta kodissasi tai työhuoneellani.  Jos en vastaa puheluusi, jätä viestiä vastaajaan niin otan sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. Puhelinpäivystys on torstaisin klo 9-11.

Näkövammaistyön diakoniatyöntekijä
Anne Kellokumpu
p.050 4305 178
s-posti: anne.kellokumpu@evl.fi
Keskustan seurakuntatalo, Isokatu 17, 3 kerros, Diakoniset erityispalvelut

11. Kolme tarinaa näkövammaisuudesta

Osa 1/3 "Pimeällä meitä on kaksi pimeää vastakkain" - Katjan tarina

Tero Kyllönen   

“Tule toiseen kerrokseen ja siellä portaista heti vasemmalle käytävään. Minun huoneeni on oikealla puolella, nimikyltissä lukee Järjestöt sairaalassa -hanke ja ovessa on pari mangustia.” Olen menossa tapaamaan Katja Kuuselaa, eikä eksymisen vaaraa ole. Syntymästään asti näkövammainen nainen on tottunut selkeisiin ohjeisiin. Ne pitävät arjessa kiinni.
Mangustien kuvat löytyvät helposti. Katjan edellinen tapaaminen on juuri päättymässä, kiireisellä naisella on nyt aikaa ottaa minut vastaan. Haluan tietää, millaista on näkövammaisen ihmisen elämä.
Katja tulee suoraan kohti ja ojentaa kätensä. Kädenpuristus on vahva. Työpöydällä olevat apuvälineet paljastavat, ettei Katja näe kovin hyvin. Näkövammaisen tunnetuin merkki, valkoinen keppi, lojuu työpöydän jalan juuressa.

- Kaikkia valkoisen kepin käyttäjiä sanotaan sokeiksi, se on yleinen harhaluulo. Minulle keppi on tärkein apuväline, en lähde viemään roskiakaan ilman sitä. Osaan kyllä reitin roskalaatikoille, mutta eihän sitä tiedä mitä tai ketä haroo vahingossa rappukäytävässä, jos ei ole keppi mukana.

- Kaikki käyvät varmasti oman taistelunsa kepin käyttöönoton kanssa, koska se leimaa ihmisen heti ja voimakkaasti näkövammaiseksi. Minulla taitekohta oli se, kun minusta tuli äiti. Minulla on aina ollut keppi kädessä sen jälkeen, kun minun vastuulleni tuli myös toinen ihminen, kertoo Katja omaa historiaansa kepinkäyttäjänä.

Vaikka 22-vuotias tytär asuu jo omillaan, on keppi jäänyt Katjan käteen pysyvästi.
Näkövammaiset luokitellaan karkeasti kahteen ryhmään: sokeisiin ja heikkonäköisiin. Täysin sokeita on huomattavasti vähemmän kuin heikkonäköisiä. Katja näkee jonkin verran, mutta ei ole koskaan nähnyt hyvin.

Rovaniemellä 1960-luvun lopussa syntynyt nainen sairastaa perinnöllistä etenevää silmäsairautta retinitis pigmentosaa, jossa on myös silmävärvettä. Diagnoosit eivät ole koskaan Katjaa isommin kiinnostaneet, oman silmäsairauden kanssa on vaan elettävä.

Aikoinaan sopeutumisvalmennuskurssilla kerrottiin, että silmäsairaus etenee. Vanhan luokituksen mukaan Katjalla on 100 prosentin haitta-aste, mikä tarkoittaa, että tarkkaa näköä ei ole jäljellä ollenkaan. Näkökyky heikkenee vähitellen kaikilla näön osa-alueilla. Viime vuosina Katjan värinäkö on heikentynyt ratkaisevasti.

- Kyllä kesä on liikkumisen kannalta helpointa aikaa. Silloin pystyn paljon paremmin käyttämään esimerkiksi julkista liikennettä. Pimeään aikaan meitä on kaksi pimeää vastakkain, Katja muistuttaa.

Suomen talvessa pimeyttä riittää. Kaupungin keskustassa on helpompi liikkua, koska valoisat näyteikkunat ja mainostaulut tuovat ylimääräistä valoa katukuvaan. Lähiössä on vaikeampaa, eikä Katja mielellään lähde yksin edes lähikauppaan, vaikka reitti onkin tuttu. Kauppamatka pimeässä kuluttaisi valtavasti energiaa.

Samasta syystä linja-autolla matkustaminen yksin on työlästä. Jokainen käännös pitää huomioida, jotta näkövammainen pysyy reitillä. Eikä penkkiin sovi ainakaan nukahtaa, koska silloin koko päänsisäinen järjestelmä romahtaa. Myös pysäytysnapin löytäminen tuo matkantekoon oman jännityksensä.

Onneksi näkövammaisille on tarjolla vammaispalvelulain mukaista kuljetusapua. Katjakin pääsee töihin taksin kyydissä. Haaveissa on muuttaa jossakin vaiheessa lähemmäs toimistoa, jolloin hän voisi tehdä työmatkan itsenäisesti.

Istumme Katjan työpöydän ääressä Oulun kumppanuuskeskuksessa. Pöydällä on ihan tavallinen tietokone näyttöineen. Toisessa päässä pöytää on vielä isompi näyttö, jonka takana on eräänlainen kamera. Elektronisen suurennuslaitteen avulla Katja voi lukea paperikalenteria. Katja sujauttaakin kalenterin kameran alle ja näytöllä kaikki suurenee.
Valkoiset sivut muuttuvat mustiksi ja mustasta tekstistä tulee valkoista. Päivämäärä täyttää lähes koko ruudun.

- Näkövammaiselle kontrastin pitää olla hyvä, joten käytän vastavärejä myös tietokoneella. Työskentelen paljon tietokoneella, joten siinä on ruudunlukuohjelma, joka muuttaa informaation puheeksi puhesynteesin avulla. Suurennosohjelma suurentaa tekstin ja lisäksi käytän paljon näppäinkomentoja, Katja kertoo koneenkäyttötavoistaan.

Seuraavaksi Katja esittelee puhuvan älypuhelimensa. Koneääni kertoo koko ajan missä mennään. Nyt aukesi Facebook ja koneääni puskee ihmisten päivityksiä kiihtyvällä tahdilla. Tietyllä komennolla Katja voi kuunnella mielenkiintoisen päivityksen kokonaan ja toinen komento taas tykkää jostain mieluisasta päivityksestä. Näkövammaisen korva on harjaantunut kuuntelemaan koneääntä erittäin nopeasti. Huomaan, etten näkevänä meinaa millään pysyä koneäänen perässä.

Otan valokuvan, kun Katja selaa puhelintaan. Siitä innostuneena Katja näyttää, miten hänkin voi ottaa kuvia puhelimellaan ja nostaa luurin kasvojeni eteen. Puhelin tunnistaa heti kasvoni ja kertoo, selkokielellä, missä kohtaa ne kuvassa ovat.

- Eikö olekin hieno ominaisuus, Katja naurahtaa.

Tekniset apuvälineet ovat hyviä, mutta valitettavasti niiden käyttö usein myös takkuaa. Silloin avuksi rientää Katjan henkilökohtainen avustaja Rita Iivari. Aina avustaja ei toki ole Katjan mukana, työvuorot sovitaan etukäteen, tarpeiden mukaan. Katja on henkilökohtaisen avustajansa työnantaja, eli kyseessä on aivan tavallinen työsuhde.

- Avustaja on iso apu minun arjessani. Käytännön asioiden hoitamisessa, liikkumisessa, harrastuksissa, ostosten tekemisessä ja sosiaalisissa tilanteissa sekä tietysti täällä töissä. Tällä hetkellä koordinoin vapaaehtoistoimintaa sairaalassa ja siellä on juuri työnsä aloittaneita sairaalaoppaita. Minä olen heidän tukihenkilönsä, mutta en tietenkään itse löydä heitä sairaalan käytäviltä, vaan heidän täytyy löytää minut. Onneksi avustajani tuntee vapaaehtoiset jo ulkonäöltä ja voi aina kertoa minulle, että tuolla menee nyt sairaalaopas, valottaa Katja yhteistyötään avustajansa kanssa.

Katjan työpäivä alkaa olla lopuillaan ja alamme tehdä lähtöä kaupungille. Katja kertoo, kuinka tärkeää valo on hänen elämässään, Valo on eräänlainen voimanlähde ja siksi hän laittaa aina valot päälle tullessaan huoneeseen.

Vielä ennen lähtöämme haluan kuulla, mitä pimeys Katjalle merkitsee. Kysymystä seuraa pitkä hiljaisuus. Lopulta Katja vastaa, että pimeys pelottaa häntä.
- Pimeys tuo minulle turvattomuuden tunnetta. Siksi minä niitä valoja aina näppäilen päälle. Mutta toisaalta minun on pakko mennä vaan, vaikka pelkäisinkin pimeää. Se on sellainen taistelupari, minun taistelukumppani, se pimeys.

Ulos pimeyteen meidän on nytkin lähdettävä. Rita-avustaja saattaa Katjaa tottuneesti ja varmoin ottein kohti kaupungin keskustaa. Pysähdymme välillä mainosvalojen eteen ja Katja havainnollistaa, kuinka paljon ne helpottavat kulkemista. Rappusissa Katja näyttää, miten keppiä käytetään oikein ylös ja alas käveltäessä. Liikennevaloissa kuuntelemme tarkasti ääniohjausta ja lopulta saavumme pieneen kauppakeskukseen, jonka alakerrassa ensimmäisenä vastaan tulee pankkiautomaatti.

- Tiesitkö, että pankkiautomaattikin osaa puhua, Katja kysyy minulta.

Minun täytyy myöntää tietämättömyyteni ja samalla Katja on jo kiiruhtanut pankkiautomaatille.
- Tähän tarvitsee vain omat kuulokkeet, täällä alla on oma pistoke niille, Katja näyttää ja laittaa kuulokkeensa kiinni automaattiin ja tarjoaa niitä minulle.

Ja totta tosiaan, pankkiautomaatti puhuu minulle ja kertoo, mitä missäkin vaiheessa tapahtuu. Katja kertoo vielä, että tämä ominaisuus löytyy ainoastaan uusimmista automaateista. Vammaisille ihmisille sähköisten palveluiden käyttäminen ei ole itsestään selvää. Sähköiset palvelut on usein toteutettu ilman, että vammaisten ihmisten tarpeita on mietitty tai heidän käyttökokemuksiaan olisi selvitetty.
Jatkamme matkaa vielä kauppakeskuksen yläkerrassa olevaan liikkeeseen. Rullaportaat eivät tuota minkäänlaisia vaikeuksia ja pian olemme perillä. Katja pysähtyy tunnustelemaan paristoja avustajansa kanssa.

- Nämä on niitä pienempiä paristoja, kun paketti on niin paljon kevyempi, Katja toteaa nopeasti ja ottaa mukaansa niitäkin.

- Kyllä minä kotonakin monesti löydän tunnustelemalla paremmin asioita kuin minun näkevä mieheni, Katja naurahtaa ja paljastaa samalla paljon näkövammaisten huumorista ja elämänasenteesta.

12. Retina ry:n seminaari Oulussa 28.2.2017

Retina ry:n seminaari Oulussa 28.2.2017 [1224]

Retina ry järjestää Harvinaissairauksien päivänä 28.2.2017 Oulussa seminaarin, jossa Suomen johtavat asiantuntijat jakavat tuoreinta tietoa perinnöllisten verkkokalvorappeumien kantasolu- ja geenihoitotutkimuksista. Luentojen välissä on aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

Aika: Tiistai 28.2.2017 klo 11.30 - 15.00
Paikka: OYS, Luentosali 5, Kajaanintie 50, 90220 Oulu
Sisäänkäynti ovesta B2, suoraan käytävää eteenpäin, luentosalin ovi on vasemmalla.

Ohjelma:

11.30 Tilaisuuden avaus, Heikki Ketola, Retina ry
11.40 Mistä uutta verkkokalvoa vaurioituneen tilalle? Professori Hannu Uusitalo, Tays/SILK
12.45 Kahvitarjoilu ennakkoon ilmoittautuneille
13.15 Retiniitikoiden geenihoitotutkimukset,
Silmätautien erikoislääkäri LT Eeva-Marja Sankila, HUS
14.15 Geenitestaus verkkokalvosairauksissa, Ylilääkäri Jukka Moilanen, OYS
15.00 Seminaarin päätös

Seminaariin on vapaa pääsy kaikille asiasta kiinnostuneille. Sitä voi kuunnella myös suorana netin kautta. Äänitallenne julkaistaan myöhemmin yhdistyksen verkkosivulla.

HUOM! Ilmoittaudu kahvitarjoiluun tai tilaa kuuntelulinkki 23.2. mennessä sähköpostilla: retinaseminaari@gmail.com

Cumulus Oulu tarjoaa seminaariin osallistuville 27.-29.2. huoneita erikoishintaan:
91 EUR / vrk / yhden hengen huone
110 EUR / vrk / kahden hengen huone

Hintoihin sisältyy aamiainen ja asiakassauna. Opaskoirat majoittuvat mukana ilmaiseksi.
Kukin varaa huoneen varaustunnuksella RETINA suoraan hotellista sähköpostilla oulu.cumulus@restel.fi tai soittamalla numeroon 020048131 ja valitsemalla valikosta numeron 1 Ã yksittäiset varaukset.

Hotelli Cumulus Oulu sijaitsee Oulun keskustassa osoitteessa Kajaaninkatu 17.
Hotellista on matkaa seminaaripaikalle 2 km, rautatieasemalle 200 m, linja-autoasemalle 700 m ja lentoasemalle 16 km.

Tervetuloa!

Retina ry

13. Glaukoomakerho

Vierailemme Näkövammaisten Porinakahavilassa ke 15.2.2017 klo 13.

Tule mukaan  toimintaan jossa glaukoomaa sairastavat potilaat voivat jakaa kokemuksiaan, saada uutta tietoa hoidosta ja tutkimuksista sekä tukea toinen toistaan. Sinun ei tarvitse olla glaukoomayhdistyksen jäsen tullessasi mukaan toimintaan. Yhdistyksen jäsenedut Sinulle ja perheellesi Silmäasemalta ja Annansilmä- Aitasta.

Tulevat kerhoillat ti 7.3. /  ti 4.4. ja ti 9.5. klo 17-19
Näkövammaisten toimitiloissa os. Linnank.32, Oulu (paina soittokellon nappia).

Kerho-ohjaaja Tyyne Salmela, puh 044 530 3605, sähköposti: tyyne.salmela@gmail.com.
Kotisivut:www.glaukoomayhdistys.fi

14. Tie tähtiin -kiertue

Seitsemällä paikkakunnalla ympäri Suomen

Haluatko päästä kokeilemaan pyörätuolikelausta tai maalipalloa Rion paralympiaurheilijoiden kanssa? Haluatko päästä katselemaan ja kokeilemaan paralympiamitalia tai testaamaan ohjattua liikuntaa Sporttitorille? Kaikki tämä ja paljon muuta on mahdollista Tie Tähtiin -kiertueella pyörätuolikelaaja Henry Mannin ja maalipallon maajoukkuepelaajan Miika Honkasen opastuksella. Pyörätuolikelauksen kokeiluun tapahtumissa on kolme uutta SOLIA:n lasten kelaustuolia!

Mannin ja Honkasen lisäksi tapahtumissa mukana on myös paikallisia toimijoita sekä ennen kaikkea valtavasti hyvää fiilistä! Lasten vanhemmille luvassa omaa ohjelmaa.

Tie Tähtiin -kiertue on Oulussa 31.3. klo 17.30-19.30 Oamk, Kontinkankaan kampus (kelausta ei ole mukana)
Lisätiedot: Marjo Vesala, o4vema00@students.oamk.fi

15. Maalipallon SM-sarjan ja 1-divisioonan sarjaturnaus Oulussa 1.-2.4.2017

Oulun Raksilan palolaitoksella järjestetään la 1.4. - su 2.4.2017 maalipalloturnaus. Turnauksessa pelataan SM-sarjan ja 1-divisioonan ottelut. Pelit alkavat lauantaina 1.4.2017 klo 10.00 ja lauantain osalta pelit on pelattu klo 18.00 mennessä. Sunnuntaina 2.4.2017 pelit alkavat klo 9.00 ja päättyvät klo 17.00. Raksilan palolaitoksen liikuntasalille on käynti palolaitoksen jäähallin puoleisesta päädystä. Ottelut alkavat aina tunnin välein. Pelejä voi tulla seuraamaan paikan päälle.
Maalipallo on käytännössä ainoa joukkuepeli jota näkövammaiset pelaavat Suomessa SM-tasolla. Maalipallossa kaikkien pelaajien silmät on peitetty peittävillä suojalaseilla ja pelaaminen tapahtuu täysin kuulon varassa. Koska pelaaminen tapahtuu täysin kuulon varassa, tulee yleisön olla täysin hiljaa pelin aikana.
Turnaus järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin. Vapaaehtoisia tarvitaan maalituomareiksi sekä ajanottoon toimitsijoiksi. Maalituomareiden ja toimitsijoiden tulisi olla näkeviä henkilöitä. Vapaaehtoiseksi voi tulla lauantaille tai sunnuntaille, koko päiväksi tai vaikka muutamaksi tunniksi. Vapaaehtoiset toimitsijat voivat ilmoittautua Heikki Ketolalle p, 0445646670 tai hjketola(a)gmail.com.  Kaikki lajista kiinnostuneet ovat tervetulleita katsomaan pelejä. Lisätietoa löytyy www.maalipallo.net

16. Kerhotoiminta

Iin kerho

Iin näkövammaisten kerho kokoontuu kerran viikossa perjantaisin klo 10 - 12.30 Nätteporin taideluokka, Puistotie 1. Kerhon vetäjänä toimii Pirjo Rikkinen. Lisätietoja voi kysellä Jorma Laurilta puh. 0400 742 529. Tarkempaa tietoa kansalaisopiston esitteestä (Näkövammaisten piiri).
Kevään 2017 kerhopäivät:
17.2. / 24.2. / 3.3. / 17.3. / 24.3. / 31.3. / 7.4. / 21.4. / 28.4.

Kalajoen kerho

Kalajoen näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodilla ja siellä Artos-Sali, nuortenpuoli. Kokoontumisaika klo 12 - 14.30 on aina sama. Lisätietoja voi kysyä Else Sunilta puh. 040 552 8878.

Kevään kerhopäivät:
27.2. / 27.3. / 24.4. / 29.5.

Kuusamon kerho

Kuusamon näkövammaisten kerho on kokoontunut seurakuntatalolla joka toinen keskiviikko klo 13. Kuusamon yhteyshenkilönä toimii Nanni Aikio, puh. Puh. 040 753 0611. Lisätietoja voi kysyä myös seurakuntatalolta.

Seuraavat kerhopäivät: 22.2. / 8.3. / 22.3. / 5.4. / 19.4. / 3.5.

Nivalan kerho

Nivalan näkövammaisten kerho kokoontuu seurakuntakodissa kerran kuukaudessa maanantaisin klo 11.00 - 12.30.

Tervetulleeksi sinut toivottaa Eila Palola, kuntayhteyshenkilö p. 045 230 6501
Terttu Järviluoma, Diakonissa p. 040 532 5570

Kevään 2017 kokoontumiskerrat:
20.2. Yhdessä ruokailemaan
20.3. Raamattuhetki / Aleksi Pääkkilä
10.4. Ylös Jerusalemiin Esitys
17.5. Näkövammaisten kerhon ja hopeaiän -kerhon päätös kirkossa

Kuntosalivuoro päiväkeskuksessa ma klo 13.30 - 15
Lisätietoja Eila Palolalta ja Terttu Järviluomalta

Oulaisten kerho

Oulaisten näkövammaisten kerho kokoontuu kuukauden 1. tiistaina klo 12. Paikkana on Oulaistenkatu 48:n kerhotila. Paikallislehti Majakkassa on ilmoitus kerhosta.
Kevään kerhopäiviä ei ole sovittu.

Porinakahavila Oulusa

Porinakahavila Oulusa kokoontuu Linnankadun toimintakeskuksessa. Tuttuun tapaan juodaan pullakahvit, poristaan kuulumiset, kuunnellaan vierailijan esitys ja pidetään omat arpajaiset. Kerho alkaa klo 13 ellei toisin ole ilmoitettu.
Kevään 2017 porinoita:
15.2. / 15.3. / 12.4. / 17.5. Hietasaaripäivä

Lisätietoja voi kysyä yhdistyksen toimistolta puh. (08) 311 5653.

Pudasjärvi-Taivalkoski kerho

Ryhmätoimintaa ikääntyneille
Ryhmässä käy vierailijoita eri teemojen merkeissä ja seurustellaan toisten kanssa kahvikupin ääressä ja vaihdetaan ajatuksia. Osallistuminen on maksutonta, kahvimaksu on 2 €. Toimintaan ei tarvitse ilmoittautua.
Paikkana on Pudasjärven palvelukeskus, ruokasali, osoite: Kauppatie 25.
Kerho kokoontuu kuukauden 1. maanantaina klo 14 - 16.

Kevään 2017 kerhopäivät:
6.3. / 3.4. / 8.5. vieraana Leena Vallo

Lisätietoja ryhmätoiminnasta antavat:
Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaiset ry
Teija Kaikkonen ja Katja Lauri puh. (08) 311 5653

Taivalkosken kuntayhteyshenkilö
Hillevi Lindström puh. 050 466 2644
Pudasjärven kuntayhteyshenkilö
Lahja Karvonen puh. 040 513 7498

Pyhäjärven kerho

Pyhäjärven näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti Lähimmäisen kammarissa kuukauden ensimmäisenä tiistaina klo 14 alkaen.

Lisätietoja voi kysellä Rainer Kyyröseltä puh. 0400 513 082 tai diakoni Minna Heinoselta puh. 040 511 8674.

Kevään kerhopäivät:
7.3. / 4.4. / 2.5.

Raahen kerho

Raahen näkövammaisten kerho kokoontuu pääsääntöisesti joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko klo 13.30 palvelukeskus Kotirannassa ellei toisin ilmoiteta jäsentiedotteessa tai yhdistyksen nettisivuilla. Lisätietoja saa Marja-Leena Hiltuselta puh. 045 842 7688.
Vuoden 2017 kerhopäivät:
1.3. / 5.4. / 3.5. / 7.6. / 5.7. / 2.8. / 6.9. / 4.10. /1.11.

Reisjärven kerho

Reisjärven näkövammaisten kerho kokoontuu kerran kuukaudessa, kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Väinölässä, osoite Rönöntie 15, klo 11 - 14. Vetäjänä toimii Juha Haajo puh. 0400 772 349. Tervetuloa!

Kevään 2017 kerhopäivät:
01.03. vieraana Katja Kuusela, yhdistyksen puheenjohtaja sekä Leena Vallo
05.04. / 03.05. / 07.06.

Muutoksista pyritään ilmoittamaan hyvissä ajoin.

Vaalan kerho

Vaalan näkövammaisten kerho kokoontuu maanantaisin kerran kuukaudessa klo 12 Karpalokodin kerhohuoneella. Lisätietoja antaa Aune Sallila puh. 040 578 4372

Vuoden 2017 kerhopäivät:
6.3. / 3.4. / 8.5. / 21.8. / 18.9. / 16.10. / 13.11.

Ylivieskan kerho

Ylivieskan näkövammaisten kerho kokoontuu kuukauden kolmas maanantai klo 13 - 15 seurakuntakoti Mariassa.
Huom! huhti- ja toukokuu poikkeuksellisesti neljäs maanantai.

Seuraavat kerhopäivät ovat: 20.2. / 20.3. / 24.4. / 22.5

Kuntosalivuoro näkövammaisille Palvelukeskus Kotikartanossa on joka torstai
klo 13.00 - 14.00.
Lisätiedot Pirkko Malmilta puh. 044 017 0957
Musapiirin kokoontumisista voi kysyä lisätietoja Silpa Elinalla puh. 045 8430854.

17. Tapahtumakalenteri

Helmikuu

15.2. Porinakahavila Oulusa klo 13
16.2. Marttalan ruokakurssi Oulussa klo 10 - 13
17.2. Iin kerho klo 10 - 12:30
17. - 19.2. Viikonloppu Rokuan kylpylässä
20.2. Nivalan kerho klo 11 - 12:30
20.2. Ylivieskan kerho klo 13 - 15
22.2. Keilausta Oulun keilahallissa klo 18:30 - 20
22.2. Kuusamon kerho klo 13
23.2. Näkövammaisten käsityöpiiri (Sivis) Ylivieskassa Seurakuntakoti Mariassa klo 10
24.2. Iin kerho klo 10 - 12:30
27.2. Kalajoen kerho klo 12 - 14.30
27.2. Klubi1863 klo 17-19
27. -28.2. Windows Luetus ja postirobotti tutuksi -kurssit klo 10 ja klo 9
28.2. Retina ry:n harvinaisten silmäsairauksien päivä

Maaliskuu

1.3. Raahen kerho klo 13:30
1.3. Reisjärven kerho klo 11 -14, Vieraana Katja Kuusela ja Leena Vallo
1.3. Keilausta Oulun keilahallissa klo 18:30 - 20
3.3. Iin kerho klo 10 - 12:30
4.3. Teatteri Oulussa klo 19.30
6.3. Pudasjärvi-Taivalkoski kerho klo 14 -16
6.3. Vaalan kerho klo 12
7.3. Pyhäjärven kerho klo 14
7.3. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15:30 Marjassa
7.3. Glaukoomakerho klo 17-19
8.3. Kuusamon kerho klo 13
11.3. Teatteri Oulussa klo 19
13.3. -14.3. Tietokoneen peruskäytönohjausta klo 10 ja 9
15.3. Porinakahavila Oulusa klo 13
16.3. Marttalan ruokakurssi Oulussa klo 10 -13
17.3. Iin kerho klo 10 - 12:30
20.3. Nivalan kerho klo 11 - 12:30
20.3. Ylivieskan kerho klo 13 -15
22.3. Kuusamon kerho klo 13
23.3. Näkövammaisten käsityöpiiri (Sivis) Ylivieskassa Seurakuntakoti Mariassa klo 10
24.3. Iin kerho klo 10 - 12:30
25.3. Ulkoilutapahtuma Virpiniemessä
25.3. Teatteri Oulussa klo 19
27.3. Kalajoen kerho klo 12 - 14.30
27.3. Klubi1863 klo 17-19
30.3. Konsertti Madetojansalilla klo 19
31.3. Iin kerho klo 10 - 12:30

Huhtikuu

1. -2.4. Maalipallon SM-sarjan ja 1-divisioonan sarjaturnaus Oulussa
3.4. Pudasjärvi-Taivalkoski kerho klo 14 -16
3.4. Vaalan kerho klo 12
4.4. Pyhäjärven kerho klo 14
4.4. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15:30 Marjassa
4.4. Glaukoomakerho klo 17-19
5.4. Raahen kerho klo 13:30
5.4. Reisjärven kerho klo 11 -14
5.4. Kuusamon kerho klo 13
7.4. Iin kerho klo 10 - 12:30
10.4. Nivalan kerho klo 11 - 12:30
12.4. Porinakahavila Oulusa klo 13
12.4. Konsertti Madetojansalilla klo 19
13.4. Teatteri Oulussa klo 19
19.4. Kuusamon kerho klo 12
20.4. Marttalan ruokakurssi Oulussa klo 10 -13
20.4. Kevätkokous
20.4. Konsertti Madetojansalilla klo 19
20.4. Näkövammaisten käsityöpiiri (Sivis) Ylivieskassa Seurakuntakoti Mariassa klo 10
21.4. Iin kerho klo 10 - 12:30
24.4. Ylivieskan kerho klo 13 -15
24.4. Kalajoen kerho klo 12 - 14.30
24.4. Klubi1863 17-19
28.4. Iin kerho klo 10 - 12:30

Toukokuu

2.5. Pyhäjärven kerho klo 14
2.5. Ylivieskan käsityöpiiri klo 10-15:30 Marjassa
3.5. Raahen kerho klo 13:30
3.5. Reisjärven kerho klo 11 - 14
3.5. Kuusamon kerho klo 13
8.5. Pudasjärvi-Taivalkoski kerho klo 14 -16, vieraana Leena Vallo
8.5. Vaalan kerho klo 12
9.5. Glaukoomakerho klo 17-19
11.5. Konsertti Madetojansalilla klo 19
17.5. Nivalan kerho klo 11 - 12:30
17.5. Porinakahavila Oulusa, Hietasaaripäivä
18.5. Marttalan ruokakurssi Oulussa klo 10 -13
18.5. Näkövammaisten käsityöpiiri (Sivis) Ylivieskassa Seurakuntakoti Mariassa klo 10
22.5. Ylivieskan kerho klo 13 -15
22.5. Klubi1863 17-19
29.5. Kalajoen kerho klo 12 - 14.30

Kesäkuu

7.6. Raahen kerho klo 13:30
7.6. Reisjärven kerho klo 11 - 14

Syksy

5.7. Raahen kerho klo 13:30
2.8. Raahen kerho klo 13:30
21.8. Vaalan kerho klo 12
1. - 3.9. OU-LA-KA, paikka ilmoitetaan myöhemmin
6.9. Raahen kerho klo 13:30
18.9. Vaalan kerho klo 12
4.10. Raahen kerho klo 13:30
16.10. Vaalan kerho klo 12
1.11. Raahen kerho klo 13:30
13.11. Vaalan kerho klo 12