Uu­ti­set

Mitä ICT tarkoittaa?

Sana tietotekniikka (vanh. automaattinen tietojenkäsittely tai ATK) oli aikaisemmin yhdistyksen koulutuspalvelun nimikkeessä. Tämä tarkoittaa tietokoneiden ja digitaalisen tietoliikenteen avulla tehtävää tietojen muokkaamista, siirtoa, tallennusta ja hakua. Myös nimitystä IT (informaatioteknologia tai information technology) voidaan käyttää. Suomenkielessä erityisesti talouselämässä on viime vuosina yleistynyt tietotekniikkaan viitatavan sanan käyttö englanninkielisellä lyhenteellä ICT (information and communications technology). Suomeksi tämä on tieto- ja viestintäteknologia (TVT).

ATK:n ja ICT:n ero on siinä, että ICT sisältää kaikenlaiset tietotekniset päätelaitteet, kuten keskustietokoneet, pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, kämmentietokoneet, mobiililaitteet ym. Lisäksi ICT sisältää myös tiedonsiirtoon tarkoitetut teknologiat, kuten lähiverkot, langattomat verkot, mobiiliyhteydet sekä Internetin ym. Laajentuneen opetusmateriaalin vuoksi myös kouluttajan nimi aikoinaan vaihdettiin alkuperäisestä ATK / tietotekniikka vaiheesta ICT:ksi

Syntetisaattorilla kuulijoille sana ICT kuulostaa sanalta itk. Tämän vuoksi kirjoitan sanan joskus siten, että jokaisen kirjaimen välissä on välilyönti. Silloin sana kuulostaa oikealta I C T.