Hal­li­tuk­sen kuu­lu­mi­sia

Päivitetty 7.3.

Tällä palstalla kertoillaan aika ajoin hallituksen tekemisistä.
Hallitus kokoontui helmikuussa kerran. Toimikunnat ovat laatineet vuosikertomuksia hiki hatussa kevätkokousta varten, ja erilaiset toiminnan vaikuttavuusarvioinnit ovat käynnissä. Lisäksi on järjestetty rahoittajan vaatima palautekysely, joka toimitetaan puhelimitse. Sinunkin puhelimesi saattaa siis piristä.

Vuoden alun isoin muutos hallinnon toiminnassa on ollut tietysti se, että puheenjohtaja vaihtui 12 vuoden jälkeen Jalosesta Kuuselaksi. Puheenjohtajan vaihdos merkitsee aina myös toimintatapojen muutosta, mikä vaatii mukautumista, keskusteluja ja sopeutumista, koska ihminen pakkaa luutua vanhoihin tapoihin ja rutiineihin. Mutta muutos on aina myös suuri mahdollisuus kehittyä.

Kuun lopulla pidettiin hallituksen ja toimihenkilöiden yhteinen koulutuspäivä, jossa oli vieraana Näkövammaisten liitosta Markku Möttönen. Keskustelun aiheita olivat mm. työhyvinvointi ja uusi työehtosopimus. Keskusteltiin myös ajankohtaisista asioista, kuten Näkövammaisten liiton palvelujen (esim. kuntoutus, apuvälinemyymälä Aviris ja opaskoirakoulu) yhtiöittämisestä. Meiltä asiaa ovat puimassa liiton varapuheenjohtaja Lasse Jalonen ja valtuuston jäsenet Ari Varila ja Katja Kuusela. Liitossa on valmistunut päätöksenteon tueksi selvitys asiasta.
Maailma on muuttunut ja yhtiömuotoisia palveluja voidaan hallinnoida ketterämmin ja asiantuntevammin. Yksityinen sektori tuottaa nykyään monia näkövammaispalveluja ja apuvälineitä voi tilailla ympäri maailmaa netistä. Vaikka opaskoira on varmasti ikuisesti monelle se paras kaveri, voi lähitulevaisuudessa liiton opaskoirakoulun kilpailijaksi tulla opasrobotti. Yksityisiä opaskoirakoulujahan on ollut jo vuosia olemassa.

Toki yhtiömuotoiset palvelut on myös helpompi ajaa alas tai yksityistää, mikäli liitto katsoo, ettei sen kannata enää toimia palveluntuottajana tai jos toiminta on tappiollista tai vaatisi isoja investointeja. Keskusteltiin muun muassa siitä, miten paljon asiantuntemusta nykyisissä palvelumuodoissa on ja miten esimerkiksi Aviriksen ja opaskoirakoulun tietotaito tulisi säilyttää jollakin tasolla organisaatiossa, esimerkiksi laadunvalvonnassa. Pohdittiin, miten liitto voisi toimia tulevaisuudessa palvelujen ja oikeuksien puolueettomana laadunvalvojana, standardisoijana ja tiedottajana, joka määrittää esimerkiksi sen, mikä on riittävä opaskoiran koulutuksen taso.

Hallituksen puolesta turisi,
Jarkko Lauri